Ухвала
від 15.01.2024 по справі 200/13295/18
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 200/13295/18

Провадження № 2/354/128/24

У Х В А Л А

15 січня 2024 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Ваврійчук Т.Л.

з участю секретаря судового засідання Старунчак Н.М.

представника відповідача адвоката Грици І.Ю.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Яремче цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «АРЛЕВИЛЬ», за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Хайкиної Олени Леонідівни, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про визнання договорів купівлі-продажу недійсними, скасування рішень про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, визнання права власності, витребування нерухомого майна,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Яремчанського міського суду перебуває вказана цивільна справа, яка надійшла на розгляд до суду за підсудністю 19.06.2023 року відповідно до ухвали Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська від 21.10.2021 року.

Ухвалою суду від 22.06.2023 року вказану справу прийнято до провадження та призначено у ній підготовче судове засідання.

У підготовче судове засідання, призначене на 15.01.2024 року позивач та його представник не з`явилися.

Представник позивача адвокат Капітанов Д.Г. 12.01.2024 року направив на електронну адресу суду клопотання про відкладення підготовчого судового засідання у зв`язку із його зайнятістю у якості захисника обвинуваченого у справі №203/ 3651/22, в якій проводяться невідкладні слідчі дії. Просив підготовче судове засідання у даній справі не закривати.

Позивач ОСОБА_1 14.01.2024 року направив на електронну пошту суду клопотання про відкладення підготовчого судового засідання, посилаючись на неможливість участі у вказаному засіданні його представника.

Представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Грица І.Ю. у підготовчому судовому засіданні вказав, що підстави для відкладення підготовчого судового засідання відсутні, однак з приводу вирішення заявленого стороною позивача клопотання покладається на розсуд суду.

Від представника відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «АРЛЕВИЛЬ» та одночасно представника третьої особи ОСОБА_4 адвоката Грици Ю.Ю. надійшло клопотання про проведення підготовчого судового засідання у його відсутності.

Третя особа без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_6 направила на електронну адресу суду заяву, в якій просила розгляд даної справи проводити у її відсутності.

Інші учасники справи у судове засідання не з`явились, не повідомивши причин неявки, хоча про день та час розгляду справи повідомлялись належним чином. Проте, станом на 15.01.2024 в суді відсутні відомості щодо отримання ними судових повісток про виклик на вказану дату.

Дослідивши подані клопотання про відкладення судового засідання, заслухавши думку представника відповідача, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до п.3 ч.1ст.43 ЦПК України, учасники справи мають право подавати заяви та клопотання.

Статтею 182 ЦПК Українипередбачено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлено - він встановлюється судом.

Відповідно ч.1ст.183 ЦПК Українибудь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, що вимагаються цим Кодексом.

В силу ч.8ст.14 ЦПК України(із змінами, внесенимиЗаконом №3200-ІХ від 29.06.2023, які набрали чинності 18.10.2023), особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно доЗакону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Частиною шостоюст.14 ЦПК Українивизначено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Відповідно до п.25 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішення Вищої ради правосуддя 17.08.2021 № 1845/0/15-21 (із змінами, внесеними згідно з рішеннями Вищої ради правосуддя № 977/0/15-23 від 12.10.2023), документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо), пов`язані з розглядом справ у суді, можуть подаватися до суду в електронній формі виключно з використанням підсистеми «Електронний суд», якщо інше не визначено процесуальним законодавством чи цим Положенням.

Отже, надсилання процесуальних документів до суду в електронному вигляді передбачає використання сервісу «Електронний суд», з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Судом встановлено, що формування клопотання про відкладення підготовчого судового засідання, яке подане представником позивача адвокатом Капітановим Д.Г. у підсистемі «Електронний суд» не здійснено, як і не виконано вимоги п.1 ч.1 ст.183та ч.6 ст.14 ЦПК України, щодо зазначення у вказаному клопотанні відомостей про наявність у представника позивача електронного кабінету.

Згідно з ч.4ст.183 ЦПК України(із змінами, внесенимиЗаконом №3200-ІХ від 29.06.2023, які набрали чинності 18.10.2023) суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

З огляду на викладене, клопотання адвоката Капітанова Д.Г. про відкладення підготовчого судового засідання підлягає поверненню без розгляду.

При вирішенні клопотання позивача про відкладення підготовчого судового засідання суд враховує наступне.

Відповідно до положеньст.12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість зокрема сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно п.1 ч.2ст.198 ЦПК Українисуд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених частиною другоюстатті 223 цього Кодексу.

Відповідно до приписів ч.2 ст.223 ЦПК України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, зокремав разі неявки у судове засідання учасника справи щодо якого відсутні відомості про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання, а також першої неявки в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

За таких обставин, приймаючи до уваги наведені неявки у судове засідання позивача та його представника, яка визнана судом поважною, враховуючи відсутність відомостей про вручення відповідачу ОСОБА_3 та третім особам ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , повідомлення про дату, час і місце проведення підготовчого судового засідання, з метою дотримання принципу змагальності цивільного процесу, повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, та реалізації сторонами своїх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків, забезпечення учасникам справи можливості прийняти участь в судовому засіданні, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи, повідомивши учасників справи про наступне підготовче судове засідання.

Керуючись ст.ст.183,189,198,223,247, 260-261 ЦПК України,суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання адвокатаКапітанова Дениса Геннадійовича про відкладення підготовчого судового засідання-повернути заявнику без розгляду.

Підготовче судове засідання у даній справі відкласти на 12 лютого 2024 року на 13 год. 00 хв. у приміщенні Яремчанського міського суду Івано-Франківської області (вул.Довбуша, 32, м.Яремче, Івано-Франківської області).

Повідомити сторони про дату і час призначення наступного судового засідання.

Копію ухвали направити учасникам справи для відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суд звертає увагу учасників процесу, що з 05 жовтня 2021 року почали офіційно функціонувати три підсистеми (модулі) ЄСІТС «Електронний кабінет», «Електронний суд», підсистема відеоконференцзв`язку. З початком функціонування підсистем (модулів) ЄСІТС відповідно до п.6ст.14 ЦПК Україниадвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системів обов`язковому порядку.Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку. Суд звертає увагу, що реєстрація у підсистеміЕлектронний суд(https://cabinet.court.gov.ua/login), дозволяють учаснику процесу оперативно надсилати документи до суду, а також отримувати усі процесуальні документи, постановлені судом.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Головуючий суддя: Т. Л. Ваврійчук

СудЯремчанський міський суд Івано-Франківської області 
Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116281518
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —200/13295/18

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 19.01.2022

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Литвиненко І. Ю.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кудрявцева Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні