Вирок
від 12.01.2024 по справі 752/23993/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/23993/23

Провадження №: 1-кп/752/1290/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2024 року м. Київ

Голосіївський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження № 12023000000002055, яке надіслано з угодою про визнання винуватості, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Фастів, Київської області, громадянки України, не одруженої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, обвинуваченої за ч.2 ст. 255; ч.4 ст.28, ч.3 ст. 206-2;ч.4 ст.28 ч.3 ст. 358; ч.4 ст.28, ч.4 ст. 358 КК України,

з участю сторін та інших учасників кримінального провадження:

прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ;

обвинуваченої ОСОБА_6 ;

захисника ОСОБА_7 ;

представника потерпілого ОСОБА_8 ,

В С Т А Н О В И В :

До Голосіївського районного суду м. Києва, з угодою про визнання винуватості, надіслано обвинувальний акт відносно ОСОБА_3 , обвинуваченої за:

ч.2 ст. 255 КК України - участь у злочинній організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення;

ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України, - протиправне заволодіння майном підприємств, організацій, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємств, організацій, що заподіяло велику шкоду, вчиненому у складі злочинної організації;

ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України, - підроблення офіційного документа, вчиненого за попередньою змовою групою осіб у складі злочинної організаці;

ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України, - використання завідомо підробленого документа, вчиненого у складі злочинної організації

Обставини, за яких обвинуваченою вчинено кримінальне правопорушення: Кооперативи як добровільні об`єднання громадян з метою спільного вирішення ними економічних, соціально-побутових та інших питань можуть створюватися у різних галузях (виробничі, споживчі, житлові тощо). Діяльність різних видів кооперативів регулюється законом. Господарська діяльність кооперативів повинна здійснюватися відповідно до вимог цього Кодексу, інших законодавчих актів (стаття 94 Господарського кодексу України).

Зазначені норми кореспондуються із нормами статей 83, 85, 86 Цивільного кодексу України, згідно з положеннями яких юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом. Товариством є організація, створена шляхом об`єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створено однією особою, якщо інше не встановлено законом. Непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Непідприємницькі товариства (кооперативи, крім виробничих, об`єднання громадян тощо) та установи можуть поряд зі своєю основною діяльністю здійснювати підприємницьку діяльність, якщо інше не встановлено законом і якщо ця діяльність відповідає меті, для якої вони були створені, та сприяє її досягненню.

Особливості створення кооперативів та ведення господарської діяльності обслуговуючими кооперативами визначається Законом України "Про кооперацію" від 10.07.2003р. № 1087-IV (з наступними змінами та доповненнями, далі - Закон України "Про кооперацію").

За змістом положень статей 2, 6, 9 Закону України "Про кооперацію" кооператив є юридичною особою, державна реєстрація якого проводиться в порядку, передбаченому законом; обслуговуючий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об`єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу. Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо.

Згідно з частиною 5 статті 23 Закону України "Про кооперацію" виробничі кооперативи провадять господарську діяльність з метою одержання прибутку. Інші кооперативи надають послуги своїм членам, не маючи на меті одержання прибутку.

Таким чином, обслуговуючий кооператив незалежно від напряму його діяльності є господарською організацією - юридичною особою, яка здійснює некомерційну господарську діяльність з моменту державної реєстрації на підставі закону та свого статуту.

Згідно з положеннями статті 12 Закону України "Про кооперацію" основними правами члена кооперативу є, зокрема, участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління; користування послугами кооперативу; право вносити пропозиції щодо поліпшення роботи кооперативу, усунення недоліків у роботі його органів управління та посадових осіб; право звертатися до органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, посадових осіб кооперативу із запитами, пов`язаними з членством у кооперативі, діяльністю кооперативу та його посадових осіб, одержувати письмові відповіді на свої запити.

За змістом наведених норм корпоративні права характеризуються тим, що особа, яка є учасником (засновником, акціонером, членом) юридичної особи має право на участь в управлінні господарською організацією та інші правомочності передбачені законом і статутними документами. Відповідно, члени обслуговуючого кооперативу незалежно від напряму його діяльності є носіями корпоративних прав, а відносини між його членами та кооперативом, які пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, є корпоративними.

Рішення загальних зборів учасників (акціонерів, членів) та інших органів юридичної особи є актами ненормативного характеру (індивідуальними актами), тобто офіційними письмовими документами, що породжують певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання господарських відносин і мають обов`язковий характер для суб`єктів цих відносин.

Відповідно до статті 15 Закону України "Про кооперацію" чергові загальні збори членів кооперативу скликаються правлінням або головою кооперативу у разі потреби, але не рідше одного разу на рік. Про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення. Позачергові загальні збори членів кооперативу скликаються на вимогу: не менше третини його членів; спостережної ради; ревізійної комісії (ревізора); органу управління кооперативного об`єднання, членом якого він є. У разі коли з організаційних причин (через територіальне розміщення чи значну чисельність членів кооперативу) проведення загальних зборів членів кооперативу неможливе, статутом кооперативу може бути передбачено скликання зборів уповноважених кооперативу. Кількість членів кооперативу, які мають право делегувати уповноважених, та порядок делегування уповноважених для участі у зборах уповноважених визначаються статутом кооперативу. Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі.

В силу положень статті 8 Закону України "Про кооперацію" основним правовим документом, що регулює діяльність кооперативу, є статут. У ньому визначаються порядок вступу до кооперативу і виходу з нього, права і обов`язки його членів та асоційованих членів, порядок встановлення розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за порушення зобов`язань щодо їх сплати, порядок скликання загальних зборів, його органи управління, контролю та їх компетенція, порядок утворення майна кооперативу і розподілу прибутку, умови реорганізації і ліквідації кооперативу та інші положення, що не суперечать законодавчим актам України.

Відповідно до ст. 68 Конституції кожен зобов`язаний неухильно дотримуватись Конституції та законів України, не посягати на права і свободи інших людей.

В порушення цього, Особа - 1 володіючи знанням у сфері діяльності гаражних кооперативів у м. Києві, а також законодавством, що регулює питання діяльності кооперацій в Україні, маючи доступ до інформації, що стосується діяльності громадської організації «Київська міська спілка автомобілістів» (далі - ГО «КМСА»), підтримуючи тісні взаємовідносини з головою ГО «КМСА» Особа - 11, володіючи якостями лідера та організаторськими здібностями, керуючись корисливим мотивом і прагненням до наживи, у 2021 році діючи умисно, з корисливих мотивів, бажаючи мати стабільне джерело доходів від протиправної діяльності, вирішив використати вказані обставини для систематичного вчинення злочинів, а саме протиправного заволодіння гаражними кооперативами, розташованими на території міста Києва та їх майном, шляхом вчинення корисливих злочинів, підроблення документів, печаток, використання підроблених документів, печаток, внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, заволодіння майном підприємства, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємства, що заподіяли велику шкоду.

Проаналізувавши діяльність гаражних кооперативів міста Києва та ГО «КМСА» Особа - 1 встановив, що найкращим способом заволодіння гаражним кооперативом «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 (Далі - ГАК «СОКІЛ-2»), споживчим товариством «АВТОМОБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958399 (Далі - СТ «АВТОМОБІЛІСТ»), гаражно-будівельним кооперативом «БАТИЄВСЬКИЙ» код ЄДРПОУ 22871110 (Далі - ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»), об`єднанням кооперативних автостоянок «ДУБЛЕР» код ЄДРПОУ 22933554 (Далі - ОКА «ДУБЛЕР»), автогаражним кооперативом по будівництву та експлуатації гаражів (автостоянок) для зберігання транспортних засобів, що знаходяться в особистій власності громадян Ватутінського району міста Києва «ВИГУРІВЩИНА-2» код ЄДРПОУ 21581811 (Далі - АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»), гаражно будівельним кооперативом «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» код ЄДРПОУ 22921858 (Далі - ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ») та їх майном, є незаконне підроблення правовстановлюючих документів та здійснення на їх підставі реєстраційних дій.

При цьому, Особа - 1 усвідомлюючи, що самостійно реалізувати злочинний умисел, спрямований на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном він не в змозі та вчинення запланованих злочинів можливе лише при об`єднанні групи осіб, детальному плануванні їх дій, розподілі обов`язків, забезпеченні взаємозв`язку та координації поведінки, розуміючи, що вказана діяльність є протиправною та маючи намір здійснювати такі діяння протягом тривалого часу, спланував досягнути поставленої мети шляхом створення і керування стійким ієрархічним об`єднанням - злочинною організацією.

Метою створення злочинної організації стало вчинення тяжких злочинів - протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном, що потребує ретельної довготривалої підготовки за участі інших осіб із розподілом ролей кожного учасника, спрямованих на досягнення плану злочинних дій, відомого членам злочинної організації, з подальшим чітким його виконанням, при суворому підпорядкуванні керівникам як лідерам злочинної організації і дотриманні встановленої ними дисципліни.

При цьому Особа - 1, здійснюючи керівництво створеною ним злочинною організацією, розробив загальний план злочинної діяльності.

Розроблений Особа - 1 загальний план злочинної діяльності спрямований на заволодіння гаражними кооперативами та їх майном шляхом підроблення правовстановлюючих документів, передбачав наступне:

- збір інформації про діяльність кооперативів та їх службових осіб;

- фінансування злочинної діяльності шляхом оплати послуг нотаріусів, здійснення виплат винагороди особам, залученим до вчинення злочинів, та особам, які не будучи обізнаними про справжні наміри учасників злочинної організації, сприяли вчиненню злочинів, придбання та оплати засобів зв`язку, оплати послуг особам, які систематично здійснювали пошук фізичних осіб (фунтів) які обирались до органів управління кооперативів, на яких здійснювалась реєстрація права власності на майно кооперативів, а також осіб які здійснювали фізичне захоплення гаражних кооперативів;

- підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативів та додатків до них, протоколів засідань правління, статутів, наказів та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни органів правління гаражних кооперативів;

- підроблення печаток юридичних осіб;

- нотаріальне посвідчення підроблених протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статутів, наказів та інших документів, та подальше проведення державної реєстрації та зміни органів правління гаражних кооперативів.

- подача документів для внесення змін до відомостей про юридичні особи (гаражні кооперативи) щодо органів управління до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань;

- підроблення довідок та технічної документації на підставі яких здійснювалась реєстрація права власності на об`єкти нерухомості гаражних кооперативів на підставних осіб.

- подача до державних реєстраторів пакету підроблених документів для державної реєстрації об`єктів нерухомості гаражних кооперативів на підставних осіб;

- фізичне захоплення територій гаражних кооперативів із залученням осіб (силового блоку) із спеціальними засобами для примусового відкриття дверей та замків;

- розподіл об`єктів нерухомого майна, отриманих внаслідок учинення злочинів між учасниками злочинної організації;

- отримання доступу до банківських рахунків гаражних кооперативів та виведення коштів на рахунки підконтрольних юридичних та фізичних осіб;

- отримання доступу до фінансово-господарської діяльності гаражних кооперативів з метою отримання систематичного прибутку за рахунок внесків учасників кооперативів.

Діючи умисно, з корисливих мотивів, відповідно до поставленої мети Особа - 1 у 2021 році, точну дату в ході досудового розслідування не встановлено, з метою вчинення злочинів, спрямованих на заволодіння гаражними кооперативами та їх майном, створив злочинну організацію, контингент якої складався із постійних учасників (своєрідне ядро угруповання) і непостійних учасників, які брали участь у вчиненні злочинів епізодично або одноразово.

До складу створеної Особа - 1 злочинної організації у різний період часу увійшли встановлені та невстановлені досудовим розслідуванням особи, серед яких:

До складу створеної Особа - 1, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357

(далі - Особа - 1), злочинної організації у різний період часу увійшли встановлені та невстановлені досудовим розслідуванням особи, серед яких:

1. Особа - 2, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 2);

2. Особа - 3, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000002054 (далі - Особа - 4);;

3. Особа - 4, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 4);

4. Особа - 5, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000001897 (далі - Особа - 5);

5. Особа - 6, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 6);

6. Особа - 7, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000001896 (далі - Особа - 7);

7. Особа - 8, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 8);

8. Особа - 9, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 9);

9. Особа - 10, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000002116 (далі - Особа - 10);

10. Особа - 11, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 11);

11. ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

12. Особа - 13, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000001894 (далі - Особа - 13);

13. Особа - 14, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 14);

14. Особа - 15, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 15);

15. Особа - 16, особа матеріали відносно якої розслідувалися у кримінальному провадженні № 12023000000001895 (далі - Особа - 16);

16. Особа - 17, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 17);

17. Особа - 18, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 18);

18. Особа - 19, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 19);

19. Особа - 20, особа матеріали відносно якої розслідуються у кримінальному провадженні № 12021000000001357 (далі - Особа - 20).

Узявши на себе функції загального керівництва створеною ним злочинною організацією, Особа - 1 визначив її склад, структуру, порядок підпорядкування в ній (ієрархію), загальні правила поведінки її учасників, розподіл між ними функцій (злочинних ролей) як під час вчинення окремих злочинів, так і функціонування цієї організації в цілому, заходи, спрямовані на прикриття та конспірацію її діяльності, забезпечення фінансування злочинної діяльності та порядок розподілу коштів та об`єктів нерухомого майна, отриманих унаслідок вчинення злочинів.

У свою чергу Особа - 3, Особа - 6, Особа - 11, Особа - 4, Особа - 5, Особа - 2, Особа - 7, Особа - 8, Особа - 10, ОСОБА_9 , Особа - 13, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 17, Особа - 9, Особа - 18, Особа - 19, Особа - 20 та інші невстановлені учасники, діючи умисно, з корисливих мотивів, розуміючи протиправність, суспільну небезпечність, карність свого діяння, надали добровільну згоду та приєдналися до участі у злочинній організації під керівництвом Особа - 1, усвідомлюючи факт існування такої організації, з метою подальшого вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів проти власності у складі цієї злочинної організації, згідно з раніше розробленим її керівником планом.

Таким чином, Особа - 3, Особа - 6, Особа - 11, Особа - 4, Особа - 5, Особа - 2, Особа - 7, Особа - 8, Особа - 10, ОСОБА_9 , Особа - 13, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 17, Особа - 9, Особа - 18, Особа - 19, Особа - 20 та інші невстановлені учасники дійшли попередньої згоди та домовилися про скоєння злочинів у складі злочинної організації до початку їх вчинення.

Довівши до учасників злочинної організації загальний план злочинної діяльності, Особа - 1 визначив її загальну структуру, а також порядок підпорядкування в ній (ієрархію).

Найвищу (першу) ланку у злочинній організації Особа - 1 відвів собі, згідно чого йому, як організатору злочинної організації та її керівнику, мали підпорядковуватися всі інші учасники злочинної організації, які повинні були безумовно, чітко і своєчасно виконувати всі його вказівки, настанови та вимоги. При цьому саме Особа - 1 мав визначати напрями злочинної діяльності, розробляти проекти планів учинення окремих кримінальних правопорушень і доводити їх до виконавців, координувати їх злочинну діяльність згідно з ієрархічною побудовою організації, приймати рішення про включення до складу злочинної організації нових членів, здійснювати контроль за їх діяльністю через підпорядкованих безпосередньо йому довірених (наближених) осіб, отримувати основний дохід (вигоду) від вчинення злочинної діяльності.

Другу ланку в злочинній організації Особа - 1 відвів своїм найбільш довіреним особам, які безпосередньо підпорядковувалися тільки йому, підшуковували і залучали до злочинної діяльності нових осіб, доводили до відома інших учасників злочинної організації плани вчинення кримінальних правопорушень, контролювали їх виконання, здійснювали керівництво співучасниками злочину та особами, яких використовували для вчинення кримінальних правопорушень і які не були учасниками злочинної організації, здійснювали координацію та контроль вчинення кримінальних правопорушень злочинної організації, забезпечували зовнішню безпеку існування та діяльності злочинної організації шляхом недопущення викриття діяльності злочинної організації, поширення будь-якої інформації про діяльність злочинної організації, виготовлення підроблених документів, тощо. Так, до другої ланки злочинної організації увійшли Особа - 2, Особа - 5, Особа - 4

Третьою ланкою в ієрархії злочинної організації Особа - 1 визначив осіб, які б поділяли їх погляди щодо можливості вчинення кримінальних правопорушень з метою протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» та які, будучи членами злочинної організації, мали підпорядковуватися Особа - 1 та довіреним йому особам, безпосередньо вчиняти кримінальні правопорушення відповідно до відведеної їм ролі та розробленого плану злочинних дій, зокрема: підставні особи (так звані фунти), на яких буде здійснюватися оформлення юридичних осіб ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ», особи, які будуть виготовляти завідомо підроблені документи, підроблені печатки юридичних осіб; особи, які будуть здійснювати юридичну консультацію учасників злочинної організації під час готування та вчинення кримінальних правопорушень, особи, які будуть здійснювати рейдерське захоплення юридичних осіб, а також особи, які будуть ввести господарську діяльність захопленими юридичними особами та інші. Зокрема, до третьої ланки увійшли Особа - 6, Особа - 11, Особа - 7, Особа - 8, Особа - 10, ОСОБА_9 , Особа - 13, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 17, Особа - 3, Особа - 18 та інші невстановлені особи.

Четвертою ланкою в ієрархії злочинної організації Особа - 1 визначив осіб, які б поділяли погляди злочинної організації щодо можливості вчинення кримінальних правопорушень з метою протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» та які, будучи членами злочинної організації, мали підпорядковуватися Особа - 1 та довіреним йому особам, безпосередньо вчиняти кримінальні правопорушення відповідно до відведеної їм ролі та розробленого плану злочинних дій, та які мали виконувати роль "силового блоку". Зокрема, до четвертої ланки увійшов Особа - 9, який виконував роль куратора так званого "силового блоку" та за вказівкою керівника злочинної організації залучав для силового захоплення території та майна юридичних осіб ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , Особа - 19, Особа - 20 ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та інших невстановлених осіб.

Розробивши загальний план злочинної діяльності та визначивши структуру злочинної організації, Особа - 1, здійснюючи керівництво створеною ним злочинною організацією, розподілив функції (злочинні ролі) між її учасниками як під час учинення окремих злочинів, так і під час функціонування цієї організації в цілому.

Зокрема, Особа - 1 як керівник злочинної організації, повинен був виконувати наступні функції:

- здійснювати загальне керівництво та координацію діями всіх учасників злочинної організації, в тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб;

- розробляти плани вчинення кримінальних правопорушень, координувати дії учасників злочинної організації під час готування та вчинення кримінальних правопорушень, в тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб;

- встановлювати загальновизнані правила поведінки та конспірації в організації та забезпечувати дотримання їх учасниками;

- ініціювати вчинення конкретних злочинів, визначати учасників злочинної організації чи інших осіб, які повинні брати участь у їх учиненні, а також розподіляти між ними злочинні ролі;

- особисто брати участь у вчиненні злочинів;

- забезпечувати взаємозв`язок між учасниками злочинної організації та схиленими до вчинення злочинів іншими особами;

- особисто підшукувати осіб, які погодяться увійти до складу злочинної організації та вчиняти злочини у її складі;

- особисто підшукувати та схиляти до вчинення злочинів інших осіб, які погодяться сприяти вчиненню злочинів учасникам злочинної організації, не входячи до її складу;

- визначати, реквізити якої саме юридичної особи необхідно використовувати для вчинення злочинів у певний проміжок часу;

- забезпечувати фінансування злочинної діяльності, а також розподіляти об`єкти нерухомого майна та кошти, отримані внаслідок учинення злочинів, між учасниками злочинної діяльності та іншими особами;

- організовувати приховування злочинної діяльності шляхом використання документів з реквізитами підконтрольних юридичних осіб, їх печаток, а також об`єктів нерухомого майна та коштів, отриманих унаслідок злочинної діяльності;

- слідкувати за дотриманням загальних правил поведінки, дисципліни та конспірації учасниками злочинної організації;

- встановлювати контроль над юридичними особами (кооперативами), в отриманні права розпорядження майном, у тому числі грошовими коштами, які надходять на їх банківські рахунки;

- уживати інших заходів, спрямованих на забезпечення функціонування злочинної організації в цілому.

Залежно від особистих якостей учасників злочинної організації, сфери їх діяльності між ними були розподілені функції, відповідно до яких:

Особа - 2 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував наступні функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

- виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

- діючи як довірена (так звана «наближена») особа керівника злочинної організації Особа - 1, безпосередньо залучив до складу злочинної організації свого знайомого Особа - 7;

-за вказівками керівника злочинної організації Особа - 1 здійснював залучення силової підтримки (осіб, які представилися охоронцями під час здійснення рейдерського захоплення кооперативу ОКА «ДУБЛЕР»);

-за вказівками керівника злочинної організації Особа - 1 забезпечував знаряддя для фізичного захоплення кооперативів;

-діючи як довірена (так звана «наближена») особа керівника злочинної організації Особа - 1, з відома та за вказівкою останнього безпосередньо керував діями інших учасників злочинної організації під час готування та вчинення злочинів.

Особа - 7 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував наступні функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ» та ОКА «ДУБЛЕР»;

- виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 та учасника злочинної організації Особа - 2 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав особисту участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для захоплення майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-після фактичного захоплення майна СТ «АВТОМОБІЛІСТ» здійснює функції адміністратора, щодо розпорядження майном юридичної особи;

-за вказівками учасника злочинної організації Особа - 2 забезпечував знаряддя для фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР».

Особа - 5 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконувала такі функції:

- добровільно вступила до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

- виконувала вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

- приймала участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для заволодіння майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

- приймала участь у заволодінні грошовими коштами із рахунків ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-надала учасникам злочинної організації документи, видані на її ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення її фіктивним членом ревізійної комісії ОКА «ДУБЛЕР» та ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

Особа - 4 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконувала такі функції:

- добровільно вступила до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-виконувала вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-будучи учасником злочинної організації здійснила виготовлення підроблених документів, на підставі яких здійснювалося заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-приймала участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-приймала участь у заволодінні грошовими коштами із рахунків ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-спільно з організатором Особа - 1 встановлювала загальновизнані правила поведінки та конспірації в організації та забезпечувала дотримання їх учасниками;

-керувала діями інших учасників злочинної організації, що відповідали за ведення господарської діяльності на захоплених юридичних особах ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ».

Особа - 11 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконувала такі функції:

- добровільно вступила до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та їх майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконувала вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-будучи учасником злочинної організації здійснила виготовлення підроблених документів, на підставі яких здійснювалося заволодіння майном ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 9 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», ОКА «ДУБЛЕР», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у силовому захопленні території ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР» та керував діями інших учасників злочинної організації;

-залучив до вчинення кримінальних правопорушень осіб, які приймали участь у силовому захопленні території ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР»;

-отримував від Особа - 1 грошові кошти та розподіляв їх між особами, які були ним залучені до фізичного захоплення території ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 8 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у силовому захопленні території ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-здійснював реєстрацію права власності майна ГАК «СОКІЛ-2», СТ «АВТОМОБІЛІСТ» за собою та на підконтрольні останньому підприємства;

Особа - 19 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та її майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 та куратора силового блоку під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у силовому захопленні території ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 20 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та її майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 та куратора силового блоку під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у силовому захопленні території ОКА «ДУБЛЕР»;

Особа - 10 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав участь у рейдерському захопленні території СТ «АВТОМОБІЛІСТ», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-здійснював реєстрацію права власності майна АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ» за собою та на підконтрольні останньому підприємства;

Особа - 6 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-приймав особисту участь під час фізичних захоплень ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР»;

-особисто підібрав та залучив підставних осіб, які мали бути призначенні на фіктивні посади до правління та на посаду фіктивного голови правління ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-приймав особисту участь у виготовленні підроблених документів, які стали підставою для захоплення майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ».

Особа - 3, як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-спільно з організатором Особа - 1 встановлював загальновизнані правила поведінки та конспірації в організації та забезпечував дотримання їх учасниками;

-будучи адвокатом та маючи юридичний досвід, надавав юридичну допомогу іншим учасникам злочинної організації під час вчинення кримінальних правопорушень направлених на протиправне заволодіння майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-приймав участь у фізичному захопленні території ОКА «ДУБЛЕР»;

ОСОБА_9 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконувала такі функції:

- добровільно вступила до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном ГАК «СОКІЛ-2»;

-за вказівкою Особа - 1 стала фіктивним головою правління ГАК «СОКІЛ-2»;

-надала учасникам злочинної організації документи, видані на її ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення її фіктивним головою правління ГАК «СОКІЛ-2», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-надала учасникам злочинної організації підроблені документи, які стали підставою для реєстрації об`єктів нерухомості на учасників злочинної організації та підконтрольних осіб, які належать ГАК «СОКІЛ-2»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписувала підроблені документи, подавала до банківських установ документи, які необхідні для отримання доступу до банківських рахунків ГАК «СОКІЛ-2»;

-виконувала вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 13 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном ОКА «ДУБЛЕР»;

-за вказівкою Особа - 1 став фіктивним членом правління ОКА «ДУБЛЕР»;

-приймав особисту участь під час фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його фіктивним членом правління ОКА «ДУБЛЕР», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, які стали підставою для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ОКА «ДУБЛЕР»;

-здійснював на підставі підроблених документів реєстрацію права власності на майно ОКА «ДУБЛЕР» за собою;

-приймав участь у заволодінні майном (грошовими коштами) членів кооперативу ОКА «ДУБЛЕР»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 14 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та майном ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-приймав особисту участь під час фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР»;

-за вказівкою Особа - 1 став фіктивним головою правління ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його фіктивним головою правління ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-надав учасникам злочинної організації підробні документи, які стали підставою для реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна, які належать ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ», на учасників злочинної організації та підконтрольних осіб,;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, подавав до банківських установ документи, які необхідні для отримання доступу до банківських рахунків ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 15 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та майном ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-приймав особисту участь під час фізичного захоплення ОКА «ДУБЛЕР»;

-за вказівкою Особа - 1 став членом правління ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його фіктивним членом правління ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, які стали підставою для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ОКА «ДУБЛЕР» та СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підібрав та залучив фіктивних осіб, які було призначено фіктивними членами правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 16 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», ОКА «ДУБЛЕР», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-за вказівкою Особа - 1 став головою правління АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його фіктивним головою правління АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», розуміючи, що такі документи будуть використовуватися з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-виготовив підроблені документи, які стали підставою для реєстрації фіктивних об`єктів нерухомості АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписав підроблені документи, а саме договори купівлі-продажу фіктивно зареєстрованого об`єкту нерухомості від АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписав накази про звільнення працівників АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, подавав до банківських установ документи, які необхідні для отримання доступу до банківських рахунків АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 17 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-за вказівкою Особа - 1 став фіктивним головою правління ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його головою правління ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-за вказівкою інших учасників злочинної організації підписував підроблені документи, подавав до банківських установ документи, які необхідні для отримання доступу до банківських рахунків АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Особа - 18 як учасник створеної Особа - 1 злочинної організації виконував такі функції:

- добровільно вступив до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичною особою та майном ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-за вказівкою Особа - 1 став головою правління ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ»;

-надав учасникам злочинної організації документи, видані на його ім`я, в тому числі паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, для подальшого внесення відомостей з них до документів, що подаються для державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з метою призначення його головою правління ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ», розуміючи, що такі документи будуть використовувати з протиправною метою, сприяючи діяльності злочинної організації очолюваної Особа - 1;

-виконував вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення злочинів, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб.

Інші невстановлені учасники створеної Особа - 1 злочинної організації виконували такі функції:

- добровільно вступили до складу злочинної організації, з метою вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном;

-виконували вказівки та розпорядження керівника злочинної організації Особа - 1 під час готування та вчинення кримінальних правопорушень, у тому числі й через довірених (так званих наближених) осіб;

-підробляли документи, необхідні для протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном;

-брали безпосередню участь у готуванні та вчиненні кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном.

Водночас Особа - 1 усвідомлюючи необхідність забезпечення, стабільності та безпеки функціонування створеної злочинної організації, приховування злочинної діяльності, а також необхідність ефективно протидіяти чинникам, що можуть її дезорганізувати, як внутрішнім, так і зовнішнім, ужив ряд заходів, спрямованих на її тривале функціонування.

Так, Особа - 1 вирішив використовувати у злочинній діяльності ряд інших осіб, з якими підтримували довірчі стосунки.

Крім того, з метою координації дій та реалізації злочинного плану між учасниками злочинної організації також оформлені довіреності на представництво інтересів захоплених кооперативів, які посвідчені приватними нотаріусами.

Створена Особою - 1 злочинна організація характеризується:

-стійкістю, стабільністю і згуртованістю свого складу;

-розробкою та узгодженням планів і методів вчинення кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном;

-наявністю загально визначених правил поведінки, що проявлялося в організованості, тісному зв`язку всіх її членів у їх злочинній діяльності, як під час готування до вчинення кримінальних правопорушень, так і безпосередньо в момент їх вчинення, а також після таких;

-суворою підпорядкованістю рядових її членів керівнику злочинної організації як напряму, так і через довірених (так званих наближених осіб);

-домовленістю та готовністю до вчинення кримінальних правопорушень всіма членами злочинної організації у будь-який час;

-чіткою ієрархією.

Стійкість створеної Особа - 1 злочинної організації забезпечувалась постійним складом її учасників, стабільністю та безпекою її функціонування, міцними внутрішніми зв`язками між учасниками організації, тривалістю діяльності злочинної організації, чітким визначенням ролі кожного з учасників злочинної організації, високим рівнем узгодженості дій учасників, єдиним планом злочинної діяльності, розробленим організаторами.

Ієрархічність злочинної організації забезпечується наявністю відповідної системно-структурної побудови об`єднання, яка включає в себе наявність загального керівництва (лідера Особа - 1), чітко визначену підпорядкованість рядових членів об`єднання його керівникам, у тому числі через довірених (так званих «наближених») осіб, вертикальними зв`язками між вищими та нижчими ланками злочинної організації, загальновизнаними правилами поведінки і забезпеченням дотримання їх учасниками злочинної організації.

Усередині злочинної організації існує сувора конспірація, що виражається в тому, що не всі учасники вказаної організації знають повний її склад як керівний, так і інших учасників.

Крім внутрішньої стійкості, створена Особа - 1 злочинна організація характеризується і зовнішньою стійкістю, що виражається у наявності корумпованих зв`язків зі службовими особами в органах державної влади (правоохоронних органах, та інших).

Для швидкого та оперативного зв`язку, обміну інформацією та координації дій між учасниками злочинної організації використовується мобільний зв`язок.

Для мобільності під час готування та вчинення злочинів, учасниками злочинної організації використовуються різні типи і марки автомобілів, як з числа належних їм, так й інших автомобілів.

Так, будучи обізнаними про те, що систематичне вчинення злочинів щодо потерпілих та тривала діяльність злочинної організації, до складу якої залучено значну кількість учасників, не може залишатися непоміченою, з метою забезпечення стабільності та безпеки її функціонування, приховування злочинної діяльності так само вирішили використовувати у злочинній діяльності ряд юридичних осіб, а саме: ГО «КМСА» код ЄДРПОУ 05508648, ОКА АГК «Вигурівщина2» код ЄДРПОУ 45157279, ТОВ «АРСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44658548), ОК ГБКА «СОКОЛ-2» (код ЄДРПОУ 44560733).

З метою забезпечення зовнішньої безпеки, конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами всіх учасників злочинної організації та приховування незаконної діяльності під виглядом законної діяльності захоплених кооперативів, подальшого розподілу коштів, здобутих в результаті вчинених кримінальних правопорушень, було залучені наступні юридичні та фізичні особи: ТОВ «Технолоджи організейшн логістик консалт» код ЄДРПОУ 42341427, ФОП « ОСОБА_14 » та ФОП « ОСОБА_15 ».

З метою координації злочинної діяльності Особа - 1 у 2021-2022 для спілкування з учасниками злочинної організації використовував месенджери «WhatsApp», «Telegram», «Signal».

Таким чином, Особа - 1, ігноруючи вимоги статті 68 Конституції України щодо зобов`язання кожного громадянина неухильно додержуватися Конституції України та законів України, діючи умисно, з корисних мотивів, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, створив злочинну організацію з метою протиправного заволодіння юридичними особами та їх майном, а саме: гаражного кооперативу «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 (Далі ГАК «СОКІЛ-2»), споживчого товариства «АВТОМОБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958399 (Далі СТ «АВТОМОБІЛІСТ»), гаражно-будівельний кооператив «БАТИЄВСЬКИЙ» код ЄДРПОУ 22871110 (Далі ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ»), об`єднання кооперативних автостоянок «ДУБЛЕР» код ЄДРПОУ 22933554 (Далі ОКА «ДУБЛЕР»), автогаражного кооперативу по будівництву та експлуатації гаражів (автостоянок) для зберігання транспортних засобів, що знаходяться в особистій власності громадян Ватутінського району міста Києва «ВИГУРІВЩИНА-2» код ЄДРПОУ 21581811 (Далі АГК «ВИГУРІВЩИНА-2»), гаражно будівельного кооперативу «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» код ЄДРПОУ 22921858 (Далі ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ») та здійснював керівництво нею під час вчинення кримінальних правопорушень, а Особа - 3, Особа - 6, Особа - 11, Особа - 4, Особа - 5, Особа - 2, Особа - 7, Особа - 8, Особа - 10 , ОСОБА_9 , Особа - 13, Особа - 14, Особа - 15, Особа - 16, Особа - 17, Особа - 9, Особа - 18, Особа - 19, Особа - 20 та інші невстановлені особи взяли участь у діяльності цієї злочинної організації.

За період свого функціонування створена Особа - 1 злочинна організація вчинила низку кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном, зокрема:

1)З метою протиправного заволодіння гаражним автокооперативом «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021 підробили офіційні документи, серед яких: «Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021, відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів ОСОБА_16 та секретарем зборів ОСОБА_17 ; 2) обрано до складу правління ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та ОСОБА_20 ; 3) обрано головою правління ГАК "Сокіл-2" ОСОБА_9 на новий строк зі строком повноважень на три роки згідно вимог ЗУ "Про кооперацію" та Статуту ГАК "Сокіл-2"; 4) затверджено (прийнято) нову редакцію Статуту ГАК "Сокіл-2"; 5) доручено новообраному правлінню обрати заступника та уповноважити його представляти інтереси ГАК "Сокіл-2" в усіх установах, організаціях, підприємствах незалежно від форм власності з питань, та у випадках, передбачених статутом, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

17.09.2021 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: «Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК "Сокіл-2" від 11.09.2021», Статут ГАК «СОКІЛ-2» в новій редакції від 11.09.2021, а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, яким того ж дня було проведено реєстраційну дію №1000721070003021976, якою внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_22 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації на ОСОБА_9 , внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном ГАК «СОКІЛ-2».

В подальшому учасники злочинної організації під керівництвом

Особа - 1 здійснили фізичне захоплення території та майна ГАК «СОКІЛ-2».

2) З метою протиправного заволодіння об`єднанням кооперативних автостоянок «Дублер» код ЄРДПОУ 22933554, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 20.02.2022 підробили офіційні документи, серед яких: - «Протокол №1 загальних зборів членів ОКА «Дублер» від 20.02.2022, відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_23 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) обрано 38 уповноважених членів, серед яких немає жодного члену кооперативу; 3) обрано новий склад членів правління Особа - 13 (не є членом кооперативу), ОСОБА_23 (не є членом кооперативу), який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_24 (не є членом кооперативу), яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_25 (не є членом кооперативу), який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_26 (член кооперативу), який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 14 (не є членом кооперативу), ОСОБА_27 (не є членом кооперативу), яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_28 (є членом кооперативу), яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_29 (є членом кооперативу), який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 15 (не є членом кооперативу).; 4) обрано 3 членів ревізійної комісії (не є членами кооперативу) Особа - 5, ОСОБА_30 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, Особа - 16.; 5) уповноважено голову зборів Особа - 14 подати протокол та інші документи до органів державної реєстрації. До протоколу додано «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», в якому наявні прізвища та ініціали осіб, які ніби то були присутні на зборах, а також наявні їхні підписи.

- «Протокол №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 20.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_23 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) звільнено з посади голови правління ОСОБА_31 ; 3) обрано головою правління Особа - 14, а заступником ОСОБА_23 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) уповноважено головуючого засідання Особа - 14 та секретаря ОСОБА_23 , підписати протокол та уповноважили голову засідання членів правління Особа - 14, подати протокол та інші документи до органу державної реєстрації для внесення реєстраційних дій у ЄДР щодо зміни голови правління кооперативу, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_32 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

- «Протокол №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 21.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_23 , яка не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) звільнено з посади голови правління ОСОБА_31 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано головою правління Особа - 14, а заступником ОСОБА_23 , який не був обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) позбавлено ОСОБА_31 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, повноважень на вчинення дій від імені ОКА «Дублер».; 6) надано право вчиняти дії від імені ОКА «Дублер» голові правління Особа - 14.

- «Протокол загальних зборів уповноважених членів ОКА «Дублер» від 21.02.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_23 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу; 3) обрано новий склад упоноважених членів кооперативу у кількості 38 осіб; 4) обрано новий склад правління у кількості 9 осіб.; 5) обрано новий склад ревізійної комісії 3 особи.; 5) позбавлено ОСОБА_31 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, повноважень на вчинення дій від імені ОКА «Дублер».; 6) надано право вчиняти дії від імені ОКА «Дублер» голові правління Особа - 14. До протоколу додано «Додаток №1 «Результати поіменного голосування уповноважених членів ОКА «Дублер», в якому наявні прізвища та ініціали осіб, які ніби то були присутні на зборах, а також наявні їхні підписи, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_33 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

15.06.2022 з метою протиправного заволодіння ОКА «Дублер» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: «Протокол №1 загальних зборів членів ОКА «Дублер» від 20.02.2022», «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», «Протокол №1 засідання членів правління ОКА «Дублер» від 20.02.2022», а саме подали до державного реєстратора відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_34 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

16.06.2022 державним реєстратором відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_35 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, прийнято рішення, зупинити розгляд документів для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» ОКА «Дублер» в зв`язку з поданням документів не в повному обсязі.

20.06.2022 державним реєстратором відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_35 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, проведено реєстраційну дію 1000681070012027010, якою внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_36 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, на Особа - 14, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном ОКА «Дублер».

В подальшому учасники злочинної організації під керівництвом

Особа - 1 здійснили фізичне захоплення території та майна ОКА «Дублер».

3) З метою протиправного заволодіння споживчим товариством «АВТОМОБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958399, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 10.06.2022 підробили офіційні документи, серед яких:

- «Протокол №1 загальних зборів уповноважених членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14, секретарем ОСОБА_37 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації 2) обрано до складу правління Особа - 14, ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 , які не були обізнані про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу та обрано новий склад уповноважених членів кооперативу; 4) припинено повноваження попереднього складу членів ревізійної комісії та обрано новий склад членів ревізійної комісії Особа - 5, ОСОБА_42 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації та Особа - 16; 5) надано право вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голові правління Особа - 14.

- «Протокол №1 засідання правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 14 та секретарем зборів ОСОБА_37 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) позбавлено повноважень вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голову правління ОСОБА_43 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 3) обрано нового голову правління Особа - 14, а заступником ОСОБА_37 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 4) надано право вчиняти дії від імені СТ «АВТОМОБІЛІСТ» голові правління Особа - 14, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_44 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

10.06.2022 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом СТ «АВТОМОБІЛІСТ» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: «Протокол загальних зборів членів СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», «Протокол №1 засідання членів правління СТ «АВТОМОБІЛІСТ» від 21.05.2022», а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_45 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації,якою 13.06.2022 було проведено реєстраційну дію № 1000671070006006925, та внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_46 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації на Особа - 14, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

В подальшому учасники злочинної організації під керівництвом

Особа - 1 здійснили фізичне захоплення території та майна СТ «АВТОМОБІЛІСТ».

4) З метою протиправного заволодіння гаражно-будівельним кооперативом «БАТИЄВСЬКИЙ» код ЄДРПОУ 22871110, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 20.07.2022 підробили офіційні документи, серед яких: - «Протокол №1 загальних зборів членів ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» від 29.05.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 17, секретарем ОСОБА_47 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації; 2) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу та обрано новий склад уповноважених членів кооперативу у кількості 28 членів кооперативу; 3) припинено повноваження попереднього складу правління та обрано новий склад правління у кількості 7 чоловік.; 4) звільнено з посади голови правління ОСОБА_48 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та обрано новим головою правління Особа - 17; 5) припинено повноваження попереднього складу ревізійної комісії та обрано новий.; 6) позбавлено права вчиняти дії від імені ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» ОСОБА_49 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, та надано право вчиняти дії від імені ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» Особа - 17. До протоколу додано «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», в якому наявні прізвища та ініціали осіб, які ніби то були присутні на зборах, а також наявні їхні підписи, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_50 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

01.08.2022 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: ««Протокол №1 загальних зборів членів ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ» від 29.05.2022», «Додаток №1 «Результати поіменного голосування», а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_51 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, якою 02.08.2022 було проведено реєстраційну дію № 1000731070005014962, та внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_52 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації на Особа - 17, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ».

В подальшому учасники злочинної організації під керівництвом

Особа - 1 здійснили фізичне захоплення території та майна ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ».

5) З метою протиправного заволодіння гаражно будівельного кооперативу «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» код ЄДРПОУ 22921858, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 31.08.2022 підробили офіційні документи, серед яких: - «Протокол №1 загальних зборів членів ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» від 03.06.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 18, секретарем Особа - 4; 2) припинено повноваження попереднього складу уповноважених членів кооперативу та обрано нових склад членів кооперативу у кількості 15 членів; 3) припинено повноваження попереднього складу правління кооперативу та обрано нових склад правління кооперативу у кількості 4 членів; 4) припинено повноваження та звільнено з посади голови правління ОСОБА_53 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації та обрано новим головою правління Особа - 18; 5) припинено повноваження членів ревізійної комісії та обрано новий склад комісії; 6) позбавлено повноважень здійснювати представництво кооперативу ОСОБА_53 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації та надано повноваження на здійснення представництва кооперативу Особа - 18; 7) надано повноваження новообраному голові зборів Особа - 18 та секретарю зборів Особа - 4 на підписання протоколу та уповноважено Особа - 18 подати протокол та інші документи до органів державної реєстрації, які були виготовлені та завірені у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_54 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

31.08.2022 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: ««Протокол №1 загальних зборів членів ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ» від 03.06.2022» та результати поіменного голосування членів кооперативу ГБК «Лівобережний» (список членів), а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_55 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, якою того ж дня було проведено реєстраційну дію № 1000671070009002888, та внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_56 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації на Особа - 18, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ».

6) З метою протиправного заволодіння автогаражного кооперативу по будівництву та експлуатації гаражів (автостоянок) для зберігання транспортних засобів, що знаходяться в особистій власності громадян Ватутінського району міста Києва «ВИГУРІВЩИНА-2» код ЄДРПОУ 21581811, учасники злочинної організації за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 30.12.2022 підробили офіційні документи, серед яких: - «Протокол №1 позачергових загальних зборів членів АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» від 27.08.2022», відповідно до якого були прийняті наступні рішення та внесено завідомо неправдиві відомості: 1) обрано головою зборів Особа - 16, секретарем Особа - 5; 2) припинено повноваження складу діючих членів правління кооперативу та обрано нових членів правління кооперативу у кількості 2 членів; 3) достроково припинено повноваження голови правління ОСОБА_57 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації та обрано новим головою правління Особа - 16; 4) припинено повноваження діючих членів ревізійної комісії та обрано новий її склад; 5) прийнято рішення про виключення ОСОБА_58 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації з ЄДР як уповноважену особу кооперативу, яка має право вчиняти дії від імені кооперативу.; 6) надано повноваження на представництво кооперативу новообраному члену кооперативу Особа - 5; 7) надано повноваження новообраному голові правління Особа - 16 на здійснення реєстраційних дій пов`язаних з реалізацією даного протоколу.; 8) затверджено (прийнято) нову редакцію Статуту АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», яка була виготовлена та завірена у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_59 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації.

30.12.2022 з метою протиправного заволодіння гаражним кооперативом АГК «ВИГУРІВЩИНА-2» учасники злочинної організації використали завідомо підроблені документи, серед яких: «Протокол №1 позачергових загальних зборів членів АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», «нову редакцію Статуту АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», а саме подали до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_60 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, якою 02.01.2023 було проведено реєстраційну дію № 1000661070019000290, та внесено зміни до ЄДР в частині зміни керівника ОСОБА_61 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації на Особа - 16, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою та її майном АГК «ВИГУРІВЩИНА-2».

Так, ОСОБА_9 згідно відведеної їй ролі, діючи як учасник злочинної організації за вказівками керівника злочинної організації Особа - 1, приймала участь у силовому захопленні території ГАК «Сокіл-2», крім цього надала приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, завідомо підроблені документи, які стали підставою для подальшої зміни голови правління, складу правління та статуту ГАК «Сокіл-2». Крім цього,

ОСОБА_9 підписала завідомо підроблений документ, а саме наказ №15 від 17.09.2023, відповідно до якого остання приступила до виконання обов`язків Голови ГАК «Сокіл-2».як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення

№28-09/21 до землевпорядної організації ТОВ «Український центр реконструкції та розвитку» від 28.09.2021, згідно якого ОСОБА_9 звернулась з метою відкликання заяви №9713518892021 від 22.09.2021 про державну реєстрацію земельної ділянки території ГАК «Сокіл-2» площею 11.5155 га з метою приведення документації із землеустрою земельної ділянки ГАК «Сокіл-2» у відповідність до фактичних меж, площі та конфігурації земельної ділянки, право на яку мають члени ГАК «Сокіл-2». 22.01.2022 як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме договір №22/01-22 та акт приймання-передачі об`єкта нерухомого майна, укладені з учасником злочинної організації Особа - 8 про прийняття в оренду від Особа - 8 в строкове платне користування строком на 2 роки об`єкту нерухомого майна площею 15 кв.м., реєстраційний номер об`єкта 2480264780000, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Туполєва Академіка 1-А. Тим самим ОСОБА_9 виконувала відведену їй роль у діяльності злочинної організації.

24.05.2023 учасники злочинної організації завершили свій злочинний умисел направлений на протиправне заволодіння правами на майно та майном юридичних осіб, заволодівши майном ОКА «ДУБЛЕР», яке знаходиться за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та м. Київ, вул. Маршала Конєва, 2 у Голосіївському районі міста Києва.

Таким чином, учасники злочинної організації реалізовуючи злочинний план здійснили фізичне захоплення території та майна СТ «АВТОМОБІЛІСТ», АГК «ВИГУРІВЩИНА-2», ГБК «ЛІВОБЕРЕЖНИЙ», ГБК «БАТИЄВСЬКИЙ», ОКА «ДУБЛЕР», ГАК «СОКІЛ-2».

Таким чином, ОСОБА_9 обвинувачується в участі у злочинній організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 255 КК України.

Заволодіння ГАК «СОКІЛ-2»

Досудовим розслідуванням установлено, що відповідно до статуту гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 затвердженого загальними зборами Членів кооперативу 21 вересня 1991 року та зареєстрованого виконавчим комітетом Київської міської ради народних депутатів 28.10.1991 року, з подальшими змінами і доповненнями, зареєстрованими Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією від 06.03.2008 за № 10721200000021976, гаражний автокооператив «СОКІЛ-2» є добровільним некомерційним неприбутковим об`єднанням громадян-власників індивідуальних транспортних засобів створеним на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод. Основним напрямком діяльності кооперативу є участь грошовими коштами в спорудженні і подальшій експлуатації об`єктів кооперативної власності, об`єктів приватної власності членів кооперативу, гаражних боксів-стоянок та надання членам кооперативу послуг, що відповідають меті створення кооперативу, за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу, який обирається із членів кооперативу. Правління Кооперативу керує його поточною діяльністю.

Згідно протоколу № 4 від 21.09.1991 загальних зборів членів гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2», ОСОБА_22 призначений на посаду голови правління кооперативу.

Статутом гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2» встановлено, що голова правління кооперативу забезпечує виконання рішень загальних зборів кооперативу, його правління, представляє кооператив у відносинах з державними органами, іншими установами, організаціями. Голова має право від імені кооперативу укладати договори в межах кошторису, видавати доручення, відкривати рахунки в установах банку.

Так, не пізніше серпня 2021 року, більш точних даних органом досудового розслідування не встановлено (таких як: час, місце, спосіб тощо), Особа - 1, діючи умисно, з корисливих мотивів, вирішив протиправно заволодіти гаражним автокооперативом «СОКІЛ-2» та його майном, розробивши план злочинних дій.

При цьому, Особа - 1, усвідомлюючи, що для досягнення злочинної мети, спрямованої на протиправне заволодіння ГАК «СОКІЛ-2» та його майном необхідна ретельна довготривала підготовка за участі інших осіб, з чітким розподілом ролей, вирішив у різний період часу залучили учасників злочинної організації із числа осіб, яким він довіряє та які поділяють чи підтримують його злочинні наміри, зокрема: ОСОБА_62 , ОСОБА_9 , Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 8 та інших невстановлених осіб.

Указаний розроблений Особа - 1 план вчинення злочину полягав у наступному.

Протиправне заволодіння ГАК «СОКІЛ-2» та його майном повинно було здійснюватися шляхом підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статуту кооперативу та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни складу членів кооперативу, які входять до органів правління

ГАК «СОКІЛ-2» на підставних осіб (так званих «фунтів», які не були членами кооперативу), після чого підроблені документи надавалися державному реєстратору для здійснення реєстраційних дій в ЄДР щодо зміни установчих документів та складу членів кооперативу, які входять до органів управління.

При цьому реєстрація в ЄДР установчих документів та нового складу членів кооперативу, які входять до органів управління, а також подальше фактичне захоплення ГАК «СОКІЛ-2» повинно було відбуватися у чотири етапи, а саме:

Перший етап полягав у тому, що члени злочинної організації повинні були виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи ГАК «СОКІЛ-2», які необхідні для переоформлення кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Другий етап полягав у тому, що учасники злочинної організації, використовуючи завідомо підроблені документи, повинні видати себе за членів кооперативу, уповноважених на представлення інтересів ГАК «СОКІЛ-2» та спільно з визначеним Особа - 1 учасником злочинної організації прибути до приватного нотаріуса, де підписати протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статут кооперативу та інших документів ГАК «СОКІЛ-2», відповідно до яких головою та членами кооперативу, які входять до органів правління мали стати вказані учасники злочинної організації.

Після цього, на підставі поданих підроблених документів приватний нотаріус повинен був здійснити відповідні реєстраційні дії в ЄДР щодо зміни голови та складу членів кооперативу, які входять до органів правління ГАК «СОКІЛ-2», зокрема учасників кооперативу та установчих документів тощо.

Третій етап полягав у тому, що за вказівкою Особа - 1 учасники злочинної організації, які стали головою кооперативу та увійшли до органів управління ГАК «СОКІЛ-2» видаючи свої дії за законні, шляхом залучення інших учасників злочинної організації, які забезпечували силову підтримку, здійснювали фактичне захоплення території кооперативу, тим самим передали кооператив в управління злочинній організації для здійснення фактичного керівництва кооперативом та подальшим заволодінням його майном.

Четвертий етап полягав у тому, що за вказівкою Особа - 1 учасники злочинної організації, здійснювали заволодіння майном кооперативу ГАК «СОКІЛ-2».

Усвідомлюючи, що для вчинення реєстраційних дій щодо змін установчих документів та складу членів кооперативу ГАК «СОКІЛ-2» Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 4, як учасника створеної ними злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій повинна була виготовити підробні документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи ГАК «СОКІЛ-2», які необхідні для зміни складу правління та голови кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Інформацію щодо персональних даних осіб, яких буде використано в якості «фунтів» для підроблення протоколів загальних зборів членів та додатків до них, статуту кооперативу та інших документів ГАК «СОКІЛ-2» для учасників злочинної організації надав Особа - 1.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину ОСОБА_9 , як учасника створеної ним злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій стала фіктивним головою правління ГАК «Сокіл-2».

Також Особа - 1, розуміючи, що для зміни установчих документів та складу членів органів управління кооперативу ГАК «СОКІЛ-2» необхідно здійснити значну кількість реєстраційних дій у ЄДР, у тому числі й з використанням підроблених документів та за участі підставних осіб (так званих фунтів), вирішив залучити до вчинення злочину приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 8, як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території ГАК «Сокіл-2» за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

У свою чергу, Особа - 4 та ОСОБА_9 , будучи учасниками створеної Особа - 1 злочинної організації, діючи відповідно до відведених їм ролей, здійснили заволодіння майном ГАК «Сокіл-2».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану володіючи інформацією та документами щодо діяльності ГАК «Сокіл-2» надав вказівку Особа - 4 виготовити підроблений офіційний документ: «Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021».

У свою чергу ОСОБА_9 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, не пізніше 11.09.2021, виконуючи вказівку

Особа - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу надала Особа - 4 документи, що посвідчують особу ОСОБА_9 , усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для призначення її фіктивним головою правління ГАК «Сокіл-2» та в подальшому здійснення реєстраційних дій з метою зміни голови правління ГАК «Сокіл-2», а також реєстрації права власності на майно ГАК «Сокіл-2».

У свою чергу Особа - 4 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, виготовила на власному персональному комп`ютері завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021, відповідно до якого були прийняті наступні рішення: 1) обрано головою зборів ОСОБА_16 та секретарем зборів ОСОБА_17 ; 2) обрано до складу правління ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та ОСОБА_20 ; 3) обрано головою правління ГАК "Сокіл-2" ОСОБА_9 на новий строк зі строком повноважень на три роки згідно вимог ЗУ "Про кооперацію" та Статуту ГАК "Сокіл-2"; 4) затверджено (прийнято) нову редакцію Статуту ГАК "Сокіл-2"; 5) доручено новообраному правлінню обрати заступника та уповноважити його представляти інтереси ГАК "Сокіл-2" в усіх установах, організаціях, підприємствах незалежно від форм власності з питань, та у випадках, передбачених статутом, а також Статут ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021.

Після виконання вищенаведених дій з підробки документів учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання другого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на здійснення реєстраційних дій щодо зміни складу правління та голови кооперативу ГАК «Сокіл-2».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи у володінні завідомо підроблені документи ГАК «Сокіл-2», а саме Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та нову редакцію Статуту ГАК "Сокіл-2", передав їх ОСОБА_9 та надав вказівку на їх нотаріальне посвідчення у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Так, 17.09.2023 ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) підписала завідомо підроблений документ, а саме наказ №15 від 17.09.2023, відповідно до якого остання приступила до виконання обов`язків Голови ГАК «Сокіл-2».

17 вересня 2021 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) ОСОБА_9 виконуючи відведену їй злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - приватний нотаріус

ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, підписав та надав заяву щодо реєстрації юридичної особи від 17.09.2021 разом з підробленим протоколом чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та підробленим Статутом в новій редакції ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого приватним нотаріусом ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу ГАК «Сокіл-2», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000721070003021976.

Відповідно до вказаних змін новим головою правління ГАК «Сокіл-2» зареєстровано ОСОБА_9 , внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою ГАК «СОКІЛ-2» та її майном.

Після виконання вищенаведених реєстраційних дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання третього етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне фактичне заволодіння територією кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння територією кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 9, ОСОБА_9 та Особа - 8, як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території ГАК «Сокіл-2» за адресою:

м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, за наступних обставин.

Так, не пізніше 23.09.2021 в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено, продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2» Особа - 1 спільно із іншими учасниками злочинної організації ОСОБА_9 , Особа - 9, Особа - 8 та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном ГАК «СОКІЛ-2».

Таким чином ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 не пізніше 23.09.2021, в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2» спільно із іншими учасниками злочинної організації Особа - 1,

Особа - 9, Особа - 8 та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникла до адміністративного приміщення на території кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном ГАК «СОКІЛ-2».

Після виконання вищенаведених дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання четвертого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння майном кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та м. Київ, вул. Конєва, 2.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК

«СОКІЛ-2», Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 8, як учасника створеної ним злочинної організації, який відповідно до відведеної йому ролі злочинних дій став фіктивним власником об`єктів нерухомого майна належних ГАК «Сокіл-2».

Крім того, продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2», Особа - 1 вирішив використовувати під час вчинення злочинів підконтрольну йому особу ОСОБА_63 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації та який не був учасником злочинної організації.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи контроль над фінансово-господарською діяльністю ГАК «Сокіл-2», надав вказівку

невстановленій особі виготовити від імені ОСОБА_9 підроблені офіційні документи, а саме: Довідки про належність у власності нерухомості, яка знаходиться на території кооперативу ГАК «Сокіл-2» за адресою: м. Київ

вул. Академіка Туполєва, 1-А, а також Довідки про членство в кооперативі, які необхідно видати на ім`я учасника злочинної організації Особа - 8 та підконтрольну особу ОСОБА_63 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

У свою чергу, невстановлена досудовим розслідуванням особа, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 23.11.2021, виготовила, підписала та видала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, які у подальшому були використані з метою заволодіння майном кооперативу, а саме:

1)Довідку № 333/2016 від 23.11.2021 про те, що ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є власником нежитлової будівлі у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

2)Довідку від 23.11.2021 про те, що ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є власником нежитлової будівлі, якій присвоєно адресу: у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

3)Довідку № 333/2012 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_1 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

4)Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_1 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

5)Довідку № 333/2013 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_2 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

6)Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_2 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

7)Довідку № 333/2014 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_3 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

8)Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_3 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

9)Довідку № 333/2015 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_4 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

10)Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_4 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

11)Довідку № 333/2017 від 18.01.2022 про те, що Особа - 8 є власником господарської будівлі № НОМЕР_5 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

12)Довідку від 18.01.2022 про те, що Особа - 8 є власником господарської будівлі № НОМЕР_5 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку ОСОБА_65 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, замовити у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлову будівлю згідно підроблених документів, а саме: Довідки № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідки від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником нежитлової будівлі, якій присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 .

Після того, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, діючи відповідно до розробленого Особа - 1 плану злочинних дій, виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, замовив у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі згідно підроблених документів, а саме: Довідки № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідки від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником нежитлових будівель, яким присвоєно адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 , після чого ОСОБА_66 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було отримано зазначені технічні паспорти та передано Особа - 1.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 17.12.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку ОСОБА_65 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації з метою проведення державної реєстрації нежитлової будівлі, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 .

17.12.2021 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за ОСОБА_66 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на нежитлову будівлю що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 . Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідка від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації є нібито власником нежитлових будівель, яким присвоєно адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 та технічні паспорти на нежитлову будівлю.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 замовити у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 .

Після того, учасник злочинної організації Особа - 8, виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до розробленого Особа - 1 плану злочинних дій, виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, замовив у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 , після чого Особа - 8 було отримано зазначені технічні паспорти та передано Особа - 1.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 17.12.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку

Особа - 8 звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації нежитлових будівель, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 .

18.10.2021 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особа - 8 на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: м. Київ, ГАК «Сокіл-2» (Святошинський р-н), будинок 1а, адреса ГК: вул. Туполєва Академіка 1а. Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2012 від 01.10.2021, Довідки від 01.10.2021, Довідка № 333/2013 від 01.10.2021, Довідка № 333/2014 від 01.10.2021, Довідка № 333/2015 від 01.10.2021, Довідка № 333/2016 від 01.10.2021 згідно яких Особа - 8 є нібито власником нежитлових будівель та технічні паспорти, які в подальшому Особа - 8 були передані до статутного капіталу підконтрольної юридичної особи ТОВ «АРСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44658548).

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 18.01.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 замовити у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічний паспорт на господарську будівлю, а саме: господарську будівлю № НОМЕР_5 , що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 22.01.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 з метою проведення державної реєстрації господарської будівлі, а саме: господарської будівлі АДРЕСА_6 .

22.01.2022 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особа - 8 на господарську будівлю № 1, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 . Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2017 від 18.01.2022, Довідка від 18.01.2022 згідно яких Особа - 8 є нібито власником господарської будівлі № 1 та технічні паспорти, які в подальшому Особа - 8 були передані до статутного капіталу підконтрольної юридичної особи ТОВ «АРСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44658548).

У свою чергу ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 28.09.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення №28-09/21 до землевпорядної організації ТОВ «Український центр реконструкції та розвитку» від 28.09.2021, згідно якого ОСОБА_9 звернулась з метою відкликання заяви №9713518892021 від 22.09.2021 про державну реєстрацію земельної ділянки території ГАК «Сокіл-2» площею 11.5155 га з метою приведення документації із землеустрою земельної ділянки ГАК «Сокіл-2» у відповідність до фактичних меж, площі та конфігурації земельної ділянки, право на яку мають члени ГАК «Сокіл-2». В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності та який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 06.10.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення до Міністерства юстиції України від 06.10.2021, в якому містились завідомо для ОСОБА_9 неправдиві відомості, зокрема містилась інформація про те, що 06.09.2021 ОСОБА_22 який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, власноручно написав заяву про звільнення його з посади голови правління ГАК «Сокіл-2», крім цього містилась інформація про те, що черговими загальними зборами членів ГАК "СОКІЛ-2" 11.09.2021 ОСОБА_9 нібито обрано головою правління і скарга подана ОСОБА_22 , є неправомочною. В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), 22.01.2022 як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме договір №22/01-22 та акт приймання-передачі об`єкта нерухомого майна, укладені з учасником злочинної організації Особа - 8 про прийняття в оренду від Особа - 8 в строкове платне користування строком на 2 роки об`єкту нерухомого майна площею 15 кв.м., реєстраційний номер об`єкта 2480264780000, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_7 .

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.02.2022, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення від 11.02.2022 до ОСОБА_69 та ОСОБА_70 , які здійснювали господарську діяльність на території ГАК «Сокіл-2» про сплату боргу за оренду у сумі 300000 грн. В подальшому, за вказівкою адвоката ОСОБА_71 який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_9 передала вказане звернення ОСОБА_72 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Таким чином, учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою ГАК «Сокіл-2» та її майном, заподіявши майнової шкоди на суму 134690163,00грн. (сто тридцять чотири мільйона, шістсот дев`яносто тисяч, сто шістдесят три гривні).

Таким чином, ОСОБА_9 17 вересня 2021 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) виконуючи відведену їй злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - приватний нотаріус ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_9 підписала та надала заяву щодо реєстрації юридичної особи від 17.09.2021 разом з підробленим протоколом чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та підробленим Статутом в новій редакції ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого приватним нотаріусом ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу ГАК «Сокіл-2», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000721070003021976. Крім цього, 17.09.2023 ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) підписала завідомо підроблений документ, а саме наказ №15 від 17.09.2023, відповідно до якого остання приступила до виконання обов`язків Голови ГАК «Сокіл-2». Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку

Особа - 1 не пізніше 23.09.2021 в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК«СОКІЛ-2» спільно із іншими учасниками злочинної організації

Особа - 1, Особа - 9, Особа - 8 та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникла до адміністративного приміщення на території кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливила доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном ГАК «СОКІЛ-2». Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 28.09.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення №28-09/21 до землевпорядної організації ТОВ «Український центр реконструкції та розвитку» від 28.09.2021, згідно якого ОСОБА_9 звернулась з метою відкликання заяви №9713518892021 від 22.09.2021 про державну реєстрацію земельної ділянки території ГАК «Сокіл-2» площею 11.5155 га з метою приведення документації із землеустрою земельної ділянки ГАК «Сокіл-2» у відповідність до фактичних меж, площі та конфігурації земельної ділянки, право на яку мають члени ГАК «Сокіл-2». В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності. Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 06.10.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення до Міністерства юстиції України від 06.10.2021, в якому містились завідомо для ОСОБА_9 неправдиві відомості, зокрема містилась інформація про те, що 06.09.2021 ОСОБА_22 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, власноручно написав заяву про звільнення його з посади голови правління ГАК «Сокіл-2», крім цього містилась інформація про те, що черговими загальними зборами членів ГАК "СОКІЛ-2" 11.09.2021 ОСОБА_9 нібито обрано головою правління і скарга подана ОСОБА_22 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є неправомочною. В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності. Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), 22.01.2022 як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме договір №22/01-22 та акт приймання-передачі об`єкта нерухомого майна, укладені з учасником злочинної організації Особа - 8 про прийняття в оренду від Особа - 8 в строкове платне користування строком на 2 роки об`єкту нерухомого майна площею 15 кв.м., реєстраційний номер об`єкта 2480264780000, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_7 . Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.02.2022, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення від 11.02.2022 до ОСОБА_69 та ОСОБА_70 , які не були обізнані про злочинні наміри учасників злочинної організації, які здійснювали господарську діяльність на території ГАК «Сокіл-2» про сплату боргу за оренду у сумі 300000 грн. В подальшому, за вказівкою адвоката ОСОБА_71 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_9 передала вказане звернення ОСОБА_73 .

Таким чином, ОСОБА_9 обвинувачується у протиправному заволодінні майном підприємств, організацій, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємств, організацій, що заподіяло велику шкоду, вчиненому у складі злочинної організації тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України.

Підроблення офіційних документів, вчинене за попередньою змовою групою осіб у складі злочинної організації

Досудовим розслідуванням установлено, що відповідно до статуту гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 затвердженого загальними зборами Членів кооперативу 21 вересня 1991 року та зареєстрованого виконавчим комітетом Київської міської ради народних депутатів 28.10.1991 року, з подальшими змінами і доповненнями, зареєстрованими Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією від 06.03.2008 за № 10721200000021976, гаражний автокооператив «СОКІЛ-2» є добровільним некомерційним неприбутковим об`єднанням громадян-власників індивідуальних транспортних засобів створеним на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод. Основним напрямком діяльності кооперативу є участь грошовими коштами в спорудженні і подальшій експлуатації об`єктів кооперативної власності, об`єктів приватної власності членів кооперативу, гаражних боксів-стоянок та надання членам кооперативу послуг, що відповідають меті створення кооперативу, за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу, який обирається із членів кооперативу. Правління Кооперативу керує його поточною діяльністю.

Згідно протоколу № 4 від 21.09.1991 загальних зборів членів гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2», ОСОБА_22 призначений на посаду голови правління кооперативу.

Статутом гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2» встановлено, що голова правління кооперативу забезпечує виконання рішень загальних зборів кооперативу, його правління, представляє кооператив у відносинах з державними органами, іншими установами, організаціями. Голова має право від імені кооперативу укладати договори в межах кошторису, видавати доручення, відкривати рахунки в установах банку.

Так, не пізніше серпня 2021 року, більш точних даних органом досудового розслідування не встановлено (таких як: час, місце, спосіб тощо), Особа - 1, діючи умисно, з корисливих мотивів, вирішив протиправно заволодіти гаражним автокооперативом «СОКІЛ-2» та його майном, розробивши план злочинних дій.

При цьому, Особа - 1, усвідомлюючи, що для досягнення злочинної мети, спрямованої на протиправне заволодіння ГАК «СОКІЛ-2» та його майном необхідна ретельна довготривала підготовка за участі інших осіб, з чітким розподілом ролей, вирішив у різний період часу залучили учасників злочинної організації із числа осіб, яким він довіряє та які поділяють чи підтримують його злочинні наміри, зокрема: ОСОБА_62 , ОСОБА_9 , Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 8 та інших невстановлених осіб.

Указаний розроблений Особа - 1 план вчинення злочину полягав у наступному.

Протиправне заволодіння ГАК «СОКІЛ-2» та його майном повинно було здійснюватися шляхом підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статуту кооперативу та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни складу членів кооперативу, які входять до органів правління

ГАК «СОКІЛ-2» на підставних осіб (так званих «фунтів», які не були членами кооперативу), після чого підроблені документи надавалися державному реєстратору для здійснення реєстраційних дій в ЄДР щодо зміни установчих документів та складу членів кооперативу, які входять до органів управління.

При цьому реєстрація в ЄДР установчих документів та нового складу членів кооперативу, які входять до органів управління, а також подальше фактичне захоплення ГАК «СОКІЛ-2» повинно було відбуватися у чотири етапи, а саме:

Перший етап полягав у тому, що члени злочинної організації повинні були виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи ГАК «СОКІЛ-2», які необхідні для переоформлення кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Другий етап полягав у тому, що учасники злочинної організації, використовуючи завідомо підроблені документи, повинні видати себе за членів кооперативу, уповноважених на представлення інтересів ГАК «СОКІЛ-2» та спільно з визначеним Особа - 1 учасником злочинної організації прибути до приватного нотаріуса, де підписати протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статут кооперативу та інших документів ГАК «СОКІЛ-2», відповідно до яких головою та членами кооперативу, які входять до органів правління мали стати вказані учасники злочинної організації.

Після цього, на підставі поданих підроблених документів приватний нотаріус повинен був здійснити відповідні реєстраційні дії в ЄДР щодо зміни голови та складу членів кооперативу, які входять до органів правління ГАК «СОКІЛ-2», зокрема учасників кооперативу та установчих документів тощо.

Третій етап полягав у тому, що за вказівкою Особа - 1 учасники злочинної організації, які стали головою кооперативу та увійшли до органів управління ГАК «СОКІЛ-2» видаючи свої дії за законні, шляхом залучення інших учасників злочинної організації, які забезпечували силову підтримку, здійснювали фактичне захоплення території кооперативу, тим самим передали кооператив в управління злочинній організації для здійснення фактичного керівництва кооперативом та подальшим заволодінням його майном.

Четвертий етап полягав у тому, що за вказівкою Особа - 1 учасники злочинної організації, здійснювали заволодінні майном кооперативу ГАК «СОКІЛ-2».

Усвідомлюючи, що для вчинення реєстраційних дій щодо змін установчих документів та складу членів кооперативу ГАК «СОКІЛ-2» Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 4, як учасника створеної ними злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій повинна була виготовити підробні документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи ГАК «СОКІЛ-2», які необхідні для зміни складу правління та голови кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Інформацію щодо персональних даних осіб, яких буде використано в якості «фунтів» для підроблення протоколів загальних зборів членів та додатків до них, статуту кооперативу та інших документів ГАК «СОКІЛ-2» для учасників злочинної організації надав Особа - 1.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину ОСОБА_9 , як учасника створеної ним злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій стала фіктивним головою правління ГАК «Сокіл-2».

Також Особа - 1, розуміючи, що для зміни установчих документів та складу членів органів управління кооперативу ГАК «СОКІЛ-2» необхідно здійснити значну кількість реєстраційних дій у ЄДР, у тому числі й з використанням підроблених документів та за участі підставних осіб (так званих фунтів), вирішив залучити до вчинення злочину приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 8, як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території ГАК «Сокіл-2» за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

У свою чергу, Особа - 4 та ОСОБА_9 , будучи учасниками створеної Особа - 1 злочинної організації, діючи відповідно до відведених їм ролей, здійснили заволодіння майном ГАК «Сокіл-2».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану володіючи інформацією та документами щодо діяльності ГАК «Сокіл-2» надав вказівку Особа - 4 виготовити підроблений офіційний документ: «Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021».

У свою чергу ОСОБА_9 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, не пізніше 11.09.2021, виконуючи вказівку Особа - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу надала Особа - 4 документи, що посвідчують особу ОСОБА_9 , усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для призначення її фіктивним головою правління ГАК «Сокіл-2» та в подальшому здійснення реєстраційних дій з метою зміни голови правління ГАК «Сокіл-2», а також реєстрації права власності на майно ГАК «Сокіл-2».

У свою чергу Особа - 4 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, виготовила на власному персональному комп`ютері завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021, відповідно до якого були прийняті наступні рішення: 1) обрано головою зборів ОСОБА_16 та секретарем зборів ОСОБА_17 ; 2) обрано до складу правління ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та ОСОБА_20 ; 3) обрано головою правління ГАК "Сокіл-2" ОСОБА_9 на новий строк зі строком повноважень на три роки згідно вимог ЗУ "Про кооперацію" та Статуту ГАК "Сокіл-2"; 4) затверджено (прийнято) нову редакцію Статуту ГАК "Сокіл-2"; 5) доручено новообраному правлінню обрати заступника та уповноважити його представляти інтереси ГАК "Сокіл-2" в усіх установах, організаціях, підприємствах незалежно від форм власності з питань, та у випадках, передбачених статутом, а також Статут ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021.

Після виконання вищенаведених дій з підробки документів учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання другого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на здійснення реєстраційних дій щодо зміни складу правління та голови кооперативу ГАК «Сокіл-2».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи у володінні завідомо підроблені документи ГАК «Сокіл-2», а саме Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та нову редакцію Статуту ГАК "Сокіл-2", передав їх ОСОБА_9 та надав вказівку на їх нотаріальне посвідчення у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Так, 17.09.2023 ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) підписала завідомо підроблений документ, а саме наказ №15 від 17.09.2023, відповідно до якого остання приступила до виконання обов`язків Голови ГАК «Сокіл-2».

17 вересня 2021 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) ОСОБА_9 виконуючи відведену їй злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - приватний нотаріус ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_9 підписав та надав заяву щодо реєстрації юридичної особи від 17.09.2021 разом з підробленим протоколом чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та підробленим Статутом в новій редакції ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого приватним нотаріусом ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу ГАК «Сокіл-2», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000721070003021976.

Відповідно до вказаних змін новим головою правління ГАК «Сокіл-2» зареєстровано ОСОБА_9 , внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою ГАК «СОКІЛ-2» та її майном.

Після виконання вищенаведених реєстраційних дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання третього етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне фактичне заволодіння територією кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння територією кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 9, ОСОБА_9 та Особа - 8, як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території ГАК «Сокіл-2» за адресою:

м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, за наступних обставин.

Так, не пізніше 23.09.2021 в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2» Особа - 1 спільно із іншими учасниками злочинної організації ОСОБА_9 , Особа - 9, Особа - 8 та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном ГАК «СОКІЛ-2».

Після виконання вищенаведених дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання четвертого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння майном кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та м. Київ, вул. Конєва, 2.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК

«СОКІЛ-2», Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 8, як учасника створеної ним злочинної організації, який відповідно до відведеної йому ролі злочинних дій став фіктивним власником об`єктів нерухомого майна належних ГАК «Сокіл-2».

Крім того, продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2», Особа - 1 вирішив використовувати під час вчинення злочинів підконтрольну йому особу ОСОБА_63 , який не був учасником злочинної організації.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи контроль над фінансово-господарською діяльністю ГАК «Сокіл-2», надав вказівку невстановленій особі виготовити від імені ОСОБА_9 підроблені офіційні документи, а саме: Довідки про належність у власності нерухомості, яка знаходиться на території кооперативу ГАК «Сокіл-2» за адресою: м. Київ вул. Академіка Туполєва, 1-А, а також Довідки про членство в кооперативі, які необхідно видати на ім`я учасника злочинної організації Особа - 8 та підконтрольну особу ОСОБА_63 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

У свою чергу, невстановлена досудовим розслідуванням особа, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 23.11.2021, виготовила, підписала та видала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, які у подальшому були використані з метою заволодіння майном кооперативу, а саме:

1.Довідку № 333/2016 від 23.11.2021 про те, що ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є власником нежитлової будівлі у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

2.Довідку від 23.11.2021 про те, що ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є власником нежитлової будівлі, якій присвоєно адресу: у ГАК «Сокіл-2» по АДРЕСА_8 .

3.Довідку № 333/2012 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_1 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

4.Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_1 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

5.Довідку № 333/2013 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_2 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

6.Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_2 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

7.Довідку № 333/2014 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_3 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

8.Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_3 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

9.Довідку № 333/2015 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_4 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

10.Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_4 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

11.Довідку № 333/2017 від 18.01.2022 про те, що Особа - 8 є власником господарської будівлі № НОМЕР_5 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

12.Довідку від 18.01.2022 про те, що Особа - 8 є власником господарської будівлі № 1 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку ОСОБА_65 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, замовити у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлову будівлю згідно підроблених документів, а саме: Довідки № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідки від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником нежитлової будівлі, якій присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 .

Після того, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, діючи відповідно до розробленого Особа - 1 плану злочинних дій, виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, замовив у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі згідно підроблених документів, а саме: Довідки № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідки від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником нежитлових будівель, яким присвоєно адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 , після чого ОСОБА_66 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було отримано зазначені технічні паспорти та передано Особа - 1.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 17.12.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку ОСОБА_65 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації нежитлової будівлі, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 .

17.12.2021 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за ОСОБА_66 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на нежитлову будівлю що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 . Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідка від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником нежитлових будівель, яким присвоєно адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 та технічні паспорти на нежитлову будівлю.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 замовити у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 .

Після того, учасник злочинної організації Особа - 8, виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до розробленого Особа - 1 плану злочинних дій, виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, замовив у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 , після чого Особа - 8 було отримано зазначені технічні паспорти та передано Особа - 1.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 17.12.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку

Особа - 8 звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 з метою проведення державної реєстрації нежитлових будівель, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 .

18.10.2021 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особа - 8 на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: м. Київ, ГАК «Сокіл-2» (Святошинський р-н), будинок 1а, адреса ГК: вул. Туполєва Академіка 1а. Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2012 від 01.10.2021, Довідки від 01.10.2021, Довідка № 333/2013 від 01.10.2021, Довідка № 333/2014 від 01.10.2021, Довідка № 333/2015 від 01.10.2021, Довідка № 333/2016 від 01.10.2021 згідно яких Особа - 8 є нібито власником нежитлових будівель та технічні паспорти, які в подальшому Особа - 8 були передані до статутного капіталу підконтрольної юридичної особи ТОВ «АРСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44658548).

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 18.01.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 замовити у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічний паспорт на господарську будівлю, а саме: господарську будівлю № НОМЕР_5 , що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 22.01.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації господарської будівлі, а саме: господарської будівлі АДРЕСА_6 .

22.01.2022 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особа - 8 на господарську будівлю № 1, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 . Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2017 від 18.01.2022, Довідка від 18.01.2022 згідно яких Особа - 8 є нібито власником господарської будівлі № 1 та технічні паспорти, які в подальшому Особа - 8 були передані до статутного капіталу підконтрольної юридичної особи ТОВ «АРСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44658548).

У свою чергу ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 28.09.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення №28-09/21 до землевпорядної організації ТОВ «Український центр реконструкції та розвитку» від 28.09.2021, згідно якого ОСОБА_9 звернулась з метою відкликання заяви №9713518892021 від 22.09.2021 про державну реєстрацію земельної ділянки території ГАК «Сокіл-2» площею 11.5155 га з метою приведення документації із землеустрою земельної ділянки ГАК «Сокіл-2» у відповідність до фактичних меж, площі та конфігурації земельної ділянки, право на яку мають члени ГАК «Сокіл-2». В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 06.10.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення до Міністерства юстиції України від 06.10.2021, в якому містились завідомо для ОСОБА_9 неправдиві відомості, зокрема містилась інформація про те, що 06.09.2021 ОСОБА_22 власноручно написав заяву про звільнення його з посади голови правління ГАК «Сокіл-2», крім цього містилась інформація про те, що черговими загальними зборами членів ГАК "СОКІЛ-2" 11.09.2021 ОСОБА_9 нібито обрано головою правління і скарга подана ОСОБА_22 , є неправомочною. В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), 22.01.2022 як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме договір №22/01-22 та акт приймання-передачі об`єкта нерухомого майна, укладені з учасником злочинної організації Особа - 8 про прийняття в оренду від Особа - 8 в строкове платне користування строком на 2 роки об`єкту нерухомого майна площею 15 кв.м., реєстраційний номер об`єкта 2480264780000, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_7 ..

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.02.2022, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення від 11.02.2022 до ОСОБА_69 та ОСОБА_70 , які здійснювали господарську діяльність на території ГАК «Сокіл-2» про сплату боргу за оренду у сумі 300000 грн. В подальшому, за вказівкою адвоката ОСОБА_71 , ОСОБА_9 передала вказане звернення ОСОБА_73 .

Таким чином, учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою ГАК «Сокіл-2» та її майном, заподіявши майнової шкоди на суму 134690163,00грн. (сто тридцять чотири мільйона, шістсот дев`яносто тисяч, сто шістдесят три гривні).

Таким чином, ОСОБА_9 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, не пізніше 11.09.2021, виконуючи вказівку

Особа - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу надала Особа - 4 документи, що посвідчують особу ОСОБА_9 , усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для призначення її фіктивним головою правління ГАК «Сокіл-2» та в подальшому здійснення реєстраційних дій з метою зміни голови правління ГАК «Сокіл-2», а також реєстрації права власності на майно ГАК «Сокіл-2», крім того ОСОБА_9 17 вересня 2021 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) виконуючи відведену їй злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - приватний нотаріус ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_9 підписала та надала заяву щодо реєстрації юридичної особи від 17.09.2021 разом з підробленим протоколом чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та підробленим Статутом в новій редакції ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого приватним нотаріусом ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу ГАК «Сокіл-2», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000721070003021976. Крім цього, 17.09.2023 ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) завідомо підроблений документ, а саме наказ №15 від 17.09.2023, відповідно до якого остання приступила до виконання обов`язків Голови ГАК «Сокіл-2». Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 28.09.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення №28-09/21 до землевпорядної організації ТОВ «Український центр реконструкції та розвитку» від 28.09.2021, згідно якого ОСОБА_9 звернулась з метою відкликання заяви №9713518892021 від 22.09.2021 про державну реєстрацію земельної ділянки території ГАК «Сокіл-2» площею 11.5155 га з метою приведення документації із землеустрою земельної ділянки ГАК «Сокіл-2» у відповідність до фактичних меж, площі та конфігурації земельної ділянки, право на яку мають члени ГАК «Сокіл-2». В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності. Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 06.10.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення до Міністерства юстиції України від 06.10.2021, в якому містились завідомо для ОСОБА_9 неправдиві відомості, зокрема містилась інформація про те, що 06.09.2021 ОСОБА_22 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, власноручно написав заяву про звільнення його з посади голови правління ГАК «Сокіл-2», крім цього містилась інформація про те, що черговими загальними зборами членів ГАК "СОКІЛ-2" 11.09.2021 ОСОБА_9 нібито обрано головою правління і скарга подана ОСОБА_22 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є неправомочною. В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності. Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), 22.01.2022 як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме договір №22/01-22 та акт приймання-передачі об`єкта нерухомого майна, укладені з учасником злочинної організації Особа - 8 про прийняття в оренду від Особа - 8 в строкове платне користування строком на 2 роки об`єкту нерухомого майна площею 15 кв.м., реєстраційний номер об`єкта 2480264780000, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_7 . Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.02.2022, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення від 11.02.2022 до ОСОБА_69 та ОСОБА_70 , які не були обізнані про злочинні наміри учасників злочинної організації, які здійснювали господарську діяльність на території ГАК «Сокіл-2» про сплату боргу за оренду у сумі 300000 грн. В подальшому, за вказівкою адвоката ОСОБА_71 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_9 передала вказане звернення ОСОБА_72 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Таким чином, ОСОБА_9 обвинувачується в підробленні офіційних документів, вчиненого за попередньою змовою групою осіб у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України.

Використання завідомо підробленого документа, вчиненого у складі злочинної організації

Досудовим розслідуванням установлено, що відповідно до статуту гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2» код ЄДРПОУ 21636630 затвердженого загальними зборами Членів кооперативу 21 вересня 1991 року та зареєстрованого виконавчим комітетом Київської міської ради народних депутатів 28.10.1991 року, з подальшими змінами і доповненнями, зареєстрованими Святошинською районною у м. Києві державною адміністрацією від 06.03.2008 за № 10721200000021976, гаражний автокооператив «СОКІЛ-2» є добровільним некомерційним неприбутковим об`єднанням громадян-власників індивідуальних транспортних засобів створеним на основі єдності інтересів для спільної реалізації своїх прав і свобод. Основним напрямком діяльності кооперативу є участь грошовими коштами в спорудженні і подальшій експлуатації об`єктів кооперативної власності, об`єктів приватної власності членів кооперативу, гаражних боксів-стоянок та надання членам кооперативу послуг, що відповідають меті створення кооперативу, за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

Вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу, який обирається із членів кооперативу. Правління Кооперативу керує його поточною діяльністю.

Згідно протоколу № 4 від 21.09.1991 загальних зборів членів гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2», ОСОБА_22 призначений на посаду голови правління кооперативу.

Статутом гаражного автокооперативу «СОКІЛ-2» встановлено, що голова правління кооперативу забезпечує виконання рішень загальних зборів кооперативу, його правління, представляє кооператив у відносинах з державними органами, іншими установами, організаціями. Голова має право від імені кооперативу укладати договори в межах кошторису, видавати доручення, відкривати рахунки в установах банку.

Так, не пізніше серпня 2021 року, більш точних даних органом досудового розслідування не встановлено (таких як: час, місце, спосіб тощо), Особа - 1, діючи умисно, з корисливих мотивів, вирішив протиправно заволодіти гаражним автокооперативом «СОКІЛ-2» та його майном, розробивши план злочинних дій.

При цьому, Особа - 1, усвідомлюючи, що для досягнення злочинної мети, спрямованої на протиправне заволодіння ГАК «СОКІЛ-2» та його майном необхідна ретельна довготривала підготовка за участі інших осіб, з чітким розподілом ролей, вирішив у різний період часу залучили учасників злочинної організації із числа осіб, яким він довіряє та які поділяють чи підтримують його злочинні наміри, зокрема: ОСОБА_62 , ОСОБА_9 , Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 8 та інших невстановлених осіб.

Указаний розроблений Особа - 1 план вчинення злочину полягав у наступному.

Протиправне заволодіння ГАК «СОКІЛ-2» та його майном повинно було здійснюватися шляхом підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статуту кооперативу та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни складу членів кооперативу, які входять до органів правління

ГАК «СОКІЛ-2» на підставних осіб (так званих «фунтів», які не були членами кооперативу), після чого підроблені документи надавалися державному реєстратору для здійснення реєстраційних дій в ЄДР щодо зміни установчих документів та складу членів кооперативу, які входять до органів управління.

При цьому реєстрація в ЄДР установчих документів та нового складу членів кооперативу, які входять до органів управління, а також подальше фактичне захоплення ГАК «СОКІЛ-2» повинно було відбуватися у чотири етапи, а саме:

Перший етап полягав у тому, що члени злочинної організації повинні були виготовити підроблені документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи ГАК «СОКІЛ-2», які необхідні для переоформлення кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Другий етап полягав у тому, що учасники злочинної організації, використовуючи завідомо підроблені документи, повинні видати себе за членів кооперативу, уповноважених на представлення інтересів ГАК «СОКІЛ-2» та спільно з визначеним Особа - 1 учасником злочинної організації прибути до приватного нотаріуса, де підписати протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статут кооперативу та інших документів ГАК «СОКІЛ-2», відповідно до яких головою та членами кооперативу, які входять до органів правління мали стати вказані учасники злочинної організації.

Після цього, на підставі поданих підроблених документів приватний нотаріус повинен був здійснити відповідні реєстраційні дії в ЄДР щодо зміни голови та складу членів кооперативу, які входять до органів правління ГАК «СОКІЛ-2», зокрема учасників кооперативу та установчих документів тощо.

Третій етап полягав у тому, що за вказівкою Особа - 1 учасники злочинної організації, які стали головою кооперативу та увійшли до органів управління ГАК «СОКІЛ-2» видаючи свої дії за законні, шляхом залучення інших учасників злочинної організації, які забезпечували силову підтримку, здійснювали фактичне захоплення території кооперативу, тим самим передали кооператив в управління злочинній організації для здійснення фактичного керівництва кооперативом та подальшим заволодінням його майном.

Четвертий етап полягав у тому, що за вказівкою Особа - 1 учасники злочинної організації, здійснювали заволодінні майном кооперативу ГАК «СОКІЛ-2».

Усвідомлюючи, що для вчинення реєстраційних дій щодо змін установчих документів та складу членів кооперативу ГАК «СОКІЛ-2» Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 4, як учасника створеної ними злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій повинна була виготовити підробні документи, а саме: протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколи загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколи засідань правління, статут кооперативу та інші документи ГАК «СОКІЛ-2», які необхідні для зміни складу правління та голови кооперативу, до яких внести завідомо неправдиві відомості про членів кооперативу.

Інформацію щодо персональних даних осіб, яких буде використано в якості «фунтів» для підроблення протоколів загальних зборів членів та додатків до них, статуту кооперативу та інших документів ГАК «СОКІЛ-2» для учасників злочинної організації надав Особа - 1.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину ОСОБА_9 , як учасника створеної ним злочинної організації, яка відповідно до відведеної їй ролі злочинних дій стала фіктивним головою правління ГАК «Сокіл-2».

Також Особа - 1, розуміючи, що для зміни установчих документів та складу членів органів управління кооперативу ГАК «СОКІЛ-2» необхідно здійснити значну кількість реєстраційних дій у ЄДР, у тому числі й з використанням підроблених документів та за участі підставних осіб (так званих фунтів), вирішив залучити до вчинення злочину приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Крім того, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 6, Особа - 9, Особа - 2, Особа - 8, як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території ГАК «Сокіл-2» за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

У свою чергу ОСОБА_9 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, не пізніше 11.09.2021, виконуючи вказівку Особа - 1, на виконання заздалегідь розробленого злочинного плану з метою виготовлення завідомо підробленого документу надала Особа - 4 документи, що посвідчують особу ОСОБА_9 , усвідомлюючи, що такі документи будуть використані учасниками злочинної організації для підроблення документів, які стануть підставою для призначення її фіктивним головою правління ГАК «Сокіл-2» та в подальшому здійснення реєстраційних дій з метою зміни голови правління ГАК «Сокіл-2», а також реєстрації права власності на майно ГАК «Сокіл-2».

У свою чергу, Особа - 4 та ОСОБА_9 , будучи учасниками створеної Особа - 1 злочинної організації, діючи відповідно до відведених їм ролей, здійснили заволодіння майном ГАК «Сокіл-2».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану володіючи інформацією та документами щодо діяльності ГАК «Сокіл-2» надав вказівку Особа - 4 виготовити підроблений офіційний документ: «Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021».

У свою чергу Особа - 4 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, виготовила на власному персональному комп`ютері завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, а саме Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021, відповідно до якого були прийняті наступні рішення: 1) обрано головою зборів ОСОБА_16 та секретарем зборів ОСОБА_17 ; 2) обрано до складу правління ОСОБА_18 , ОСОБА_19 та ОСОБА_20 ; 3) обрано головою правління ГАК "Сокіл-2" ОСОБА_9 на новий строк зі строком повноважень на три роки згідно вимог ЗУ "Про кооперацію" та Статуту ГАК "Сокіл-2"; 4) затверджено (прийнято) нову редакцію Статуту ГАК "Сокіл-2"; 5) доручено новообраному правлінню обрати заступника та уповноважити його представляти інтереси ГАК "Сокіл-2" в усіх установах, організаціях, підприємствах незалежно від форм власності з питань, та у випадках, передбачених статутом, а також Статут ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021.

Після виконання вищенаведених дій з підробки документів учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання другого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на здійснення реєстраційних дій щодо зміни складу правління та голови кооперативу ГАК «Сокіл-2».

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.09.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи у володінні завідомо підроблені документи ГАК «Сокіл-2», а саме Протокол №3 чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та нову редакцію Статуту ГАК "Сокіл-2", передав їх ОСОБА_9 та надав вказівку на їх нотаріальне посвідчення у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

Так, 17.09.2023 ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) підписала завідомо підроблений документ, а саме наказ №15 від 17.09.2023, відповідно до якого остання приступила до виконання обов`язків Голови ГАК «Сокіл-2».

17 вересня 2021 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) ОСОБА_9 виконуючи відведену їй злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - приватний нотаріус ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_9 підписала та надала заяву щодо реєстрації юридичної особи від 17.09.2021 разом з підробленим протоколом чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та підробленим Статутом в новій редакції ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого приватним нотаріусом ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу ГАК «Сокіл-2», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000721070003021976.

Відповідно до вказаних змін новим головою правління ГАК «Сокіл-2» зареєстровано ОСОБА_9 , внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою ГАК «СОКІЛ-2» та її майном.

Після виконання вищенаведених реєстраційних дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання третього етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне фактичне заволодіння територією кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння територією кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 9, ОСОБА_9 та Особа - 8, як учасників створеної ним злочинної організації, які відповідно до відведеної їм ролі злочинних дій спільно із невстановленими особами здійснили силове захоплення території ГАК «Сокіл-2» за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, за наступних обставин.

Так, не пізніше 23.09.2021 в невстановлений час (більш точної дати та часу не встановлено) продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2» Особа - 1 спільно із іншими учасниками злочинної організації ОСОБА_9 , Особа - 9, Особа - 8 та іншими невстановленими особами, шляхом пошкодження замків проникли до адміністративного приміщення на території кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресою: м. Київ, вул. Академіка Туполєва, 1-А, здійснивши силове захоплення приміщення та території кооперативу, унеможливили доступ дійсних членів, голови правління та охорони, внаслідок чого учасники злочинної організації протиправно заволоділи майном ГАК «СОКІЛ-2».

Після виконання вищенаведених дій учасники створеної Особа - 1 злочинної організації приступили до виконання четвертого етапу розробленого плану злочинних дій, спрямованих на протиправне заволодіння майном кооперативу ГАК «СОКІЛ-2», що за адресами: м. Київ, пр. Глушкова, 12 та м. Київ, вул. Конєва, 2.

Продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК

«СОКІЛ-2», Особа - 1 залучив до вчинення злочину Особа - 8, як учасника створеної ним злочинної організації, який відповідно до відведеної йому ролі злочинних дій став фіктивним власником об`єктів нерухомого майна належних ГАК «Сокіл-2».

Крім того, продовжуючи свої злочинні дії з метою заволодіння майном ГАК «СОКІЛ-2», Особа - 1 вирішив використовувати під час вчинення злочинів підконтрольну йому особу ОСОБА_63 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації та який не був учасником злочинної організації.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану маючи контроль над фінансово-господарською діяльністю ГАК «Сокіл-2», надав вказівку невстановленій особі виготовити від імені ОСОБА_9 підроблені офіційні документи, а саме: Довідки про належність у власності нерухомості, яка знаходиться на території кооперативу ГАК «Сокіл-2» за адресою: м. Київ вул. Академіка Туполєва, 1-А, а також Довідки про членство в кооперативі, які необхідно видати на ім`я учасника злочинної організації Особа - 8 та підконтрольну особу ОСОБА_63 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації.

У свою чергу, невстановлена досудовим розслідуванням особа, діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 23.11.2021, виготовила, підписала та видала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблені документи, до яких було внесено неправдиві відомості, які у подальшому були використані з метою заволодіння майном кооперативу, а саме:

1.Довідку № 333/2016 від 23.11.2021 про те, що ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є власником нежитлової будівлі у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

2.Довідку від 23.11.2021 про те, що ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є власником нежитлової будівлі, якій присвоєно адресу: у ГАК «Сокіл-2» по АДРЕСА_8 .

3.Довідку № 333/2012 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_1 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

4.Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_1 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

5.Довідку № 333/2013 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_2 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

6.Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_2 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

7.Довідку № 333/2014 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_3 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

8.Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_3 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

9.Довідку № 333/2015 від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_4 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

10.Довідку від 01.10.2021 про те, що Особа - 8 є власником гаража (машино-місця) № НОМЕР_4 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

11.Довідку № 333/2017 від 18.01.2022 про те, що Особа - 8 є власником господарської будівлі № НОМЕР_5 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

12.Довідку від 18.01.2022 про те, що Особа - 8 є власником господарської будівлі № 1 у ГАК «Сокіл-2» по вул. Туполєва, 1а Святошинського району м. Києва.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку ОСОБА_65 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, замовити у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлову будівлю згідно підроблених документів, а саме: Довідки № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідки від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником нежитлової будівлі, якій присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 .

Після того, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, діючи відповідно до розробленого Особа - 1 плану злочинних дій, виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, замовив у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі згідно підроблених документів, а саме: Довідки № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідки від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником нежитлових будівель, яким присвоєно адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 , після чого ОСОБА_66 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було отримано зазначені технічні паспорти та передано Особа - 1.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 17.12.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку ОСОБА_65 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації нежитлової будівлі, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 .

17.12.2021 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за ОСОБА_66 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, на нежитлову будівлю що розташована за адресою: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 . Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2016 від 23.11.2021 та Довідка від 23.11.2021 згідно яких, ОСОБА_64 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, є нібито власником нежитлових будівель, яким присвоєно адресу: АДРЕСА_3 , адреса ГК: АДРЕСА_4 та технічні паспорти на нежитлову будівлю.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 замовити у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 .

Після того, учасник злочинної організації Особа - 8, виконуючи відведену йому злочинну роль, діючи відповідно до розробленого Особа - 1 плану злочинних дій, виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин, однак не пізніше 23.11.2021, замовив у ТОВ «АО» ГРОШ ЦЕНА» технічні паспорти на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 , після чого Особа - 8 було отримано зазначені технічні паспорти та передано Особа - 1.

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 17.12.2021, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку

Особа - 8 звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, з метою проведення державної реєстрації нежитлових будівель, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: АДРЕСА_5 .

18.10.2021 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особа - 8 на нежитлові будівлі, а саме: гараж (машино-місця) № НОМЕР_1 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_2 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_3 , гараж (машино-місця) № НОМЕР_4 , що розташовані за адресою: м. Київ, ГАК «Сокіл-2» (Святошинський р-н), будинок 1а, адреса ГК: вул. Туполєва Академіка 1а. Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2012 від 01.10.2021, Довідки від 01.10.2021, Довідка № 333/2013 від 01.10.2021, Довідка № 333/2014 від 01.10.2021, Довідка № 333/2015 від 01.10.2021, Довідка № 333/2016 від 01.10.2021 згідно яких Особа - 8 є нібито власником нежитлових будівель та технічні паспорти, які в подальшому Особа - 8 були передані до статутного капіталу підконтрольної юридичної особи ТОВ «АРСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44658548).

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 18.01.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 замовити у ТОВ «НІК-ЕКСПЕРТ» технічний паспорт на господарську будівлю, а саме: господарську будівлю № НОМЕР_5 , що розташована за адресою: АДРЕСА_3 .

Так, за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 22.01.2022, Особа - 1 діючи відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, надав вказівку Особа - 8 звернутися із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 з метою проведення державної реєстрації господарської будівлі, а саме: господарської будівлі АДРЕСА_6 .

22.01.2022 державний реєстратор прав на нерухоме майно приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_67 , яка не була обізнана про злочинні наміри учасників злочинної організації, провела державну реєстрацію права власності за Особа - 8 на господарську будівлю № 1, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 . Підставою для проведення державної реєстрації права власності стали підроблені документи, а саме: Довідка № 333/2017 від 18.01.2022, Довідка від 18.01.2022 згідно яких Особа - 8 є нібито власником господарської будівлі № 1 та технічні паспорти, які в подальшому Особа - 8 були передані до статутного капіталу підконтрольної юридичної особи ТОВ «АРСІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 44658548).

У свою чергу ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 28.09.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення №28-09/21 до землевпорядної організації ТОВ «Український центр реконструкції та розвитку» від 28.09.2021, згідно якого ОСОБА_9 звернулась з метою відкликання заяви №9713518892021 від 22.09.2021 про державну реєстрацію земельної ділянки території ГАК «Сокіл-2» площею 11.5155 га з метою приведення документації із землеустрою земельної ділянки ГАК «Сокіл-2» у відповідність до фактичних меж, площі та конфігурації земельної ділянки, право на яку мають члени ГАК «Сокіл-2». В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 06.10.2021, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення до Міністерства юстиції України від 06.10.2021, в якому містились завідомо для ОСОБА_9 неправдиві відомості, зокрема містилась інформація про те, що 06.09.2021 ОСОБА_22 власноручно написав заяву про звільнення його з посади голови правління ГАК «Сокіл-2», крім цього містилась інформація про те, що черговими загальними зборами членів ГАК "СОКІЛ-2" 11.09.2021 ОСОБА_9 нібито обрано головою правління і скарга подана ОСОБА_22 , є неправомочною. В подальшому вказане звернення ОСОБА_9 передала адвокату ОСОБА_68 , якого Особа - 1 також було залучено до здійснення злочинної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), 22.01.2022 як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме договір №22/01-22 та акт приймання-передачі об`єкта нерухомого майна, укладені з учасником злочинної організації Особа - 8 про прийняття в оренду від Особа - 8 в строкове платне користування строком на 2 роки об`єкту нерухомого майна площею 15 кв.м., реєстраційний номер об`єкта 2480264780000, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_7 ..

Крім цього, ОСОБА_9 діючи відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану та виконуючи вказівку Особа - 1 за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо), однак не пізніше 11.02.2022, як фіктивний голова правління ГАК «Сокіл-2» підписала від імені ГАК «Сокіл-2» завідомо підроблений документ, а саме звернення від 11.02.2022 до ОСОБА_69 та ОСОБА_70 , які здійснювали господарську діяльність на території ГАК «Сокіл-2» про сплату боргу за оренду у сумі 300000 грн. В подальшому, за вказівкою адвоката ОСОБА_71 , ОСОБА_9 передала вказане звернення ОСОБА_73 .

Таким чином, учасники злочинної організації протиправно заволоділи юридичною особою ГАК «Сокіл-2» та її майном, заподіявши майнової шкоди на суму 134690163,00грн. (сто тридцять чотири мільйона, шістсот дев`яносто тисяч, сто шістдесят три гривні).

Таким чином, ОСОБА_9 17 вересня 2021 року за не встановлених досудовим розслідуванням обставин (таких як: час, місце, спосіб тощо) виконуючи відведену їй злочинну роль з метою здійснення протиправних реєстраційних дій перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 де здійснює совою робочу діяльність державний реєстратор - приватний нотаріус ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, ОСОБА_9 підписав та надав заяву щодо реєстрації юридичної особи від 17.09.2021 разом з підробленим протоколом чергових загальних зборів членів ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 та підробленим Статутом в новій редакції ГАК «Сокіл-2» від 11.09.2021 тим самим використавши завідомо підроблені документи, після чого приватним нотаріусом ОСОБА_21 , який не був обізнаний про злочинні наміри учасників злочинної організації, було здійснено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу ГАК «Сокіл-2», зміну інформації про здійснення зв`язку з юридичною особою, зміну кінцевого бенефіціарного власника (контролера) та зміну керівника і відомостей про керівника юридичної особи чому свідчить запис №1000721070003021976.

Таким чином, ОСОБА_9 обвинувачується у використанні завідомо підробленого документа, вчиненого у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України.

Тобто, ОСОБА_9 в сукупності обвинувачується в участі у злочинній організації, протиправному заволодінні майном підприємств, організацій, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємств, організацій, що заподіяло велику шкоду, вчиненому у складі злочинної організації, підробленні офіційного документа, вчиненого за попередньою змовою групою осіб у складі злочинної організації, використанні завідомо підробленого документа, вчиненого у складі злочинної організації, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України.

Під час здійснення досудового розслідування між прокурором другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_74 та підозрюваною ОСОБА_9 досягнуто домовленості та 02.12.2023 року, з участю захисника, та за згоди потерпілого в особі представника гаражного авто кооперативу «Сокіл-2» ОСОБА_75 , укладено, а 09.01.2024 року уточнено угоду про визнання винуватості, під час укладення якої враховано наступне.

Обвинувачена ОСОБА_9 , як відображено в угоді, беззастережно та повністю визнає свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України, в обсязі та за обставин, викладених у обвинувальному акті від 14.11.2023 та пункті 2 цієї угоди, які є істотними для даного кримінального провадження.

Сторони цієї угоди про визнання винуватості підтверджують, що її укладення є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Відповідно до ст. 12 КК України:

-злочин, передбачений ч. 2 ст. 255 КК України відноситься до особливо тяжкого злочину та передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

-злочин, передбачений ч. 3 ст. 206-2 КК України відноситься до тяжкого злочину та передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

-злочин, передбачений ч. 3 ст. 358 КК України відноситься до нетяжкого злочину та передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п`яти років або позбавлення волі на той самий строк.

-кримінальний проступок, передбачений ч. 4 ст. 358 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу до п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Також прокурором при вирішенні питання про укладення цієї угоди про визнання винуватості, як видно із її змісту, у відповідності до вимог ст. 470 КПК України враховано, зокрема:

- активне сприяння ОСОБА_9 розкриттю кримінального правопорушення вчиненого злочинною організацією, що виразилось у викритті нею всіх обставин його вчинення, злочинних дій інших учасників злочинної організації та інших вчинених злочинною організацією злочинів, обставини та події, які мають значення для кримінального провадження, що враховується як активне сприяння встановленню обставин кримінального провадження, а саме: допитана 19.10.2023 ОСОБА_9 надала органу досудового розслідування добровільно покази, при цьому повідомила деталі вчинених кримінальних правопорушень, викрила керівника та учасників злочинної організації, які їх вчиняли.

Крім того, ОСОБА_9 , надала інформацію щодо інших фізичних та юридичних осіб, яких керівник та члени злочинної організації використовували під час вчинення злочинів.

Зокрема, ОСОБА_9 детально описала схему вчинених кримінальних правопорушень та зазначила інформацію про об`єкти нерухомого майна, які незаконно відчужувалися злочинною організацією, та про ті об`єкти, які у подальшому планувалось незаконним шляхом відчужити.

Крім того, ОСОБА_9 добровільно надала інформацію стосовно інших кримінальних правопорушень, які вчиненні злочинною організацією.

Таким чином, ОСОБА_9 було викрито інших учасників злочинної організації, які займалися злочинною діяльністю, викрито схему вчинення кримінальних правопорушень, роль кожної із осіб у його вчиненні, а також надано інформацію стосовно інших вчинених кримінальних правопорушень.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 469 КПК України повідомлена ОСОБА_9 інформація підтверджується матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

Крім того, обвинувачена ОСОБА_9 зобов`язалася у подальшому співпрацювати із органом досудового розслідування з метою викриття кримінальних правопорушень, вчинених іншими особами у кримінальному провадженні № 12021000000001357 від 02.11.2021 та кримінальних провадженнях, що у подальшому можуть бути об`єднанні з ним і виділені з нього у порядку ст. 217 КПК України.

На час укладення угоди про визнання винуватості наявний суспільний інтерес у забезпеченні швидкого досудового розслідування і судового провадження щодо вчинених нею злочинів, викритті більшої кількості кримінальних правопорушень, а також запобіганні, виявленні чи припиненні більшої кількості кримінальних правопорушень або інших більш тяжких кримінальних правопорушень, що забезпечується шляхом надання визнавальних показань ОСОБА_9 .

Обвинувачена ОСОБА_9 щиро розкаюється в скоєному, критично оцінює свою злочинну поведінку, в тому числі шляхом повного визнання вини і готовності нести кримінальну відповідальність, активно сприяла розкриттю вчиненого нею злочину, викрила інших співучасників кримінального правопорушення.

Обставини, які відповідно до ст. 66 КК України пом`якшують покарання ОСОБА_9 є: щире каяття; активне сприяння розкриттю кримінальних правопорушень; вчинення кримінальних правопорушень через матеріальну залежність від учасників злочинної організації; вчинення кримінальних правопорушень внаслідок збігу тяжких особистих обставин.

Обставин, які обтяжують покарання (згідно зі ст. 67 КК України) не встановлено.

Таким чином, беручи до уваги дані про особу обвинуваченої

ОСОБА_9 , яка характеризується позитивно, тяжкість інкримінованих її злочинів, наявність декількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень є достатні підстави, як вважають сторони угоди, для призначення їй покарання із застосуванням ст. 69 КК України та призначенням основного покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті і не призначення додаткового покарання, що передбачене в санкції статті ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України.

Крім того, як вважає прокурор, виправлення ОСОБА_9 можливе без реального відбування покарання, тому сторони узгоджують звільнення ОСОБА_9 від відбування призначеного покарання з застосуванням ст. 75 КК України з випробуванням із встановленням іспитового строку та покладенням обов`язків, визначених ст. 76 КК України.

На підставі ст.77 КК України у зв`язку із застосуванням статті 75 КК України додаткове покарання у вигляді конфіскації майна не застосовується.

Таким чином, Сторони дійшли згоди про призначення ОСОБА_9 , покарання за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 255 України - у вигляді позбавлення волі строком на п`ять років.

Крім того, з урахуванням особи обвинуваченої, яка характеризується позитивно та наявності декількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення Сторони дійшли згоди про призначення ОСОБА_9 , покарання за вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України із застосуванням положень ст. 69 КК України - у вигляді позбавлення волі строком на чотири роки.

Крім того, Сторони дійшли згоди про призначення ОСОБА_9 , покарання за вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України - у вигляді позбавлення волі строком на три роки.

Крім того, з урахуванням матеріалів кримінального провадження, особи обвинуваченої (за місцем проживання характеризується позитивно, наявності кількох обставин, що пом`якшують покарання) Сторони дійшли згоди про призначення ОСОБА_9 , покарання за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України - у вигляді обмеження волі строком на два роки.

З урахуванням положень ст. 70 КК України, сторони дійшли згоди про призначення ОСОБА_9 , остаточного покарання за вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 255,

ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим і призначення остаточного покарання у вигляді позбавлення волі строком на п`ять років.

З урахуванням вимог частини 2 статті 75 КК Сторони узгодили звільнити ОСОБА_9 від відбування призначеного основного покарання з випробуванням.

ОСОБА_9 повністю визнала себе винною і просила затвердити угоду про винуватість, яку уклала добровільно. Наслідки укладення, затвердження угоди та невиконання, її роз`яснені та зрозумілі.

Захисник просив затвердити угоду.

Прокурори висловлюючи думку, просили затвердити угоду на визначених сторонами умовах та відмітили, що в дійсності ОСОБА_9 , яка не є організатором злочиної організації, дала викривальні свідчення щодо злочинних дій інших учасників організації та щодо вчинених членами злочиної організації злочинів, що підтверджується доказами, які містяться в матеріалах кримінального провадження, взяла зобов`язання в продальшому співпрацювати з органом досудового розслідування.

Представник потерпілого відмітив, що надав згоду прокурору на укладення угоди про визнання винуватості.

Заслухавши думку сторін та інших учасників, суд прийшов до висновку що угоду про визнання винуватості укладена між прокурор та підозрюваною ОСОБА_9 підлягає затвердженню.

Відповідно до вимог ч.4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором і підозрюваним чи обвинуваченим, наряду з іншим, може бути укладена у проваджені щодо: особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочиною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочиних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Угода про визнання винуватості може ініціюватись в будь-який момент після повідомлення особі про підозру.

Відповідно до ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд, наряду з іншим, має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку передбаченому статтями 468-475 КПК України.

Так, ознайомившись з обвинувальним актом та угодою, яка відповідає вимогам ч. 4 ст. 469, ст. 472 КПК України, з`ясувавши у ОСОБА_9 , що вона розуміє викладені в ч. 4 ст. 474 КПК України обставини, щодо її прав, наслідків укладення та затвердження угоди, характеру обвинувачення, виду та міри покарання, а також інших заходів, які будуть застосовані до неї у разі затвердження угоди, які їй були детально роз`яснені судом, за наявності надання згоди потерпілого ( в особі представника) на укладення угоди та переконавшись, що укладення даної угоди сторонами є добровільним, суд вважає за необхідне винести у даному провадженні вирок, яким затвердити угоду про визнання винуватості, визнати ОСОБА_9 винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України та, враховуючи вимоги процесуального законодавства призначити узгоджене сторонами покарання, яке відповідає загальним засадам призначення покарання, передбаченим ст. 65 КК Українита ст.ст. 69, 75,76,77 КПК України.

При цьому суд також враховує, що оскільки сторони угоди узгодили, що відповідно до ст. 75 КК України, ОСОБА_9 слід звільнити від відбування остаточно визначеного за сукупністю кримінальних правопорушень покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, згідно ст. 77 КК України, додаткове покарання у виді конфіскації майна не застосовується.

Керуючись ст.ст. 314, 368, 377, 469-475 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 02.12.2023 року, а 09.01.2024 року уточнену, між прокурором другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_74 та підозрюваною ОСОБА_9 у кримінальному провадженні № 12023000000002055.

ОСОБА_76 визнати винуватою та призначити покарання:

-за ч. 2 ст. 255 КК України, у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років без конфіскації майна;

-за ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 206-2 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

-ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358 КК України, у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки;

-ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України, у виді обмеження волі на строк 2 (два) роки.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, визначити ОСОБА_9 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Відповідно до ст. 75 КК України, ОСОБА_9 звільнити від відбування остаточно визначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, якщо вона протягом іспитового строку тривалістю 2 (два) роки, не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає обов`язки, передбачені згідно ст. 76 КК України, які на неї покладає суд, зокрема: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Копію вироку негайно після проголошення вручити обвинуваченій та прокурору.

Вирок суду може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва протягом 30 діб з моменту проголошення, з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116261106
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадської безпеки Створення злочинної організації

Судовий реєстр по справі —752/23993/23

Вирок від 12.01.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні