Рішення
від 15.01.2024 по справі 910/7042/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

15.01.2024Справа № 910/7042/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Стасюка С.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ульма Опалубка Україна"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно Стиль Груп"

про стягнення 455 500,34 грн.

Без виклику представників учасників справи

РОЗГЛЯД СПРАВИ СУДОМ

1. Стислий виклад позиції позивача

Товариство з обмеженою відповідальністю "Ульма Опалубка Україна" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно Стиль Груп" (далі - відповідач) про стягнення 455 500,34 грн., у тому числі 339 976,06 грн. з оплати орендних платежів, 115 524,28 грн. штрафу.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди № 360/08-21 від 26.08.2021.

2. Стислий виклад позиції відповідача

Відповідач своїм правом не скористався у визначений судом строк відзиву на позовну заяву до суду не подав.

3. Процесуальні дії у справі

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, яку вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Суд вказує, що ухвала суду від 09.05.2023 направлялася на адресу відповідача поштовим повідомленням № 0105494305271, однак, конверт повернувся на адресу суду 14.06.2023 неврученим із зазначенням причин "за закінченням встановленого строку зберігання".

Приписами ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" закріплено, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Відповідно до п. 5 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За приписами ч. 8 ст. 165 ГПК України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Пунктом 3 резолютивної частини ухвали Господарського суду міста Києва від 09.05.2023 у справі № 910/7042/23 встановлено відповідачу п`ятнадцятиденний строк на подання відзиву на позовну заяву, однак, станом на дату ухвалення даного рішення суду відзив на позовну заяву не надійшов.

Таким чином, приймаючи до уваги, що відповідач повідомлявся про відкриття провадження у справі належним чином, а матеріали справи містять достатньо документів для розгляду справи, відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої сторони про інше. При розгляді справи у порядку спрощеного позовного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

26.08.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Ульма Опалубка Україна" (далі - орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Техно Стиль Груп" (далі - орендар) було укладено договір оренди № 360/08-21 за умовами якого орендодавець зобов`язався, зокрема, передати у строкове платне користування об`єкт оренди (опалубку згідно специфікацій, вказаних у додатку до договору, що є його невід`ємною частиною), а орендар зобов`язався прийняти об`єкт оренди, сплатити передоплату та щомісячно сплачувати орендну плату та оплачувати інші передбачені договором послуги в порядку і розмірах визначених договором.

Відповідно до п. 1.2. договору, об`єкт оренди передається орендареві для використання у власній господарській діяльності виключно за цільовим призначенням.

Згідно п. 2.1. та п. 2.2. договору орендар вступає в строкове платне користування об`єктом оренди з дати підписання сторонами акта приймання-передачі (видача) об`єкта оренди, за яким об`єкт оренди передається у користування орендарю.

У тому разі, якщо об`єкт оренди передається у користування орендарю частинами за двома і більше актами приймання-передачі в оренду, орендар вступає у строкове платне користування кожною частиною об`єкта оренди з дати підписання сторонами акта приймання-передачі в оренду на таку частину об`єкта оренди.

Пунктом 2.3. передбачено, що орендар зобов`язаний сплатити орендодавцю передоплату за перші 30 (тридцять) календарних днів користування об`єктом оренди, що буде переданий орендарю за актом приймання-передачі в оренду, у розмірі, вказаному у рахунку на попередню оплату.

Відповідно до п. 6.1. договору до обов`язків орендаря, зокрема, відноситься: своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату відповідно до цього договору; сплатити орендодавцю передоплату, згідно п. 2.3. цього договору, до прийняття об`єкта оренди від

орендодавця та прийняти об`єкт оренди у користування; перерахувати на поточний банківський рахунок орендодавця гарантійний платіж, згідно п. 2.4. цього договору, до прийняття об`єкта оренди від орендодавця у користування; прийняти об`єкт оренди від орендодавця за актом приймання-передачі в оренду та ін.

Згідно п. 6.3. договору до обов`язків орендодавця відносяться: після оплати орендарем передоплати та гарантійного платежу, згідно п.п. 2.3., 2.4. цього договору, передати орендарю у користування об`єкт оренди, за умовами погодження дати та часу прибуття автотранспорту орендаря на склад орендодавця; нараховувати і використовувати амортизаційні відрахування на об`єкт оренди; прийняти від орендаря об`єкт оренди у порядку та на умовах, визначених цим договором.

За користування об`єктом оренди орендар зобов`язаний щомісячно сплачувати орендодавцю орендну плату . Ставка орендної плати на місяць вказується у додатковій угоді до цього договору, підписаній сторонами. Розмір чи ставка орендної плати може бути змінено у порядку та на умовах, визначених цим договором. Мінімальний строк оренди становить 15 (п`ятнадцять) календарних днів (п. 7.1., п. 7.2. договору).

Пунктом 7.3. договору передбачено, що при застосуванні у цьому договорі терміну "орендна плата" розуміється місячна орендна плата з урахуванням її індексації та з урахування ПДВ з розрахунку 30 (тридцять) днів на місяці. Розмір орендної плати визначається за ставкою, визначеною у додатковій угоді до договору - у відсотках від вартості об`єкта оренди, вказаної у специфікаціях до договору. При більшій або меншій кількості днів в місяці орендна плата збільшується або зменшується відповідно на кількість днів у відповідному місяці користування об`єктом оренди. При цьому день передачі об`єкта оренди та день повернення об`єкта оренди вважаються однаковим днем.

Відповідно до п. 7.4. договору, орендна плата нараховується за повний календарний місяць по факту наявності об`єкта оренди в орендаря, а у випадку використання об`єкта оренди неповний календарний місяць - орендна плата нараховується за фактичний період часу використання об`єкта оренди.

Пунктом 7.5. договору закріплено, що початком оплачуваного періоду за договором є дата дня одержання об`єкта оренди орендодавцем (дата підписання акту приймання-передачі (видача) об`єкта оренди. Закінченням оплачуваного періоду по оренді за договором є дата підписання акту повернення об`єкта оренди. Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату за поточний місяць оренди не пізніше 10 (десятого) числа

кожного поточного місяця користування об`єктом оренди. За перші 30 календарних днів оренди орендар сплачує орендну плату у вигляді 100% попередньої оплати.

Відповідно до п. 9.3 договору, строк оренди об`єкта оренди розпочинається з дати прийняття орендарем об`єкта оренди за актом приймання-передачі в оренду і триває до повернення об`єкта оренди орендодавцю за актом повернення.

Згідно п. 8.4. договору, у випадку, якщо орендар своєчасно не повернув орендодавцю акт надання послуг, послуги вважаються прийнятими орендарем без будь-яких зауважень та претензій. Датою приймання-передачі послуг вважається дата, яка визначена в акті.

Підпунктом 3.4.2. договору передбачено: "Якщо при поверненні об`єкт оренди потребує очистки або ремонту, або елементи неремонтоздатні/зіпсовані/втрачені, то орендодавець вказує відповідну кількість товару в акті прийому-передачі, нараховує штраф за формулою, передбачене у додатку № 3 до договору та виставляє рахунок на оплату штрафу. Орендар зобов`язань оплатити штраф протягом п`яти банківських днів з моменту виставлення рахунку на оплату".

В ході розгляду даної справи, судом встановлено, що орендодавець належним чином виконав зобов`язання за договором і передав орендарю у користування на строк дії договору опалубку (об`єкт оренди) відповідно до підписаних сторонами актів приймання-передачі майна в оренду (WZ) загальною кількістю 6 134 елементи опалубки.

В той час, в порушення договірних зобов`язань, орендарем було повернуто з оренди лише 5 127 елементів опалубки. Неповернутими з оренди залишились 1 007 елементів, зокрема:

Xsкодкод ЕМАБнайменування товарівкат. ціна в грн.кількістьсума, грн12345691Р1004752120-611745Щит 45x270 PR15 468,971,0015 468,972Р1002502100-619403Палець фіксуючий 16/142 PR 101,324,00405,283Р1006102121-612775Щит універсальний MZ ррлрр75+7575x270 PR21 702,301,0021 702,304Р1100130600-600520Тринога "BAUMA"1 170,001,001 170,00518000001800-180000Транспортувальний піддон 75x1209 621,108,0076 968,806Р1006322125-619200Тяга торцева AS 280 PR 336,28129,0043 380,127Р0460081825-715100Стяжка 100192,2076,0014 607,208Р0460071825-715075Стяжка 75144,17166,0023 932,229Р1803441800-548480Сіткова ємність26 684,562,0053 369,1210Р1002602100-619302Ригель R-80PR1 738,1815,0026 072,7011Р1002462100-619404П`ятка підкоса посиленого PR848,918,006 791,2812Р1002152100-618012Підкіс RV120 PR1 951,483,005 854,4413Р1803331800-180001Піддон для триног12 331,951,0012 331,9514Р1002652100-619303Затискач ригеля натяжний PR211,258,001 690,001519208514101-920851Замок регульований Z-12 NEVI1 223,952,002 447,9016Р1002402100-619401Головка підкоса GP PR901,042,001 802,0817Р1100010500-600510Головка підпори 8/20449,06137,0061 521,2218Р0460412124-619118Гайка стяжки DP180 PR324,74286,0092 875,6419Р0460422124-619175Гайка стяжки D75 PR268,67108,0029 016,3620Р1002682100-619304Валік опорний PR132,22 23,003 041,0621Р1512450500-007245Балка НТ20/2451 654,633,004 963,8922Р1511500500-007150Балка НТ20/1501 013,0423,0023 299,92 Всього: 1 007,00522712,45

За період серпень-грудень 2021 року орендарю нараховано за договором послуг з орендної плати загалом на суму 342 371,42 грн.

За цей період орендар перерахував на банківський рахунок орендодавця кошти в сумі 2 395, 36 грн.

Відтак, позивач вказує, що заборгованість орендаря за договором з оплати орендної плати становить 339 976, 06 грн.

Крім того, у серпні 2022 року орендодавець нарахував орендарю штрафи загалом на суму 115 524, 28 грн (без ПДВ) за повернуті орендарем з оренди елементи опалубки в неналежному стані (підлягають ремонту).

30.03.2023 позивач направив на адресу відповідача вимогу, в якій вимагав сплатити борг з оплати послуг за договором на нараховані за договором штрафи.

Водночас, вимога позивача залишилася відповідачем без задоволення.

ДЖЕРЕЛА ПРАВА ТА МОТИВИ, З ЯКИХ ВИХОДИТЬ СУД

Проаналізувавши зміст укладеного між сторонами договору № 360/08-21 від 26.08.2021, суд дійшов висновку, що за своєю правовою природою він є договором оренди.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частиною 1 ст. 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 628 ЦК України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частина 1 ст. 759 ЦК України передбачає, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Приписами ч. 1 ст. 283 ГК України визначено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ч. 1, ч. 5 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Пунктами 1, 4 ст. 285 ГК України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Договір, відповідно до ст. 629 ЦК України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Як підтверджується наявними в матеріалах справи доказами та встановлено судом, орендодавцем було здійснено видачу орендарю 6 134 елементів на підставі підписаних сторонами актів приймання-передачі, а саме: № WZ-12 790/UA від 27.08.2021, № WZ-12 875/UA від 24.09.2021, № WZ-12 876/UA від 24.09.2021, № WZ-12 872/UA від 23.09.2021, № WZ-12 840/UA від 14.09.2021, № WZ-12 905/UA від 11.10.2021.

Натомість, орендарем було повернуто орендодавцю елементи загальною кількістю 5 127 згідно актів приймання-передачі повернення елементів з оренди з актом дефектації їх стану на склад, а саме, № РZ-04 574/UA, № РZ-04 484/UA, № РZ-04 388/UA, № РZ-04 377/UA.

Відтак, неповернутими відповідачем з оренди залишились 1 007 елементів, відповідно до вказаного вище переліку.

Як про це вказує позивач, усі акти надання послуг за весь строк оренди відповідачу/орендарю були передані, відносно них відповідач не висловлював (ні усно, ні письмово) жодних зауважень та претензій.

При цьому, суд відзначає, що жодних зауважень та/або претензій відповідача в матеріалах справи також не міститься.

З огляду на що, відповідно до п. 8.4. договору, послуги за увесь строк оренди вважаються відповідачем прийнятими.

Відтак, за період серпень-грудень 2021 року орендодавцем було нараховано орендарю за договором послуг з орендної плати загалом на суму 342 371, 42 грн.

Водночас, за цей період орендар перерахував на банківський рахунок орендодавця кошти в сумі 2 395, 36 грн.

Разом з тим, суд вказує, що станом на момент розгляду справи, доказів виконання зобов`язань обмовлених умовами договору належним чином, а саме, щодо сплати орендної плати за користування об`єктом оренди в матеріалах справи відсутні. Доводів позивача щодо суми неоплаченої орендної плати в розмірі 339 976, 06 грн відповідачем спростовано не було, доказів, щоб свідчили про протилежне, суду не представлено.

Крім того, суд відзначає, що підпунктом 3.4.2. договору передбачено: "Якщо при поверненні об`єкт оренди потребує очистки або ремонту, або елементи неремонтоздатні/зіпсовані/втрачені, то орендодавець вказує відповідну кількість товару в акті прийому-передачі, нараховує штраф за формулою, передбачене у додатку № 3 до договору та виставляє рахунок на оплату штрафу. Орендар зобов`язань оплатити штраф протягом п`яти банківських днів з моменту виставлення рахунку на оплату".

За домовленістю сторін (додаток № 3 до договору) штраф розраховується за наступною формулою:

Y x W x Z = X,

Y - каталожна ціна, без ПДВ (вказана у специфікації) однієї одиниці елементу опалубки;

W - кількість елементів опалубки, які потребують очистки, ремонту, заміні неремонтоздатного/зіпсованого/втраченого майна;

Z - відсоток штрафу, який нараховується у разі повернення орендарем з оренди майна яке потребує очистки, ремонту, заміни неремонтоздатного/зіпсованого/втраченого майна розраховується за формулою.

Штрафи, нараховані позивачем відповідачу, за своєю природою не є штрафними санкціями, а компенсацією (відшкодуванням) з дисконтом збитків позивача внаслідок неналежного виконання відповідачем умов договору.

Перелік елементів опалубки, які в той чи інший місяць строку оренди перебували в оренді у орендаря у відповідній кількості із зазначенням вартості цих елементів, зафіксований орендодавцем в розрахунку вартості оренди, що додається до кожного акту наданих послуг за цей період, нарахована оперативна оренда. У розрахунку оренди також зазначалась і ставка орендної плати.

Щомісяця орендна плата розраховується за наступною формулою:

1) А х В = С

2) C/D x E x F = G, де:

А - каталожна ціна, без ПДВ (вказана у Специфікації) однієї одиниці елементу опалубки;

В - кількість елементів опалубки окремого виду, що перебувають в оренді у орендаря в поточному місяці, за який розраховується оренда;

С - загальна каталожна ціна, без ПДВ (вказана у специфікації) загальної кількості елементів опалубки окремого виду, що перебувають в оренді у орендаря в поточному місяці, за розраховується оренда;

D - строк оренди, за який розраховується орендна плата (30 кал. днів на місяць - п. 7.3. договору оренди);

Е - фактична кількість днів перебування елементів опалубки окремого виду в оренді у орендаря;

F - передбачена додатковою угодою № 1 до Договору орендна ставка;

G- вартість оренди переданих в оренду елементів опалубки окремого виду за фактичну кількість днів оренди (без ПДВ).

х (математичний знак "помножити"); /(математичний знак "поділити").

Таким чином, суд вказує, що нарахування орендодавцем орендарю у серпні 2022 року штрафу на суму 115 524, 28 грн (без ПДВ) за повернуті орендарем з оренди елементи опалубки в неналежному стані (підлягають ремонту) є правомірним.

Частинами 1, 2 ст. 193 ГК України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Положеннями ст. 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Частиною 1 ст. 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Частиною 1 ст. 614 ЦК України передбачено, що особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом. Особа є невинуватою, якщо вона доведе, що вжила всіх залежних від неї заходів щодо належного виконання зобов`язання. При цьому відсутність своєї вини відповідно до ч. 2 ст. 614 Цивільного кодексу України доводить особа, яка порушила зобов`язання

Таким чином, оскільки судом встановлено, що позивач виконав свої зобов`язання за договором оренди № 360/08-21 належним чином, передав в оренду елементи орендатору зі складу, що підтверджується підписаними сторонами актами приймання-передачі, проте, відповідач в порушення зобов`язань передбачених договором орендну, плату орендарю послуг оренди за фактичний строк оренди об`єкта оренди здійснив лише частково, внаслідок чого в останнього й утворилась заборгованість в розмірі 339 976, 06 грн.

Крім того, судом перевірено правильність здійснених позивачем розрахунків штрафу нарахованого орендарю у серпні 2022 року загалом на суму 115 524, 28 грн (без ПДВ) за повернуті з оренди елементи опалубки в неналежному стані (підлягають ремонту) та встановлено правильність його нарахування.

Відповідно до ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 1-3 ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Статтею 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

ВИСНОВКИ СУДУ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ

Враховуючи встановлений судом факт порушення відповідачем договірних зобов`язань в частині здійснення оплати орендарю послуг оренди за фактичний строк оренди об`єкта оренди, відсутність в матеріалах справи доказів на спростування заявлених вимог, суд дійшов висновку, що відповідачем було порушено умови договору оренди № 360/08-21 та положення ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, а тому вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 339 976, 06 грн підлягає задоволенню. Також є правомірним та підлягає задоволення нарахований позивачем у серпні 2022 року штрафу на суму 115 524, 28 грн (без ПДВ) за повернуті відповідачем з оренди елементи опалубки в неналежному стані.

Витрати по сплаті судового збору відповідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 74, 76-80, 129, 236-242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Ульма Опалубка Україна" - задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Техно Стиль Груп" (03115, м. Київ, вул. Котельникова Михайла, 51; ідентифікаційний код: 41758091) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Ульма Опалубка Україна" (01013, м. Київ, Набережно-Печерська Дорога, 7; ідентифікаційний код: 31563803) основний борг в сумі 339 976 (триста тридцять дев`ять тисяч дев`ятсот сімдесят шість) грн 06 коп., штраф в сумі 115 524 (сто п`ятнадцять тисяч п`ятсот двадцять чотири) грн 28 коп. та судовий збір в сумі 6 832 (шість тисяч вісімсот тридцять два) грн 51 коп.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено: 15.01.2024

Суддя Сергій СТАСЮК

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116318853
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —910/7042/23

Рішення від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 09.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні