Ухвала
від 09.01.2024 по справі 173/3373/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/3373/23

Провадження №2-о/173/17/2024

У Х В А Л А

іменем України

09 січня 2024 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді Петрюк Т.М.

При секретареві Салтиковій С.І.

за участю присяжних: Великого Т.Г., Ляшенко А.М

заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи Мариняк Л.І.

Розглянувшиу відкритомусудовому засіданні,за правиламиокремого провадження, вмісті Верхньодніпровськуцивільну справуза клопотанням ОСОБА_1 ,заінтересовані особи: комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок інтернат № 1 «Дніпропетровської обласної ради» і Верхньодніпровська міська рада про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся заявник ОСОБА_1 , заінтересовані особи: комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок інтернат № 1«Дніпропетровської обласної ради» і Верхньодніпровська міська рада про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною .

Згіднозаявлених вимогзаявник проситьпродовжити строк дії рішення Верхньодніпровського районногосуду Дніпропетровськоїобласті від 25.01.2022року про визнання ОСОБА_2 , недієздатним .

В обґрунтування позовних вимог заявник посилається на наступне: гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є його сином, який перебуває у комунальному закладі «Верхньодніпровський дитячий будинок інтернат № 1 «Дніпропетровської обласної ради»

Його син з дитинства має психічне захворювання та перебуває на обліку у лікаря психіатра та є інвалідом 1А групи.

В наслідок хвороби його син навичками самообслуговування не володіє, говорити не вміє, пізнавальної активності не виявляє, не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. А тому потребує догляду та встановлення над ним опіки.

За рішенням Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 24.12.2019 року його син ОСОБА_2 , визнаний недієздатним.

25.01.2022 року виконання рішення суду про визнання ОСОБА_2 , було продовжено на два роки. Рішення набрало законної сили 04.03.2022 року. Проте на даний час закінчується строк дії рішення суду, але психічний стан здоров`я його сина не покращився та позбавляє його сина можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, що й стало підставою звернення до суду.

В судовому засіданні заявник заявлені вимоги підтримав та заявив клопотання про призначення судової психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи, комунального закладу «Верхньодніпровський дитячий будинок інтернат № 1 «Дніпропетровської обласної ради» в судовому засіданні заявлене клопотання підтримала, просила його задовольнити, пояснивши, що на даний час стан здоров`я ОСОБА_2 , не змінився.

Престанивник заінтересованої особи, Верхньодніпровської міської ради, в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Суд, з`ясувавши зміст заявленого клопотання приходить до наступних висновків, приходить до наступних висновків.

Відповідно до п.1.2 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу за сукупністю таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення у справі, необхідні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами ( стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.8 ст. 300 ЦПК України - Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи

Враховуючи, що для продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною необхідне підтвердження, що особа, яка визнана недієздатною, внаслідок стійкого психічного розладу здоров`я продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. І дані обставини повинні бути підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Відповідно для вирішення вимог за поданим клопотанням необхідним є з`ясування питання чи продовжує ОСОБА_2 , внаслідок психічного стану не розуміти значення своїх дій та керувати ними. Таким чином існує необхідність у призначенні судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доручивши її проведення експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (адреса 49006 м. Дніпро вул. Надії Алексеєнко, 84). Так як для вирішення даного питання необхідні знання в іншій галузі ніж право.

Керуючись ст.ст. 103, 105, 298, 300 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

По цивільній справі зазавою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи: комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячийбудинок інтернат № 1Дніпропетровської обласноїради» і Верхньодніпровськаміська рада пропродовження строку дії рішення судупро визнання фізичноїособи недієздатною, призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України»(адреса 49006 м. Дніпро вул. Надії Алексеєнко, 84) , попередньо попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384-385 КК України, поставивши перед експертами наступні питання:

1. Чи продовжує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждати на хронічний, стійкий психічний розлад ?

2. Чи за своїм психічним станом на даний час ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , може розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Зобов`язати комунальний заклад «Верхньодніпровський дитячий будинок інтернат № 1 Дніпропетровської обласної ради» надати експертам на дослідження амбулаторну медичну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , довідку лікаря-психіатра та забезпечити явку підопічного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до експертної установи.

Провадження по справі зупинити до одержання висновку експертизи.

Копію ухвали направити у часникам розгляду справи для відома і виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасники справи, яким ухвала не була вручена у день її проголошення або складання, мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення їм відповідної копії ухвали.

Повний текст ухвали складений 14.01.2024 року.

Суддя Петрюк Т.М.

Присяжні: Великий Т.Г.

Ляшенко А.М.

Направлена до ЄДРСР: 15.01.2024 року

Дата набрання законної сили: 25.01.2024 року

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116270102
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —173/3373/23

Ухвала від 29.07.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні