Ухвала
від 15.01.2024 по справі 924/61/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Хмельницький

"15" січня 2024 р. Справа № 924/61/24

Господарський суд Хмельницької області у складі

судді Крамара С.І., розглянувши матеріали

за позовом Заступника керівника Летичівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах:

1) Деражнянської міської ради, м. Деражня Хмельницької області

2) КП "Деражнянська ЖЕК №1", м. Деражня Хмельницької області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "М-7 ТРЕЙД", м. Запоріжжя

про:

- визнання недійсною додаткової угоди №3 від 06.04.2022 до договору про закупівлю товару №3 від 03.02.2022;

- стягнення 48 360,00грн

В С Т А Н О В И В:

08.01.2024 на адресу Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Заступника керівника Летичівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах: 1) Деражнянська міської ради, м. Деражня Хмельницької області, 2) КП "Деражнянська ЖЕК №1", м. Деражня Хмельницької області до Товариства з обмеженою відповідальністю "М-7 ТРЕЙД", м. Запоріжжя, відповідно до якої він просить суд визнати недійсною додаткову угоду №3 від 06.04.2022 до договору про закупівлю товару №3 від 03.02.2022, укладену між КП "Деражнянська ЖЕК №1" та Товариством з обмеженою відповідальністю "М-7 ТРЕЙД", а також стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "М-7 ТРЕЙД" на користь Деражнянської міської ради надмірно сплачені кошти за договором про закупівлю товару №3 від 03.02.2022 в сумі 48 360,00грн.

За правилами господарського процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 164 ГПК України, а також вимогам статті 172 цього Кодексу.

Статтею 162 ГПК України (зокрема, ч.3) встановлено вимоги до позовної заяви, а саме, позовна заява повинна містити - повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи підприємця (для фізичних осіб підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету (п. 2).

Однак, подана позовна заява, в порушення вимог ст. 162 ГПК України, не містить повного найменування позивача 2 - юридичної особи.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява має містити, зокрема, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Судом також звернуто увагу, що відповідно до ст. 46 ГПК України, сторони в судовому процесі - позивач та відповідач. Відповідач - це особа, якій пред`явлено позовну вимогу.

Тобто, аналізом викладеного, можна дійти висновку, що відповідач - це особа, яка, на думку позивача, порушила, не визнала чи оспорила суб`єктивні права, свободи чи інтереси позивача.

Відповідач притягається до справи у зв`язку з позовною вимогою, яка пред`являється до нього.

В позовній заяві позивачем зазначено відповідачем - Товариство з обмеженою відповідальністю "М-7 ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 44353937; адреса: 69032, м. Запоріжжя, вул. Південне шосе, буд. 57, офіс 36) та вказано, що правонаступником його є Товариство з обмеженою відповідальністю "НАЗАРБЕСТ ТРАНС" (код ЄДРПОУ 44353937; адреса: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, буд. 18).

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною особою яка міститься за вказаним ідентифікаційним кодом 44353937 є Товариство з обмеженою відповідальністю "НАЗАРБЕСТ ТРАНС" (місцезнаходження: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, буд. 18).

Проте в прохальній частині позовної заяви прокурор та позивачі просять суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "М-7 ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 44353937) 48 360,00грн надміру сплачених коштів за договором про закупівлю товару №3 від 03.02.2022.

Таким чином, позовна заява не містить змісту позовних вимог щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "НАЗАРБЕСТ ТРАНС" (код ЄДРПОУ 44353937). Водночас, позовну заяву з додатками було направлено саме йому за його юридичною адресою: 76018, м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, буд. 18, що підтверджується описом вкладення від 28.12.2023.

Відповідно до статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги ст.162 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

У разі не виконання вимог ухвали у визначений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Судом також звернуто увагу, що 18.10.2023 введено в дію положення Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" №3200-IX від 29.06.2023. Вказаним законом внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України, згідно із якими осіб, визначених частиною 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України, в обов`язковому порядку зобов`язано зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Відповідно до частини 6 статті 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

З огляду на викладене, при дослідженні судом позовної заяви на відповідність вимогам статті 162 ГПК України судом також встановлено, що позивач 2 не має зареєстрованого електронного кабінету у вказаній підсистемі ЄСІТС, що підтверджується відповіддю з Електронного суду №413362 від 11.01.2024 та самим прокурором.

Зважаючи на викладене, суд зазначає про обов`язок юридичних осіб, в т.ч. - КП "Деражнянська ЖЕК №1", зареєструвати електронний кабінет.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням: https://id.court.gov.ua/.

Слід наголосити на тому, що у разі невиконання учасником справи вимог Господарського процесуального кодексу України щодо обов`язкової реєстрації електронного кабінету, судом застосовуватимуться відповідні процесуальні наслідки.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Заступника керівника Летичівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних правовідносинах: 1) Деражнянської міської ради, м. Деражня Хмельницької області; 2) КП "Деражнянська ЖЕК №1", м. Деражня Хмельницької області до Товариства з обмеженою відповідальністю "М-7 ТРЕЙД", м. Запоріжжя про: визнання недійсною додаткової угоди №3 від 06.04.2022 до договору про закупівлю товару №3 від 03.02.2022; стягнення 48 360,00грн залишити без руху.

Встановити прокурору та позивачам строк для усунення недоліків заяви - протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

Попередити прокурора та позивачів про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала підписана та набрала законної сили 15.01.2024, оскарженню не підлягає.

Суддя С.І. Крамар

Віддруков. 5 прим.:

1 - до справи;

2 - Летичівська окружна прокуратура (вул. Чорновола, 3, смт. Летичів, 34500; е-пошта: let_oprok@khmel.gp.gov.ua) надісл. в ел. кабінет в системі "ЕС"

3 - Деражнянська міська рада (вул. Миру, 11/1, м. Деражня, Хмельницької області, 32200; е-пош. dermisradarada@ukr.net) надісл. в ел. кабінет в системі "ЕС"

4 - КП "Деражнянський ЖЕК №1" (вул. Миру, 8, м. Деражня, Хмельницької області, 32200) надісл. е-пошту derajnajek1@ukr.net

5 - Хмельницькій обласній прокуратурі, надісл. на е-пошту sekretariat@khmel.gp.gov.ua

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116321101
СудочинствоГосподарське
Сутьзакупівлю товару №3 від 03.02.2022; - стягнення 48 360,00грн

Судовий реєстр по справі —924/61/24

Рішення від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні