Ухвала
від 12.01.2024 по справі 260/8758/23
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

про залишення позовної заяви без розгляду

12 січня 2024 рокум. Ужгород№ 260/8758/23

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Гебеш С.А. розглянувши у порядку письмового провадження заяву представника позивача про залишення позовних вимог без розгляду в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОСТАР М" до Закарпатської митниці про визнання протиправним та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТОСТАР М" через представника Біловар Богдана Юрійовича звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Закарпатської митниці про визнання протиправним та скасування рішення.

Представник позивача 15.12.2023 року подав письмове клопотання про залишення позовної заяви без розгляду.

Будучи належним чином повідомленими про день, час та місце судового розгляду справи, учасники справи у судове засідання не з`явилися.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подану представником позивача заяву про залишення позовної заяви без розгляду та матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 47 КАС України крім прав та обов`язків, визначених у ст. 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову.

Згідно з п.5 ч.1 ст.240 КАС України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Положення ч.3 ст.9 КАС України визначають, що кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З врахуванням того, що право розпоряджатися вимогами відповідно до позовної заяви, в тому числі, залишення позову без розгляду, є диспозитивним правом позивача і не потребує додаткового обґрунтування, а дії заявника не суперечать закону і не порушують чиї-небудь права, свободи та інтереси, в суду відсутні правові підстави для відмови у задоволенні даної заяви позивача.

Таким чином, клопотання представника позивача належить задовольнити, а адміністративний позов - залишити без розгляду.

Що стосується клопотання в частині повернення судового збору, суд зазначає наступне.

За приписами ч. 2 ст. 132 Кодексу адміністративного судочинства України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Отже, даною нормою визначено вичерпний перелік підстав щодо повернення судового збору в разі залишення позову без розгляду.

В контексті наведеного, позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОСТАР М" залишено без розгляду за клопотанням представника.

Таким чином, із врахуванням п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" у суду відсутні підстави для повернення судового збору позивачу, враховуючи те, що провадження у справі залишено без розгляду за клопотанням позивача, що є підставою для відмови у поверненні судового збору.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про відсутність підстав щодо повернення сплаченого судового збору по справі № 260/8758/23, а тому клопотання представника позивача в цій частині задоволенню не підлягає.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.9,44, 240, 241, 243, 248 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача про залишення позовної заяви без розгляду - задовольнити частково.

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОСТАР М" (Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Берегівська, 41А/3 буд. 3, кв. 72 код ЄДРПОУ 43365763) до Закарпатської митниці (Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Собранецька, 20 код ЄДРПОУ 43985560) про визнання протиправним та скасування рішення залишити без розгляду.

В задоволенні клопотання в частині повернення судового збору відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 256 КАС України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

СуддяС.А. Гебеш

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116263657
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо митної справи (крім охорони прав на об’єкти інтелектуальної власності); зовнішньоекономічної діяльності; спеціальних заходів щодо демпінгового та іншого імпорту, у тому числі щодо визначення митної вартості товару

Судовий реєстр по справі —260/8758/23

Ухвала від 12.01.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 16.10.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні