Ухвала
від 16.01.2024 по справі 911/3803/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"16" січня 2024 р. Справа № 911/3803/23

Господарський суд Київської області у складі судді Яреми В.А., перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційно-будівельної компанії Еліт Строй

до Приватного акціонерного товариства Агробудмеханізація

про стягнення 123 778,28 гривень

встановив:

Через канцелярію Господарського суду Київської області від Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційно-будівельної компанії Еліт Строй надійшла позовна заява

Приватного акціонерного товариства Агробудмеханізація про стягнення 123 778,28 гривень, з яких: 79 922,44 грн основного боргу, 5 152,47 грн пені, 6 821,79 грн процентів за користування грошовими коштами, 34 881,58 грн інфляційних втрат.

Вказані вище вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем грошового зобов`язання за договором підряду №30 від 02.12.2020 в частині оплати вартості виконаних позивачем робіт.

Як вказано у позовній заяві, ТОВ ІБК Еліт Строй листом №117 від 21.12.2020 передало ПрАТ Агробудмеханізація акт приймання виконаних будівельних робіт №1 та довідку про вартість виконаних будівельних робіт, тоді як відповідачем не здійснено розрахунку за прийняті роботи, а тому у нього виникла заборгованість у сумі 79 922,44 грн.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 25.12.2023 у справі №911/3803/23 залишено позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційно-будівельної компанії Еліт Строй без руху, постановлено виявлені недоліки усунути протягом десяти днів з дня вручення зазначеної ухвали.

08.01.2024 через канцелярію Господарського суду Київської області від Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційно-будівельної компанії Еліт Строй надійшла заява про усунення недоліків разом з доданими до неї документами на підтвердження викладених у заяві пояснень.

Відповідно до приписів ст. ст. 174, 176 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

За відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

З огляду на вказані процесуальні приписи суд дійшов висновку про прийняття до розгляду відповідної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційно-будівельної компанії Еліт Строй та відкриття провадження у справі.

Згідно змісту прохальної частини позову Товариство з обмеженою відповідальністю Інвестиційно-будівельної компанії Еліт Строй просить розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідно до приписів ст. ст. 12, 247 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Беручи до уваги предмет, підстави та ціну позову, яка не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, суд дійшов висновку що справа за поданою Товариством з обмеженою відповідальністю Інвестиційно-будівельної компанії Еліт Строй позовною заявою є малозначною, а тому підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 91 ГПК України якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу.

З огляду на вказане суд дійшов висновку про витребування у позивача оригіналів: листа №117 від 21.12.2020, акта приймання виконаних будівельних робіт №1 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт, для огляду у судовому засіданні.

Відповідно до приписів ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

З огляду на вказане вище, враховуючи характер спірних правовідносин та викладені у позові обставини, а також необхідність огляду у судовому засіданні оригіналів письмових доказів, суд дійшов висновку про призначення даної справи до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін з власної ініціативи.

Суд пропонує учасникам справи подавати письмові пояснення та всі наявні документи на підтвердження їх правової позиції з метою розгляду справи в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису, на електронну адресу суду, у тому числі через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою.

Суд звертає увагу сторін, зокрема відповідача на те, що:

- згідно частин 6 статті 6 ГПК України - адвокати, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

- згідно ч.ч. 1, 4 ст. 170 ГПК України: будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Керуючись ст. ст. 12, 176, 234, 235, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

1. Прийняти до розгляду позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Інвестиційно-будівельної компанії Еліт Строй та відкрити провадження у справі №911/3803/23.

2. Призначити розгляд справи №911/3803/23 в порядку спрощеного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 13.02.2024 о 15:00 в приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: м. Київ, вул. С. Петлюри, 16/108.

3. Викликати у судове засідання представників сторін.

4. Витребувати у позивача оригінали: листа №117 від 21.12.2020, акта приймання виконаних будівельних робіт №1 та довідки про вартість виконаних будівельних робіт, для огляду у судовому засіданні.

5. Позивач вправі надати суду у письмовій формі заперечення на відзив та додаткові докази по справі (за наявності) - у строк до 13.02.2024.

6. Протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі відповідач вправі надати суду у письмовій формі відзив на позов та докази по справі (за наявності).

7. Довести до відома учасників справи, що у разі подання до суду заяв по суті, зокрема відзиву, відповіді на відзив та/або клопотань з процесуальних питань, до таких заяв та клопотань додаються докази надсилання (надання) їх копій та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

8. Роз`яснити учасникам справи, що згідно приписів ст. 118 Господарського процесуального кодексу України: право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку; заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

9. Повідомити учасників справи про можливість:

- надавати суду всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання тощо) в електронному вигляді, із застосуванням електронного цифрового підпису, на електронну адресу суду, у тому числі через на електронну адресу суду через особистий кабінет в системі Електронний суд, поштою або дистанційними засобами зв`язку;

- отримати інформацію в справі, що розглядається, на вебсторінці офіційного вебпорталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: ko.arbitr.gov.ua/sud5012/.

10. Повідомити учасників справи про обов`язок:

- зокрема, адвокатів та юридичних осіб зареєструвати офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі;

- вказувати у заявах, клопотаннях поясненнях відомості про наявність зареєстрованого електронного кабінету.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України та оскарженню окремо від рішення суду згідно ч. 2 ст. 254, ст. 255 ГПК України не підлягає.

Суддя В.А. Ярема

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116319962
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 123 778,28 гривень

Судовий реєстр по справі —911/3803/23

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 15.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні