Рішення
від 09.01.2024 по справі 592/12741/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/12741/23

Провадження №2/592/196/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2024 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми в складі головуючого судді Костенка В.Г., за участю секретаря судового засідання Сидоренко Ю.О., розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи Управління «Служба у справах дітей» Сумської міської ради, Служба у справах дітей Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції сторін по справі.

Позивачка звернулась до суду і просила визначити місце проживання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з нею.

Свої вимоги позивачка мотивує тим, що з 04.09.2019 перебувала у зареєстрованому шлюбі з відповідачем. Мають сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Втім подружні відносини не склалися, шлюб розірвано. 24.03.2023 позивачка зареєструвала шлюб з ОСОБА_4 .. Після припинення шлюбу син залишився проживати з нею та перебуває повністю на її утриманні. Позивач повністю опікується інтересами і потребами сина, займається вихованням, слідкує за його розвитком та здоров`ям. Водночас відповідач матеріальної допомоги на утримання сина самостійно не надає, тому позивачем подана заява про стягнення аліментів в судовому порядку.Також відповідач не підтримує зв`язок.

Відповідач відзив не подавав.

В судове засідання сторони не з`явилися. Представник позивачки подала заяву про розгляд справи без участі позивачки та її представника, позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили їх задовольнити.

Відповідач повідомлявся про розгляд справи належним чином, однак про причини неявки суду не повідомляв.

Представник третьої особи Управління «Служба у справах дітей» Сумської міської ради надіслали заяву про розгляд справи без участі їх представника, при ухваленні рішення суду просили врахувати позиції викладену в листі від 08.01.2024.

Представник третьої особи Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області надіслали клопотання про розгляд справи без участі представника. Поряд з цим зазначили, що не заперечують проти заявлених вимог та покладаються на розсуд суду при ухваленні рішення.

Наведене та положення ст. 223 ЦПК України надають можливість провести судовий розгляд без учасників розгляду які не з`явилися.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 28.08.2024 судом прийнято позовну заяву й відкрито провадження у справі. Судовий розгляд призначено за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено о 09-10 год. 02.10.2023.

02.10.2023 підготовче судове засідання відкладено на 09-30 год. 01.11.2023 у зв`язку із залученням третьої особи.

01.11.2023 підготовче судове засідання відкладено на 09-30 год. 28.11.2023 у зв`язку із залученням Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області у якості третьої особи.

28.11.2023 ухвалою суду закрито підготовче провадження, призначено справу до розгляду в судове засідання на 11.12.2023.

11.11.2023 розгляд справи відкладено на 09.01.2024 о 09-50 год. у зв`язку з перебуванням головуючого судді на лікарняному.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що з 04.09.2019 сторони перебували у шлюбі, який зареєстрований Сумським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області за актовим записом № 262.

Шлюбне життя у сторін не склалося. 05.01.2023 рішенням Ковпаківського районного суду м. Суми по справі № 592/9177/22, провадження № 2/592/305/23, шлюб розірвано.

Сторони мають малолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після розірвання шлюбу син залишився проживати з позивачкою та повністю перебуває під її доглядом і вихованням та на утриманні. Вони проживають разом за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач матеріальної допомоги на утримання дитини самостійно не надає та не підтримує зв`язок з сином.

16.03.2023 Сумським районним судом Сумської області за заявою позивачки видано судовий наказ справа № 587/528/23 про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1 / 4 частини заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісяця, починаючи стягнення з 15.03.2022 і до повноліття дитини, аліменти сплачувати на користь ОСОБА_5 .

24.03.2023 позивачка уклала шлюб з ОСОБА_4 , який зареєстрований Сумським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Сумському районі Сумської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис №183.

Встановлені обставини підтверджуються свідоцтвом про народження дитини, рішенням суду про розірвання шлюбу, судовим наказом про стягнення аліментів, свідоцтвом про шлюб, витягом з реєстру територіальної громади про зареєстроване місце проживання, копії яких додані до матеріалів справи.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

З встановлених обставин справи вбачається, що спірні правовідносини є сімейними та врегульовані ст.ст. 160, 161 СК України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Згідно ч. 3, 4 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна. У разі спору місце проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років визначається органом опіки та піклування або судом. Місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

У статті 141 СК України встановлено, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою статті 157 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 157 СК України визначені права того із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України за певних умов.

Так, відповідно до статті 161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно з абзацом другим принципу 7 Декларації прав дитини найкраще забезпечення інтересів дитини має бути керівним принципом для тих, на кому лежить відповідальність за її освіту і навчання; ця відповідальність лежить перш за все на батьках.

При розгляді справ щодо місця проживання дитини суди насамперед мають виходити з інтересів самої дитини, враховуючи при цьому сталі соціальні зв`язки, місце навчання, психологічний стан тощо.

Стаття 19 СК України передбачає, що при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. (ч.4).

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. (ч.5).

Управління «Служба у справах дітей» Сумської міської ради надали лист № 27.1-26/3293 від 08.01.2024. З вказаного листа вбачається, що до Управління «СУСД» СМР ради надійшлавказана позовна заява.Відповідно до позовної заяви та доданих документів, сторони з вересня 2019 року по січень 2023 року перебували в шлюбі тає батьками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .На даний час позивачка разом з малолітнім ОСОБА_3 проживають в с.Девладове Криворізького району Дніпропетровської області.Відповідач по справі з червня 2023 року перебуває на службі в Збройних Силах України.В своїй позовній заяві позивачка просить визначити місце проживання дитини разом з нею.З метою з`ясування думки відповідача щодо визначення місця проживання малолітнього ОСОБА_3 , спеціаліст Управління неодноразово намагався зв`язатися з батьком дитини за допомогою телефонного зв`язку. Станом на 08.01.2024 зробити це не вдалося.Під час телефонної розмови з позивачкою з`ясовано, що вона дійсно разом з дитиною проживають в Дніпропетровській області. Відповідач тривалий час не спілкується з нею чи сином, не цікавиться здоров`ям сина чи його досягненнями.Зі слів позивачки, до неї приходили спеціалісти служби у справах дітей за її теперішнім місцем проживання, спілкувалися з дитиною та мали надати до Ковпаківського районного суду м.Суми висновок по суті справи.Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги те, що думку батька дитини не вдалося з`ясувати, Управління «СУСД» СМР не може надати висновок щодо вирішення, питання визначення місця проживання малолітньої дитини.

Служба у справах дітей Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області в своєму клопотанні зазначили, що враховуючи фактичне проживання дитини разом з матір`ю - ОСОБА_1 , задоволення заявлених позовних вимог до порушення прав та інтересів дитини не призведе. Не заперечуючи проти заявлених позовних вимог вирішення питання щодо можливості їх задоволення залишають на розсуд суду з урахуванням необхідності дотримання усіх норм чинного матеріального та процесуального законодавства.

З наведених положень закону та встановлених обставин справи вбачається, що визначення місця проживання дитини з позивачкою відповідає її інтересам.

На підставі встановлених обставин та зазначених положень закону позов слід задовольнити.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 160, 161 Сімейного Кодексу України, ст.ст. 12, 13, 76-81, 89, 263-265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити повністю позов ОСОБА_1 (місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_2 ) про визначення місця проживання дитини, треті особи: Управління «Служба у справах дітей» Сумської міської ради (місцезнаходження за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 35, код ЄДРПОУ 34743343), Служба у справах дітей Девладівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області (місцезнаходження за адресою: Дніпропетровська область, Софіївський район, с-ще Девладове, вул. Привокзальна, буд. 10, код ЄДРПОУ 44683800)про визначення місця проживання дитини.

Визначити місце проживання дитини, сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з матір`ю ОСОБА_1 .

Рішення суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 12.01.2024.

Суддя В.Г. Костенко

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116258811
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —592/12741/23

Рішення від 09.01.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Рішення від 09.01.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Костенко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні