Рішення
від 12.01.2024 по справі 152/1780/23
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/1780/23

2/152/87/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

12 січня 2024 року м. Шаргород

Шаргородський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого суддіРоздорожної А.Г.

за участі секретаря судового засідання Сербіної М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу

за позовом адвоката Залокоцької Вікторії Дживанівни

в інтересах ОСОБА_1

до Шаргородської міської ради Вінницької області

вимоги позивача:про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

учасники справи: в судове засідання не з`явилися;

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив рішення про наступне:

І. Стислий виклад позиції позивача та відповідача.

1. Представник позивача звернулася до суду з цим позовом та вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 , яка на день смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, а саме: земельна ділянка кадастровий номер 0525386300:02:001:0015, площею 1,7263 га, що знаходиться на території Писарівської сільської ради (тепер Шаргородської міської ради Вінницької області) з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належить померлій на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 478169, виданого на підставі розпорядження Шаргородської РДА від 18 квітня 2007 року №170. Єдиним спадкоємцем майна ОСОБА_2 за законом є її син - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який звернувся до державного нотаріуса Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Хлапоніна О.О. із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину. Однак йому було відмовлено через пропуск ним строків для прийняття спадщини, встановлених статтею 1270 ЦК України. Для отримання спадщини позивач не звернувся у встановлений строк до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв`язку із тим, що не знав про наявність спадкового майна та не мав змоги подати таку заяву до нотаріуса, оскільки проживає в Полтавській області. В подальшому впорядковуючи речі спадкодавиці, позивач знайшов державний акт на право власності на земельну ділянку на ім`я матері. Крім цього представник позивача зазначила, що відповідно до листа-роз`яснення Міністерства юстиції України від 9 вересня 2022 року, перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. В той же час 19 червня 2023 року строки прийняття спадщини в Україні повернулися до довоєнних норм. На думку представника позивача, позивачем фактично строк для прийняття спадщини не був пропущений, оскільки діяла постанова про зупинення строків на прийняття спадщини. Представник позивача просила визнати строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 пропущеним позивачем з поважних причин та визначити позивачу додатковий строк для прийняття спадщини після смерті його матері, тривалістю три місяці з моменту набрання рішенням законної сили (а.с.2-4).

2. На підтвердження позовних вимог представник позивача надала копії паспорта та свідоцтва про народження позивача, копію свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , копію довідки про зареєстроване місцем проживання на момент смерті ОСОБА_2 , копію державного акта, копію постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

3. Відповідач відзиву на позов не подав.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

4. Разом з позовною заявою представник позивача подала клопотання, в якому просила під час підготовки справи до судового розгляду витребувати у державного нотаріуса Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Хлапоніна О.О. належним чином посвідчену копію спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 (а.с.15).

5. 1 січня 2024 року від представника відповідача до суду надійшла заява, в якій він просив справу розглянути без його участі, проти задоволення позову, в тому числі в підготовчому засіданні, не заперечує (а.с.20).

6. 12 січня 2024 року від представника позивача до суду надійшла заява, в якій вона просила підготовче судове засідання провести без участі позивача та її представника, не заперечувала щодо ухвалення рішення у підготовчому судовому засіданні (а.с.26).

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

7.Ухвалою суду від 25 грудня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи у порядку загального позовного провадження. Вказаною ухвалою суду відповідачеві запропоновано надати в строк до 12 січня 2024 року відзив на позовну заяву та зобов`язано державного нотаріуса Шаргородської державної нотаріальної контори Вінницької області Хлапоніна О.О. в строк до 12 січня 2024 року надати Шаргородському районному суду копію спадкової справи, відкритої після ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Щербані Полтавського району Полтавської області (а.с.17).

8.Копія позовної заяви з додатками були вручені представнику відповідача 26 грудня 2023 року (а.с.19).

9. Відповідно до частини третьої та четвертої статті 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

10. Згідно з частиною першою та четвертою статті 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

11. Встановивши наявність законних підстав для задоволення цього позову, а також те, що визнання відповідачем цього позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд відповідно до положень статтей 200, 206 ЦПК України ухвалює це рішення за результатами підготовчого провадження.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом.

12. Згідно з копією паспорту, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Писарівка Шаргородського району Вінницької області (а.с.5-6).

13. Відповідно до копії свідоцтва про народження ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Писарівка Шаргородського району Вінницької області. Його батьком вказаний ОСОБА_3 , а матір`ю ОСОБА_2 (а.с.7).

14. Згідно з копією свідоцтва про смерть, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Щербані Полтавського району Полтавської області (а.с.8).

15. Згідно з копією довідки №245 від 2 листопада 2023 року, виданої виконавчим комітетом Шаргородської міської ради Вінницької області, померла ОСОБА_2 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно проживала та була зареєстрована по АДРЕСА_1 . Згідно із записом в по господарській книзі №1, особовий рахунок № НОМЕР_1 (за 2016-2020 роки) та автоматизованої системи «Реєстр територіальної громади», на час відкриття спадщини разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 ніхто не був зареєстрований (а.с.9).

16. Відповідно до копії державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ №478169, власником земельної ділянки площею 1,7263 га, розташованої на території Писарівської сільської ради Шаргородського району Вінницької області, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, є ОСОБА_2 (а.с.10).

17. Згідно з копією постанови державного нотаріуса Шаргородської державної нотаріальної контори Хлапоніна О.О. від 16 листопада 2023 року №494/02-31, позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із тим, що він пропустив шестимісячний строк для такого звернення (а.с.11).

18. Відповідно до повідомлення державного нотаріуса Шаргородської державної нотаріальної контори Хлапоніна О.О. від 10 січня 2024 року №10/01-16, спадкова справа до майна померлої ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заводилася, згідно алфавітної книги обліку спадкових справ за 2023 рік (а.с.25).

V. Оцінка Суду.

19. Відповідно достатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободкожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

20. Частиною першоюстатті 15 ЦК Українивизначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

21. Відповіднодочастинипершоїстатті16ЦКУкраїникожнаособа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

22. Вказаний спір регулюється положеннями глави 84 та 85 Книги шостої (Спадкове право)Цивільного кодексу України.

23. За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті1220,1222,1270 ЦК України).

24. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина першастатті 1269 ЦК України).

25. Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

26. Як видно із матеріалів справи, позивач постійно не проживав зі спадкодавцем, тому зобов`язаний був у шестимісячний строк після її смерті, подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

27. Відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК Україниза позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

28. За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

29. Правилачастини третьоїстатті 1272 ЦК Українипро надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

30. Суд вважає, що оскільки позивач на час відкриття спадщини не знав про існування спадкового майна, зареєстрований та проживає в іншій області, не встиг вчасно, тобто в шестимісячний строк після відкриття спадщини, звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті матері, інших спадкоємців немає, а представник відповідача не заперечує щодо задоволення позову, то позивачу можливо надати додатковий строк для прийняття спадщини.

З цих підстав,

керуючись статтями2,4,5,10-13,18,200, 206, 258, 259,263, 264, 265 ЦПК України, на підставі статей15,16,1220,1222,1223, 1269,1270,1272 ЦК України, Суд, -

у х в а л и в :

1. Позовадвоката Залокоцької Вікторії Дживанівни, що поданий в інтересах ОСОБА_1 до Шаргородської міської ради Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити повністю.

2. Визнати строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 пропущеним ОСОБА_1 з поважних причин та визначити ОСОБА_1 додатковий строк для прийняття спадщини після його матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Щербані Полтавського району Полтавської області, тривалістю три місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

3. Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ім`я (найменування) сторін :

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України, паспорт серії НОМЕР_2 , ід.№ НОМЕР_3 , зареєстрований мешканець АДРЕСА_2 .

Представник позивача: адвокат Залокоцька Вікторія Дживанівна, яка знаходиться по вул. Героїв Майдану, 234, м. Шаргород Вінницької області, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю серії КВ №000697, видане на підставі рішення Ради адвокатів міста Києва від 19 серпня 2019 року №570, діє на підставі довіреності від 11 серпня 2023 року.

Відповідач: Шаргородська міська рада Вінницької області, місцезнаходження вул. Героїв Майдану, 224 в м. Шаргород Вінницької області, код ЄДРПОУ 04326253.

Представник відповідача: адвокат Країло Степан Васильович, який знаходиться по вул. Героїв Майдану, 224, в м. Шаргород Вінницької області, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю серії ВН №000479, видане на підставі рішення Ради адвокатів Вінницької області від 19 травня 2019 року №5/19, діє на підставі довіреності від 18 січня 2021 року.

Головуючий суддя Андрея РОЗДОРОЖНА

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116244114
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини, учасники справи: в судове засідання не з`явилися; негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті

Судовий реєстр по справі —152/1780/23

Рішення від 12.01.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні