Рішення
від 16.01.2024 по справі 911/3487/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" січня 2024 р. м. Київ Справа № 911/3487/23

За позовом Приватного акціонерного товариства «Акціонерна Компанія «Київводоканал»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Реалті»

про стягнення 158 067, 81 грн

Суддя В.М. Антонова

Без виклику представників сторін (судове засідання не проводилось).

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1.Стислий виклад позовних вимог

Приватне акціонерне товариство «Акціонерна Компанія «Київводоканал» (надалі - позивач) звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Реалті» (надалі - відповідач) про стягнення грошових коштів у розмірі 158 067, 81 грн, з яких 150 362, 34 грн основний борг, 5 302, 90 грн інфляційні втрати та 2 402, 57 грн 3 % річних.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх грошових зобов`язань за договором про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення №25633/5-01-Т від 14.07.2021, у частині повної та своєчасної оплати отриманих послуг з водопостачання та водовідведення за період з грудня 2022 року по березень 2023 року.

2.Стислий виклад позицій відповідача та інших учасників справи

Відповідач у строк, встановлений ч. 1 ст. 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзиву на позов, тобто не скористався наданими йому процесуальними правами, передбаченим ст. 178 Господарського процесуального кодексу України.

3.Процесуальні дії в справі

Ухвалою Господарського суду Київської області від 22.11.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження в справі № 911/3487/23 та її розгляд постановлено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС, що підтверджується наявною в матеріалах справи відповіддю про відсутність зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС №410743.

Відповідно до вимог частини 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають електронного кабінету та яких неможливо сповістити за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає чи не перебуває.

Як убачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача є: 08325, Київська область, Бориспільський район, село Щасливе, вулиця Лесі Українки, будинок 14.

Ухвала Господарського Київської області від 22.11.2023 направлялась судом на зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адресу відповідача, проте, конверт повернувся з відміткою: "адресат відмовився".

Враховуючи викладене вище, судом було вжито усіх належних заходів, щодо повідомлення відповідача про розгляд справи, відтак, останній вважається повідомленим про розгляд справи належним чином.

У даному випаду судом також враховано, що за приписами ч.1 ст.9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений в праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч.2 ст.2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч.1, 2 ст.3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч.1 ст.4 Закону України «Про доступ до судових рішень»).

Суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з процесуальними документами у справі №911/3487/23 в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

За відсутності відзиву від відповідача суд вирішує справу за наявними матеріалами на підставі ч.9 ст.165 Господарського процесуального кодексу України.

Беручи до уваги вище наведене та відсутність будь-яких клопотань сторін, у яких останні заперечували проти розгляду даної справи по суті, а також зважаючи на наявність в матеріалах справи всіх документів та доказів, необхідних для повного, всебічного та об`єктивного її розгляду і вирішення цього спору, суд дійшов висновку про можливість вирішення по суті наведеної справи, призначеної до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення/виклику представників сторін (без проведення судового засідання) за наявними в ній матеріалами.

Відповідно до ч.4 ст.240 Господарського процесуального кодексу України в разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

14.07.2021 між позивачем (виконавець) та відповідачем (споживач) укладено договір про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення №25633/5-01-Т (надалі - договір), відповідно до п.1.1. якого цей договір укладається у відповідності із Законами України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». За цим договором виконавець зобов`язується надавати споживачу послуги з постачання питної води та приймання від нього стічних вод у систему централізованого водовідведення міста Києва за адресами об`єктів водоспоживання, зазначеними у дислокації об`єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (яка є невід`ємною частиною цього договору) та на підставі пред`явлених споживачем вимог до скиду стічних вод у систему централізованого водовідведення міста Києва (надалі вимоги до скиду стічних вод), а споживач зобов`язується здійснювати своєчасну оплату наданих йому виконавцем послуг на умовах нього договору та дотримуватися порядку користування питною водою з комунальних водопроводів і приймання стічних вод, що встановлені правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України затверджених наказом Міністерства з питані житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 (в подальшому правила користування). Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та порядку ви значення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод то систем централізованого водовідведення, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316 (в подальшому Правила приймання стічних вод). Правилами приймання стічних вод абонентів у систему каналізації міста Києва, затверджених розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 12.10.2011 № 1879 (в подальшому - Місцеві правила приймання), а також дотримуватися норм, визначених іншими нормативними актами, що регулюють правовідносини, які виникають за цим договором.

Згідно п.1.2. договору за договором встановлюється цілодобовий режим водопостачання та приймання стоків. Виконавцем може бути змінений режим водопостачання та водовідведення, відповідно до діючого законодавства України, а також у випадку прийняття органами місцевого самоврядування або органам виконавчої влади відповідних нормативних документів, які визначатимуть інший режим надання послуг (встановлення графіків подачі оди та/або приймання стоків тощо), без внесення змін до цього договору.

Обсяг води, що підлягає постачанню та прийняттю в систему каналізації, надається споживачем у вигляді нормативного розрахунку (погодинного, добового, помісячного, річного обсягу постачання послуг), який затверджується Дніпровським басейновим управлінням водних ресурсів та узгоджується з виконавцем і є невід`ємною частиною договору або технічних умов на водопостачання виданих та погоджених виконавцем. Загальний обсяг поставлених за цим договором послуг визначаються загальною кількістю наданих споживачу протягом дії договору кубічних метрів води та прийнятих у міську каналізацію стічних вод є договірним обсягом та використовується в розрахунках (п.1.3. договору).

Пунктом 2.1.1. договору сторонами погоджено, що кількість поставленої споживачу води визначається за показаннями засобу обліку, зареєстрованого у виконавця, окрім випадків, передбачених правилами користування. У випадку наявності у споживача декількох об`єктів водоспоживання, облік спожитої ним води здійснюється з урахуванням показань всіх засобів обліку, зареєстрованих за споживачем.

Відповідно до п.2.1.2. договору споживач щомісяця в період з 25 по 30 число поточного місяця знімає та передає виконавцю послуг показання засобів обліку води через електронний особистий кабінет за електронною адресою: https://legals.vodokanal.kiev.ua (надалі - сервіс). Передані через електронний особистий комітет показання з приладів обліку підтверджують обсяг отриманих споживачем послуг з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення та є підставою для проведення виконавцем нарахувань споживачу за спожиті послуги централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення і виставлення рахунків. У разі виникнення у споживача обставин, які унеможливлюють отримання/відправлення електронних документів за допомогою сервісу, споживач зобов`язаний отримувати/відправляти документи виконавцю в паперовому вигляді, зокрема, через центри обслуговування споживачів виконавця. В такому випадку споживач знімає та передає в паперовому вигляді постачальнику через Центри обслуговування споживачів (в період з 25 по 30 число поточного місяця) інформацію у формі акта про спожиті послуги з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, який підтверджує обсяг наданих послуг, є підставою для проведення нарахувань за спожиті послуги централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення та виставлення рахунків, та який є невід`ємною частиною цього договору.

У разі ненадання або несвоєчасного надання споживачем інформації про обсяги спожитих послуг, виконавець має право проводити нарахування споживачу згідно нормативного розрахунку, а у разі відсутності нормативного розрахунку, відповідно до вимог чинного законодавства України. Виконавець періодично, зазвичай раз у квартал, але не рідше ніж один раз на рік, проводить контрольне зняття показань вузлів обліку (п.2.1.3. договору).

Обсяг наданих споживачу послуг з водовідведення визначається на рівні обсягів спожитих ним послуг з водопостачання (в тому числі постачання гарячої води) згідно з показаннями засобів обліку води, зареєстрованих у виконавця, або за показаннями засобів обліку стічних вод, зареєстрованих у виконавця та/або іншими способами визначення об`ємів стоків у відповідності до Правил користування, Правил приймання стічних вод та Місцевих правил приймання (п.2.1.6. договору).

Пунктом 2.1.8. договору передбачено, що облікові дані споживача щодо кількості та вартості спожитих ним послуг підлягають обов`язковому звірянню у виконавця. Споживач щоквартально, не пізніше 10-го числа наступного за звітним кварталом місяця та в інші строки (за письмовою вимогою виконавця) направляє до останнього письмовий звіт по обсягам наданих послуг (за встановленою виконавцем формою) та проводить з останнім звіряння обсягів наданих послуг у відповідному обліковому періоді, а також звіряння по проведених розрахунках за надані послуги. В разі невиконання споживачем цього пункту договору, облікові дані виконавця щодо кількості та вартості наданих послуг та проведених споживачем розрахунків у відповідних періодах вважаються безумовно погодженими споживачем.

Відповідно до п.2.2.2. договору виконавець щомісячно направляє до банківської установи споживача розрахункові документи (в електронному вигляді - дебетові повідомлення або у паперовому вигляді вимоги-доручення тощо) для оплати за надані послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення відповідно до встановлених тарифів та внесків на обслуговування вузлів комерційного обліку. Тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення встановлюються уповноваженими органами відповідно із чинним законодавством та не підлягають узгодженню сторонами. У разі зміни тарифів та/або внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку у період дії цього договору, виконавець доводить споживачу інформацію про вказані зміни в розрахункових документах без внесення додаткових змін до цього договору стосовно строків їх введення та розмірів.

Згідно із п.2.2.3. договору розрахункових документах зазначаються вартість та кількість наданих послуг за відповідний період, а також розмір діючих тарифів та внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку. Оплата вартості послуг здійснюється споживачем щомісячно у безготівковій формі у п`ятиденний строк з дня направлення виконавцем розрахункового документа до банківської установи споживача або отримання ним розрахункових документів іншим способом. За згодою виконавця оплата може здійснюватися іншими способами, що не суперечать чинному законодавству України. В разі утворення боргу оплата за надані послуги, що надходить від споживача, незалежно від зазначеного в платіжному документі призначення платежу, може зараховуватися виконавцем у погашення боргу.

У пункті 2.2.4. договору сторони погодили, що у разі неотримання від виконавця поточного щомісячного розрахункового документа, споживач здійснює оплату вартості наданих послуг не пізніше 5-го числа наступного місяця платіжним дорученням, виходячи з діючого тарифу та фактичної кількості наданих йому послуг.

Відповідно до п.2.2.5. договору в разі незгоди щодо кількості або вартості отриманих послуг, зазначених у розрахунковому документі, споживач зобов`язаний у десятиденний строк з дня направлення виконавцем розрахункового документа до банківської установи споживача, письмово повідомити про це виконавця та у цей же строк направити представника з обґрунтовуючими документами для проведення звіряння та підписання акта. В іншому випадку відмова споживача оплатити розрахунковий документ постачальника вважатиметься безпідставною.

Споживач зобов`язується в семиденний строк з моменту здійснення правочину щодо об`єктів водоспоживання (відчуження, придбання, прийняття в користування, тощо) письмово повідомити виконавця про здійснення правочину, внести зміни до дислокації об`єктів та надати виконавцю належним чином засвідчені копії документів, підтверджуючі вчинення відповідного правочину. У разі здійснення відчуження об`єкта водоспоживання споживач сплачує вартість спожитих ним послуг у повному обсязі по дату вчинення правочину (п.3.3.3. договору).

Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і діє по 05.11.2021 (п.7.1. договору).

Відповідно до дислокації об`єктів нежитлового фонду, як невід`ємно частини договору, адреса об`єкта водоспоживання: місто Київ, вулиця Будіндустрії, будинок 6.

05.11.2021 сторонами погоджено додаткову угоду № 1 до договору, якою продовжено строк дії договору до 31.12.2022.

23.06.2022 сторонами укладено додаткову угоду № 1 до договору, якою останні домовилися доповнити договір додатковими умовами щодо водовідведення додаткового об`єму стічних вод від споживача, які потрапляють у комунальну каналізацію міста Києва через зливоприймачі та люки каналізаційних колодязів, а саме: виконавець надає послуги з водовідведення додаткового об`єму стічних вод від об`єкта споживача за адресою: вулиця Будіндустрії, будинок 6, які потрапляють до комунальної каналізаційної мережі міста через зливо приймачі та люки каналізаційних колодязів у періоди дощів та сніготанення, в порядку, передбаченому Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 даними гідрометеослужби, паспорту водного господарства споживача, наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 01.12.2017 N316, Гідросфери (Державний стандарт України).

Вартість послуг розраховується виконавцем щомісячно за попередній календарний місяць (в окремих випадках на квартал в місяці, наступному за кварталом) від об`ємів відведених стічних вод, визначених згідно даних заяви споживача та на підставі тарифів на послуги з водовідведення, встановлених уповноваженими органами згідно з чинним законодавством України, і величини рівня атмосферних опадів за даними Українського Гідрометеорологічного центру. В разі зміни тарифу на послугу з водовідведення у період дії договору виконавець доводить споживачу нові тарифи у розрахункових документах без внесення додаткових змін до договору стосовно строків їх введення та розмірів.

Оплата послуг здійснюється споживачем на підставі розрахункового документа, який виконавець направляє споживачу в електронному вигляді (дебетові повідомлення) або у паперовому вигляді (вимоги-доручення, рахунки тощо) шляхом перерахування коштів на поточний рахунок виконавця щомісячно (в окремих випадках - один раз на квартал або рік), у п`ятиденний строк з дня направлення виконавцем розрахункового документа споживачу або до банківської установи споживача або отримання споживачем розрахункових документів іншим способом. В разі неотримання від виконавця поточного розрахункового документа, споживач самостійно отримує його у виконавця та здійснює оплату вартості наданих йому послуг не пізніше 5-го числа місяця наступного за звітним періодом. В разі утворення боргу оплата за надані послуги, що надходить від споживача, незалежно від зазначеного в платіжному документі призначення платежу, може зараховуватись виконавцем в погашення боргу.

Відповідач у гарантійному листі за вих. №10 від 17.02023 гарантував позивачу сплату заборгованості за отримані послуги з водопостачання та водовідведення за договором, яка існувала стала на 17.02.2023 в розмірі 122 250, 60 грн, у наступному порядку: до 28.04.2023 30 500, 00 грн; до 28.05.2023 30 500, 00 грн; до 28.06.2023 30 500, 00 грн; до 28.07.2023 31 030, 60 грн, всі поточні нарахування зобов`язувався сплачувати до 28.02.2023.

Також відповідач листом за вих. №12 від 28.02.2023 звернувся до позивача з проханням про припинення надання послуг з водопостачання та водовідведення за договором у зв`язку із втратою права власності на майно з 01.03.2023.

Матеріали справи не містять доказів відчуження об`єкта водоспоживання за адресою: місто Київ, вулиця Будіндустрії, будинок 6.

За розрахунком позивача заборгованість відповідача з оплати наданих у період з 01.12.2022 по 31.03.2023 послуг з водопостачання та водовідведення, з урахуванням здійснених перерахунків на суму 2 097, 59 грн, на суму 10 816, 70 грн у березні 2023 році, на суму 12 914, 29 грн у липні 2023 року, становить 150 362, 34 грн.

01.09.2023 позивачем на адресу відповідача направлено вимогу про сплату заборгованості за вих. №9707/12/8/02-23 від 01.09.2023, в якій просив протягом 7 днів оплатити заборгованість за отримані послуги водопостачання та водовідведення в розмірі 150 362, 34 грн. Вимога отримана відповідачем 05.09.2023, що підтверджується трекінгом поштового відправлення № 0101510559852.

Відповіді на вказану вимогу матеріали справи не містять.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач вказує, що ним належним чином виконувались обов`язки за договором та надавались відповідачу відповідні послуги з водопостачання та водовідведення, в той час як останній взяті на себе зобов`язання із повної та своєчасної оплати отриманих послуг за договором виконує неналежно, внаслідок чого у відповідача утворилася заборгованість за період з 01.12.2022 по 31.03.2023 на загальну суму 150 362, 34 грн, на підтвердження чого надає акти обстеження та зняття показань з вузла обліку за грудень 2022 року лютий 2023 року, акт обстеження водопостачання та водовідведення об`єкту №006079 від 13.03.2023 та довідки Українського гідрометеорогічного центру України з інформацією про кількість опадів за даними спостереженнями метеостанції «Київ» за період з грудня 2022 року по березень 2023 року.

Також матеріали справи містять довідку банка за вих. №85/5053 від 18.08.2023, з реєстром дебетових повідомлень, що надсилались відповідачу в період з 01.11.2022 по 31.07.2023, а саме 09.12.2022 на суму 44 266, 15 грн, 11.01.2023 на суму 32 376, 97 грн, 13.02.2023 на суму 45 887, 48 грн, 08.03.2023 на суму 29 929, 33 грн.

Спір у даній справі виник з підстав неналежного виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором, у частині повної та своєчасної оплати отриманих послуг з водопостачання та водовідведення в період з 01.12.2022 по 31.03.2023, з огляду на що, позивач просить суд стягнути з відповідача 150 362, 34 грн основного боргу, 5 302, 90 грн інфляційних втрат та 2 402, 57 грн 3 % річних.

НОРМИ ПРАВА, ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ЗАСТОСУВАННЮ ТА ВИСНОВКИ СУДУ

У відповідності до п.1 ч.2 ст.11 Цивільного кодексу України, договір є підставою виникнення цивільних прав та обов`язків. Цивільні права і обов`язки виникають як з передбачених законом договорів, так і з договорів, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.

Частинами 1, 3, 5 ст.626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Договір, відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення містяться і в Господарському кодексі України. Так, відповідно до ч.1 ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договорів, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Приписами ч.1 ст.173 Господарського кодексу України встановлено, що в силу зобов`язання одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Судом встановлено, що укладений позивачем та відповідачем правочин за своїм змістом та правовою природою є договором про надання послуг, який підпадає під правове регулювання глави 63 Цивільного кодексу України.

Згідно ст.901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до норм ст.903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з ч.1 ст.598 ЦК України зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.

Зобов`язання припиняється виконанням проведеним належним чином (стаття 599 Цивільного кодексу України).

За змістом статті першої Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" (тут і надалі в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) централізоване питне водопостачання - це господарська діяльність із забезпечення споживачів питною водою за допомогою комплексу об`єктів, споруд, розподільних водопровідних мереж, пов`язаних єдиним технологічним процесом виробництва та транспортування питної води; централізоване водовідведення - це господарська діяльність із відведення та очищення стічних вод за допомогою системи централізованого водовідведення.

Відповідно до статті 19 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" послуги з централізованого питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання з урахуванням вимог Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" на підставі договору з: підприємствами, установами, організаціями, що безпосередньо користуються централізованим питним водопостачанням та/або централізованим водовідведенням. Договір про надання послуг з питного водопостачання та/або водовідведення укладається безпосередньо між підприємством питного водопостачання або уповноваженою ним юридичною чи фізичною особою і споживачем, визначеним у частині першій цієї статті. Порядок надання споживачам послуг з питного водопостачання та/або водовідведення встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

Згідно зі статтею 22 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" споживачі питної води зобов`язані своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення.

Судом встановлено, що за період з 01.12.2022 по 31.03.2023 позивачем надано, а відповідачем прийнято послуги з водопостачання та водовідведення на загальну суму 150 362, 34 грн, що підтверджується актами обстеження та зняття показань з вузла обліку за грудень 2022 року лютий 2023 року, актом обстеження водопостачання та водовідведення об`єкту №006079 від 13.03.2023, довідками Українського гідрометеорогічного центру України з інформацією про кількість опадів за даними спостереженнями метеостанції «Київ» за період з грудня 2022 року по березень 2023 року.

У матеріалах справи також наявна довідка АТ «Комінбанк» за вих. №85/5053 від 18.08.2023, яка підтверджує надсилання у період з 01.11.2022 по 31.07.2023 на адресу відповідача дебетових повідомлень.

Пунктом 2.1.8. договору передбачено, що облікові дані споживача щодо кількості та вартості спожитих ним послуг підлягають обов`язковому звірянню у виконавця. Споживач щоквартально, не пізніше 10-го числа наступного за звітним кварталом місяця та в інші строки (за письмовою вимогою виконавця) направляє до останнього письмовий звіт по обсягам наданих послуг (за встановленою виконавцем формою) та проводить з останнім звіряння обсягів наданих послуг у відповідному обліковому періоді, а також звіряння по проведених розрахунках за надані послуги. В разі невиконання споживачем цього пункту договору, облікові дані виконавця щодо кількості та вартості наданих послуг та проведених споживачем розрахунків у відповідних періодах вважаються безумовно погодженими споживачем.

Відповідно до п.2.2.5. договору в разі незгоди щодо кількості або вартості отриманих послуг, зазначених у розрахунковому документі, споживач зобов`язаний у десятиденний строк з дня направлення виконавцем розрахункового документа до банківської установи споживача, письмово повідомити про це виконавця та у цей же строк направити представника з обґрунтовуючими документами для проведення звіряння та підписання акта. В іншому випадку відмова споживача оплатити розрахунковий документ постачальника вважатиметься безпідставною.

Матеріали справи не містять та відповідачем, у порядку передбаченому ГПК України, суду не надано доказів, які б свідчили про незгоду відповідача із кількістю або вартістю отриманих за період з 01.12.2022 по 31.03.2023 послуг за договором.

З огляду на наведене вище, оскільки відповідач про незгоду щодо кількості або вартості отриманих за період з 01.12.2022 по 31.03.2023 послуг за договором позивача не повідомляв, свого представника з обґрунтовуючими документами для проведення звірки розрахунків та підписання акту не направляв, у силу положень пп.2.1.8. та 2.2.5. договору кількість та вартість наданих позивачем послуг з водопостачання та водовідведення за вказаний період вважаються безумовно погодженими відповідачем.

Щодо строку дії договору, то суд зазначає наступне.

Додатковою угодою № 1 від 05.11.2021 продовжено строк дії договору до 31.12.2022.

Відповідач у гарантійному листі за вих. №10 від 17.02023 гарантував позивачу сплату заборгованості за отримані послуги з водопостачання та водовідведення за договором, яка існувала стала на 17.02.2023 в розмірі 122 250, 60 грн.

Також відповідач листом за вих. №12 від 28.02.2023 звернувся до позивача з проханням про припинення надання послуг з водопостачання та водовідведення за договором у зв`язку із втратою права власності на майно з 01.03.2023.

Споживач зобов`язується в семиденний строк з моменту здійснення правочину щодо об`єктів водоспоживання (відчуження, придбання, прийняття в користування, тощо) письмово повідомити виконавця про здійснення правочину, внести зміни до дислокації об`єктів та надати виконавцю належним чином засвідчені копії документів, підтверджуючі вчинення відповідного правочину. У разі здійснення відчуження об`єкта водоспоживання споживач сплачує вартість спожитих ним послуг у повному обсязі по дату вчинення правочину (п.3.3.3. договору).

Матеріали справи не містять доказів підтверджуючих припинення відповідачем права власності на об`єкт водоспоживання за адресою: місто Київ, вулиця Будіндустрії, будинок 6, а тому суд позбавлений можливості встановити дату відчуження об`єкта водоспоживання.

Враховуючи, що сторонами не ставиться під сумнів чинність договору про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення №25633/5-01-Т від 14.07.2021 та останні виконували зобов`язання взяті на себе за цим договором, суд дійшов висновку, що сторони своїми конклюдентними діями змінили умови договору щодо строку його дії та продовжили термін дії договору.

Згідно з частиною 1 статті 530 Цивільного кодексу України, якщо в зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Додатковою угодою № 1 від 23.06.2022 до договору сторонами погоджено, що оплата послуг здійснюється споживачем на підставі розрахункового документа, який виконавець направляє споживачу в електронному вигляді (дебетові повідомлення) або у паперовому вигляді (вимоги-доручення, рахунки тощо) шляхом перерахування коштів на поточний рахунок виконавця щомісячно (в окремих випадках - один раз на квартал або рік), у п`ятиденний строк з дня направлення виконавцем розрахункового документа споживачу або до банківської установи споживача або отримання споживачем розрахункових документів іншим способом.

Також матеріали справи містять довідку банка за вих. №85/5053 від 18.08.2023, з реєстром дебетових повідомлень, що надсилались відповідачу в період з 01.11.2022 по 31.07.2023, а саме 09.12.2022 на суму 44 266, 15 грн, 11.01.2023 на суму 32 376, 97 грн, 13.02.2023 на суму 45 887, 48 грн, 08.03.2023 на суму 29 929, 33 грн

Приймаючи до уваги умови укладеного сторонами договору, суд дійшов висновку, що строк виконання відповідачем своїх грошових зобов`язань є таким, що настав.

Матеріалами справи підтверджується факт наявності у відповідача заборгованості розмірі 150 362, 34 грн по оплаті послуг з водопостачання та водовідведення за період з 01.12.2022 по 31.03.2023 доказів її погашення відповідачем, у порядку передбаченому ГПК України, суду не надано та вказана заборгованість не спростована, а тому суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення суми основної заборгованості.

Також позивачем заявлено до стягнення з відповідача 3% річних за загальний період з 15.12.2022 по 31.07.2023 в сумі 2 402, 57 грн та 5 302, 90 грн інфляційних втрат за загальний період з грудня 2022 року по липень 2023 року.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Виходячи із положень зазначеної норми, наслідки прострочення боржником грошового зобов`язання у вигляді інфляційного нарахування на суму боргу та 3 % річних, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом, не є санкціями, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові, а тому ці кошти нараховуються незалежно від вини боржника.

Суд звертає увагу на те, що сума боргу, внесена за період з 1 до 15 числа включно відповідного місяця, індексується за період з урахуванням цього місяця, а якщо суму внесено з 16 до 31 числа місяця, то розрахунок починається з наступного місяця. За аналогією, якщо погашення заборгованості відбулося з 1 по 15 число включно відповідного місяця - інфляційна складова розраховується без урахування цього місяця, а якщо з 16 до 31 числа місяця - інфляційна складова розраховується з урахуванням цього місяця.

Отже, якщо період прострочення виконання грошового зобов`язання складає неповний місяць, то інфляційна складова враховується або не враховується в залежності від математичного округлення періоду прострочення у неповному місяці.

Методику розрахунку інфляційних втрат за неповний місяць прострочення виконання грошового зобов`язання доцільно відобразити, виходячи з математичного підходу до округлення днів у календарному місяці, упродовж якого мало місце прострочення, а саме:

- час прострочення у неповному місяці більше півмісяця (> 15 днів) = 1 (один) місяць, тому за такий неповний місяць нараховується індекс інфляції на суму боргу;

- час прострочення у неповному місяці менше або дорівнює половині місяця (від 1, включно з 15 днями) = 0 (нуль), тому за такий неповний місяць інфляційна складова боргу не враховується.

Зазначений спосіб розрахунку склався як усталена судова практика, його використовують всі бухгалтерські програми розрахунку інфляційних.

Вказана правова позиція також викладена в постанові Верховного Суду у складі об`єднаної Палати Касаційного господарського суду від 20.11.2020 № 910/13071/19 та в постанові від 03.02.2023 у справі № 910/9374/21.

Перевіривши наданий позивачем розрахунок 3 % річних у розмірі 2 402, 57 грн за загальний період з 15.12.2022 по 31.07.2023, суд зазначає, що він виконаний невірно, оскільки при 3 % за грудень 2022 року позивачем визначено період прострочення з 15.12.2022 по 31.07.2023 та зазначено, що вказаному періоді 260 днів, тоді як вірна кількість днів за вказаний період є 229.

Враховуючи викладене вище судом здійснено власний розрахунок 3 % річних за загальний період з 15.12.2022 по 31.07.2023, обмежуючись сумами та періодами визначеним позивачем, а саме наступним чином:

Період оплатиСума бору (грн)Період нарахування 3% річних3 % річних (грн)грудень 202244 226, 1515.12.2022 - 31.07.2023832, 42січень 202332 376, 9717.01.2023 - 31.07.2023521, 58лютий 202345 887, 4819.02.2023 - 31.07.2023614, 77березень 202327 831, 7414.03.2023 - 31.07.2023320, 26Всього2 289, 03За розрахунком суду розмір 3 % річних за загальний період з 15.12.2022 по 31.07.2023 складає 2 289, 03 грн, а тому позов у частині стягнення 3 % річних підлягає частковому задоволенню, а саме в розмірі визначеному судом.

Також суд, перевіривши наданий позивачем розрахунок інфляційних втрат за загальний період грудня 2022 року по липень 2023 року в розмірі 5 302, 90 грн, зазначає, що він виконаний невірно, оскільки позивачем не враховано, що якщо час прострочення у неповному місяці менше або дорівнює половині місяця, то за такий неповний місяць інфляція не нараховується, тому судом здійснено власний розрахунок інфляційних втрат за вказаний період, обмежуючись сумами та періодами визначеними позивачем, а саме:

Період оплатиСума бору (грн)Період нарахування інфляціїІнфляція (грн)грудень 202244 226, 15грудень 2022 року липень 2023 року2 070, 05січень 202332 376, 97лютий 2023 року - липень 2023 року1 012, 72лютий 202345 887, 48березень 2023 року - липень 2023 року1 106, 36березень 202327 831, 74березень 2023 року - липень 2023 року671, 03Всього4 860, 16За розрахунком суду розмір інфляційних втрат за загальний період з грудня 2022 року по липень 2023 року складає 4 860, 16 грн, а тому позовні вимоги в цій частині підлягають частковому задоволенню, а саме в розмірі визначеному судом.

Відповідач доводів позивача не спростував, контррозрахунок заявлених до стягнення сум не надав.

Відповідно до ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно із ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до положень ст. 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. При цьому, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, згідно положень ст. 74 Господарського процесуального кодексу України. Згідно зі ст. 79 Господарського процесуального кодексу України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

З огляду на наведені вище норми, враховуючи доведення позивачем своїх позовних вимог, а відповідачем не представлення суду більш вірогідних доказів, ніж ті, які надані позивачем, суд прийшов до висновку про часткове задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача на користь позивача 150 362, 34 грн основного боргу, 2 289, 03 грн 3% річних та 4 860, 16 грн інфляційних втрат.

РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 86, 129, 233, 237 - 238, 240, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Приватного акціонерного товариства «Акціонерна Компанія «Київводоканал» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Реалті» про стягнення 158 067, 81 грн задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Стар Реалті» (08325, Київська область, Бориспільський район, село Щасливе, вулиця Лесі Українки, 14 ідентифікаційний код 42668748) на користь Приватного акціонерного товариства «Акціонерна Компанія «Київводоканал» (01015, місто Київ, вулиця Лейпцизька, будинок 1-А, ідентифікаційний код 03327664) 150 362 (сто п`ятдесят тисяч триста шістдесят дві) грн 34 коп. основного боргу, 2 289 (дві тисячі двісті вісімдесят дев`ять) грн 03 коп. 3% річних, 4 860 (чотири тисячі вісімсот шістдесят) грн 16 коп. інфляційних втрат та 2 674 (дві тисячі шістсот сімдесят чотири) грн 55 коп. судового збору.

3. У задоволенні іншої частини позову відмовити.

4. Після набрання рішенням суду законної сили видати наказ.

5. Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 241 ГПК України та може бути оскаржене до апеляційної інстанції у строки передбачені ст. 256 ГПК України.

Суддя В.М. Антонова

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116319959
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 158 067, 81 грн

Судовий реєстр по справі —911/3487/23

Судовий наказ від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Рішення від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Антонова В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні