Ухвала
від 16.01.2024 по справі 916/3176/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про витребування доказів

"16" січня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/3176/22Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

дослідивши матеріали справи

за заявою кредитора: Головного управління ДПС в Одеській області

до боржника: Приватного підприємства "Берсан" (68702, Одеська обл., Болградський район, м. Болград, вул. Леніна, буд. 107/А; код ЄДРПОУ 35697419)

про визнання банкрутом

Встановив:

Ухвалою підготовчого засідання суду від 06.02.2023р. відкрито провадження у справі про банкрутство ПП "Берсан"; визнано вимоги Головного управління ДПС в Одеській області до ПП "Берсан" в сумі 45 236 222, 27 грн.; решту вимог, які складаються із штрафних санкцій в сумі 4 562 080, 40 грн. та пені в сумі 9 618 439, 21 грн. слід врахувати в шосту чергу в реєстрі вимог кредиторів; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном боржника ПП "Берсан" строком на 170 календарних днів до 26.07.2023р.; призначено розпорядником майна боржника ПП "Берсан" арбітражного керуючого Черниша О.М.

Ухвалою попереднього засідання суду від 07.06.2023р. визначено розмір та перелік усіх визнаних вимог для внесення розпорядником майна боржника до реєстру вимог кредиторів.

Постановою Господарського суду Одеської області від 18.10.2023р. визнано банкрутом ПП "Берсан"; відкрито відносно ПП "Берсан" ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців до 18.10.2024р.; ліквідатором ПП "Берсан" призначено арбітражного керуючого Колмикову Т.О.

Ліквідатор банкрута арбітражний керуючий Колмикова Т.О. звернулася із клопотанням від 24.11.2023р. (вх. №43186/23 від 27.11.2023р.) та із доповненням до нього від 08.12.2023р. (вх. №44894/23 від 13.12.2023р.) про зобов`язання Болградську районну державну адміністрацію Одеської області надати господарському суду Одеської області реєстраційну справу ПП «Берсан». Клопотання обґрунтоване тим, що ліквідатором направлено запит за вих. №02-01/686 від 03.11.2023р. до керівника ПП «Берсан» з вимогою передати круглу печатку та штампи ПП «Берсан», оригінали засновницьких (статутних) документів банкрута, бухгалтерську та фінансову документацію, матеріальні цінності банкрута, а також оригінали документів, які необхідні для здійснення ліквідаційної процедури, однак відповіді не надходило. Ліквідатор банкрута звернулась із запитом №02-01/755 від 30.11.2023р. до Болградської районної державної адміністрації Одеської області, в якій зберігається реєстраційна справа ПП «Берсан», з проханням надати вищенаведену інформацію, однак отримала відмову у її наданні. Ліквідатор банкрута зазначає, що з метою необхідності встановлення осіб, які були засновниками та директорами ПП «Берсан» у підозрілий період, важливо ознайомитися з реєстраційною справою та засновницькими документами банкрута, що містяться в ній, оскільки саме ці документом є джерелом отримання необхідної інформації і є повними та достовірними; без ознайомлення з матеріалами реєстраційної справи та засновницькими документами банкрута, неможливо встановити повну та об`єктивну інформацію щодо банкрута та забезпечити підготовку процесуальних документів в межах справи.

До вказаного клопотання додано копії: запиту арбітражного керуючого від 03.11.2023р. №02-01/686 керівнику ПП «Берсан» Зибі А.О.; фіскальних чеків; запиту арбітражного керуючого від 30.11.2023р. №02-01/755 Болградській районній державній адміністрації щодо надання копій документів; відповідь Болградської районної державної адміністрації від 07.12.2023р. №01/01-16/23/4969, в якій повідомлено про неможливість задоволення запиту з посиланням на ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, в якому в графі «місце зберігання реєстраційної справи в паперовій формі» вказано Болградська районна державна адміністрація Одеської області.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Ч. 1 ст. 3 ГПК України передбачено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

З 21.10.2019р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства з дня введення в дію цього Кодексу визнано такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, суд застосовує норми Господарського процесуального кодексу України та Кодексу України з процедур банкрутства.

Ліквідатор у відповідності до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства - це арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення ліквідаційної процедури.

Згідно ч. 1 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб та інше.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно до ч. 2 ст. 81 ГПК України у клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Ч. 4 ст. 81 ГПК України передбачено, що у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Відповідно до ч. 6 ст. 81 ГПК України суд може уповноважити на одержання витребуваних ним доказів заінтересовану сторону.

Згідно ч.7 ст. 81 ГПК України будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Ч.8 ст. 81 ГПК України передбачено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Згідно п. 13 ч. 1 ст. 1 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" реєстраційна справа - сукупність документів у паперовій та/або електронній формі, що подавалися для проведення реєстраційних дій.

Відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, громадського формування, фізичної особи - підприємця: щодо юридичної особи (крім громадського формування та релігійної організації) та фізичної особи - підприємця - у виконавчих органах міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київській, Севастопольській міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях.

Згідно ч. 1 ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» витребування (вилучення) документів з реєстраційних справ здійснюється в порядку, визначеному законом.

Ч.ч. 2, 3 ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» передбачено, що суб`єкт державної реєстрації, у якого зберігається реєстраційна справа, зобов`язаний зробити копії документів, що вилучаються з реєстраційної справи, у паперовій та електронній формі у разі їх відсутності в Єдиному державному реєстрі. Копії документів у паперовій формі повинні бути пронумеровані, прошиті та завірені печаткою. До реєстраційної справи долучаються копія судового рішення про витребування документів, супровідний лист або документ, яким суд уповноважив особу на їх одержання, а також копія опису вилучених документів. Оригінали документів, вилучені з реєстраційної справи, надсилаються поштовим відправленням до суду або передаються безпосередньо особі, уповноваженій судом на їх одержання, і підлягають негайному поверненню суб`єкту державної реєстрації, у якого зберігаються реєстраційні справи, після проведення відповідних процесуальних дій.

Відповідно до ч. 4 ст. 30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у разі вилучення (виїмки) документів з реєстраційної справи на підставі ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів суб`єкт державної реєстрації, у якого зберігається реєстраційна справа, зобов`язаний зробити копії документів, що вилучаються з реєстраційної справи (щодо яких проведено виїмку), відповідно до частини другої цієї статті, а також долучити до реєстраційної справи копію такої ухвали та опис вилучених документів. Документи, вилучені з реєстраційної справи (щодо яких проведено виїмку), надаються безпосередньо особі, визначеній в ухвалі слідчого судді, суду.

Ст. 169 ГПК України передбачено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Тому судом встановлений порядок розгляду вказаної заяви за наявними доказами поза межами судового засідання.

Відповідно до ч. 2 ст. 232 ГПК України судовими рішеннями є: 1) ухвали; 2) рішення; 3) постанови; 4) судові накази.

Ч.ч.1, 2 ст. 18 ГПК України передбачено, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Враховуючи те, що заявником у клопотанні зазначені докази, які витребовується; вказано причини неможливості їх самостійного отримання з наданням відповідних доказів, суд задовольняє подане клопотання та витребовує у Болградської районної державної адміністрації Одеської області належним чином засвідчену копію реєстраційної справи ПП «Берсан».

Керуючись ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 81, 169, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1.Задовольнити клопотання ліквідатора Приватного підприємства «Берсан» (68702, Одеська обл., Болградський район, м. Болград, вул. Леніна, буд. 107/А; код ЄДРПОУ 35697419) арбітражного керуючого Колмикової Тетяни Олександрівни про витребування доказів.

2.Витребувати у Болградської районної державної адміністрації Одеської області належним чином засвідчену копію реєстраційної справи Приватного підприємства «Берсан» (68702, Одеська обл., Болградський район, м. Болград, вул. Леніна, буд. 107/А; код ЄДРПОУ 35697419).

Встановити строк для подання витребуваних судом доказів - десятиденний строк з дня вручення ухвали про витребування доказів.

Ухвала набирає законної сили 16 січня 2024р. у відповідності до ч. 2 ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Копію ухвали надіслати на електронну адресу арбітражного керуючого Колмикової Т.О. ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

Оригінал ухвали надіслати: Болградській районній державній адміністрації Одеської області (68702, Україна, Одеська область, Болградський район, м. Болград, пр-т Соборний, 149).

Суддя Грабован Лілія Іванівна

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116320324
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3176/22

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Постанова від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні