Рішення
від 11.01.2024 по справі 420/1125/24
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/1125/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2024 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Василяки Д.К., розглянувши у письмовому провадженні справу за адміністративною позовною заявою Головного управління Державної податкової служби в Одеській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Рибосільськогосподарське товариство Придністровець, ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України,-

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління Державної податкової служби в Одеській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Рибосільськогосподарське товариство Придністровець, ОСОБА_1 в якому позивач просить суд: тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 (р.н.о.к.п.п.: НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ) керівника товариства з обмеженою відповідальністю «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» (Код ЄДРПОУ: 44895720), що має податковий борг на загальну суму 1 768 844,87 гривень.

В обґрунтування вимог позову позивач зазначив, що тимчасове обмеження у праві виїзду ОСОБА_1 керівника товариства з обмеженою відповідальністю «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» слугуватиме забезпечувальним заходом виконання Рішення про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу №346/4-1532 від 05.06.2022 року. Тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України застосовується до керівника платника податків товариства з обмеженою відповідальністю «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець»» за наявності податкового боргу: у сумі 1 768 844,87 гривень; що не був погашений протягом 240 календарних днів з дати вручення такому платнику податкової вимоги. Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника платника податків товариства з обмеженою відповідальністю «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» застосовується у наслідок невиконання Рішення про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу №346/4-1532 від 05.06.2022 року.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 10.01.2024 року прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі; постановлено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін з урахуванням особливостей, встановлених для розгляду окремих категорій термінових справ; призначено судове засідання на 11 січня 2024 року.

У судове засідання, призначене на 11.01.2024 року о 11 год. 00 хв. учасники судового процесу не з`явились.

Позивач був повідомлений про розгляд справи шляхом доставлення до «Електронного кабінету» судової повістки та передачі відповідної телефонограми.

Від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідачі повідомлялись судом про призначення справи шляхом спроби передати телефонограми за номером телефону, зазначеним позивачем у позові НОМЕР_2 (цей номер телефону зазначений як контактний ТОВ «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань), проте згідно повідомлення мобільного оператора абонент на зараз не перебуває в мережі.

Глава 11 КАС України визначає особливості позовного провадження в окремих категоріях адміністративних справ, зокрема категорії термінових адміністративних справ (ст.ст. 268-289).

Згідно ч.ч.1,3 ст.268 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-283-1, 285-289 цього Кодексу, щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки до електронного кабінету, а за його відсутності - кур`єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв`язку. Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Відповідно до ч.2 ст. 289-2 КАС України Адміністративна справа, передбачена цією статтею, розглядається судом протягом 48 годин з дня подання відповідної позовної заяви.

Згідно з ч. 9 ст. 205 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до ч. 5 ст. 250 КАС України, датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

З урахуванням вищенаведеного, справу розглянуто в порядку письмового провадження за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, суд встановив наступне: Товариство з обмеженою відповідальністю «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» зареєстровано Одеською районною державною адміністрацією Одеської області за №1010701020000000232 від 26.07.2022 року.

За даними Головного управління ДПС в Одеській області товариство з обмеженою відповідальністю «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» перебуває на обліку як платник податків у Головному управлінні ДПС в Одеській області, Біляївській державній податковій інспекції за №150922131287 від 26.07.2022 року.

Станом на 11.12.2023 року, відповідно до розрахунку заборгованості, довідкирозрахунку заборгованості до бюджету та інтегрованої картки платника (ІКП), податкова заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» перед бюджетом по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості; по орендній платі з юридичних осіб; по податку на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати та по військовому збору становить 1 768 844,87 грн.

В зв`язку з несплатою Відповідачем заборгованості податковим органом було винесено податкову вимогу форми «Ю» №0000351-1307-1532 від 29.03.2023 року, яку було отримано платником податків 12.05.2023 року про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення.

Рішенням Головного управління ДПС в Одеській області про стягнення коштів платника податків з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу №346/4-1532 від 05.06.2023 року, яке було направлено відповідачу, відповідно до пункту 95.5 статті 95 Податкового кодексу вирішено здійснити погашення усієї суми податкового боргу шляхом стягнення безготівкових коштів з рахунків у банках, органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, та інших фінансових установах.

Виходячи з наявності у ТОВ «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» податкового боргу в сумі 1 768 844,87 грн., непогашення заборгованості протягом 240 календарних днів з дати вручення Товариству податкової вимоги про сплату податкового боргу, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст.67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі (ч.2 ст.124 Конституції України).

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України регулює Закон України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21 січня 1994 року № 3857-XII.

Згідно ст. 6 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли, зокрема він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв`язку з яким таке обмеження встановлюється.

Відповідно до п.14.1.137 ст.14 ПК України орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно п.15.1 ст.15 ПК України платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об`єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об`єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов`язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до п.16.1.4 п.16.1 ст.16 ПК України платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно пп.14.1.39 п.14.1 ст.14 ПК України грошове зобов`язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов`язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв`язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно з пп. 20.1.35-2 п. 20.1 ст. 20 ПК України контролюючі органи, визначені підпунктом 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, мають право звертатися до суду щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників за межі України у разі невиконання податкового обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу.

У відповідності з п.87.13 ст. 87 ПК України у разі несплати протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, що перевищує 1 мільйон гривень, контролюючий орган може звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України - до погашення такого податкового боргу. Вимоги абзацу першого цього пункту не застосовується у разі наявності зобов`язання держави щодо повернення юридичній особі або постійному представництву нерезидента-боржника помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов`язань, бюджетного відшкодування податку на додану вартість, якщо загальна сума непогашеної заборгованості держави перед боржником дорівнює або перевищує суму податкового боргу такого боржника. Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України встановлюється як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу. У разі запровадження тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України згідно з рішенням суду, яке набрало законної сили, контролюючий орган не пізніше наступного робочого дня з дня отримання рішення суду: - інформує про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону, в порядку обміну інформацією, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони державного кордону; - розміщує відповідну інформацію в Реєстрі керівників платників податків - боржників. Не пізніше наступного робочого дня з дня зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу в сумі, зазначеній у рішенні суду станом на дату прийняття такого рішення суду, або у разі отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника, або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство стосовно такого боржника контролюючий орган: - інформує про зазначене центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону, в порядку обміну інформацією, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони державного кордону, що є підставою для скасування встановленого тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України; - розміщує відповідну інформацію в Реєстрі керівників платників податків - боржників.

Пунктом 87.14 ст. 87 ПК України встановлено, що закінчення дії тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника здійснюється у разі погашення суми податкового боргу, зазначеної у рішенні суду, у зв`язку з якою було застосовано таке обмеження, або у разі отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника, або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство стосовно такого боржника.

Згідно ч. 1 ст.289-2 КАС України у разі невиконання у встановлені Податковим кодексом України строки обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань юридичною особою або постійним представництвом нерезидента, що призвело до виникнення податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, податковим органом подається до суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента позовна заява про застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі території України.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач - ТОВ «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» не виконало свої грошові зобов`язання зі сплати податкового боргу після отримання 12.05.2023 року податкової вимоги форми «Ю» №0000351-1307-1532 від 29.03.2023 року, що призвело до виникнення податкового боргу.

Право на звернення позивача до суду щодо тимчасового обмеження керівнику підприємства ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України передбачене приписами п.87.13 ст. 87 ПК України, отже, враховуючи наявність у ТОВ «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» податкового боргу у сумі 1 768 844,87 грн., наявні підстави для тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України керівника ТОВ «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець».

Згідно з ч.1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідачами відсутність податкового боргу ТОВа «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» не доведена та не обґрунтована.

Оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, та враховуючи наведені обставини, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню повністю.

Керуючись ст. ст. 241-246, 250, 255, 287, 295, 297 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Головного управління Державної податкової служби в Одеській області (вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044, код ЄДРПОУ ВП: 44069166 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Рибосільськогосподарське товариство Придністровець (вул. Богачова, 86, с.Маяки, Одеський район, Одеська область, 67654, код ЄДРПОУ 44895720), ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України - задовольнити повністю.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 (р.н.о.к.п.п.: НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ) керівника товариства з обмеженою відповідальністю «Рибосільськогосподарське товариство «Придністровець» (Код ЄДРПОУ: 44895720), що має податковий борг на загальну суму 1 768 844,87 гривень до повного погашення зазначеної суми.

Рішення суду підлягає негайному виконанню. Апеляційні скарги на судове рішення можуть бути подані сторонами до П`ятого апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня складання повного судового рішення. Подання апеляційної скарги на рішення суду не перешкоджає його виконанню.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено та підписано суддею 11 січня 2024 року.

Суддя Д.К.Василяка

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116237264
СудочинствоАдміністративне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України

Судовий реєстр по справі —420/1125/24

Рішення від 11.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 10.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні