Ухвала
від 15.01.2024 по справі 946/57/24
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц-вп/813/6/24

Справа № 946/57/24

Головуючий у першій інстанції

Доповідач Назарова М. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

15.01.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду

цивільних справ: Назарової М.В. (суддя доповідач), Коновалової В.А., Лозко Ю.П.,

розглянувши питання щодо визначення підсудності у справі

за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: Головне управління Національної поліції в Одеській області, Національна поліція України, ОСОБА_2 , Міністерство внутрішніх справ України, Вища рада правосуддя, Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області, Офіс Генерального прокурора,

в с т а н о в и в:

01 січня 2024 року ОСОБА_1 звернулася до Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

На адресу Одеського апеляційного суду надійшли матеріали вищевказаної заяви разом з розпорядженням голови Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від 04 січня 2024 року, яким цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, направлено до Одеського апеляційного суду для визначення підсудності справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя здійснює правосуддя на основі Конституції і законів України, керуючись при цьому принципом верховенства права.

Питання визначення підсудності регулюється параграфом 3 глави 2 розділу І ЦПК України.

Згідно ч. 6ст. 31 ЦПК Українисправа, у якій однією зі сторін є суд, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, або суддя цього суду, не пізніше п`яти днів із дня надходження позовної заяви передається на підставі розпорядження голови суду до суду вищої інстанції для визначення підсудності.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 ЦПК України підсудність справи, у якій однією зі сторін є суд або суддя суду, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, визначається ухвалою суду вищої інстанції, постановленою без повідомлення сторін.

Зазначеною нормою не визначено критерії, за якими суд передає справу на розгляд іншому суду.

Разом з тим, відповідно до частини четвертої статті 31 ЦПК України, яка регулює передачу справи з одного суду до іншого, критерієм визначення суду, на розгляд якого передається справа, є його територіальна наближеність до суду, від якого вона передається.

Судом встановлено, що заінтересованою особою серед інших в даній заяві ОСОБА_1 заявлений Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області.

Крім того, одна з вимог заяви містить пункт «Сприяти звільненню Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від злочинного впливу злочинної організації прокурора Сари О.В».

З огляду на викладене, є підстави для визначення підсудності згідно з правилами ст. 26, 31 ЦПК України.

Вирішуючи питання про визначення суду першої інстанції, до якого слід направити матеріали цивільної справи, апеляційний суд вважає за необхідне направити матеріали до Болградського районного суду Одеської області, який найбільш територіально наближений до Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області і в якому наявна відповідна кількість суддів для визначення складу суду.

За таких обставин, підсудність даної справи належить визначити Болградському районному суду Одеської області.

На підставі викладеного та керуючись ст. 26, 31, 32 ЦПК України, Одеський апеляційний суд

у х в а л и в :

Визначити підсудність справи за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: Головне управління Національної поліції в Одеській області, Національна поліція України, ОСОБА_2 , Міністерство внутрішніх справ України, Вища рада правосуддя, Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області, Офіс Генерального прокурора.

Матеріали цивільної справи № 946/57/24 передати Болградському районному суду Одеської області для розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Судді М.В. Назарова

В.А. Коновалова

Ю.П. Лозко

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116316887
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —946/57/24

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Назарова М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні