Постанова
від 15.01.2024 по справі 643/16817/18
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 643/16817/18 Номер провадження 22-ц/814/518/24Головуючий у 1-й інстанції Чуванова А.М. Доповідач ап. інст. Обідіна О. І.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2024 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Полтавського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Обідіної О.І.,

суддів: Дряниці Ю.В., Прядкіної О.В.,

розглянула в судовому засіданні у м. Полтаві, в порядку письмового провадження, апеляційну скаргу керівника Новобаварської окружної прокуратури міста Харкова в інтересах Харківської міської ради, Департаменту територіального контролю Харківської міської ради, Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю Харківської міської ради на ухвалуОктябрського районногосуду м.Полтави від11липня 2023року посправі запозовом Харківської місцевої прокуратури №2 в інтересах Харківської міської ради, Департаменту територіального контролю Харківської міської ради, Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю Харківської міської ради до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ПІОН-2017» про визнання недійсними договорів, скасування рішень про реєстрацію,

В С Т А Н О В И Л А :

У листопаді 2018 року Харківська місцева прокуратура №2 в інтересах держави в особі Харківської міської ради, Департаменту територіального контролю Харківської міської ради, Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю Харківської міської ради у листопаді 2018 року звернулась до Московського районного суду м. Харкова з позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСББ «ПІОН-2017» про визнання недійсними договорів, скасування рішень про реєстрацію нерухомого майна.

Ухвалою Московського районного суду м. Харкова від 23.11.2018 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Відповідно до розпорядження Верховного Суду від 08.03.2022 року №2/0/9/-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», змінено територіальну підсудність Московського районного суду м. Харкова на Октябрський районний суд м. Полтави.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, головуючим по справі визначено суддю Чуванову А.М.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 27.04.2023 року прийнято до розгляду позовну заяву за правилами спрощеного позовного провадження.

22.06.2023року наадресу суду надійшлоклопотання представникавідповідача ФОП ОСОБА_9 - адвоката Манька О.М. про повернення справи на розгляд Московського районного суду м. Харкова у зв`язку з відновленням його роботи.

В обґрунтування заяви вказував, що предметом спору є нерухоме майно, яке територіально знаходиться у м. Харкові, а після відновлення роботи місцевих судів справи з виключною підсудністю у розумінні процесуального закону підлягають розгляду саме за місцем знаходженням такого нерухомого майна, що виключає підсудність Октябрського районного суду м. Полтави.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 11 липня 2023 року вказану цивільну справу передано на розгляд до Московського районного суду м. Харкова.

Постановляючи ухвалу, місцевий суд виходив з тих підстав, що предметом спору є нерухоме майно земельна ділянка, що знаходиться на території Салтівського району м. Харкова, а отже спір має розглядатися у відповідності до ст. 30 ЦПК України, яка визначає виключну підсудність, за місцем її розташування.

Не погоджуючись з ухвалою суду керівник Новобаварської окружної прокуратури міста Харкова подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просить ухвалу скасувати та направити справу для продовження розгляду до Октябрського районного суду м. Полтави.

Зокрема вказує, що суд допустився порушення норм процесуального права, оскільки Октябрському районному суду м. Полтави було визначено територіальну підсудність розгляду справ які до 22.11.2022 включно надійшли на розгляд цього суду відповідно до розпорядження голови Верховного Суду від 08.03.2022 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану», яким змінено територіальну підсудність Московського районного суду м. Харкова на Октябрський районний суд м. Полтави.

Відповідно до частини першої статті 368 ЦПК України справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, з особливостями, встановленими главою 1 розділу V Цивільного процесуального кодексу України.

Частиною 3 статті 369 ЦПК України визначено, що апеляційні скарги на ухвали суду, зазначені, зокрема, в п.6 ч.1 ст. 353 цього Кодексу, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Згідно до п. 6 ч. 1 ст. 374, п. п. 3,4 ч. 1 ст. 379 ЦПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції з підстав невідповідності висновків суду обставинам справи, порушення норм процесуального права чи неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Колегія суддів, перевіривши справу в межах заявлених вимог і апеляційного оскарження, приходить до висновку про задоволення апеляційної скарги з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що 25.04.2023 року на виконання розпорядження голови Верховного Суду від 08.03.2022 року №2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» з Московського районного суду м. Харкова до Октябрського районного суду м. Полтави надійшла цивільна справа №643/16817/2018.

Справа передана до суду згідно з актом передачі справ від 12.08.2022 року.

Протоколом 26.04.2023 року автоматизованого розподілу судової справи між суддями справа передана на розгляд судді Октябрського районного суду м. Полтави Чувановій А.М.

Ухвалою Октябрського районного суду м. Полтави від 27 квітня 2023 року прийнято цивільну справу та призначено судове засідання на 24.05.2023 року на 14:00 год. з повідомленням сторін.

22.06.2023 року на адресу районного суду надійшло клопотання від представника відповідача ФОП ОСОБА_1 - адвоката Манько О.М. про передачу справи з одного суду до іншого у зв`язку з відновленням роботи суду до територіальної юрисдикції якого належить спір.

Передаючи справу на розгляд Московському районному суду м. Харкова, суд першої інстанції виходив з того, що на даний час вказаний суд відновив свою роботу в умовах воєнного стану, а відтак наділений повноваженнями та достатніми процесуальними можливостями для розгляду даної справи в установлений законодавством строк з дотримання прав учасників судового розгляду за місцем знаходження спірного нерухомого майна, що відповідатиме правилам розгляду справ з виключною підсудністю.

Колегія суддів не погоджується з вказаним висновком.

Указом Президента України №64/2022 на всій території України введений воєнний стан.

У період воєнного стану, відповідно до статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», повноваження судів не можуть бути припинені, а частина друга статті 26 зазначеного Закону передбачає, що скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Законом України від 03.03.2022 №2112-IX «Про внесення зміни до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення територіальної підсудності судових справ» визначено, що у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передання до суду, що найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду.

Розпорядженням Верховного Суду від 08.03.2022 року №2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» змінено територіальну підсудність справ Московського районного суду м. Харкова на Октябрський районний суд м. Полтави.

Головою Верховного Суду прийнято розпорядження №65 17.11.2022 року «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області».

Між тим, розпорядженням Голови Верховного Суду від 08.03.2022 року №2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» змінено підсудність тих справ, які передані на розгляд Октябрському районному суду м. Полтави до 22.11.2022 року, а розпорядженням №65 «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області» відновлено територіальну юрисдикцію для справ, які будуть розглядатися цими судами починаючи з 22.11.2022 року.

Крім того, згідно з п. 2 цього ж розпорядження Октябрському районному суду м. Полтави доручено забезпечити розгляд справ (проваджень), які до 22 листопада 2022 року включно надійшли на розгляд цього суду.

Так, відповідно до акту передачі справ цивільна справа №643/16817/18 у кількості 1 том передано на розгляд до Октябрського районного суду м. Полтави 12.08.22року, тобто надійшла до суду - до 22.11.2022 р., а відтак саме судді Октябрського районного суду м. Полтави мали забезпечити її розгляд згідно до вищевказаного розпорядження Голови Верховного Суду.

Те, що вказана справа в порядку черговості працівниками апарату суду була зареєстрована для автоматизованого розподілу лише 26.04.2023 року, не змінює та не підмінює собою дату передачі такої справи до Октябрського районного суду м. Полтави суду, що мало місце 12.08.2022.

Наведене свідчить, що питання про передачу справи з одного суду до іншого судом першої інстанції було вирішено з порушенням норм процесуального закону, що є підставою для скасування ухвали.

Враховуючи вище викладене, ухвала Октябрського районного суду м. Полтави від 11 липня 2023 року підлягає скасуванню з направленням справи для продовження розгляду Октябрським районним судом м. Полтави.

Керуючись ст. ст. 367, 374, 379, 381, 384 ЦПК України, колегія суддів,-

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу керівника Новобаварської окружної прокуратури міста Харкова в інтересах Харківської міської ради, Департаменту територіального контролю Харківської міської ради, Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю Харківської міської ради задовольнити.

Ухвалу Октябрського районного суду м. Полтави від 11 липня 2023 року скасувати, а справу направити для продовження розгляду до Октябрського районного суду м. Полтави.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Повний текст постанови складено 15 січня 2024 року.

Судді: О.І. Обідіна Ю.В. Дряниця О.В. Прядкіна

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116312446
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —643/16817/18

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Постанова від 15.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Осадчий О. В.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні