Вирок
від 12.01.2024 по справі 295/16620/23
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/16620/23

Категорія 93

1-кп/295/341/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.01.2024 року м. Житомир

Богунський районний суд міста Житомира у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участі: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Житомира матеріали кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за №12023060400003369 від 02.11.2023 на підставі обвинувального акту з угодою про визнання винуватості відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м. Харків, українця, громадянина України, із середньою освітою, неодруженого, непрацюючого, який є внутрішньо переміщеною особою, раніше не судимого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України,

В С Т А Н О В И В :

05.10.2023 близько 17 год. 40 хв. ОСОБА_4 перебував в приміщенні торгівельного залу магазину «Квара - Продукт», ПП «Бролія», що за адресою: вул. Чуднівська 133, м. Житомир, Житомирської області.

В цей день, час та місці за вказаних обставин у ОСОБА_4 раптово виник злочинний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, в період запровадженого на території України воєнного стану, що належить ПП «Бролія».

Реалізуючи свій злочинний умисел, в період запровадженого в Україні воєнного стану ОСОБА_4 , перебуваючи в торгівельній залах зазначеного магазину, пересвідчившись в тому, що за його діями ніхто не спостерігає та вони залишаються непоміченими, шляхом вільного доступу, зі стелажів магазину взяв належне ПП «Бролія», майно, а саме: «Johnnie Walker Red Label», 0,5 л, без ПДВ вартістю 448 грн. 90 коп., яке заховав під верхній одяг, у який був одягнений.

Утримуючи викрадене майно при собі у вказаний спосіб, ОСОБА_4 не розрахувавшись за товар, покинув місце вчинення кримінального правопорушення та викраденим майном розпорядився на власний розсуд, спричинивши ПП «Бролія», майнової шкоди на суму 448 грн. 90 коп.

Крім цього, 26.10.2023 близько 17 год. 12 хв. ОСОБА_4 перебував в торгівельній залі магазину «Квара - Продукт», ПП «Бролія», що за адресою: вул. Чуднівська 133, м. Житомир, Житомирської області.

В цей день, час та місці за вказаних обставин у ОСОБА_4 виник злочинний умисел, направлений на повторне таємне викрадення чужого майна, в період запровадженого на території України воєнного стану, що належить ПП «Бролія».

Реалізуючи свій злочинний умисел, в період запровадженого в Україні воєнного стану ОСОБА_4 , перебуваючи в торгівельній залах зазначеного магазину, пересвідчившись в тому, що за його діями ніхто не спостерігає та вони залишаються непоміченими, повторно, шляхом вільного доступу, зі стелажів магазину взяв належне ПП «Бролія» майно, а саме: ігристе вино Мартіні Асті 7,5%, 0,75 л, без ПДВ вартістю 482 грн., яке заховав під верхній одяг, у який був одягнений.

Утримуючи викрадене майно при собі, у вищевказаний спосіб ОСОБА_4 , не розрахувавшись за товар, покинув місце вчинення кримінального правопорушення та викраденим майном розпорядився на власний розсуд, спричинивши ПП «Бролія» майнової шкоди на суму 482 грн.

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 кваліфіковані за ч.4 ст.185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчиненому в умовах воєнного стану та як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчиненому повторно, в умовах воєнного стану.

30.11.2023 між прокурором Житомирської окружної прокуратури Житомирської області ОСОБА_3 , якій на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №12023060400003369, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.11.2023, з однієї сторони, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_4 , з іншої сторони, у присутності захисникаадвоката ОСОБА_5 , укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з умовами угоди ОСОБА_4 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України, щиро розкаявся, добровільно відшкодував завдані збитки.

Також у вказаній угоді сторони визначили покаранняОСОБА_4 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України, у вигляді 5 років позбавлення волі. На підставіст. 75 КК Українизвільнити ОСОБА_4 від відбування призначеного покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку, тривалість якого визначає суд та покладенням обов`язків, визначенихст. 76 КК України, перелік яких встановлює суд.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК Українивизнав повністю, пояснив, що обставини кримінального провадження, кваліфікацію своїх дій не оспорює, щиро кається у вчиненому, просив суд затвердити угоду про визнання винуватості між ним та прокурором, призначити узгоджене сторонами покарання.

Захисник в судовому засіданні просив затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між обвинуваченим та прокурором.

Прокурор в судовому засіданні також просила затвердити дану угоду про визнання винуватості, призначити узгоджене сторонами покарання.

Представник потерпілого ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, надав заяву, в якій просить проводити підготовче судове засідання у його відсутність. Письмово підтвердив свою добровільну згоду на укладення угоди між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості. Суд, за погодженням з учасниками судового провадження, розглядає справу у відсутність представника потерпілого.

Суд, дослідивши обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості, надані письмові матеріали, вислухавши сторони кримінального провадження, дійшов наступного висновку.

Кримінальне правопорушення, передбачене за ч.4 ст.185 КК Українивідповідно дост.12 КК Українивідноситься до категорії тяжких злочинів.

Перед ухваленням рішення про затвердження угоди про визнання винуватості суд відповідно до вимогст.474 КПК Україниз`ясував у обвинуваченого ОСОБА_4 , що він цілком розуміє своє право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують; право мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення; право мати захисника або захищатися самостійно; право допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь; наслідки укладення та затвердження угод, наслідки їх невиконання, передбачені статтями473,476 КПК України; характер кожного обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим; вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд заслухав сторони кримінального провадження і переконався, що укладення угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди оскільки вона відповідає вимогамКПК України.

Узгоджене сторонами покарання відповідає вимогам ст.ст.50,65-67 КК Українита враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, який на обліках у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, раніше судимий, не працює, неодружений, є внутрішньо переміщеною особою, обставини, що пом`якшують покарання, а саме: щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, добровільне відшкодування завданого збитку, відсутність обставин, що обтяжують покарання.

Таким чином, за наслідками розгляду угоди в підготовчому судовому засіданні під час судового провадження, суд, перевіривши відповідність угоди вимогам кримінального процесуального закону, врахувавши пояснення сторін кримінального провадження, доходить висновку про наявність правових підстав для прийняття рішення про затвердження угоди про визнання ОСОБА_4 винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК Українита призначення узгодженої сторонами міри покарання у виді 5 років позбавлення волі зі звільненням на підставіст. 75 Кримінального кодексу Українивід відбування покарання з іспитовим строком на один рік, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього судом обов`язки, передбаченіст. 76 КК України.

Цивільний позов у даному кримінальному провадженні не заявлявся.

Запобіжний захід обвинуваченому не обирався.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувалися.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст. ст.368,370,374,475 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду від 30.11.2023, укладену у місті Житомир між прокурором Житомирської окружної прокуратури Житомирської області ОСОБА_3 , якій на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №12023060400003369, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.11.2023, з однієї сторони, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_4 , з іншої сторони, у присутності захисникаадвоката ОСОБА_5 , про визнання винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України.

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК Українита призначити узгоджене сторонами покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років.

На підставіст. 75 КК Українизвільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, якщо він не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього судом обов`язки протягом іспитового строку тривалістю 1 (один) рік.

Відповідно дост. 76 КК Українипокласти на ОСОБА_4 обов`язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази: два оптичних диска CD-R з відеозаписами залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок на підставі угоди може бути оскаржений протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Житомирського апеляційного суду через Богунський районний суд м. Житомира з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається прокурору, обвинуваченому та захиснику.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116259668
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —295/16620/23

Вирок від 12.01.2024

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнецов Д. В.

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнецов Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні