Ухвала
від 09.01.2024 по справі 918/1201/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

09 січня 2024 року м. Рівне Справа №918/1201/23

Господарський суд Рівненської області у складі судді Романюк Ю.Г., при секретарі судового засідання Рижій А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АКСЕЛЬ МЕДІКАЛ" (пров. Артилерійський, 5-А, оф. 1, м. Київ, 03113, код ЄДРПОУ 42517437) до відповідача-1 Громадської організації "Агенція журналістських розслідувань "ЧЕРВЕРТА ВЛАДА" (вул. Дубенська, буд. 46, кв. 75, м. Рівне, 35800, код ЄДРПОУ 34580596), до відповідача-2 ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації

у судове засідання з`явились представники:

від позивача: ТОВ "АСКЕЛЬ МЕДІКАЛ" - Гурез І.О. (в режимі ВКЗ)

від відповідача 1: ГО "Агенція журналістських розслідувань "ЧЕРВЕРТА ВЛАДА" - Воробйов О.Л. (в режимі ВКЗ)

від відповідача 2: ОСОБА_1. у залі засідань;

ВСТАНОВИВ:

28.11.2023 до Господарського суду Рівненської області звернулось ТОВ "АКСЕЛЬ МЕДІКАЛ" з позовом до Громадської організації "Агенція журналістських розслідувань "ЧЕРВЕРТА ВЛАДА", ОСОБА_1 про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації, в якому просить:

- визнати недостовірною та такою, що принижує ділову репутацію ТОВ "Аксель Медікал", інформацію, поширену Громадською організацією "Агенція журналістських розслідувань "ЧЕРВЕРТА ВЛАДА" та журналістом ОСОБА_1 на інтернет порталі https://4vlada.com, зокрема публікацію від ІНФОРМАЦІЯ_5 під назвою " ІНФОРМАЦІЯ_1 " за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_2 );

- зобов`язати Громадську організацію "Агенція журналістських розслідувань "ЧЕРВЕРТА ВЛАДА" та журналіста ОСОБА_1 спростувати інформацію, поширену на інтернет порталі https://4vlada.com, зокрема, в публікації від ІНФОРМАЦІЯ_5 під назвою "Недоказовий жах за колосальні гроші" у Рівному купили таке обладнання для реабілітації військових" за посиланням: https://4vlada.com/nedokazovyj-zhah-za-kolosalni-groshi-u-rivnomu-kupyly-takeobladnannia-dlia-reabilitatsii-vijskovyh);

- зобов`язати Громадську організацію "Агенція журналістських розслідувань "ЧЕРВЕРТА ВЛАДА" видалити інформацію поширену на інтернет порталі https://4vlada.com, зокрема, в публікації від ІНФОРМАЦІЯ_5 під назвою "Недоказовий жах за колосальні гроші" у Рівному купили таке обладнання для реабілітації військових" за посиланням: https://4vlada.com/nedokazovyj-zhah-za-kolosalni-groshi-u-rivnomu-kupyly-takeobladnannia-dlia-reabilitatsii-vijskovyh).

Ухвалою від 14.12.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання у справі призначено на 09.01.2024.

02.01.2024 від відповідачі надійшли відзиви на позовну заяву.

09.01.2024 у судове засідання з`явились представники усіх учасників судового процесу.

Представник позивача у судовому засіданні повідомив, що має намір скористатися сввоїм правом надання відзиву на позовну заяву.

Так, ухвалою від 14.12.2023 запропоновано відповідачу: подати суду відповідно до ст. 165 ГПК України протягом 15-ти днів з моменту отримання даної ухвали відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду.

При цьому, у разі отримання відзиву, позивач має процесуальне право на подання відповіді на відзив у строк, встановлений судом, а саме - протягом 5-ти днів з дня отримання відзиву.

З огляду на вказані обставини, суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання, виходячи з основних засад (принципів) господарського судочинства, зокрема, принципу змагальності сторін та рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Право на змагальність передбачає право сторін на ознайомлення з усіма наданими доказами або зауваженнями, поданими з метою вплинути на рішення суду та на їх коментування. Сторони будь-якого спору можуть на законних підставах очікувати, що з ними проконсультуються щодо того, чи потребує конкретний документ їхніх коментарів.

За умовами ч. 1 ст. 184 ГПК України у строк, встановлений судом, позивач має право подати відповідь на відзив, а відповідач - заперечення.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 183 ГПК України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196 - 205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою. Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених ч. 2 ст. 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Представники інших учасників справи проти відкладення підготовчого засідання не заперечили.

Також, суд звертає увагу учасників справи, що відповідно до змін у законодавстві, які набрали чинності 18.10.2023, а саме ч.6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Учасникам справи подати до суду інформацію щодо реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами; у разі відсутності електронного кабінету повідомити суд про обставини які унеможливили здійснення реєстрації у ЄСІТС.

З метою дотримання принципів господарського судочинства, а саме змагальності та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення надання можливості учасникам провадження у справі скористатися правами та обов`язками, передбаченими ГПК України, господарський суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання.

Керуючись ст. ст. 181-183, 185, 202, 222, 233, 234 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче судове засідання у справі № 918/1021/23 на "23" січня 2024 р. на 13:30 год.

2. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна, 26-А, в залі судових засідань №15.

3. Провести підготовче судове засідання "23" січня 2024 р. о 13:30 год. у Господарському суді Рівненської області із представником позивача - адвокатом Гурез І.О. (електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_4) та представником відповідача - адвокатом Воробйовим Є.Л. (електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_3 ) в режимі відеоконференції.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 235 ГПК України негайно після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Суддя Ю.Г. РОМАНЮК

Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116320612
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист ділової репутації та спростування недостовірної інформації у судове засідання з`явились

Судовий реєстр по справі —918/1201/23

Рішення від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Рішення від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Ю.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні