Рішення
від 12.01.2024 по справі 913/400/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2024 року м.Харків Справа №913/400/23

Провадження №16/913/400/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Газенергоальянс», м.Київ

до Комунального некомерційного підприємства Луганської обласної ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб», м.Сєвєродонецьк Луганської області

про стягнення 147513,90 грн,

Суддя Шеліхіна Р.М.

без виклику (повідомлення) учасників справи,

в с т а н о в и в:

Суть спору: товариство з обмеженою відповідальністю «Газенергоальянс» звернулося до господарського суду Луганської області з позовною заявою до Комунального некомерційного підприємства Луганської обласної ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» в якій просить стягнути з відповідача заборгованість за спожиту електричну енергію у сумі 147513,90 грн за період з 01.02.2022 по 31.03.2022 згідно договору про постачання електричної енергії споживачу від 09.02.2022 №09.02.22-1Е.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідач порушив свої зобов`язання за договором в частині своєчасної сплати коштів за спожиту електричну енергію.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.11.2023 справа передана на розгляд судді Шеліхіній Р.М.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 13.11.2023 суд відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням КНП Луганської обласної ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» - відповідача у справі, є: 93401, м.Сєвєродонецьк Луганської області, вул.Сметаніна,5.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», встановлено перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, який затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі Перелік).

Згідно вказаного Переліку, Сєвєродонецька міська територіальна громада Сєвєродонецького району Луганської області є територією тимчасово окупованою Російською Федерацією.

За інформацією Акціонерного товариства «Укрпошта», розміщеній на офіційному вебсайті (https://offices.ukrposhta.ua), відділення в м.Сєвєродонецьк Луганської області тимчасово не функціонує, а тому пересилання поштової кореспонденції до вказаного населеного пункту наразі є неможливим.

Отже, позивачем обґрунтовано не направлено копію позовної заяви та доданих до неї документів на вказану адресу відповідача засобами поштового зв`язку.

В матеріалах позовної заяви міститься копія договору про постачання електричної енергії споживачу від 09.02.2022 №09.02.22-1Е, де у п.14 «Реквізити сторін», а також в п.9 заяви-приєднання зазначена адреса електронної пошти відповідача - lygoptd_byx@ukr.net.

Через неможливість відправлення вихідної кореспонденції відповідачу засобами поштового зв`язку, ухвала суду про відкриття провадження у справі направлена відповідачу за відомою електронною адресою, а повідомлення про розгляд справи у суді розміщено на офіційному веб-сайті судової влади України за посиланням: https://lg.arbitr.gov.ua/sud5014/.

Згідно ч.2 ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» з моменту розміщення такої інформації вважається, що особа отримала судове рішення.

Частиною 8 ст.252 ГПК України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Враховуючи приписи ч. 4 ст.240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши у сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газенергоальянс" є постачальником електричної енергії на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, виданої згідно постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 655 від 14.04.2021.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю "Газенергоальянс" (далі - позивач, постачальник) та Комунальним некомерційним підприємством Луганської обласної ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» (далі - відповідач, споживач) укладено договір від 09.02.2022 №09.02.2022-1Е про постачання електричної енергії споживачу (далі - договір).

Згідно пункту 1.1. цей договір про постачання електричної енергії споживачу є договором, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу постачальником електричної енергії.

Умови цього договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 №312 (далі -ПРРЕЕ), Цивільного та Господарського кодексів України, Закону України "Про публічні закупівлі" (п.1.2. договору).

Відповідно до пункту 2.1. договору постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Загальна кількість товару (ДК 021:2015 09310000-5 "Електрична енергія") становить 254841 кВт*год (п.2.2. договору).

Згідно пункту 2.3. договору, сума договору становить 1709730,31 грн у т.ч. ПДВ у сумі 284955,05 грн.

Початком постачання електричної енергії споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднанні, яка є додатком 1 до цього договору (п.3.1. договору).

Пунктом 5.1 договору передбачено, що споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з додатком 2 "Комерційна пропозиція" до цього Договору.

Ціна електричної енергії становить 5,59084 грн без ПДВ за 1 кВт-год, ПДВ 1,118168 грн, всього з ПДВ - 6,709008 грн (пункт 5.2. договору).

Згідно пункту 5.6. договору розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць.

Оплата рахунку постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 5 (п`яти) робочих днів з моменту отримання його споживачем, або протягом 5 (п`яти) робочих днів від дати, зазначеної у комерційній пропозиції, щодо оплати рахунку, оформленого споживачем.

Відповідно до підпункту 1 пункту 6.2. договору споживач зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату активної електричної енергії згідно з умовами цього договору.

Як зазначено у п.п.2 п.6.2. договору, споживач зобов`язується підписувати акт приймання-передачі електроенергії, спожитої у розрахунковому періоді, не пізніше трьох робочих днів з дня його отримання.

Підпунктом 3 п.6.2. цього договору передбачено, що у випадку не підписання акту приймання-передачі електроенергії, та не подання обґрунтованих зауважень (відмови) споживачем від підписання акту в термін, зазначений у п.п.2 п.6.2. акти вважаються підписаними зі сторони споживача.

Це договір набирає чинності з дати підписання і діє до 31.12.2022 (включно), а в частині проведення розрахунків - до повного їх виконання (п. 13.1. договору).

Пунктом 13.14. договору сторони погодили, що споживач надає згоду на отримання повідомлень та платіжних документів на електронну адресу, що вказана в реквізитах, які зазначені в додатку 1 до цього договору.

У п.14 «Реквізити сторін», а також в п.9 заяви-приєднання зазначена адреса електронної пошти відповідача - lygoptd_byx@ukr.net.

Згідно підписаної сторонами заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії споживачу, КНП Луганської обласної ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» приєдналось до умов договору на умовах обраної комерційної пропозиції постачальника.

Положеннями додатку №2 до договору про постачання електричної енергії споживачу (Комерційна пропозиція) у розділі 1 "Ціна" визначено, що ціна за 1 кВт*год електричної енергії становить: 6,709008 грн з ПДВ.

У розділі 2 Комерційної пропозиції "Спосіб оплати" передбачено, оплата рахунку постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 5 (п`яти) робочих днів з моменту отримання його споживачем, або протягом 5 (п`яти) робочих днів від дати, зазначеної у комерційній пропозиції, щодо оплати рахунку, оформленого споживачем.

У розділі Комерційної пропозиції "Термін надання рахунку за спожиту електричну енергію та строк його оплати" сторони погодили, що споживач здійснює повну оплату вартості обсягу електричної енергії по закінченню розрахункового місяця. Постачальник 7 числа наступного за розрахунковим (або в наступний робочий день після 7 числа, якщо ця дата припадає на вихідний чи святковий день) виставляє споживачу остаточний рахунок на оплату фактично спожитої електричної енергії за розрахунковий період. Виставлені постачальником рахунки за фактично відпущену електричну енергію підлягають оплаті споживачем протягом п`яти днів з дати отримання.

Договір та всі додатки до нього підписані уповноваженими представниками позивача та відповідача та скріплені печатками сторін.

На виконання умов договору, позивач здійснив постачання електричної енергії на об`єкти відповідача протягом лютого - березня 2022 року на загальну суму 147513,90 грн. Позивач оформив таке постачання актами приймання-передачі електричної енергії від 28.02.2022 №0000-000256 на суму 83957,70 грн та від 31.03.2022 №0000-000350/1 на суму 63556,20 грн.

На підставі чого позивачем виставлено відповідачу рахунки на оплату (електрична енергія) від 28.02.2022 №209 на суму 83957,70 грн та від 31.03.2022 №293/1 на суму 63556,20 грн.

Вказані рахунки та акти приймання-передачі електричної енергії позивачем було надіслано відповідачу 03.04.2022 року засобами електронного зв`язку на електронну адресу, вказану у договорі - lygoptd_byx@ukr.net.

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань зі своєчасної оплати поставленої електроенергії, позивач звернувся до господарського суду з позовом про стягнення боргу у сумі 147513,90 грн за поставлену електричну енергію за період лютий-березень 2022 року.

Відповідач правом на захист своїх інтересів у суді не скористався, відзив до матеріалів справи не надав.

Враховуючи вищевикладене, повно, всебічно і об`єктивно дослідивши матеріали та обставини справи, оцінивши надані позивачем докази своїх вимог, їх належність, допустимість, достовірність кожного окремо і у сукупності без надання жодному доказу пріоритету або вищої сили, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню повністю за таких підстав.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України (далі - ГК України), суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно положень статті 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 173 ГК України передбачено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно статті 11 ЦК України договір є однією з підстав виникнення цивільних прав і обов`язків (зобов`язань).

Положеннями статті 629 ЦК України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Проаналізувавши умови укладеного між сторонами договору, суд дійшов висновку, що за своєю правовою природою укладений договір є договором поставки електричної енергії (енергопостачання).

Відповідно до статті 714 ЦК України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно частини 1 статті 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України "Про ринок електричної енергії".

Відповідно до вимог статті 56 Закону України "Про ринок електричної енергії" постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами.

Пунктом 3.1.9 глави 3.1 розділу ІІІ Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - Постанова) "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії" (далі - Правила) передбачено, що споживання електричної енергії без укладення відповідних договорів на роздрібному ринку не допускається.

Відповідно до абзаців 1, 2 пункту 3.1.7. глави 3.1. розділу ІІІ Правил договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої енергопостачальником.

Згідно статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг (пункт 4.3 розділу IV Правил).

Розрахунки споживача за електричну енергію здійснюються за розрахунковий період, який, як правило, становить календарний місяць відповідно до умов договору (абз. 1 п. 4.19. розділу IV Правил).

Датою отримання платіжного документа, серед іншого, вважається дата отримання іншими засобами комунікації (електронною поштою, факсимільним зв`язком тощо) чи в інший спосіб з використанням інформаційних технологій у системі електронного документообігу у порядку, передбаченому договором про постачання електричної енергії споживачу та комерційною пропозицією та/або договором споживача на розподіл (передачу) електричної енергії (п.5 абз.5 розділу IV Правил).

Як вбачається з матеріалів справи, позивач свої зобов`язання за договором виконав належним чином, що підтверджується оформленими та направленими на електронну адресу відповідача актами приймання-передачі електричної енергії та рахунками на оплату.

Відповідач свої зобов`язання щодо своєчасної оплати за отриману електроенергію належним чином не виконав, внаслідок чого було допущено прострочення виконання грошового зобов`язання.

З огляду на направлення позивачем відповідачу на електронну пошту - lygoptd_byx@ukr.net 03.04.2022 рахунків на оплату поставленої електроенергії від 28.02.2022 №209 на суму 83957,70 грн та від 31.03.2022 №293/1 на суму 63556,20 грн, оплата відповідачем мала бути здійснена, відповідно до умов договору та комерційної пропозиції, протягом 5 календарних днів від дати отримання рахунку, тобто з 04.04.2022 по 08.04.2022 включно.

Враховуючи, що відповідач своєчасно не виконав належним чином взяті на себе зобов`язання за договором щодо сплати заборгованості за поставлену електроенергію, суд дійшов висновку, що відповідачем порушено умови договору про постачання електричної енергії споживачу від 09.02.2022 №09.02.2022-1Е в частині своєчасної сплати заборгованості.

На підставі викладеного, позовні вимоги позивача є обґрунтованими умовами договору та приписами закону і такими, що підлягають до задоволення повністю на суму 147513,90 грн.

Відповідно до ст. ст. 123, 129 ГПК України витрати позивача на судовий збір у сумі 2648 грн покладається на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 129, 232-233, 236-241, 247 ГПК України, суд

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Луганської обласної ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» (93401, м.Сєвєродонецьк Луганської області, вул. Сметаніна, б.5, код ЄДРПОУ 01983832) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Газенергоальянс", (02125, м. Київ, вул. Шимановського Віталія, б. 2/1, офіс 104, код ЄДРПОУ 44103421) на банківський рахунок НОМЕР_1 , МФО322669, борг за спожиту електричну енергію у сумі 147513,90 грн, видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

3.Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Луганської обласної ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» (93401, м.Сєвєродонецьк Луганської області, вул. Сметаніна, б.5, код ЄДРПОУ 01983832) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Газенергоальянс", (02125, м. Київ, вул. Шимановського Віталія, б. 2/1, офіс 104, код ЄДРПОУ 44103421) на банківський рахунок НОМЕР_2 в АТ "Банк Кредит Дніпро" судовий збір у сумі 2684 грн, видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

У відповідності до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно зі ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається до Східного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Дата складенняі підписання рішення 12.01.2024.

Суддя Ріта ШЕЛІХІНА

вих. №

12.01.2024

Надр. 1 прим.

1- до справи;

2- позивачу - ТОВ «Газенергоальянс» - до електронного кабінету;

3- відповідачу - КНП Луг.обл. ради «Луганський обласний медичний центр соціально небезпечних інфекційних хвороб» - на адресу ел. пошти lygoptd_byx@ukr.net + повід.на сайт.

Внесено до ЄДРСР

12.01.2024 Анастасія ПАВЛОВА

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116257910
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 147513,90 грн

Судовий реєстр по справі —913/400/23

Рішення від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні