Ухвала
від 11.01.2024 по справі 810/4328/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

11 січня 2024 року № 810/4328/17

Київський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Щавінського В.Р. розглянувши в порядку письмового провадження заяву про заміну сторони виконавчого провадження Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області в адміністративній справі за позовом Вишгородського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області до Відкритого акціонерного товариства "імені Васильєва" про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Вишгородське об`єднане управління Пенсійного фонду України Київської області звернулось до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства "імені Васильєва" про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 1525,64 грн.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 23.01.2018 вказаний позов задоволено. Стягнуто з Відкритого акціонерного товариства "імені Васильєва" (код ЄДРПОУ 00849570) на користь Вишгородського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за грудень 2017 року в сумі 1525 (одна тисяча п`ятсот двадцять п`ять) грн. 64 коп.

На виконання зазначеного рішення суду 13.03.2018 Київським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №810/4328/17.

05.01.2024 Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Обґрунтовуючи вказану заяву заявник зазначив, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №628 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» (далі Постанова №628), прийнято рішення реорганізувати шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області (ЄДРПОУ 22933548) Вишгородське об`єднане управління Пенсійного фонду України Київської області на виконання якого відбулася процедура реорганізації позивача у даній справі. Зазначеною постановою також встановлено, що Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області є правонаступником майна, прав та обов`язків, тому заявник просить здійснити заміну стягувача - Вишгородське об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області його правонаступником - Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області.

Розглянувши вказану заяву та матеріали адміністративної справи, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Суд зазначає, що у зв`язку із розпочатою військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб, затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ.

У подальшому, у зв`язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України, Указами Президента України неодноразово продовжено строк дії воєнного стану в Україні, який триває і на даний час.

Відповідно до рішення Ради Суддів України від 24.02.2022 "Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні в умовах припинення повноважень ВРП та воєнного стану у зв`язку зі збройною агресією Російської Федерації", рекомендовано, зокрема, особливості роботи суду визначати виходячи з поточної ситуації у відповідному регіоні; по можливості відкладати розгляд справ (за винятком не відкладних судових розглядів), зважаючи на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя; справи, які не є невідкладними, розглядаються лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження; процесуальні строки по можливості продовжуються щонайменше до закінчення воєнного стану.

Враховуючи встановлення на території України воєнного стану та недопущення створення можливої небезпеки для життя учасників справи, суд дійшов висновку про необхідність розгляду вищевказаної заяви у порядку письмового провадження.

Також ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до якої, у разі вибуття однієї зі сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Тобто під час виконавчого провадження заміна сторони виконавчого провадження є аналогом інституту процесуального правонаступництва, встановленого статтею 52 КАС України, яка визначає процесуальні наслідки переходу прав і обов`язків від однієї особи до іншої у відносинах, щодо яких виник спір.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження є припинення юридичної особи та перехід її прав і обов`язків до іншої юридичної особи.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Вишгородське об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області 16.08.2019 до реєстру внесено відомості про припинення державної організації (установи, закладу) за №1334112003005733.

Разом з тим, як було встановлено судом, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №628 Вишгородське об`єднане управління Пенсійного фонду України Київської області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області, тому слід замінити стягувача у виконавчому провадженні Вишгородське об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області.

Керуючись статтями 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі №810/4328/17 - задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні Вишгородське об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України у Київській області (код ЄДРПОУ 22933548; місцезнаходження: 08500, м. Фастів, вул. Саєнка Андрія, 10).

Копію ухвали надіслати учасникам справи, зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя Щавінський В.Р.

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено15.01.2024
Номер документу116264054
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —810/4328/17

Ухвала від 11.01.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Щавінський В.Р.

Ухвала від 23.01.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Щавінський В.Р.

Рішення від 23.01.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Щавінський В.Р.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Щавінський В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні