Ухвала
від 11.01.2024 по справі 924/733/23
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

"11" січня 2024 р. Справа № 924/733/23

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Маціщук А.В.

судді Василишин А.Р.

судді Філіпова Т.Л.

розглянувши апеляційну скаргу позивача ОСОБА_1

на рішення Господарського суду Хмельницької області від 24.10.2023 р.

постановлене у м. Хмельницький, повний текст складено 30.10.2023 р.

у справі № 924/733/23 (суддя Крамар С.І.)

за позовом ОСОБА_1

до відповідачів:

1. Акціонерного товариства "Хмельницькобленерго"

2. Акціонерного товариства "Українські розподільчі мережі"

про зобов`язання Акціонерного товариства "Українські розподільні мережі":

- подати до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та Акціонерного товариства "Хмельницькобленерго" інформацію про набуття АТ "Українські розподільні мережі" пакета акцій у розмірі 94 197 953 штук, що дорівнює 70,0089% акцій товариства із зазначенням інформації про найвищу ціну, за якою воно придбавало акції цього товариства протягом 12 місяців, що передують дню набуття такого пакета акцій включно з днем набуття, та про дату набуття такого пакета;

- протягом двох робочих днів з дати отримання від АТ "Хмельницькобленерго" інформації про ціну придбання запропонувати всім акціонерам придбати у них акції товариства, щодо яких не встановлено обмеження (обтяження), шляхом надсилання до АТ "Хмельницькобленерго" та до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку публічної безвідкличної пропозиції для всіх акціонерів - власників акцій товариства про придбання належних їм акцій (оферти) з обов`язковим вказанням відомостей, передбачених ч.5 ст.94 Закону України "Про акціонерні товариства";

- протягом 30 днів з дня закінчення зазначеного в оферті строку сплатити акціонерам, які прийняли пропозицію про придбання акцій, вартість їхніх акцій виходячи із зазначеної в оферті ціни придбання;

про зобов`язання Акціонерного товариства "Хмельницькобленерго":

- розмістити інформацію про набуття АТ "Українські розподільні мережі" пакета акцій АТ "Хмельницькобленергo" на вебсайті товариства та у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів або через особу, яка провадить діяльність з оприлюднення регульованої інформації від імені учасників фондового ринку, в одноденний строк з першої події, що наступить, або з дня отримання від АТ "Українські розподільні мережі" інформації про набуття ним пакета акцій АТ "Хмельницькобленерго" або з дня набрання чинності рішенням суду;

- затвердити ринкову вартість акцій та повідомити її АТ "Українські розподільні мережі" в строк не пізніш як за п`ять робочих днів з першої події, щo наступить, або з дня отримання від АТ "Українські розподільні мережі" інформації про набуття ним пакета акцій АТ "Хмельницькобленерго" або з дня набрання чинності рішенням суду;

- протягом семи робочих днів з дня надходження від АТ "Українські розподільні мережі" оферти розмістити зазначену оферту на вебсайті товариства та у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів або через особу, яка провадить діяльність з оприлюднення регульованої інформації від імені учасників фондового ринку;

- надіслати оферту кожному власнику простих іменних акцій товариства відповідно до переліку акціонерів товариства

В С Т А Н О В И В :

Відповідно до рішення від 24.10.2023 р. Господарський суд Хмельницької області відмовив ОСОБА_1 у задоволенні позову.

Не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції, позивач ОСОБА_1 звернувся до Північно-західного апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, у якій просить оскаржуване рішення скасувати та ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги задоволити в повному обсязі.

Разом з тим, судом встановлено, що апеляційна скарга позивача ОСОБА_1 , підписана адвокатом Галенком Ігорем Євгеновичем на підставі ордеру від 20.11.2023 р., надіслана на електронну адресу Північно-західного апеляційного господарського суду inbox@nwag.court.gov.ua, що не відповідає вимогам ч.6 ст.42, ст.257 ГПК України.

Так, відповідно до ст. 257 ГПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Відповідно до ч. 6 ст. 42 ГПК України, процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Отже, відповідно до наведених норм позивача ОСОБА_1 мав можливість подати апеляційну скаргу до Північно-західного апеляційного господарського суду: 1) в письмовій формі; 2) в електронному вигляді з використанням сервісу «Електронний суд», розміщеного за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login, з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (електронного кабінету) та з використанням власного електронного підпису; 3) в електронній формі з використанням електронної адреси та засвідченням кваліфікованим електронним підписом.

Проте, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу не особисто, а через адвоката Галенка Ігоря Євгеновича електронною поштою з використанням електронного цифрового підпису.

Відповідно до пункту 10 Положення про ЄСІТС адвокати реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку.

В постанові Великої Палати Верховного Суду від 13.09.2023 р. у справі № 204/2321/22 викладений висновок про те, що представник фізичних осіб - адвокат може звертатися до суду із позовними та іншими заявами, скаргами та іншими передбаченими законом процесуальними документами: 1) в письмовій формі; 2) в електронному вигляді з використанням сервісу «Електронний суд», розміщеного за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login, з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (електронного кабінету) та з використанням власного електронного підпису.

Водночас Галенко Ігор Євгенович як представник ОСОБА_1 надіслав апеляційну скаргу до Північно-західного апеляційного господарського суду не за допомогою підсистеми «Електронний суд», а електронною поштою з використанням електронного цифрового підпису. Отже, Галенко Ігор Євгенович використав спосіб звернення до Північно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, який не передбачений чинним процесуальним законодавством.

Зазначені недоліки апеляційної скарги не усунені на вимогу суду, викладену в ухвалі суду апеляційної інстанції від 04.12.2023 р., за змістом якої скаржнику було роз`яснено порядок подання апеляційної скарги та надано можливість усунути недоліки.

Наведена правова позиція викладена також у постанові Верховного Суду від 23.10.2023 р. у справі № 910/9714/22, і такі висновки враховуються колегією суддів відповідно до ч.6 ст.13 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», ч.4 ст. 236 ГПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 5 ст. 260 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано в інший спосіб, ніж до суду апеляційної інстанції.

Повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до апеляційного господарського суду у загальному порядку після усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. ст. 257-258, 260 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу позивача ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Хмельницької області від 24.10.2023 р. у справі № 924/733/23 повернути скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена у касаційному порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

Головуючий суддя Маціщук А.В.

Суддя Василишин А.Р.

Суддя Філіпова Т.Л.

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116256537
СудочинствоГосподарське
Сутьринок цінних паперів або через особу, яка провадить діяльність з оприлюднення регульованої інформації від імені учасників фондового ринку; - надіслати оферту кожному власнику простих іменних акцій товариства відповідно до переліку акціонерів товариства

Судовий реєстр по справі —924/733/23

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Постанова від 28.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Рішення від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні