Ухвала
від 15.01.2024 по справі 944/3/24
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/3/24

Провадження №2-о/944/72/24

УХВАЛА

про призначення судово- психіатричної експертизи

15.01.2024 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Матвіїва І.М.

присяжних: Левицької Л.В., Захар Г.М.

з участю секретаря судового засідання Мельник Є.Є.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Яворів, за правилами окремого позовного провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області як орган опіки та піклування, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною,

в с т а н о в и в:

02 січня 2024 року до суду надійшло клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення Яворівського районного суду Львівської області у справі №944/1519/21 за заявою ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною та призначення опікуна строком на 2 роки з моменту набрання рішенням законної сили.

Ухвалою суду від 08.01.2024 відкрито провадження та призначено справу до судового розгляду.

До заяви ОСОБА_1 подала до суду клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи.

В судове засідання заявник не з`явилася, подала заяву про проведення судового засідання за її відсутності, просить задовольнити її клопотання та призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Представник заінтересованої особи представник виконавчого комітету Івано - Франківська селищна рада Львівської області як орган опіки та піклування, в судове засідання не з`явився.

Зважаючи на те, що всі учасники справи в судове засідання не з`явилися, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України,фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

У своїй заяві ОСОБА_1 зазначає, що ОСОБА_2 є її сестрою. Вона є інвалідом в зв`язку із психічним захворюванням та 08.05.2013 року їй була встановлена перша група інвалідності «А». Внаслідок психічної хвороби ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду, допомоги та нагляду, не розуміє значення своїх дій, не розмовляє із іншими особами та перебуває в своєму внутрішньому світі. Крім цього, в неї виникають постійні загострення у зв`язку із психічним захворювання та під час таких нападів вона починає кричати, спровоковувати конфлікти, стає дратівливою та агресивною. В побуті намагається постійно кудись іти, не розуміє обставин, що відбуваються навколо неї, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих тощо. Фактично внаслідок даного психічного захворювання, сестра є недієздатною.

Рішенням Яворівського районного суду Львівської області від 24.01.2022 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду, однак строк дії даного рішення суду закінчується 24.01.2024 року.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні дані про тривале хронічне захворювання ОСОБА_2 , а також про необхідність постійного стороннього догляду за нею, а вирішення питання про те, чи може вона внаслідок цього усвідомлювати значення своїх дії та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Так, відповідно до ч.1ст.298 ЦПК України,суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч.1ст.252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Враховуючи, що в матеріалах справи наявні дані про можливий психічний розлад здоров`я, а для вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Керуючись ст.84, 130, 239 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Клопотання заявника ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області як орган опіки та піклування, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи продовжує страждати на психічну хворобу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 ? Якщо так, то на яку?

2. Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 , в силу свого психічного захворювання значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Львівської філії судових експертиз Державної установи «Інститут психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», що знаходиться за адресою: вул.Кульпарківська, 95, м.Львів.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбаченустаттями 384-385 КК України,за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

В розпорядження експертів направити матеріали цивільної справи №944/3/24, провадження №2-о/944/72/24.

Роз`яснити заявнику положенняст.109 ЦПК Українипро наслідки ухилення від участі в експертизі: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа виконавчий комітет Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області як орган опіки та піклування, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І.М. Матвіїв

Присяжні: Л.В. Левицька

Г.М.Захар

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116304659
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них:

Судовий реєстр по справі —944/3/24

Ухвала від 14.06.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Рішення від 18.06.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Матвіїв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні