Рішення
від 11.01.2024 по справі 279/7616/23
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 279/7616/23

Провадження № 2/279/236/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 січня 2024 року

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Недашківської Л.А., з секретарем Хомутовською М.А., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу №279/7616/23 за позовом за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства "Ушицький комбінат будівельних матеріалів" про стягнення коштів невилачених при звільненні,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача в якому зазначив, що він з працював на ПрАТ "Ушицький комбінат будівельних матеріалів" на посаді начальника автотранспортного цеху. Відповідно до наказу №84-К від 30.08.2023 року був звільнений. На день звільнення відповідач не провів з ним розрахунок в повному обсязі. Розмір заборгованості по заробітній плати становить 55293,04 грн. Просить стягнути з відповідача на його користь невиплачену заробітну плату в розмірі 55293,04 грн. та судові витрати за правничу допомогу в розмірі 5000,00 грн.

Ухвалою суду від 20.11.2023 року відкрито спрощене позовне провадження та встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позов та подання письмових і електронних доказів щодо заперечення проти позову.

Відповідачем подано відзив на позовну заяву, в якому просить в задволенні позову відмовити, так як станом на 18.12.2023 року підприємство повністю розрахувалось з позивачем.

Позивачем відповідь на відзив не подана.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що позивач до 30.08.2023 року працювала на посаді начальника автотранспортного цеху ПрАТ "Ушицький комбінат будівельних матеріалів". Відповідно до наказу №84-К від 30.08.2023 року був звільнений за власним бажанням.

Стаття 47 КЗпП України передбачає, що власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Статтею 43 Конституції України гарантовано право кожного на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про оплату праці» працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Відповідно до ст.ст.115,116 Кодексу Законів про працю України заробітна плата повинна сплачуватись двічі на місяць. При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства провадиться в день звільнення.

Відповідно до статті 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Згідно з частиною другою статті 233 КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Відповідно до 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно із частиною шостою статті 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Статтею 80 ЦПК України визначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Як вбачається з даних розрахункового листа ОСОБА_1 за серпень 2023 року розмір заборгованості по заробітній платі становить 55293,04 грн.

З даних довідки від 20.12.2023 року №601/23 слідує, що заборгованість перед ОСОБА_1 станом на 11.12.2023 року відсутня, тобто підприємство здійснило повний розрахунок з позивачем після звільнення, а тому позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Що стосується витрат на правову допомогу, суд зазначає наступне.

Згідно з ч.8 ст.141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Як вбачається з матеріалів справи, 16.11.2023 року позивач уклав із адвокатом Бугайовим М.В., договір про надання правової (правничої) допомоги. Згідно з додатком до договору правова допомога у зборі і подготовці документів для подачі позову становить 5000, 00 грн., які були сплачені позивачем відповідно до квитанції до прибуткового касового ордера №16/11 від 16.11.2023 року.

Відповідно доположень частини 3ст.141 ЦПК України: при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Суд враховує, що ціною позову в даному випадку є невиплачена заробітна плата при звільненні у розмірі 55293,04 грн., яка була нарахована відповідачем ОСОБА_1 ; до позовної заяви долучено наказ про звільнення позивача та розрахунковий лист за серпень 2023 року. Отже, з цього слідує висновок про те, що дана справа не відноситься до категорії складних справ і збір документів, складання позовів у своїй більшості є подібними, оскільки не потребують проведення додаткових розрахунків.

За таких обставин, суд вважає, що відповідно до ч.3 ст.141 ЦПК України, обгрунтованою та пропорційною сумою витрат на правову допомогу, яка була надана у даній справі є 3000 грн.

Судові витрати зі сплати судового збору, підлягають стягненню з відповідача на користь держави, відповідно до ст.141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 4, 19, 76 - 89, 141, 258, 259, 263-265, 268, 273,274, 279, 352, 354, 355 ЦПК України, ст. 116 КЗпП України,

У ХВАЛ ИВ :

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з Приватного акціонерноготовариства "Ушицькийкомбінат будівельнихматеріалів" на користь ОСОБА_1 3000,00 грн. витрат за надання професійної правничої допомоги.

Стягнути з Приватного акціонерноготовариства "Ушицькийкомбінат будівельнихматеріалів" на користь держави 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривень 60 копійок судового збору.

Рішенняможе бутиоскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення. Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення (складення), має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення судунабирає законноїсили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано.

Сторони:

Позивач ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач Приватне акціонерне товариство "Ушицький комбінат будівельних матеріалів", місце знаходження: 11563, с. Гулянка, вул.Молодіжна, 18, Коростенський район, Житомирська область, ЄДРПОУ 00110177.

Суддя Недашківська Л.А.

копія згідно з оригіналом

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116232026
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів невилачених при звільненні

Судовий реєстр по справі —279/7616/23

Рішення від 11.01.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні