Постанова
від 10.01.2024 по справі 280/6552/23
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

10 січня 2024 року м. Дніпросправа № 280/6552/23

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Шлай А.В. (доповідач),

суддів: Прокопчук Т.С., Кругового О.О.,

розглянувши в письмовому провадженні апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 05 жовтня 2023 р. (суддя: Артоуз О.О.) в адміністративній справі №280/6552/23 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області щодо обчислення розміру його пенсії без урахування довідок про заробітну плату № 3, 4, виданих ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій № 6» 22 лютого 2017 р.; зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснити з 04 травня 2021 р. перерахунок його пенсії за віком на підставі довідок про заробітну плату ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій № 6» від 22 лютого 2017 р. № 3 - за період з 01 липня 1991 р. по 31 грудня 1995 р., та від 22 лютого 2017 р. № 4 - за період з 01 січня 1996 р. по 01 червня 1996 р., та виплатити пенсію з урахуванням раніше виплачених сум.

В обґрунтування позову позивач зазначав, що з 2021 р. отримує пенсію, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Під час звернення за призначенням пенсії він надав відповідачу довідки про заробітну плату ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій №6» від 22 лютого 2017 р. №3, 4. З листа відповідача від 10 липня 2023 р. йому стало відомо про не неврахування даних довідок при розрахунку розміру його пенсії у зв`язку із неподанням первинних документів для проведення їх перевірки. До цього часу жодних повідомлень від відповідача стосовно неможливості обчислення пенсії з урахуванням даних довідок він не отримував.

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 05 жовтня 2023 р., ухваленим за результатами розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, позовну заяву ОСОБА_1 задоволено частково.

Суд визнав протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області щодо обчислення розміру пенсії ОСОБА_1 без врахування довідок про заробітну плату, виданих ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій № 6» № 3,4 від 22 лютого 2017 р., зобов`язав Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснити з 04 травня 2021 р. перерахунок пенсії ОСОБА_1 за віком на підставі довідки про заробітну плату для обчислення пенсії, виданої ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій № 6» № 3 від 22 лютого 2017 р. - за період з 01 липня 1991 р. по 31 грудня 1995 р., та виплатити пенсію з урахуванням раніше виплачених сум, а також здійснити з 01 травня 2023 р. перерахунок пенсії ОСОБА_1 за віком на підставі довідки про заробітну плату для обчислення пенсії, виданої ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій № 6» № 4 від 22 лютого 2017 р. - за період з 01 січня 1996 р. по 01 червня 1996 р., та виплатити пенсію з урахуванням раніше виплачених сум. В іншій частині позовних вимог відмовив.

Рішення суду першої інстанції оскаржено в апеляційному порядку Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області. Скаржник просить скасувати дане рішення та ухвалити нове, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовити. Скаргу обґрунтовує порушенням позивачем, встановленого статтею 122 Кодексу адміністративного судочинства України, строку звернення до суду з позовними вимогами щодо перерахунку призначеної йому у 2021 р. пенсії за віком на підставі довідок про заробітну плату ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій № 6» № 3,4 від 22 лютого 2017 р. Також вказує про неможливість врахування даних довідок та здійснення у зв`язку з цим перерахунку розміру його пенсії, оскільки для перевірки вказаних в них складових, не надано необхідних первинних документів.

У відзиві на апеляційну скаргу ОСОБА_1 просить залишити її без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін, як законне та обґрунтоване.

Справа розглянута в порядку письмового провадження відповідно до положень статті 311 Кодексу адміністративного судочинства України.

Здійснюючи перевірку оскарженого рішення суду першої інстанції, колегія суддів керується приписами статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до яких рішення суду повинно ґрунтуватись на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Перевірка оскарженого рішення суду першої інстанції здійснюється в межах доводів та вимог апеляційної скарги, як це передбачено статтею 308 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судом першої інстанції встановлено, що ОСОБА_1 перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Запорізькій області та отримує пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Листом від 10 липня 2023 № 0800-0205-8/43503 Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області повідомлено ОСОБА_1 про неможливість включення наданих ним довідок про заробітну плату № 3, 4 від 22 лютого 2017 р., у зв`язку з не наданням первинних документів для проведення їх перевірки.

Вважаючи зазначенні дії відповідача протиправними, позивач звернувся до суду з відповідним позовом.

Задовольняючи частково позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що обов`язок здійснення перевірки достовірності виданих довідок про заробітну плату покладається на Пенсійний орган, сумніви останнього щодо обґрунтованості їх видачі, без здійснення відповідної перевірки, не можуть бути підставою для відмови позивачу у їх врахуванні та здійсненні перерахунку призначеної пенсії.

За приписами статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Про порушення своїх прав в частині нездійснення перерахунку пенсії за віком з урахуванням складових довідок про заробітну плату виданих ПАТ «Завод залізобетонних конструкцій № 6» від 22 лютого 2017 р. № 3, 4 ОСОБА_1 дізнався з листа Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області № 0800-0205-8/43503 від 10 липня 2023 р. З позовом звернулася у серпні 2023 р., тобто у встановлений статтею 122 Кодексу адміністративного судочинства України строк.

Щодо відмови Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області здійснити ОСОБА_1 перерахунок розміру його пенсії за віком, з врахуванням складових вищезазначених довідок, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 40 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 р. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 р. становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 р. незалежно від перерв. Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 р. враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, а за період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 р. - за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

Пунктом 2-1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, визначено, що довідка про заробітну плату (дохід) особи видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату підприємством, установою чи організацією, де працював померлий годувальник або особа, яка звертається за пенсією. Якщо такі підприємства, установи, організації ліквідовані або припинили своє існування з інших причин, то довідки про заробітну плату видаються правонаступником цих підприємств, установ чи організацій або архівними установами. У випадках, коли архівні установи не мають можливості видати довідку за встановленою формою з розшифровкою виплачених сум за видами заробітку, вони можуть видавати довідки, що відповідають даним, наявним в архівних фондах, без додержання цієї форми. Установлення заробітку для обчислення пенсії на підставі показань свідків не допускається. Виписка зі штатного розпису про посадовий оклад, профспілкові квитки, квитки партій та рухів, громадських об`єднань не є документами, що засвідчують фактичний заробіток для обчислення розміру пенсії.

Довідка про заробітну плату видається згідно додатку №1 до Порядку № 22-1 із зазначенням у ній назви первинних документів, на підставі яких її видано, адреси їх місцезнаходження.

Як вбачається зі змісту довідок № 3 та № 4 від 22 лютого 2017 р., наданих позивачем для перерахунку пенсії, підставою їх видачі зазначені такі первинні документи, як трудова книга та паспорт (а.с.9,10).

Колегія суддів зазначає, що трудова книга та паспорт не визначені Порядком № 22-1 документами, які містять інформацію про нараховану та виплачену заробітну плату. Відтак, зазначені довідки підлягли перевірці належними первинними документами.

Відповідачем суду надана службова записка від 29.05.2023, яка засвідчує обставину неможливості проведення перевірки довідок про заробітну плату, наданих позивачем, у зв`язку із ненаданням документів (а.с.29, 30). Про цю обставину позивач був повідомлений письмово 10.07.2023 (а.с.8).

Колегією суддів за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ПАТ "Завод залізобетонних конструкцій № 6", яке видало позивачу довідки № 3 та № 4, припинено 05.01.2022 у зв`язку із визнанням банкрутом.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень постановою Господарського суду Запорізької області від 12 липня 2016 р. у справі №908/1671/16 публічне акціонерне товариство Завод залізобетонних конструкцій № 6 (код ЄДРПОУ 19282886; 69096, м. Запоріжжя, вул. Каховська, 40) визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура, ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії Віліщука Олександра Володимировича.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 17 січня 2017 р. ОСОБА_2 відсторонено від виконання обов`язків ліквідатора у справі № 908/1671/16 про банкрутство ТОВ Завод залізобетонних конструкцій № 6, м. Запоріжжя у зв`язку із систематичним невиконанням обов`язків ліквідатора та призначено іншого ліквідатора - арбітражного керуючого Васильцова Андрія Анатолійовича (71118, м. Бердянськ Запорізької області, пр.Праці, 33/55, оф.407 (а/с 246); ідент.№ НОМЕР_1 ).). ОСОБА_2 був зобов`язаний судом передати арбітражному керуючому Васильцову А. А. бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута, всі документи щодо здійснення ліквідаційної процедури банкрута.

Таким чином, станом на день видачі довідок № 3 та № 4 (22.02.2017) ОСОБА_2 не мав повноважень складати та підписувати будь-які документи від імені керівника ПАТ Завод залізобетонних конструкцій № 6.

Враховуючи наведені вище обставини, колегія суддів дійшла висновку, що надані позивачем довідки № 3 та № 4 про заробітну плату не можуть бути підставами для перерахунку його пенсії з огляду на їх недійсність.

Колегія суддів також звертає увагу, що за твердженням позивача зазначені довідки надавались ним при зверненні до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області із заявою про призначення пенсії, тобто 10 квітня 2021 р.

Проте, такі доводи спростовані розпискою-повідомленням та заявою про перерахунок пенсії, які підписані ним 11.05.2023, і відповідно до яких довідки про заробітну плату за період страхового стажу до 01.07.2000 надані ним 11.05.2023, а не 10.04.2021 (а.с.27,28). Ця обставина ставить під сумнів також і дійсну дату видачі довідок.

Щодо способу реалізації права позивача на врахування його заробітної плати за період страхового стажу до 1 липня 2000 р.

Постановою Кабінету Міністрів України № 919 від 05 липня 2006 р. затверджено Порядок визначення заробітної плати (доходу) для призначення пенсії у разі втрати документів про її нарахування та виплату.

Заробітна плата (дохід) для призначення пенсії за період страхового стажу застрахованої особи за кожний місяць страхового стажу починаючи з 1 січня 1998 р. визначається за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків і Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування (п. 2).

За період до 1 січня 1998 р. та у разі відсутності даних у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків і Державному реєстрі загальнообов`язкового державного соціального страхування заробітна плата (дохід) застрахованої особи за кожний місяць страхового стажу, який враховується під час призначення пенсії, визначається - у разі коли підприємство, установу, організацію ліквідовано, а документи до органу вищого рівня або архівним установам не передано, - виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченої відповідною галузевою угодою, за календарний рік, що передує року, з якого призначено пенсію. При цьому коефіцієнт заробітної плати (доходу) застрахованої особи визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за місяць, за який розраховується заробітна плата, календарного року, що передує року, з якого призначено (перераховано) пенсію. Довідка про заробітну плату виходячи з мінімальної тарифної ставки (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою), передбаченої відповідною галузевою угодою, видається управліннями праці та соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, структурними підрозділами з питань праці та соціального захисту населення виконавчих органів міських, районних у містах рад (п.п.3 п.3).

Таким чином, довідка про заробітну плату може бути видана правонаступником роботодавця (за його наявності), архівною установою - на підставі первинних документів, які підтверджують нараховану та виплачену заробітну плату або відповідними державними органами, визначеними Порядком № 919 - виходячи з мінімальної тарифної ставки за відповідною або аналогічною професією.

Невідповідність висновків суду обставинам справи, неправильне тлумачення норм матеріального права, що призвели до ухвалення незаконного рішення, є підставою для його скасування, як це передбачено статтею 317 Кодексу адміністративного судочинства України, та прийняття нового рішення у справі.

Керуючись статтями 315, 317, 321, 322, 325 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області - задовольнити.

Рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 05 жовтня 2023 р. в адміністративній справі №280/6552/23 - скасувати та ухвалити нове рішення.

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили 10 січня 2024 р. та оскарженню в касаційному порядку не підлягає згідно частини 5 статті 328 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий - суддяА.В. Шлай

суддяТ.С. Прокопчук

суддяО.О. Круговий

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116239006
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, з них

Судовий реєстр по справі —280/6552/23

Постанова від 10.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 18.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 10.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Рішення від 05.10.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 21.08.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні