Рішення
від 15.01.2024 по справі 285/6330/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

(заочне)

Справа № 285/6330/23

провадження у справі № 2/0285/372/24

15 січня 2024 року м. Звягель

Новоград-ВолинськийміськрайоннийсудЖитомирської області

в складі: головуючої - судді Михайловської А.В.,

за участі секретаря судового засідання Матвіюк Т.М.,

учасники справи :

позивач - Комунальне підприємство Звягельської міської ради "Звягельтепло", представник позивача Кармазіна Г.А,

відповідач - ОСОБА_1

розглянувши заочноза правиламиспрощеного позовногопровадження цивільнусправу запозовною заявоюКомунального підприємстваЗвягельської міськоїради «Звягельтепло»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за комунальну послугу, -

встановив :

Представник позивача 12.10.2023 року звернувся до суду з даним позовом, в якому просив стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства Звягельської міської ради «Звягельтепло» 44607, 21 грн заборгованості, з якої : 43901, 45 грн - заборгованість за послуги з постачання теплової енергії з період з грудня 2018 року по квітень 2023 року включно; 28,88 грн - заборгованість за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку за 3 квартал 2021 року включно; 676,88 грн - плата за абонентське обслуговування за період з серпня 2021 року по вересень 2023 року включно та судовий збір в сумі 2684 грн 00 коп.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача зазначає, що відповідач ОСОБА_1 є власником 1/2 частини квартири за адресою : АДРЕСА_1 . Відповідач після набуття права власності за переоформленням особового рахунку не зверталася, тому особовий рахунок № НОМЕР_1 зазначається за ім`ям попереднього власника квартири ОСОБА_2 , який помер.

Від укладання з позивачем договору про надання послуг з постачання теплової енергії відповідач ухиляється, однак від отримання послуг не відмовляється. Питання про облаштування у квартирі індивідуальної системи опалення не порушувала. У порушення вимог нормативно-правових актів відповідач своєчасно не сплачує надані послуги, у результаті чого утворилась відповідна заборгованість. Відповідач на усні та письмові повідомлення не реагує, борг не сплачує. З метою захисту своїх прав змушені звернутись до суду.

19.10.2023 року, після виконання вимог ст. 187 ЦПК України, провадження у справі було відкрито та призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Сторони в судове засідання не прибули.

Представник позивача заявила письмове клопотання про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, які просила задовольнити .

Відповідач досуду повторно нез`явилася,про часта місцесудового розглядуповідомлена у відповідності доч.10ст.187ЦПК Україничерез оголошенняна офіційномувеб-порталісудової владиУкраїни та останнімвідомим місцем проживання, причининеявки судуневідомі,відзиву напозов не надходило.

15.01.2024 року судом постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення за наступних підстав.

Правовідносини, що виникли між сторонами з приводу оплати комунальної послуги регулюються ЦК України, ЖК України, Законами України Про житлово-комунальні послуги, Правилами надання населенню послуг з постачання теплової енергії і типові договори про надання послуги з постачання теплової енергії, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України № 830 від 21.07.2019 року.

Відповідно дост. 526 Цивільного кодексу Українизобов`язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений строк відповідно до вказівок договору або закону.

Крім того, згідно ст. 162 Житлового кодексу України, наймач (власник) квартири зобов`язаний укласти договори про надання житлово-комунальних послуг, підготовлені виконавцем відповідно до Типового договору, своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Згідно до ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" 5) житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг; 6) індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

Згідно до п.1,5 ч. 2 ст. 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" індивідуальний споживач зобов`язаний 1) укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом; 5) оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами;

Ч.1 ст. 9 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Згідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають також із дій осіб, які породжують ці права та обов`язки, і такою дією є реальне надання послуг та їх споживання боржником.

Відповідно до статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Як вбачається з копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 26.07.2023 року відповідач ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) з 11.11.2013 року є власником 1/2 частини квартири за адресою : АДРЕСА_1 /а.с.14/.

Відповідач після набуття права власності на відповідну квартиру особовий рахунок не переоформила. Особовий рахунок за № НОМЕР_1 залишається відкритим за попереднім власником ОСОБА_2 , який помер.

Згідно до довідки про заборгованість та виписок по особовому рахунку № НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 рахується заборгованість відповідача перед позивачем КП Звягельськоїміської ради«Звягельтепло» станомна 11.10.2023року взагальному розмірі 44607,21грн, з яких: 43901,45грн -заборгованість запослуги зпостачання тепловоїенергії зперіод згрудня 2018року поквітень 2023року включно;28,88грн -заборгованість заобслуговування тазаміну вузлівкомерційного облікуза 3квартал 2021року включно;676,88грн -плата за абонентськеобслуговування заперіод з серпня2021року по вересень 2023року включно /а.с.,7-9,10,11/.

Статтею 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" № 2189-УІІІ, у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин (далі Закон №2189), який введено в дію 01.05.2019 року, було запроваджено новий перелік житлово-комунальних послуг, зокрема до комунальних послуг віднесено послугу з постачання теплової енергії замість послуги з централізованого опалення.

Статтею 12 Закону №2189 передбачено, що надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах; договори укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Частиною 2 статті 14 Закону №2189 встановлено, що співвласники багатоквартирного будинку (ОСББ) самостійно обирають одну з моделей організації договірних відносин, визначену частиною першою цієї статті, за кожним видом комунальної послуги.

Правила надання послуги з постачання теплової енергії і типові договори про надання послуги з постачання теплової енергії були затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року №830 (далі - Правила №830).

У відповідності до вимог Закону №2189 ОСББ "ЖБК-1" листом від 07.07.2020 №733 повідомило КП НВМР "Новоград-Волинськтеплокомуненерго"(перейменовано - на Комунальне підприємствоЗвягельської міськоїради «Звягельтепло») про те, що співвласниками зокрема багатоквартирного житлового будинку за адресою АДРЕСА_2 прийнято рішення про укладення типового договору з індивідуальним споживачем про надання послуги з постачання теплової енергії ( без обслуговування внутрішньо будинкових вистем опалення /а.с.15/.

Відповідач від укладення з позивачем договору про надання послуг з постачання теплової енергії ухилялася, проте від отримання послуг не відмовлялася, питання про облаштування у квартирі індивідуальної системи опалення не порушувала.

Ч.3 ст. 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" передбачено, якщо споживач (інша особа, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача), який отримав проект договору (змін до нього) від виконавця комунальної послуги, не повідомив протягом 30 днів про свою відмову від укладання договору (внесення змін) та не надав своїх заперечень або протоколу розбіжностей до нього, а вчинив дії, які засвідчують його волю до отримання (продовження отримання) відповідної комунальної послуги від цього виконавця (у тому числі здійснив оплату наданих послуг), договір (зміни до нього) вважається укладеним у редакції, запропонованій виконавцем комунальної послуги, якщо інше не передбачено цим Законом.

Необґрунтована відмова споживача (іншої особи, яка відповідно до договору або закону укладає договір в інтересах споживача) від укладання договору є підставою для припинення в односторонньому порядку виконавцем надання відповідної комунальної послуги такому споживачу.

Відмова будь-якої із сторін від укладання запропонованого другою стороною договору не позбавляє її права звернутися з повторною пропозицією про укладання договору в порядку, визначеному цією частиною.

П.39 Правил №830 встановлено, що споживач не звільняється від оплати послуги, отриманої ним до укладення відповідного договору, споживач не звільняється від оплати послуги за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні споживача та інших осіб.

Із врахуванням того, що ОСББ "ЖБК-1" обрало договір з індивідуальним споживачем без обслуговування внутрішньобудинкових систем опалення, плата за послугу з постачання теплової енергії складалася з :

1)плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

2)плати за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України;

3)внесків за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку комунальних послуг з постачання теплової енергії, які відповідно до частини 1 статті 17 Закону №2189 включалися до плати виконавцю відповідної комунальної послуги і в рахунку відображалися окремо.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2021 р. № 1022 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830" було затверджено Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії, який є публічним договором приєднання.

Відповідно до пункту 4. Публічного договору фактом приєднання споживача до умов договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання (додаток), сплата рахунка за надану послуги, факт отримання послуги.

Хоча відповідач заяву-приєднання до Публічного договору не підписала, проте продовжує споживати послуги з постачання теплової енергії, які надає позивач, а тому вважається такою, що приєдналася до умов Публічного договору.

Таким чином встановлено, що відповідач не оплачувала спожиті послуги, внаслідок чого утворилася заборгованість перед позивачем.

Відповідач неодноразово попереджалася про наявність та необхідність погашення заборгованості проте на письмові повідомлення не реагує, боргу добровільно не сплачує/а.с.12,13/.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Ст. 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із ч. 1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно дост. 89 ЦПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Належних та допустимих доказів, які б свідчили про відсутність заборгованості, або ж спростовували б доводи представника позивача в обґрунтування позовних вимог, відповідачем суду не подано.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджуються належними доказами, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь позивача судові витрати по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст.4, 76 89, 141, 258, 259, 263 265, 268, 273, 280 282, 284, 289, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ухвалив :

Позовну заявуКомунального підприємстваЗвягельської міськоїради «Звягельтепло"до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за комунальну послуг задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства Звягельської міської ради «Звягельтепло» 44607( сорок чотири тисячі шістсот сім) грн 21 коп. заборгованості та судовийзбір урозмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування або ім"я сторін та інших учасників справи :

позивач - Комунальне підприємство Звягельської міської ради«Звягельтепло" (код ЄДРПОУ 35824365, місцезнаходження - вул. І.Франка, 15 - А, м. Звягель, Житомирська область ) ;

відповідач - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місцепроживання АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ).

Дата складення та підписання повного судового рішення 15.01.2024 року.

Суддя А.В.Михайловська

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116319677
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за комунальну послугу

Судовий реєстр по справі —285/6330/23

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні