Ухвала
від 12.01.2024 по справі 180/2492/23
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/2492/23

2-о/195/24/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

12.01.2024 смт. Томаківка Дніпропетровської області

Суддя Томаківського районного суду Дніпропетровської області Кондус Л.А., розглянувши матеріали справи окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області, про визнання особи безвісно відсутньою,

ВСТАНОВИВ:

Заява подана і оформлена в порядку, встановленому процесуальним законодавством і відповідає вимогам ст. ст. 175, 177, 183, 305-309 ЦПК України.

Дана справа буде розглядатися судом з додержанням загальних правил встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду, за правилами загального провадження.

В матеріалах справи відсутні дані про те, що заявлені вимоги розглядаються у судовому порядку, у цьому чи іншому суду, чи є рішення по такому питанню.

Викладені у заяві обставини дають можливість порушити справу за даним видом цивільного судочинства, оскільки вони стосуються наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи чи неоспорюваних прав.

В матеріалах доданих до заяви відсутні докази, що вказують на недопустимість правонаступництва чи наявності спору у справі.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, розгляд справи проводиться судому у складі одного судді та двох присяжних.

Відповідно до ч.4ст. 293 ЦПК Україниу випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Одночасно із заявою заявницею подано клопотання про звільнення її від сплати судового збору, при цьому посилається на те, що що вона не має можливості сплатити судовий збір, оскільки тимчасово не працює тому, що доглядає та утримує дітей: ОСОБА_2 , та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебувала на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення м.Марганець відповідно до Закону України Про державну допомогу малозабезпеченим сім`ям, щомісячна допомога в розмірі 860 грн., виплачувалась по 31.12.2023, що підтверджує довідкою № 1632 від 06.12.2023. На обліку в Марганецькій міській філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості не перебуває, будь-яких виплат не отримує, що підтверджує довідкою № 660 від 06.12.2023). Тобто має скрутне матеріальне становище.

Статтею 129 Конституції Україниоднією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Відповідно до змістустатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободсудові процедури повинні бути справедливими для всіх учасників процесу.

За змістомстатті 136 ЦПК Україниєдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати є врахування судом майнового стану сторони і особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зістаттею 12 ЦПК Україниповинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно до частини першоїстатті 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

З наведеного вбачається, щоЗаконом України «Про судовий збір»визначено вичерпний перелік підстав для відстрочення або розстрочення, зменшення чи звільнення сплати судового збору.

Відповідно доЗакону України «Про судовий збір»встановлено розмір ставки судового збору за подання заяви у справах окремого провадження , яка подана фізичною особою, що складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, і становить 536,80 грн., оскільки заяву подано до Марганецького міського суду 28.12.2023, а з 01 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становив 2684,00 грн.

Разом з цим, оскільки заявницею надано суду відповідні документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону, вважаю, що вказане клопотання про звільнення від сплати судового збору підлягає задоволенню.

На підставі ст. ст.128,136, 187,293, 305,309, 315 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання заявниці ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору задовольнити.

Відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області, про визнання особи безвісно відсутньою.

Дану справу призначити до судового розгляду на 01.02.2024 року на 10.30 годину.

Копію позовної заяви з додатками направити заінтересованій особі.

Направити заінтересованій особі копії заяв з копіями доданих до них документів та запропонувати подати у відповідно до діючого законодавства письмові пояснення щодо заяви.

Про слухання справи повідомити заявника та заінтересовану особу, присяжних.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади за цим посиланням: http://tm.dp.court.gov.ua/sud0442/

Ухвала може бути оскаржена у встановлений законом строк і порядок лише щодо порушення правил підсудності, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Л. А. Кондус

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116250739
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи безвісно відсутньою

Судовий реєстр по справі —180/2492/23

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні