Рішення
від 09.01.2024 по справі 155/34/23
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №155/34/23

Провадження №2-о/155/1/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.01.2024 м. Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Сметани В.М.,

при секретарі судових засідань - Воронюк Н.М.

за участі: позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2

відповідача - ОСОБА_3

представника третьої особи Басюк Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Горохівської міської ради, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Волинській області, про визнання батьківства

УСТАНОВИВ:

Позивач, 09 січня 2022 року звернулася до суду з позовом до відповідача, третя особа: третя особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Горохівської міської ради, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Волинській області, про визнання батьківства.

Свої вимоги обґрунтовує, що з 2022 року вона та ОСОБА_4 мали стосунки, проживали разом однією сім`єю. Від даних стосунків у них ІНФОРМАЦІЯ_1 народився син ОСОБА_5 . На момент народження дитини ОСОБА_4 , який був призваний на військову службу 25 листопада 2020 року, при виконанні бойового завдання за призначенням під час воєнних дій, ІНФОРМАЦІЯ_2 загину.

Вказує, що після народження дитини була зареєстрована в органах РАЦС на підставі ч.1 ст.135 СК України.

Враховуючи наведене просить визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьком дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та внести зміни у відомостях до актового запису.

Ухвалою судді Горохівського районного суду Волинської області від 19 січня 2023 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження в справі за правилами загального позовного провадження.

Протокольною ухвалою суду від 09 січня 2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач та її представник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримали у повному обсязі з викладених у поданій заяві підстав, просили позов задовольнити.

Відповідач в судовому засіданні позов визнала, не заперечувала щодо його задоволення.

Представник Горохівського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області в судове засідання не з`явився, надійшов лист в якому зазначено розгляд справи здійснювати у їх відсутності, заперечень щодо ухвалення рішення немає.

Представник органу опіки та піклування Горохівської міської ради в судовому засіданні позов підтримала, просила його задовольнити.

Заслухавши пояснення сторін по справі, розглянувши подані докази, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява та які мають юридичне значення для вирішення справи по суті, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 4 ЦПК України, передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно із ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими доказами; висновками експертів; показаннями свідків (ст. 76 ЦПК України).

Судом встановлено, що ОСОБА_5 , народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками записано ОСОБА_1 та ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 30 листопада 2022 року (а.с.9).

Заявниця вказує, що на момент народження сина, вона не перебувала у шлюбі з ОСОБА_4 , тому відомості про батька дитини зазначені за її заявою відповідно до ст. 135 СК України.

Так, згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 СК України №00037668091 від 30 листопада 2022 року, батьком є - ОСОБА_1 . Відомості про батька записані відповідно до частини 1 статті 135 СК України (а.с.8).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.16).

Відповідно до змісту ч. ч. 1, 2 ст. 121 СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за рішенням суду.

Батьківство може бути визнане особою як у період вагітності матері (наприклад, висловлення бажання мати дитину, піклування про матір майбутньої дитини тощо), так і після народження дитини. Вказані обставини та інші обставини, що стосуються справи, можуть бути підтверджені поясненнями сторін і третіх осіб, показаннями свідків, письмовими доказами, речовими доказами і висновками експертів. Зокрема, доказами визнання батьківства можуть бути листи, заяви, анкети, інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими доказами; висновками експертів; показаннями свідків (ст. 76 ЦПК України).

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.102 ЦПК України, висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Ухвалою суду від 30 березня 2023 року, призначено по даній справі судову молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої доручено експертам Медико - генетичного центру «Мама Папа».

Відповідно до висновку генотипоскопічного експертного дослідження № 37941 від 31 травня 2023 року, складеного Медико-генетичним центром «Папа-Мама», ймовірність того, що ОСОБА_3 , є біологічною бабусею, тобто матір`ю батька дитини ОСОБА_5 , народженою матір`ю ОСОБА_1 , в рамках проведеного дослідження, складає 0,3%. Ця подія вважається малоймовірною.

Відповідно до ч.2 ст. 113 ЦПК України, якщо висновок експерта буде визнано необґрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності, судом може бути призначена повторна експертиза, яка доручається іншому експертові (експертам).

Ухвалою суду від 25 вересня 2023 року, призначити посмертну судову молекулярно-генетичну експертизу, проведення експертизи доручено експертам Комунального закладу «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» Дніпровської обласної ради».

Відповідно до висновку експерта №2247-МГ, виданого КЗ «Дніпропетровське обласне бюро» судово-медичної експертизи» ДО», ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який загину ІНФОРМАЦІЯ_2 , може бути біологічним батьком дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , народженого громадянкою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Вірогідність того, що ОСОБА_4 , дійсно є біологічним батьком дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 і це не є наслідком випадкового збігу генетичних ознак у осіб, що не мають родинних зв`язків, за результатами даної експертизи складає не менше 99,9998 % (а.с.101-104).

Згідно ст. 110 ЦПК України, висновок експерта для суду не має заздалегідь встановленої сили і оцінюється судом разом із іншими доказами за правилами, встановленими статтею 89 цього Кодексу. Відхилення судом висновку експерта повинно бути мотивоване в судовому рішенні.

Суд відхиляє висновок генотипоскопічного експертного дослідження № 37941 від 31 травня 2023 року, складеного Медико-генетичним центром «Папа-Мама», оскільки дане дослідження не є висновком експерта, проведено приватною установою та метод проведення не передбачав безпосереднє дослідження біологічних зразків померлої особи.

Європейський суд з прав людини у рішенні в справі «Калачова проти Російської Федерації» від 07 травня 2009 року зауважив, що на сьогоднішній день ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини, його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердження або спростування факту оспорювання батьківства.

Будь яких доказів які б викликали сумнів у повноті, ясності, правильності дослідження, чи доказів пов`язаних з недостатньою професійною кваліфікацією експерта КЗ «Дніпропетровське обласне бюро» судово-медичної експертизи» ДО», учасниками справи надано не було, а тому суд вважає їх правильними та обґрунтованими і такими, що не суперечать матеріалам справи, поясненням свідків і можуть бути взятими до уваги судом при ухваленні рішення.

Відповідно до ст.125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

Відповідно до ч.1 ст.126 СК України, походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно ч.1 ст. 128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Відповідно до ст.130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст.135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у ч. 3 ст.128 цього Кодексу.

Згідно з ч.1 ст.134 СК України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п.п.20 п.1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/5 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до п.2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Щодо предмету доказування у даній категорії справи, то СК України будь-яких особливостей не визначає.

Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі частини другої статті 128 СК України, можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

Таких висновків також дійшов Верховний суд у своїй постанові від 16 травня 2018 року в справі № 61-6030св18.

У постанові Верховного Суду зазначено, що для встановлення батьківства правове значення мають фактичні дані, які підтверджують спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства.

Підставою для категоричного висновку для визнання батьківства в судовому порядку може бути висновок судово-генетичної або судово-імунологічної експертизи.

Відповідно до пункту 9 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 року « Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних.

Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це.

Висновки експертизи, у тому числі судово-генетичної, необхідно оцінювати з урахуванням положень ст.212 ЦПК України, згідно з якою жоден доказ не має для суду наперед установленого значення, він оцінює докази в їх сукупності, а результати оцінки відображає в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.

Враховуючи вище викладене, суд дійшов висновку, що надані суду належні і обґрунтовані докази (відомості), які засвідчують походження дитини ОСОБА_5 від померлого ОСОБА_4 , а тому позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 121, 125, 128, 130, 145 СК України, ст.ст. 2, 5, 10, 76-81, 89, 90, 259-265, 268, 293, 294, 315, 319 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву - задовольнити.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису про народження №224, складеного 29 листопада 2022 року Горохівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів), про народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: записати батьком дитини громадянина України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Сторонами по справі є:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП: невідомий, паспортні дані невідомі.

Третя особа: Горохівський відділ Державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області, місцезнаходження: місто Горохів, вулиця Шевченка, 25, Луцький район, Волинська область, 45701, ЄДРПОУ: 26038951.

Третя особа: орган опіки та піклування Горохівської міської ради Луцького району Волинської області, місцезнаходження: місто Горохів, вулиця Шевченка, 17, Луцький район, Волинська область, код ЄДРПОУ: 04051276.

Дата складення повного тексту рішення 11січня 2024 року.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області В.М. Сметана

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116231516
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —155/34/23

Рішення від 09.01.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Рішення від 09.01.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 19.01.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні