Ухвала
від 08.01.2024 по справі 554/1022/22
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 554/1022/22 Номер провадження 11-сс/814/36/24Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

Категорія

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 січня 2024 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду у складі:

головуючого - судді ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_5

розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_6 в інтересах підозрюваної ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 21 листопада 2023 року ,-

В С Т А Н О В И Л А:

Даною ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 21 листопада 2023 року щодо

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася у с. Камянка Виборгського району Ленінградсткої областір, рф, громадянки України, зареєстрованої та проживаючої за адресою АДРЕСА_1 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України ,-

клопотання слідчого задоволено та застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний періоддоби, а саме з 23 год. 00 хв. по 06 год. 00 хв. строком на 2 місяці.

Покладено на підозрювану ОСОБА_7 наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора, суду за їх викликом (телефонним дзвінком або надсилання письмової повістки про виклик);

- не відлучатись з постійного місця проживання, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора, суд про зміну місця свого проживання та роботи;

- здати на зберігання слідчому свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

- утримуватися від спілкування з свідками, потерпілими,у кримінальному провадженні, за виключенням як за ініціативою слідчого чи прокурора в їх присутності.

Вимоги, наведені в апеляційній скарзі та узагальнення доводів особи, яка її подала.

На вказануухвалу суду захисником подана апеляційна скарга в якій він просить ухвалу слідчого судді скасувати, постановити нову ухвалу, якою відмовити у обранні запобіжного заходу стосовно ОСОБА_7 .

В обґрунтування апеляційних вимог зазначає, що органом досудового розслідування та прокуратурою були порушені всі строки досудового розслідування до моменту вручення ОСОБА_7 повідомлення про підозру.

До клопотання про обрання запобіжного заходу не було надано документів про продовження строку досудового розслідування.

Під час розгляду клопотання не доведено обґрунтованість підозри ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення та наявність ризиків , не доведено недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для їх запобігання , вважає, що є підстави для відмови у застосуванні запобіжного заходу або для застосування більш м`якого запобіжного заходу ніж домашній арешт .

Також зазначає, що на утриманні у підозрюваної перебувають неповнолітній син та малолітня донька, а також мати, які потребують стороннього догляду та піклування.

Позиція учасників судового провадження.

У судове засідання учасники судового провадження не з`явилися, попередньо надавши суду заяви про розгляд справи без їхньої участі, а тому суд апеляційної інстанції вважає за можливе ухвалити судове рішення в порядку письмового провадження.

Мотиви апеляційного суду.

Відповідно дост.177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно зіст.178 КПК України, крім наявності ризиків, зазначених уст.177 КПК України, слідчий суддя, на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів, зобов`язаний оцінити у сукупності всі обставини, у тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного винуватим кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, наявність у підозрюваного постійного місця роботи, міцність його соціальних зв`язків, репутацію, майновий стан.

Разом з тим, ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні тяжких злочинів, за одне з яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 6 років, під загрозою такого покарання в разі визнання її винуватою вона може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, що унеможливить виконання процесуальних рішень по даному кримінальному провадженню.

Слідчим суддею встановлено наявність обставин, передбачених пунктами 1 та 2 частини 1ст.194 КПК України, а саме: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваною кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбаченихстаттею 177 цього Кодексу, на які вказує слідчий, прокурор.

При таких обставинах місцевий суд дійшов обґрунтованого висновку, що запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за місцем проживання підозрюваної в нічний час доби буде достатнім та необхідним для запобігання вказаним ризикам та забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваної.

З таким висновком погоджується і колегія суддів апеляційного суду.

Саме такий запобіжний захід відповідає меті застосування запобіжного заходу, та з урахуванням обставин кримінального провадження , даних про особу підозрюваної ОСОБА_7 , буде достатнім для забезпечення виконання нею процесуальних обов`язків у кримінальному провадженні та недопущення настання ризиків, на які посилається прокурор.

Рішення слідчого судді обґрунтоване та належним чином мотивоване, а викладені в ухвалі висновки відповідають фактичним обставинам провадження.

Посилання захисника про відсутність підстав для застосування до ОСОБА_7 запобіжного заходу чи застосування більш м`якого запобіжного заходу, за таких обставин, колегія суддів вважає необгрунтованим.

Інші доводи апеляційної скарги не спростовують висновки слідчого судді та не впливають на законність ухвали слідчого судді, у зв`язку з чим апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а судове рішення без змін.

Керуючись ст.ст., 395, 406, 422 КПК України , колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_6 в інтересах підозрюваної ОСОБА_7 залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Октябрського районного суду м. Полтави від 21 листопада 2023 року щодо ОСОБА_7 без змін.

Ухвала набираєзаконноїсилиз моментуїїпроголошеннята касаційному оскарженнюнепідлягає.

С У Д Д І:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116261948
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів домашній арешт

Судовий реєстр по справі —554/1022/22

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 12.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні