Ухвала
від 16.01.2024 по справі 718/215/24
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа718/215/24

Провадження №2-о/718/65/24

У Х В А Л А

про прийняття позовної заяви до розгляду

відкриття провадження у справі та призначення судово-психіатричної експертизи

16 січня 2024 року м. Кіцмань, Чернівецька область

Суддя Кіцманського районного суду Чернівецької області Масюк Л.О., розглянувши матеріали цивільної справи № 718/215/24 за заявою Чорторийського психоневрологічного будинку - інтернат, в особі культ працівника Винничук Любов Василівни, зацікавлена особа: опікунська рада при виконавчому комітеті Брусницької сільської ради про визнання ОСОБА_1 недієздатним та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся в суд з заявою про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним та призначення йому опікуна, в порядку окремого провадження.

Зазначена позовна заява подана з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції Кіцманського районного суду Чернівецької області.

Перешкод для прийняття заяви не має.

Відсутні підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви (заяви) без руху, повернення позовної заяви (заяви) чи відмови у відкритті провадження у справі.

Пунктом 1 частини 2 статті 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження зокрема справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Тому заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі, в порядку окремого провадження, згідно п.1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України.

Згідно із частиною першою статті 299 Цивільного процесуального кодексу України справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Враховуючи, що у поданій заяві заявник просить визнати недієздатним ОСОБА_1 суд дійшов висновку про необхідність залучення останнього до розгляду даної справи як особу, щодо якої вирішується питання про визнання особи недієздатною.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Враховуючи стан здоров`я особи щодо якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, виклик її у судове засідання не здійснювати, а розгляд справи проводити за участю заявника та заінтересованої особи.

Крім того, у заяві представником заявника викладена вимога про призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити зокрема психічний стан особи.

Оскільки для вирішення питання по суті заяви необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання заявника та призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Так, 03 серпня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» від 10 квітня 2023 року № 3022-IX.

Зокрема, статтю 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно з якою у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Також, відповідно до частини 1 статті 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Ураховуючи, що розгляд справ, зокрема про визнання фізичної особи недієздатною, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, та відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_1 адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, відповідно до положень частини 5 статті 293 ЦПК України, суд вважає за необхідне залучити адвоката через Західний регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На підставі вищезазначеного та керуючись ст.ст. 19, 27, 187, 260, 293, 294-299 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою Чорторийського психоневрологічного будинку - інтернат, в особі культ працівника Винничук Любов Василівни, зацікавлена особа: опікунська рада при виконавчому комітеті Брусницької сільської ради про визнання ОСОБА_1 недієздатним та призначення опікуна та залучити до розгляду справи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як особу, щодо якої вирішується питання про визнання особи недієздатною.

Залучити до участі у цивільній справі 718/215/24 за заявою Чорторийського психоневрологічного будинку - інтернат, в особі культ працівника Винничук Любов Василівни, зацікавлена особа: опікунська рада при виконавчому комітеті Брусницької сільської ради про визнання ОСОБА_1 недієздатним та призначення опікуна, адвоката для особи, стосовно якої розглядається справа, ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає в Чорторийському психоневрологічному будинку-інтернат, з 15.02.2019 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити участь адвоката для особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та призначення опікуна.

Клопотання представника заявника - ОСОБА_2 про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити лікарям-експертам Чернівецької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інституту судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків відповідно за ст.ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертів поставити питання:

-Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним захворюванням (якщо так, то яким)?

-Чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та керувати ними, чи може він бути визнаний обмежено дієздатним або недієздатним?

-Чи може ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого стану здоров`я брати особисто участь у розгляді цивільної справи?

Надати експертам дозвіл на дослідження медичної документації, що стосуються психічного стану, обстеження та лікування підекспертного ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У розпорядження експертів направити матеріали цивільної справи.

Оплату за проведення експертизи віднести на рахунок держави (ДП «ІСП МОЗ України» ЄДРПОУ 04803492, МФО 820172, UA158201720313251005201007077 ДКС України, вул. Кирилівська,103, м.Київ 04080, призначення платежу: «за проведення експертизи у Чернівецької філії судово-психіатричних експертиз по ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Копію ухвали в частині проведення експертизи надіслати до виконання на адресу Чернівецької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інституту судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (вул.Мусорського,2, м. Чернівці).

Копію ухвали в частині призначення адвоката направити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для відома та виконання, на електронну поштову скриньку: ІНФОРМАЦІЯ_2

Копію ухвали та копію заяви додатками, надіслати сторонам по справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі інтернет за веб-адресою сторінки: http://court.gov.ua/sud2406.

Зупинити провадження по справі 718/215/24 за заявою Чорторийського психоневрологічного будинку - інтернат, в особі культ працівника Винничук Любов Василівни, зацікавлена особа: опікунська рада при виконавчому комітеті Брусницької сільської ради про визнання ОСОБА_1 недієздатним та призначення опікуна, на час проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу в частині призначення по справі судово-психіатричної експертизи може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

В іншій частині ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіцманського

районного суду Л.О.Масюк

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116302900
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_1 недієздатним та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —718/215/24

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Масюк Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні