Постанова
від 15.01.2024 по справі 225/8302/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 225/8302/21

Провадження № 3-в/225/1/2024

Дзержинський міський суд Донецької області

ПОСТАНОВА

іменем України

15 січня 2024 року Дзержинський міський суд Донецької області у складі

головуючого - судді Челюбєєва Є.В.,

за участі секретаря Панасенко Г.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду подання заступника начальника відділу № 5 філії Державної установи "Центр пробації" в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях про звільнення від відбування адміністративного стягнення за постановою суду, у зв`язку із закінченням строку давності виконання судового рішення,

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулась заступник начальника відділу № 5 філії Державної установи "Центр пробації" в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях з поданням, в якому просить вирішити питання про звільнення ОСОБА_1 від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, у зв`язку із закінченням строків давності виконання постанови суду, мотивуючи тим, що ОСОБА_1 був ознайомлений з порядком та умовами відбування адміністративного стягнення. У зв`язку із введенням 24.02.2022 воєнного стану на території України, та як наслідок неможливістю здійснення робочого процесу та забезпечення безпеки на робочому місці, була призупинена робота окремих підрозділів КП "Торецьккомсервіс", де ОСОБА_1 відбував адміністративне стягнення за постановою суду. На даний час ОСОБА_1 адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт не відбув. За цей час ОСОБА_1 до кримінальної чи адміністративної відповідальності не притягувався, в розшуку не знаходиться, факту злісного ухилення від відбування призначеного судом адміністративного стягнення під час виконання постанови суду не встановлено, із часу набрання постановою законної сили минуло більше двох років, тому за аналогією закону просить звільнити ОСОБА_1 від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, у зв`язку з давністю виконання судового рішення про адміністративне стягнення на підставі ч. 1 ст. 80 КК України.

Представник відділу пробації та порушник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилися, надали суду заяви про розгляд подання за їх відсутності.

Дослідивши матеріали особової справи на порушника, суд приходить до висновку, що в задоволенні подання необхідно відмовити з наступних підстав.

Згідно ст. 325-1 КУпАП, постанова районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду (судді) про накладення адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт надсилається на виконання органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, не пізніше дня, наступного за днем набрання постановою законної сили. Виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, вид якої визначається відповідним органом місцевого самоврядування.

Порядок виконання адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт визначений Порядком виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 19.03.2013 № 474/5 (надалі Порядок № 474/5).

Згідно п. 11.1., п. 11.2. розділу ХІ Порядку № 474/5 виконання постанови суду про накладення адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт покладається на уповноважений орган з питань пробації.

Виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, вид якої та перелік об`єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначається відповідним органом місцевого самоврядування.

Так, постановою Дзержинського міського суду Донецької області від 24.12.2021 року ОСОБА_1 був визнаний винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 183-1 Кодексу України пр. адміністративні правопорушення та йому призначено покарання у вигляді 120 (сто двадцяти) годин суспільно корисних робіт.

Дана постанова суду набрала чинності і у строки, передбачені ст. 303 КУпАП була направлена на виконання до відділу пробації № 5.

Постанова суду від 24.12.2021 була прийнята до виконання відділом пробації № 5 та ОСОБА_1 взято на облік.

Після ознайомлення з порядком і умовами відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, ОСОБА_1 отримав направлення до КП "Торецьккомсервіс" для відбування даного стягнення.

24 лютого 2022 року Указом Президента України № 64/2022 "Про введення воєнного стану" у зв`язку з воєнною агресією РФ проти України на всій території України введено воєнний стан, який неодноразово продовжувався та діє по цей час.

Внаслідок цього, на окремих підрозділах КП "Торецьккомсервіс" були продовжені заходи щодо тимчасового призупинення роботи до відновлення можливості надання та виконання роботи або до припинення чи скасування воєнного стану.

Наразі, ОСОБА_1 суспільно корисні роботи не виконує.

На час розгляду даної справи в суді ОСОБА_1 не має відбутих годин суспільно корисних робіт за постановою суду від 24.12.2021 року.

З огляду на це, суд зазначає наступне.

Згідно ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є обов`язковість судового рішення.

Відповідно до ст. 298 КУпАП постанова про накладення адміністративного стягнення є обов`язковою для виконання державними і громадськими органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами і громадянами.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 303 КУпАП не підлягає виконанню постанова про накладення адміністративного стягнення, якщо її не було звернуто до виконання протягом трьох місяців з дня винесення.

За наявності обставин, зазначених у пунктах 5, 6 і 9 статті 247 цього Кодексу, орган (посадова особа), який виніс постанову про накладення адміністративного стягнення, припиняє її виконання (ст. 302 КУпАП).

Із змісту п. 5, 6 і 9 ст. 247 КУпАП вбачається, що підставами припинення виконання постанови є: видання акта амністії, якщо він усуває застосування адміністративного стягнення; скасування акта, який встановлює адміністративну відповідальність; смерть особи, щодо якої було розпочато провадження в справі.

Отже, законодавцем чітко визначено підстави, за яких постанова про накладення адміністративного стягнення не підлягає виконанню.

Як вбачається з матеріалів справи, орган пробації в якості підстави для звільнення ОСОБА_1 від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт посилається на необхідність застосування аналогії закону та звільнити ОСОБА_1 від відбування адміністративного стягнення, у зв`язку з давністю виконання судового рішення про адміністративне стягнення на підставі ч. 1 ст. 80 КК України.

При цьому, орган пробації не врахував положення ч. 4 ст. 3 КК України, згідно з яким застосування закону про кримінальну відповідальність за аналогією заборонено, тому суд не вбачає підстав для звільнення ОСОБА_1 від відбування адміністративного стягнення саме з цих підстав.

Тому в задоволенні подання органу пробації про звільнення від відбування адміністративного стягнення за постановою суду, у зв`язку із закінченням строку давності виконання судового рішення необхідно відмовити.

Керуючись ст. 304 КУпАП, суд

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні подання заступника начальника відділу № 5 філії Державної установи "Центр пробації" в Миколаївській, Донецькій, Луганській та Херсонській областях про звільнення ОСОБА_1 від відбування адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт за постановою суду, у зв`язку із закінченням строку давності виконання судового рішення відмовити.

Постанова судді у справах про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

На постанову суду може бути подана апеляційна скарга через Дзержинський міський суд Донецької області протягом 10 (десяти) днів з моменту винесення постанови.

Суддя Є.В. Челюбєєв

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено16.01.2024
Номер документу116282493
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —225/8302/21

Постанова від 15.01.2024

Адмінправопорушення

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Постанова від 08.01.2024

Адмінправопорушення

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Постанова від 30.08.2022

Адмінправопорушення

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Постанова від 24.12.2021

Адмінправопорушення

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні