Ухвала
від 11.01.2024 по справі 991/11221/23
АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Cправа №991/11221/23

Провадження №11-сс/991/62/24

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Суддя-доповідач: ОСОБА_2

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 січня 2024 року місто Київ

Колегія суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого-судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

секретар судового засідання ОСОБА_5 ,

за участю:

підозрюваного ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7

прокурора ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційні скарги захисників підозрюваного ОСОБА_6 - адвокатів ОСОБА_9 та ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02 січня 2024 року щодо

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Любомль Ковельського району Волинської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, ч.3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України,

у кримінальному провадженні № 52018000000001172 від 29 листопада 2018 року,

В С Т А Н О В И Л А:

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02.01.2024 задоволено клопотання детектива та продовжено дію запобіжного заходу у виді тримання під вартою, застосованого до підозрюваного ОСОБА_6 , на строк 60 днів, до 01.03.2024 включно, але в межах строку досудового розслідування; визначено підозрюваному заставу у розмірі 60 460 000 грн, у разі внесення застави постановлено строком на два місяці з дня внесення застави, але в межах строку досудового розслідування, покласти на ОСОБА_6 обов`язки: прибувати за кожною вимогою до детектива, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження №52018000000001172 від 29.11.2018, прокурора, суду; не відлучатись із міста Києва без дозволу слідчого (детектива), прокурора або суду; повідомляти слідчого (детектива), прокурора та суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування з будь-якими особами, крім своїх захисників, слідчих (детективів) Національного антикорупційного бюро України (далі - НАБУ), прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (далі - САП) Офісу Генерального прокурора, слідчого судді (суду), з приводу обставин, викладених у повідомленні про підозру ОСОБА_6 , зокрема із підозрюваними ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та свідками у цьому кримінальному провадженні ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 ; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

На вказану ухвалу захисники підозрюваного ОСОБА_6 - адвокати ОСОБА_9 та ОСОБА_7 подали апеляційні скарги.

Захисник ОСОБА_9 у апеляційній скарзі стверджує про наявність підстав для скасування ухвали у зв`язку із неповнотою судового розгляду, невідповідністю висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження, та істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Щодо неповноти судового розгляду посилається на те, що всупереч тому, що можливий розмір митних платежів, що підлягають сплаті при ввезенні товарів в Україну, встановлюється виключно у спосіб, передбачений главою 8 Податкового кодексу України та главою 49 Митного кодексу України, слідчий суддя відмовив у клопотанні про витребування та дослідження протоколів огляду від 21.11.2022 та від 22.08.2022,які містили відомості щодо порядку та способу визначення можливого розміру митних платежів, тана підставі яких експертом визначались суми збитків, інкриміновані ОСОБА_6 .

Заперечує наявність обґрунтованої підозри у зв`язку з не підтвердженням розміру матеріальної шкоди належними та допустимими доказами, оскільки: 1) відповідно до положень Податкового кодексу України визначати грошові зобов`язання (суму податків і зборів) та здійснювати податковий контроль мають повноваження виключно органи державної податкової та митної служби, а тому правоохоронні органи не можуть брати участь в перевірках, які проводять контролюючі органи, та самостійно проводити перевірки з питань оподаткування; 2) якщо платник відповідно до Податкового кодексу України не визначив своє зобов`язання щодо сплати податку та узгоджене податкове повідомлення-рішення відсутнє, то у платника не виникає обов`язку сплати податку, а тому аналітичні довідки чи висновки експертів не можуть замінити узгоджене податкове повідомлення-рішення.

З цих же підстав вважає таким, що не відповідає фактичним обставинам справи висновок слідчого судді про те, що дані експертиз є достатніми для обґрунтування розміру шкоди з огляду на початкову стадію кримінального провадження.

Також автор апеляційної скарги стверджує про невідповідність фактичним обставинам справи таких висновків слідчого судді: щодо обґрунтованості ризику переховування від органу досудового розслідування,щодо відсутності соціальних зв`язків підозрюваного із Україною, щодо ризику впливу на свідків чи інших учасників кримінального провадження, щодо черговості та доцільності проведення слідчих/процесуальних дій, які перешкоджають завершенню досудового розслідування.

Крім того, на думку захисника, слідчим суддею не враховано непомірність розміру застави, не досліджено заперечення іншого захисника - ОСОБА_7 , та всупереч вимогам КПК України взято до уваги протокол допиту ОСОБА_6 в якості свідка.

Просить скасувати ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02.01.2024 та постановити нову, якою у задоволенні клопотання детектива відмовити в повному обсязі, або, у разі необхідності продовження застосування запобіжного заходу, застосувати до підозрюваного будь-який інший більш м`який запобіжний захід, не пов`язаний із триманням під вартою, зокрема домашній арешт або заставу у визначеному п.3 ч.5 ст.183 КПК України розмірі, з покладенням на нього процесуальних обов`язків передбачених ст.194 КПК України.

Захисник ОСОБА_7 у апеляційній скарзі зазначає, що ухвала не відповідає вимогам ст.370 КПК України, що слідчим суддею при розгляді справи порушено засади кримінального провадження: верховенство права, законність, забезпечення права на свободу та особисту недоторканність, рівність перед законом і судом, змагальність сторін та свободу в поданні ними суду своїх доказів.

Посилається на такі обставини.

Слідчий суддя не врахував, що не було дотримано порядку вручення повідомлення про підозру. Повідомлення про підозру складене та затверджене 08.10.2023, а вручене 08.11.2023, а не у день його складання, та не тією особою, яка його склала.

У діях ОСОБА_6 відсутній склад інкримінованих правопорушень, адже у клопотанні вказано, що він не був власником ввезених товарів. Відтак, оголошена підозра є необґрунтованою.

Слідчий суддя не узяв до уваги, що інкримінуючи створення злочинної організації, орган досудового розслідування не навів даних щодо викриття інших членів злочинної організації, а також «замовників послуг» з мінімізації обов`язкових бюджетних платежів. У той же час, перебувати у складі злочинної організації інші її учасники можуть лише з метою вчинення спільних злочинів із прямим умислом. Перебування осіб у складі злочинної організації приховано є неможливим, що свідчить про відсутність факту існування злочинної організації як такої. Також, детективом безпідставно вказано про заподіяння шкоди безпосередньо ОСОБА_6 , адже це суперечить іншим доводам клопотання про існування злочинної організації.

У разі якщо мало місце заподіяння шкоди внаслідок ухилення від сплати податків, то уповноважений орган мав здійснити донарахування несплачених митних платежів безпосередньо особам (фізичним чи юридичним), які ухилилися від сплати таких платежів. Доказів такого донарахування прокурором та детективом не надано.

Верховний Суд неодноразово вказував, що неможливо вимагати відшкодування шкоди, завданої внаслідок ухилення від сплати митних або податкових платежів, за рахунок осіб, яким інкриміновано ухилення від сплати податків чи митних платежів, адже ці суми мають сплатити після донарахування відповідні особи, які ухилилися від сплати цих коштів до бюджету. Окрім того, доводи слідства про майновий стан ОСОБА_6 є безпідставними, адже товарів на суму понад 2 млрд. грн. придбав не він, а юридичні особи, які наче б то мінімізовували сплату митних платежів. Шкода, у разі її доведення, має відшкодовуватися не самим ОСОБА_6 , а й іншими особами, із визначенням ролі кожного у заподіянні такої шкоди. Однак, у клопотанні не вказано яку шкоду завдано саме ОСОБА_6 , крім того, із клопотанням звернулась неуповноважена особа.

До клопотання не долучено ні плану досудового розслідування, ні вказівок прокурора із конкретними строками виконання.

Тривале продовження строку досудового розслідування спрямовано лише на здійснення тиску на ОСОБА_6 , який утримується у СІЗО, за час перебування в умовах якого у останнього різко погіршився стан здоров`я. Зокрема, є необхідним витребувати у ДУ «Київський слідчий ізолятор» відомості щодо звернення ОСОБА_6 до медичної частини цієї установи.

Недоведеним є ризик переховування від органу досудового розслідування, суду. Висновок щодо наявності вказаного ризику обґрунтовується лише на підставі тяжкості інкримінованого кримінального правопорушення, а також можливості виїзду за кордон, що суперечить нормам КПК України, усталеній практиці Європейського суду з прав людини.

Не надано доказів того, що ОСОБА_6 у ході здійснення досудового розслідування до свого затримання переховувався від слідства та суду, намагався перешкоджати слідству, впливати на свідків або перешкоджати розслідуванню іншим шляхом. Окрім того, з метою нівелювання ризику виїзду за кордон, суд може покласти обов`язок здати паспорт громадянина для виїзду за кордон, а також інші документи, що можуть слугувати підставою для пропуску на кордоні.

Також, стороною обвинувачення не надано жодних доказів, які б могли свідчити про переховування підозрюваного у разі обрання більш м`якого запобіжного заходу, в т.ч. з урахуванням характеру особи, її соціальних та сімейних зв`язків.

Просить скасувати ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02.01.2024 та постановити нову, якою обрати ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту із носінням електронного засобу контролю або у вигляді застави у розмірі від 2 до 4 мільйонів гривень. Місцем перебування ОСОБА_6 , визначити орендовану ним квартиру за адресою: АДРЕСА_2 .

Захисник підозрюваного ОСОБА_6 - адвокат ОСОБА_9 , будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце апеляційного розгляду, у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Згідно із ч.4 ст.405 КПК України неприбуття сторін або інших учасників кримінального провадження не перешкоджає проведенню розгляду, якщо такі особи були належним чином повідомлені про дату, час і місце апеляційного розгляду та не повідомили про поважні причини свого неприбуття. А тому апеляційна скарга розглядається без участі захисника ОСОБА_9 .

Підозрюваний ОСОБА_6 та його захисник ОСОБА_7 , у судовому засіданні підтримали вимоги поданих апеляційних скарг, посилаючись на доводи, наведені у них.

Прокурор САП ОСОБА_8 у судовому засіданні заперечив вимоги апеляційних скарг.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення підозрюваного ОСОБА_6 , його захисника ОСОБА_7 , прокурора САП ОСОБА_8 , перевіривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги є необґрунтованими.

У цьому провадженні встановлено такі обставини.

Детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування, а прокурорами САП - процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018.

За версією слідства, не пізніше жовтня 2017 року, більш точний час не встановлений, ОСОБА_6 , діючи з метою особистого збагачення, маючи широке коло знайомств серед службових осіб митних та правоохоронних органів, досвід правоохоронної діяльності у сфері протидії митним правопорушенням, досвід митно-брокерської та зовнішньо-економічної діяльності, адже фактично володів та управляв ПП «СІА-БРОК», яке займалося наданням митно-брокерських послуг, вирішив займатися протиправною діяльністю, яка полягала у наданні послуг суб`єктам господарської діяльності, які займалися продажем імпортованих товарів з країн Європейського Союзу (надалі - ЄС) на території України (надалі - замовники товарів) з незаконної мінімізації митних платежів при здійсненні їх імпорту, тобто у незаконному ввезенні на митну територію України через державний кордон у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Ягодин» (надалі - МАПП «Ягодин») товарів без належної сплати митних платежів, які підлягали сплаті до Державного бюджету України, усвідомлюючи при цьому невідворотність настання шкоди (матеріальних збитків) державним інтересам.

Відтак ОСОБА_6 розробив план вчинення низки злочинів, а саме умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), зловживання службовим становищем, службових підроблень. Разом з тим, усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел він не в змозі, оскільки для його реалізації необхідна участь низки осіб, які б злагоджено діяли з розподілом функцій та постійною координацією через підтримання комунікації з ним та між собою - не пізніше жовтня 2017 року (точніший час слідством не встановлено) вирішив створити, очолити й керувати стійким ієрархічним об`єднанням низки осіб, кількістю більше п`яти, об`єднаних метою вчинення злочинів, з єдиним планом, розподілом функцій між учасниками об`єднання, спрямованих на досягнення цього плану.

Відповідно до розробленого ОСОБА_6 злочинного плану члени злочинної організації повинні були підшукати замовників товарів, які б погодились мінімізувати митні платежі при здійсненні фактичного імпорту товарів, налагодити закупівлю, способи оплати, митне оформлення в країнах ЄС, безпосередню доставку товарів по території України замовникам товарів, а також реалізувати розроблені ним злочинні схеми незаконного ввезення через МАПП «Ягодин» товарів з приховуванням від митного контролю, які б унеможливлювали викриття протиправної діяльності, зокрема схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних фургонів без їх декларування та схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша ніж митна вартість фактично імпортованих товарів.

Схема ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних фургонів без їх декларування повинна була використовуватися злочинною організацією при здійсненні ввезення мобільних телефонів, аксесуарів до них, іншої комп`ютерної техніки, здебільшого виробництва торгової марки «Apple», інших коштовних товарів. Для налагодження закупівлі товарів торгової марки «Apple» на території ЄС, ОСОБА_6 вирішив використовувати свої зв`язки з керівництвом ТОВ ПІІ «АСБІС-УКРАЇНА», яке є дочірнім підприємством корпорації «ASBISC Enterprises PLS», що займається оптовими продажами комп`ютерної техніки на території ЄС та має логістичний склад у м. Прага Чеської Республіки, використовуючи в якості платників підконтрольні йому іноземні компанії «ALLWORLD GLOBAL TRADING LLP», «ALLEMAND KARLTON LP», в разі відсутності у замовників товарів спроможності здійснити оплату товарів самостійно. Якщо замовники товарів були спроможні самостійно здійснити закупівлю та оплату товарів, то планувалося використовувати митні агенції, які надавали митно-брокерські послуги на території ЄС та могли здійснити митне оформлення вивозу вказаних товарів з території ЄС, як місце доставки та митного оформлення товарів, з якого члени злочинної організації могли отримати їх для подальшого незаконного ввезення на митну територію України.

Для реалізації даної злочинної схеми ОСОБА_6 планував придбати вантажні фургони, надалі здійснити їх державну реєстрацію за учасниками злочинної організації, отримавши відповідні свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та комплекти номерних знаків. Після цього, планувалося подати до Територіальних сервісних центрів МВС України завідомо неправдиві заяви про втрату свідоцтв про реєстрацію вказаних транспортних засобів та заяв щодо перереєстрації транспортних засобів при заміні номерних знаків, таким чином отримати нові комплекти свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів і номерних знаків. Дані дії планувалося здійснити з метою конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами злочинної діяльності, адже відповідно до злочинного плану, при перебуванні вантажних фургонів на території ЄС повинні були використовуватися недійсні, внаслідок подання зазначених заяв, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів та комплекти номерних знаків до них, лише після проходження митного та прикордонного контролю відповідними компетентними органами Республіки Польща та виїзду на нейтральну смугу учасник злочинної організації повинен був змінити комплект номерних знаків на дійсні і при проходженні прикордонного, митного контролів та пересуванні по території України використовувати дійсне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та номерні знаки. Разом з тим, відповідно до розробленого ОСОБА_6 злочинного плану, з метою конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами злочинної діяльності, при проходженні митного та прикордонного контролю на території Республіки Польща, керування вантажним фургоном, подання необхідних документів повинен був виконувати окремий член злочинної організації, який підлягав заміні на іншого члена злочинної організації після виїзду з території Республіки Польща на нейтральну смугу.

Злочинним планом передбачалося декларування та подання достовірних документів стосовно товарів, що вивозяться з території ЄС, при проходженні митного та прикордонного контролю на території Республіки Польща. Натомість при прибутті до зони митного контролю МАПП «Ягодин» та подальшому проходженні прикордонного та митного контролю учасник злочинної організації мав приховувати факт ввезення вказаних товарів, діючи в порушення вимог ст.ст. 75, 198, 374 Митного кодексу України, не здійснювати декларування їх ввезення на митну територію України з метою унеможливлення подальшого нарахування та сплати митних платежів. Після проходження прикордонного та митного контролю, тобто фактичному імпорті (випуску у вільний обіг) ввезених товарів без сплати митних платежів, учасник злочинної організації повинен був доставити їх замовникам товарів або на складські приміщення, які планувалося використовувати учасниками злочинної організації для сортування і подальшого відправлення товарів замовникам товарів, а також для зберігання вантажних фургонів та інших засобів, які використовувалися при здійсненні злочинної діяльності.

Схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша ніж митна вартість фактично імпортованих товарів, повинна була використовуватися злочинною організацією здебільшого при здійсненні ввезення на митну територію України інших, більш об`ємних комерційних партій товарів, зокрема: автомобільних запчастин, одягу, взуття, комп`ютерної техніки, електронної техніки, косметики тощо.

Відповідно до злочинного плану ОСОБА_6 члени злочинної організації повинні були підшукати юридичні особи - нерезиденти України та юридичні особи, які зареєстровані на території України, скласти від їх імені завідомо неправдиві зовнішньоекономічні договори (контракти) стосовно нібито придбання та подальшу поставку на митну територію України товарів з невеликою митною вартістю відносно об`єму та ваги, зокрема будівельних матеріалів та плит деревостружкових (надалі - «товарів прикриття»), на підставі яких надалі нібито здійснювати імпорт через МАПП «Ягодин» на митну територію України «товарів прикриття» за допомогою вантажних автомобілів з причепами найманих перевізників. Окрім зазначеного, вказані юридичні особи, зареєстровані на території України, повинні були пройти відповідну акредитацію, тобто зареєструватися суб`єктом зовнішньоекономічної діяльності, та перераховувати кошти з відкритих банківських рахунків на єдиний казначейський рахунок ДФС України, з якого будуть сплачуватися митні платежі, які нараховуватимуться при митному оформленні імпорту «товарів прикриття».

Злочинним планом передбачалося, що замовники товарів повинні були самостійно чи через відповідних членів злочинної організації здійснити закупівлю та оплату товарів, після чого здійснити переміщення товарів до митних агенцій, які надавали митно-брокерські послуги на території ЄС та могли здійснити митне оформлення подальшого вивозу вказаних товарів з території ЄС до України за допомогою вантажних автомобілів з причепами, які були найняті членами злочинної організації. На вказаних митних агенціях, за контролю та координації членів злочинної організації, планувалося формувати партії товарів для завантаження та подальшого переміщення на митну територію України.

Відповідно до розробленого злочинного плану окремі учасники злочинної організації, використовуючи кваліфіковані сертифікати відкритих ключів та паролі до них (надалі - ЕЦП) директорів юридичних осіб, зареєстрованих на території України, повинні були подавати митні декларації типу «ІМ 40 ЕА», тобто попередні митні декларації з обсягом даних, необхідних для випуску товарів у митний режим ввезення товарів в режимі імпорту (випуск для вільного обігу), чи митні декларації типу «ІМ 40 ЕЕ», тобто попередні митні декларації з обсягом даних, необхідних для пропуску товарів через митний кордон України та доставлення до митного органу призначення при ввезенні товарів у режимі імпорту (випуск для вільного обігу), в яких зазначити завідомо неправдиві відомості щодо імпорту на митну територію України «товарів прикриття» для подальшого проходження митного контролю вказаними транспортними засобами. До вказаних декларацій повинні були додаватися в електронній формі товаросупровідні документи, зокрема: експортні декларації ніби оформлені в компетентних органах Республіки Польща, інвойси (рахунки-фактури), специфікації (документи щодо технічних характеристик), CMR (товаро-транспортні накладні), в яких повинні були бути зазначені завідомо неправдиві відомості щодо придбання, експорту з митної території ЄС з метою імпорту на митну територію України «товарів прикриття».

Злочинним планом передбачалося декларування та подання достовірних документів стосовно товарів, що вивозяться з території ЄС, при проходженні митного та прикордонного контролю на території Республіки Польща, натомість при прибутті до зони митного контролю МАПП «Ягодин» та подальшому проходженні прикордонного та митного контролю, митні формальності повинні були бути здійснені відповідно до попередньо поданих митних декларацій типу «ІМ 40 ЕА» чи «ІМ 40 ЕЕ», тобто повинно було б бути здійснене митне оформлення не фактично імпортованих товарів, а «товарів прикриття». Дані дії повинен був контролювати окремий учасник злочинної організації, який мав можливість перебувати в МАПП «Ягодин», оскільки підконтрольне ОСОБА_6 ПП «СІА-БРОК» винаймало офісні приміщення безпосередньо в зоні митного контролю. Разом з тим, у випадку прийняття ініціативного рішення службовими особами митного поста «Ягодин» Волинської митниці ДФС (надалі - МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС) застосувати форми митного контролю чи спрацювання автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (надалі - системи ризиків АСАУР), яке б зобов`язувало службову особу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС здійснити форми митного контролю, які б викрили факти незаконного переміщення товарів за даною схемою, члени злочинної організації повинні були переконати службову особу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС вчинити зловживання своїм службовим становищем шляхом нездійснення заходів щодо документування даної злочинної діяльності, внесення до Автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» (надалі - АСМО «Інспектор») завідомо неправдивої інформації, складання завідомо підроблених документів - актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі чи багажу, після чого дозволити виїзд вказаних транспортних засобів з незаконно ввезеними товарами на митну територію України.

Після виїзду з МАПП «Ягодин» транспортні засоби з незаконно ввезеними товарами повинні були прибути до складських приміщень, які використовували члени злочинної організації, де здійснювалося сортування і подальше відправлення товарів замовникам товарів. Окрім зазначеного, після розвантаження товарів, учасниками злочинної організації планувалося заздалегідь виготовити цифрові фотографії вантажних автомобілів з причепами, а також «товарів прикриття», які ніби завантажені до вказаних причепів, та в разі необхідності обробити їх за допомогою програми графічного редактора до такого стану, який би унеможливлював встановити місце здійснення фотографування.

Відповідно до злочинного плану ОСОБА_6 після вивантаження незаконно ввезених товарів на митну територію України та виготовлення зазначених цифрових фотографій, вантажні автомобілі з причепами повинні були прибути до митного органу призначення, якими були обрані митний пост «Ковель» Волинської митниці ДФС (надалі - МП «Ковель» Волинської митниці ДФС) чи Відділ митного оформлення № 5 митного поста «Ягодин» Волинської митниці ДФС (надалі - ВМО № 5 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС) для подальшого проходження митного контролю. Учасники злочинної організації, використовуючи ЕЦП директорів юридичних осіб, зареєстрованих на території України, повинні були подавати митні декларації типу «ІМ 40 ДЕ», тобто додаткові декларації до попередніх митних декларацій при ввезенні товарів у режимі імпорту (випуск для вільного обігу), в яких зазначити завідомо неправдиві відомості щодо імпорту на митну територію України «товарів прикриття», до вказаних декларацій повинні були додаватися товаросупровідні документи, зокрема: експортні декларації ніби оформлені в компетентних органах Республіки Польща, інвойси (рахунки-фактури), специфікації (документи щодо технічних характеристик), CMR (товаро-транспортні накладні), інші документи необхідні для проведення митного контролю, в яких повинні були бути зазначені завідомо неправдиві відомості щодо придбання, експорту з митної території ЄС з метою імпорту на митну територію України «товарів прикриття». В разі прийняття ініціативного рішення службовими особами митного органу призначення застосувати форми митного контролю чи спрацювання системи ризиків АСАУР, яке б зобов`язувало службову особу митного органу призначення здійснити форми митного контролю, які б викрили факти незаконного переміщення товарів за даною схемою, в тому числі проведення огляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення чи забезпечення ідентифікації товарів та/або транспортних засобів шляхом здійснення цифрової фотозйомки, члени злочинної організації повинні були переконати службову особу митного органу призначення вчинити зловживання своїм службовим становищем, шляхом нездійснення заходів щодо документування даної злочинної діяльності, внесення до АСМО «Інспектор» завідомо неправдивої інформації, складання завідомо підроблених документів - актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі чи багажу. Разом з цим, учасники злочинної організації повинні були надати службовим особам митного органу призначення заздалегідь виготовлені, редаговані за допомогою програми графічного редактора цифрові фотографії, для їх подальшого завантаження до АСМО «Інспектор» як додатків до актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі, багажу чи результату виконання забезпечення ідентифікації товарів та/або транспортних засобів, шляхом здійснення цифрової фотозйомки.

У результаті реалізації даної злочинної схеми злочинна організація повинна була мінімізувати митні платежі у розмірі різниці між митними платежами, які повинні були бути сплачені при здійсненні імпорту на митну територію України товарів відповідно до законодавства України, у випадку достовірного декларування та фактично сплаченими митними платежами внаслідок удаваного імпорту «товарів прикриття».

Реалізуючи свій злочинний умисел, завдяки своєму досвіду в комерційній діяльності, організаторським здібностям, соціальним зв`язкам, доступним майновим ресурсам ОСОБА_6 не пізніше жовтня 2017 року, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, створив злочинну організацію з метою вчинення тяжких злочинів, до складу якої увійшли ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , а також інші особи, які добровільно погодилися на злочинну пропозицію ОСОБА_6 ..

Вказані особи зорганізувалися у внутрішньо та зовнішньо стійке ієрархічне об`єднання, мали на меті спільне вчинення злочинів, у тому числі тяжких, діяли умисно й добровільно, усвідомлювали наслідки своїх спільних злочинних дій, були обізнаними зі злочинним планом, розробленим ОСОБА_6 , власними функціями з його реалізації у відповідних частинах, координували свої злочинні дії між собою, підкоряючись при цьому ОСОБА_6 , виконуючи його вказівки, вживали заходів зі збереження діяльності злочинної організації в таємниці.

Стійкість злочинної організації було забезпечено стабільністю складу її учасників, забезпеченням безпечності та постійності її функціонування, міцними внутрішніми зв`язками між учасниками організації, тривалістю діяльності злочинної організації (понад один рік), чітким визначенням функцій кожного з учасників злочинної організації, високим рівнем узгодженості дій учасників, постійною ефективною комунікацією, звітністю та контролем всередині організації, єдиним планом злочинної діяльності.

Ієрархічність злочинної організації було забезпечено її структуруванням за рівнями, що включали загальну підпорядкованість ОСОБА_6 , а також чітко визначену підпорядкованість рядових членів злочинної організації керівникам нижчої ланки, зокрема ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , вертикальними зв`язками між вищими та нижчими структурами об`єднання.

ОСОБА_6 визначив конкретні завдання учасників організації, об`єднав їхні зусилля, скоординував їх дії і забезпечив спільну діяльність, спрямовану на досягнення розробленого ним плану.

Окрім вказаних учасників злочинної організації, ОСОБА_6 до злочинної діяльності злочинної організації були залучені інші, не встановлені на даний час особи, в тому числі із числа працівників підконтрольного йому ПП «СІА-БРОК», які здійснювали здебільшого пособницькі функції при реалізації схеми ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами.

Так члени злочинної організації, створеної та очолюваної ОСОБА_6 , діючи відповідно до злочинного плану останнього, реалізуючи схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних фургонів без їх декларування, дійшли згоди із замовниками товарів, які погодились мінімізувати митні платежі при здійсненні фактичного імпорту товарів, стосовно незаконної винагороди злочинній організації за дані дії, налагодили систематичну закупівлю товарів, оплату та їх митне оформлення в країнах ЄС.

Надалі, зважаючи на обсяги незаконного ввезення товарів, ОСОБА_6 із залученням інших членів злочинної організації протягом часу діяльності очолюваної ним злочинної організації, здійснив придбання чотирьох вантажних фургонів «Renault Master», здійснив їх державну реєстрацію за учасниками злочинної організації, отримавши відповідні свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та комплекти номерних знаків, організував подачу до Територіальних сервісних центрів МВС України (надалі - ТСЦ) завідомо неправдивих заяв про втрату свідоцтв про реєстрацію вказаних транспортних засобів та заяв щодо перереєстрації вказаних транспортних засобів при заміні номерного знаку, отримавши нові комплекти свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів і номерні знаки. Після чого налагодив систематичне незаконне ввезення партій товарів за допомогою даних транспортних засобів протягом часу діяльності очолюваної ним злочинної організації. При цьому з метою конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами злочинної діяльності за вказівками ОСОБА_6 здійснювалася неодноразова перереєстрація вантажних фургонів за новими формальними власниками для отримання нових комплектів свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів і номерних знаків.

Так, 28.02.2018 ОСОБА_15 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 придбав вантажний фургон «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_1 , та того ж дня здійснив його державну реєстрацію в ТСЦ 0741, отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_2 та номерні знаки - НОМЕР_3 .

02.03.2018 ОСОБА_15 подав до ТСЦ 0741 заяву про втрату даного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, таким чином того дня отримав нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_4 .

03.03.2018 ОСОБА_15 подав до ТСЦ 0741 заяву щодо перереєстрації вказаного транспортного засобу при заміні номерного знаку, таким чином того дня отримав нові номерні знаки - НОМЕР_5 та нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_6 .

Надалі члени злочинної організації, діючи за вказівками ОСОБА_6 , організували та здійснювали перереєстрацію вантажного фургону «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_1 , за новими формальними власниками, зокрема:

- 09.08.2018 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_27 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_7 та номерні знаки - НОМЕР_8 ;

- 09.08.2018 у ТСЦ 0742 за ОСОБА_28 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_9 та номерні знаки - НОМЕР_10 .

Разом з цим, 23.02.2018 ОСОБА_17 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 , придбав вантажний фургон «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_11 , та того ж дня здійснив його державну реєстрацію в ТСЦ 0741, отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_12 та номерні знаки - НОМЕР_13 .

01.03.2018 ОСОБА_17 подав до ТСЦ 0741 заяву про втрату даного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, таким чином того дня отримав нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_14 .

03.03.2018 ОСОБА_17 подав до ТСЦ 0741 заяву щодо перереєстрації вказаного транспортного засобу при заміні номерного знаку, таким чином того дня отримав нові номерні знаки - НОМЕР_15 нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_16 .

Надалі члени злочинної організації, діючи за вказівками ОСОБА_6 , організували та здійснювали перереєстрацію вантажного фургону «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_11 , за новими формальними власниками, зокрема:

- 13.07.2018 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_29 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_17 та номерні знаки - НОМЕР_18 ;

- 29.12.2018 у ТСЦ 0742 за ОСОБА_30 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_19 та номерні знаки - НОМЕР_20 .

Орім цього, 11.10.2017 ОСОБА_13 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 , придбав вантажний фургон «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_21 , та здійснив його державну реєстрацію в ТСЦ, отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_22 та номерні знаки - НОМЕР_23 .

20.10.2017 ОСОБА_13 подав до ТСЦ 0741 заяву про втрату даного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, таким чином того дня отримав нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_24 та номерні знаки - НОМЕР_25 .

Надалі члени злочинної організації, діючи за вказівками ОСОБА_6 , організували та здійснювали перереєстрацію вантажного фургону «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_21 , за новими формальними власниками, зокрема:

- 02.08.2018 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_31 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_26 та номерні знаки - НОМЕР_27 ;

- 02.01.2019 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_32 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_28 та номерні знаки - НОМЕР_29 .

Окрім зазначеного, на початку листопада 2018 року ОСОБА_21 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 , придбав за кордоном вантажний фургон «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_30 , імпортував його на територію України та 14.11.2018 здійснив його державну реєстрацію в ТСЦ 0741, отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_31 та номерні знаки - НОМЕР_32 .

16.11.2018 ОСОБА_21 подав до ТСЦ 0741 заяву про втрату даного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, таким чином того дня отримав нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_33 .

17.11.2018 ОСОБА_21 подав до ТСЦ 0741 заяву щодо перереєстрації вказаного транспортного засобу при заміні номерного знаку, таким чином того дня отримав нові номерні знаки - НОМЕР_34 нове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_35 .

Надалі члени злочинної організації, діючи за вказівками ОСОБА_6 , організували та здійснили перереєстрацію вантажного фургону «Renault Master», номер кузова (VIN) НОМЕР_30 , за новим формальним власниками, зокрема 02.01.2019 у ТСЦ 0741 за ОСОБА_33 , отримавши свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_36 та номерні знаки - НОМЕР_37 .

В свою чергу ОСОБА_10 , діючи в складі злочинної організації, за вказівкою та фінансування ОСОБА_6 , підшукав та надалі управляв складськими приміщеннями, які розташовувалися на території міста Любомль Ковельського району Волинської області, зокрема складські приміщення, що розташовані за адресою: Волинська область, Ковельський район, місто Любомль, вулиця Дружби, 58, які надалі були змінені на складські приміщення, які розташовані за адресою: АДРЕСА_3 , на земельній ділянці з кадастровим номером 0723310100:01:000:1031. Дані складські приміщення використовувалися для забезпечення злочинної діяльності, для сортування і подальшого відправлення товарів замовникам товарів, зберігання вантажних фургонів, особистих телефонів членів злочинної організації, які безпосередньо здійснювали незаконне ввезення товарів через МАПП «Ягодин», безпосередньо під час вчинення злочинів тощо.

ОСОБА_6 визначив окремих членів злочинної організації, які повинні були безпосередньо виконувати функції водіїв вказаних вантажних автомобілів, при переміщенні товарів з території ЄС до МАПП «Ягодин», здійснювати незаконне ввезення товарів через МАПП «Ягодин» на територію України, приховавши при цьому факт ввезення комерційних партій товарів, в порушення вимог ст.ст. 75, 198, 374 Митного кодексу України, не здійснювати декларування їх ввезення на митну територію України, зокрема: ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 .

ОСОБА_6 довів вказаним особам, що при вчиненні визначених їм злочинних функцій, вони повинні виконувати його вказівки, а також керівників нижчої ланки, зокрема ОСОБА_10 , ОСОБА_12 та ОСОБА_11 щодо отримання партій товарів, їх переміщення, проходження митних та прикордонних контролів на територіях Республіки Польщі та України, подальшого переміщення партій товарів по території України.

Надалі членами злочинної організації, в результаті виконання злочинного плану ОСОБА_6 , за схемою ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних фургонів без сплати митних платежів, її членами було вчинено 49 кримінальних правопорушень, передбачених ч.2, 3 ст.212 КК України, тобто умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних, великих та особливо великих розмірах, вчинених за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації, що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів в загальній сумі 221 215 877,08 гривень. Окрім вищевикладеного, ОСОБА_6 у не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 2019 року, діючи відповідно до свого злочинного плану, реалізуючи схему ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша, ніж митна вартість фактично імпортованих товарів, дійшов згоди із замовниками товарів, які погодились незаконно мінімізувати митні платежі при здійсненні фактичного імпорту товарів, стосовно незаконної винагороди злочинній організації за дані дії, налагодив систематичну закупівлю, оплату, накопичення на визначених ним митних агенціях та митне оформлення товарів в країнах ЄС.

Надалі ОСОБА_6 підшукав юридичних осіб - нерезидентів України, зокрема: «Zinol s.r.o.» (реєстраційний № 07262868, зареєстрована за адресою: Novovysoиanskб 219/19, 190 00 Praha (Прага) 9, Чеської Республіки), «LinksTech Limited» (реєстраційний № 2558582, зареєстрована за адресою: Unit 1405, 14F, Tower 1, Admiralty Centre, 18 Harcourt Road, Hong Kong (Гонконг), Китайська Народна Республіка), «PAN LUBRICANTS S.A.» (реєстраційний № 118309, зареєстрована за адресою: Suite 925A Block 8/9, Europort Gibraltar, GXII 1AA, Гібралтар), а також юридичних осіб, які зареєстровані на території України, зокрема: ТОВ «СТОК СІТІ» (код ЄДРПОУ 41656417), ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП» (код ЄДРПОУ 39670060), ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ» (код ЄДРПОУ 40245852), ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 41396339), та організував підготовку від їх імені завідомо неправдивих зовнішньоекономічних договорів (контрактів) стосовно придбання та поставки на митну територію України товарів з невеликою митною вартістю відносно об`єму та ваги, зокрема будівельних матеріалів та плит деревостружкових («товарів прикриття»).

Разом з тим ОСОБА_6 отримав ЕЦП директора ТОВ «СТОК СІТІ» ОСОБА_34 , директора ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП» ОСОБА_35 , ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ» ОСОБА_36 , ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ» ОСОБА_37 , а також можливість здійснювати розрахунки від імені зазначених юридичних осіб, оскільки отримав ключі та паролі до систем «Клієнт-Банк», рахунків відкритих вказаними юридичними особами у відповідних банківських установах України.

ОСОБА_6 забезпечив акредитацію ТОВ «СТОК СІТІ», ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП», ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ», ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ», тобто забезпечив їх реєстрацію як суб`єктів зовнішньоекономічної діяльності та організував надання до Волинської митниці ДФС завідомо неправдивих зовнішньоекономічних договорів (контрактів) стосовно придбання та поставки на митну територію України «товарів прикриття», зокрема:

- Договору № ZS-01/2019 від 04.02.2019, між «Zinol s.r.o.» та ТОВ «СТОК СІТІ»;

- Договору № LA-2019 від 11.03.2019, між «LinksTech Limited» та ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП»;

- Договору № PA/2019-UA від 05.04.2019, між «PAN LUBRICANTS S.A.» та ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ»;

- Договору № PP/2019-UA від 22.04.2019, між «PAN LUBRICANTS S.A.» та ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ».

Разом з тим ОСОБА_6 в не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше лютого 2018 року, довів деталі свого злочинного плану, спрямованого на реалізацію злочинної схеми ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів із причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», до окремих учасників існуючої на той час злочинної організації, яка була ним створена та очолювана, а саме: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , іншим не встановленим досудовим розслідуванням особам, яких планував залучити до реалізації даної злочинної схеми, та отримав від них добровільну згоду на його виконання.

ОСОБА_6 із залученням інших членів злочинної організації забезпечив періодичний перерахунок коштів з банківських рахунків ТОВ «СТОК СІТІ», ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП", ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ», ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ» на єдиний казначейський рахунок ДФС України, в достатній кількості для сплати митних платежів нарахованих Волинською митницею ДФС при митному оформленні імпорту «товарів прикриття».

Відповідно до визначених ОСОБА_6 ролей ОСОБА_12 та ОСОБА_11 було доручено здійснювати координацію дій із замовниками товарів стосовно здійснення закупівлі, оплати та переміщення товарів до митних агенцій, які надавали митно-брокерські послуги на території ЄС та могли здійснити митне оформлення подальшого вивозу вказаних товарів з території ЄС до України за допомогою вантажних автомобілів з причепами.

ОСОБА_11 та інші учасники злочинної організації, з числа працівників очолюваного ним ПП «СІА-БРОК», повинні були здійснити замовлення послуг з перевезення товарів з митних агенцій на території Республіки Польща до України, здійснити їх оплату, в тому числі, використовуючи в якості платника підконтрольну ОСОБА_6 іноземну компанію «ALLEMAND KARLTON LP».

В свою чергу ОСОБА_13 та інші учасники злочинної організації, діючи відповідно до визначених їм ролей, перебуваючи на території Республіки Польща, а саме митних агенціях, які надавали митно-брокерські послуги на території ЄС, повинні були координувати формування партії товарів для завантаження та подальшого переміщення на митну територію України, контролювати проходження митного та прикордонного контролю вантажними автомобілями з причепами компетентними органами Республіки Польща та проходження митного та прикордонного контролю в МАПП «Ягодин».

ОСОБА_11 та інші учасники злочинної організації, з числа працівників очолюваного ним ПП «СІА-БРОК», використовуючи ЕЦП директорів ТОВ «СТОК СІТІ», ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП", ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ», ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ», повинні були подавати митні декларації типу «ІМ 40 ЕА», тобто попередні митні декларації з обсягом даних, необхідних для випуску товарів у митний режим ввезення товарів в режимі імпорту (випуск для вільного обігу), чи митні декларації типу «ІМ 40 ЕЕ», тобто попередні митні декларації з обсягом даних, необхідним для пропуску товарів через митний кордон України та доставлення до митного органу призначення при ввезенні товарів в режимі імпорту (випуск для вільного обігу), в яких зазначити завідомо неправдиві відомості щодо імпорту на митну територію України «товарів прикриття» для подальшого проходження митного контролю вказаними транспортними засобами. До вказаних декларацій повинні були додаватися в електронній формі товаросупровідні документи, зокрема: експортні декларації ніби оформлені в компетентних органах Республіки Польща, інвойси (рахунки-фактури), специфікації (документи щодо технічних характеристик), CMR (товаро-транспортні накладні), в яких повинні були бути зазначені завідомо неправдиві відомості щодо придбання, експорту з митної території ЄС з метою імпорту на митну територію України «товарів прикриття».

ОСОБА_13 , ОСОБА_11 та інші учасники злочинної організації повинні були забезпечити декларування та подання достовірних документів стосовно товарів, що вивозяться з території ЄС, при проходженні митного та прикордонного контролю на території Республіки Польща, натомість при прибутті до зони митного контролю МАПП «Ягодин» та подальшому проходженні прикордонного та митного контролю, митні формальності повинні були бути здійснені відповідно до попередньо поданих митних декларацій типу «ІМ 40 ЕА» чи «ІМ 40 ЕЕ», тобто повинно було б бути здійснене митне оформлення не фактично імпортованих товарів, а «товарів прикриття». У випадку прийняття ініціативного рішення службовими особами МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС застосувати форми митного контролю чи спрацювання системи ризиків АСАУР, яке б зобов`язувало службову особу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС здійснити форми митного контролю, які б викрили факти незаконного переміщення товарів за даною схемою, члени злочинної організації повинні були переконати службову особу МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС вчинити зловживання своїм службовим становищем, шляхом нездійснення заходів щодо документування даної злочинної діяльності, внесення до АСМО «Інспектор» завідомо неправдивої інформації, складання завідомо підроблених документів - актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі чи багажу, після чого дозволити виїзд вказаних транспортних засобів з незаконно ввезеними товарами на митну територію України.

Після виїзду з МАПП «Ягодин» транспортні засоби з незаконно ввезеними товарами повинні були прибути до орендованих ОСОБА_10 складських приміщень, які використовували члени злочинної організації, що розташовані за адресою: АДРЕСА_3 , на земельній ділянці з кадастровим номером 0723310100:01:000:1031, де ОСОБА_10 було організовано сортування і подальше відправлення товарів їх замовникам. Окрім зазначеного, після розвантаження товарів, ОСОБА_10 мав виготовити цифрові фотографії вантажних автомобілів з причепами, а також «товарів прикриття» чи їх муляжів, які ніби завантаженні до вказаних причепів, та надіслати їх ОСОБА_11 , який в свою чергу повинен був організувати їх обробку за допомогою програм графічного редактора до такого стану, який би унеможливлював встановити місце здійснення фотографування та в разі необхідності забезпечити їх надання службовим особам МП «Ковель» Волинської митниці ДФС чи ВМО № 5 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС.

Після вивантаження незаконно ввезених товарів на митну територію України та виготовлення зазначених цифрових фотографій, вантажні автомобілі з причепами повинні були прибути до митного органу призначення, якими були обрані МП «Ковель» Волинської митниці ДФС чи ВМО № 5 МП «Ягодин» Волинської митниці ДФС для подальшого проходження митного контролю. ОСОБА_11 та інші учасники злочинної організації, з числа працівників очолюваного ним ПП «СІА-БРОК», використовуючи ЕЦП директорів ТОВ «СТОК СІТІ», ТОВ «АЛЬЯНС БІЛДІНГ ГРУП», ТОВ «АЛЬФА БУД МОНТАЖ», ТОВ «ПРОЕКТ БУД ІНВЕСТ» повинні були подати митні декларації типу «ІМ 40 ДЕ», тобто додаткові декларації до попередніх митних декларацій при ввезенні товарів в режимі імпорту (випуск для вільного обігу), в яких зазначити завідомо неправдиві відомості щодо імпорту на митну територію України «товарів прикриття», до вказаних декларацій повинні були додаватися товаросупровідні документи, зокрема: експортні декларації ніби оформлені в компетентних органах Республіки Польща, інвойси (рахунки-фактури), специфікації (документи щодо технічних характеристик), CMR (товаро-транспортні накладні), інші документи, необхідні для проведення митного контролю, в яких повинні були бути зазначені завідомо неправдиві відомості щодо придбання, експорту з митної території ЄС з метою імпорту на митну територію України «товарів прикриття». В разі прийняття ініціативного рішення службовими особами митного органу призначення застосувати форми митного контролю чи спрацювання системи ризиків АСАУР, яке б зобов`язувало службову особу митного органу призначення здійснити форми митного контролю, які б викрили факти незаконного переміщення товарів за даною схемою, в тому числі проведення огляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення чи забезпечення ідентифікації товарів та/або транспортних засобів шляхом здійснення цифрової фотозйомки, члени злочинної організації повинні були переконати службову особу митного органу призначення вчинити зловживання своїм службовим становищем, шляхом нездійснення заходів щодо документування даної злочинної діяльності, внесення до АСМО «Інспектор» завідомо неправдивої інформації, складання завідомо підроблених документів - актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі чи багажу.

Разом з цим ОСОБА_11 через інших учасників злочинної організації, з числа працівників очолюваного ним ПП «СІА-БРОК», повинні були надати службовим особам митного органу призначення заздалегідь виготовлені, редаговані за допомогою програми графічного редактора цифрові фотографії, для їх подальшого завантаження до АСМО «Інспектор», як додатків до актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі, багажу чи результату виконання забезпечення ідентифікації товарів та/або транспортних засобів, шляхом здійснення цифрової фотозйомки.

В результаті реалізації даної злочинної схеми очолювана ОСОБА_6 злочинна організація повинна була мінімізувати митні платежі у розмірі різниці між митними платежами, які повинні були бути сплачені, при здійсненні імпорту на митну територію України товарів відповідно до законодавства України, у випадку достовірного декларування та фактично сплаченими митними платежами, внаслідок удаваного імпорту «товарів прикриття».

ОСОБА_6 довів ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 та іншим не встановленим досудовим розслідуванням членам злочинної організації, що при вчиненні визначених їм злочинних функцій, вони повинні виконувати його вказівки, а також керівника нижчої ланки, зокрема ОСОБА_11 щодо отримання партій товарів, їх переміщення, забезпечення проходження митних та прикордонних контролів на території Польщі та території України, подальшого переміщення партій товарів по території України.

Надалі, протягом лютого - травня 2019 року члени злочинної організації, в результаті виконання злочинного плану ОСОБА_6 , за схемою ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша ніж митна вартість фактично імпортованих товарів, її членами було вчинено 19 кримінальних правопорушень, передбачених ч.2, 3 ст.212 КК України, тобто умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в значних, великих та особливо великих розмірах, вчинених за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації, що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів в загальній сумі 239 818 795,65 гривень. Разом з тим за організації ОСОБА_6 та пособництва інших членів злочинної організації, з метою реалізації схеми ввезення комерційних товарів за допомогою вантажних автомобілів з причепами, при якій здійснювалося декларування так званих «товарів прикриття», митна вартість яких значно менша ніж митна вартість фактично імпортованих товарів, вчинено 18 тяжких кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364 КК України, а саме зловживання владою та службовим становищем, тобто умисне з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої особи, використання службовою особою влади або службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, та 18 кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.366 КК України, а саме складання службовими особами завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. Всього, внаслідок вчинення усіх вищезазначених кримінальних правопорушень, Державному бюджету України завдано матеріальної шкоди в загальному розмірі 475 093 200,87 грн.

Таким чином ОСОБА_6 підозрюється:

- у створенні злочинної організації з метою вчинення тяжких злочинів, керівництві такою організацією й участі у злочинах, вчинюваних такою організацією;

- в організації умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять у систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних, великих та особливо великих розмірах, вчинених за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації;

- в організації зловживання владою та службовим становищем, тобто умисному з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої особи, використання службовою особою влади або службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки;

- в організації складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей,

тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, 3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України.

08.11.2023 о 17 год 34 хв ОСОБА_6 затримано за адресою: АДРЕСА_4 .

Письмове повідомлення про підозру від 08.11.2023 вручено ОСОБА_38 08.11.2023 о 18 год 30 хв.

10.11.2023 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду у справі №991/9837/23 до підозрюваного ОСОБА_6 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з 08.11.2023 - дня його фактичного затримання, до 06.01.2024 включно, але в межах строку досудового розслідування. Визначено заставу у розмірі 80 520 000, 00 грн, з покладенням ряду обов`язків у разі її внесення.

22.11.2023 ухвалою колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду у справі №991/9837/23 вказану ухвалу слідчого судді залишено без змін.

28.12.2023 до слідчого судді Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання детектива НАБУ, погоджене прокурором САП, від 25.12.2023, про продовження на 60 днів строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_6 у кримінальному провадженні №52018000000001172 від 29.11.2018з визначенням застави у розмірі 80 520 000 грн з покладенням ряду обов`язків у разі її внесення.

02.01.2024 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду у справі №991/10914/23 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 7 місяців, тобто до 08.06.2024 включно.

Постановляючи оскаржувану ухвалу, слідчий суддя прийшов до таких висновків.

Обґрунтованість повідомленої ОСОБА_6 підозри підтверджується наявними в матеріалах клопотання доказами, які його об`єктивно пов`язують із кримінальними правопорушеннями, що йому інкримінується, тобто підтверджують існування фактів та інформації, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що підозрюваний міг вчинити такі кримінальні правопорушення за викладених у повідомленні йому про підозру обставин.

Продовжують існуватита є високими,хоч і зменшилися незначною мірою з плином часу, ризики переховування підозрюваного від органів досудового розслідування та суду, незаконного впливу на свідка, інших осіб у цьому кримінальному провадженні та перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином. Застосування більш м`якого запобіжного заходу ніж тримання під вартою, у тому числі домашнього арешту або застави (до її внесення), не здатне забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігти встановленим ризикам.

Наявні обставини, які перешкоджають завершенню досудового розслідування кримінального провадження до закінчення дії попередньої ухвали про тримання ОСОБА_6 під вартою., а саме необхідність проведення/завершення проведення стороною обвинувачення ряду слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, черговість та доцільність проведення яких належить до дискреційних повноважень слідчого (детектива)/прокурора.

Зважаючи на те що, встановлені ризики із плином часу незначною мірою зменшились, підозрюваний тримається під вартою більш ніж 1,5 місяці, при цьому стороною обвинувачення не надано нових доказів на підтвердження майнового стану ОСОБА_6 , можливим є визначити останньому альтернативний запобіжний захід у вигляді заставиу меншому розмірі, ніж був визначений раніше, а саме 60 460 000, 00 грн, що не є завідомо непомірним для підозрюваного. У разі внесення застави на ОСОБА_6 слід покласти ряд обов`язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України.

Вказані висновки слідчого судді відповідають положенням закону та встановленим обставинам.

У ч.1 ст.404 КПК України зазначено, що суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги. А тому оскаржувана ухвала переглядається в межах апеляційних скарг захисників.

Згідно із ч.1 ст.277 КПК України письмове повідомлення про підозру складається прокурором або слідчим за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч.1 ст.278 КПК України письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення - у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Матеріалами провадження стверджується, що датою складання, погодження та вручення письмового повідомлення про підозру ОСОБА_6 є 08.10.2023. Постановою прокурора від 09.11.2023 виправлено описку у зазначеному повідомленні про підозру, а саме дані щодо його місяця складання, погодження та вручення із місяця жовтня на листопад. При цьому достовірність вручення цього процесуального документу саме 08.11.2023 підтверджується підписом ОСОБА_6 .

Окрім того, повідомлення про підозру складено детективом НАБУ ОСОБА_39 та вручено ОСОБА_6 детективом НАБУ ОСОБА_40 . Згідно з постановою т.в.о. Керівника Головного підрозділу детективів НАБУ від 16.10.2023 детективи НАБУ ОСОБА_39 та ОСОБА_41 входять до групи слідчих (детективів), які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №52018000000001172, зокрема й станом на 09.10.2023 та станом на 10.11.2023, як вбачається з витягів із Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відтак, оскільки вручення повідомлення про підозру ОСОБА_6 відбулося у день його складання та погодження - 08.11.2023, особою, яка входить до групи слідчих (детективів), які здійснюють досудове розслідування, тобто суб`єктом, уповноваженим здійснювати процесуальні дії у кримінальному провадженні №52018000000001172, необґрунтованим є твердження апеляційної скарги про те, що слідчий суддя не врахував, що повідомлення про підозру, складене та затверджене 08.10.2023, а його вручення відбулося не тією особою, яка його склала, та не у день його складання - 08.11.2023.

Згідно із ч.1 ст.183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частинами шостою та восьмою статті 176 цього Кодексу.

Відповідно до приписів ч.1 ст.184 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про застосування запобіжного заходу подається до місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - до Вищого антикорупційного суду, і повинно містити: 1) короткий виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, в якому підозрюється або обвинувачується особа; 2) правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати, обвинувачувати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини; 4) посилання на один або кілька ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу; 5) виклад обставин, на підставі яких слідчий, прокурор дійшов висновку про наявність одного або кількох ризиків, зазначених у його клопотанні, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини; 6) обґрунтування неможливості запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні, шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів; 7) обґрунтування необхідності покладення на підозрюваного, обвинуваченого конкретних обов`язків, передбачених частиною п`ятою статті 194 цього Кодексу.

Згідно із ч.3 ст.199 КПК України, клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити: 1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою; 2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Слідчим суддею враховано наявністьобставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування кримінального провадження до закінчення дії попередньої ухвали про тримання ОСОБА_6 під вартою, а саме необхідність проведення/завершення проведення стороною обвинувачення ряду слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, зокрема: проведення допитів, оглядів, здійснення тимчасових доступів, отримання висновку судової телекомунікаційної та комп`ютерно-технічної експертизи, отримання від компетентних органів Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії відповіді на запит про міжнародну правову допомогу, звернення із запитами про міжнародну правову допомогу до компетентних органів Гонконгу, Спеціального Адміністративного Району Китайської Народної Республіки, Чеської Республіки та Республіки Польща, черговість та доцільність проведення яких належить до дискреційних повноважень слідчого (детектива)/прокурора. Тому, помилковими є твердження апеляційної скарги щодо того, що висновки слідчого суді щодо черговості та доцільності проведення слідчих/процесуальних дій, які перешкоджають завершенню досудового розслідування не відповідають фактичним обставинам, адже майже всі із зазначених слідчих/процесуальних дій станом на 02.01.2024 вже виконані.

Положеннями ст.199 КПК України не передбачено долучення до клопотання про продовження строку плану досудового розслідування та вказівок прокурора із конкретними строками виконання, а тому помилковим є посилання апеляційної скарги адвоката на відсутність плану та вказівок.

Поняття обґрунтованої підозри та чіткі критерії її оцінки у національному законодавстві не визначені. Однак воно висвітлене у практиці ЄСПЛ, що підлягає застосуванню українськими судами.

Термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення ЄСПЛ у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» від 21.04.2011).

Від фактів, які є причиною виникнення підозри не вимагається такого ж рівня переконливості, як від тих, що є необхідними для висунення обвинувачення чи обґрунтування обвинувального вироку. Крім того, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів (рішення ЄСПЛ у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990).

Із матеріалів провадження вбачається, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, 3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України, а саме у створенні злочинної організації з метою вчинення тяжких злочинів, керівництві такою організацією й участі у злочинах, вчинюваних такою організацією; організації умисного ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять у систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненого особою, яка зобов`язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних, великих та особливо великих розмірах, вчинених за попередньою змовою групою осіб, в складі злочинної організації; організації зловживання владою та службовим становищем, тобто умисному з метою одержання неправомірної вигоди для себе та іншої особи, використання службовою особою влади або службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки; організації складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, організації внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Протоколом за результатами проведення ОТЗ, а саме зняття інформації з електронних інформаційних систем, від 27.11.2018 зафіксовано спілкування ОСОБА_6 за допомогою месенджеру «Telegram» (абонентський номер НОМЕР_38 ) з іншими учасниками злочинної організації, замовниками товарів, представниками корпорації «ASBISC Enterprises PLS», службовими особами Волинської митниці ДФС, та іншими особами. З цього протоколу вбачається, що ОСОБА_6 координував дії інших осіб, які можуть бути причетні до вчинення інкримінованих йому злочинів, займався підшуканням замовників товарів, які погодилися мінімізувати митні платежі, підшукував відповідні товари, визначав розмір неправомірної вигоди, яку мали отримувати особи, які можуть бути причетні до вчинення зазначених злочинів, координував митне оформлення, вивіз, зберігання та оплату товарів.

При цьому абонентський номер НОМЕР_38 (належний ОСОБА_6 ) у ряді телефонів записаний як: «ОСОБА_54», « ОСОБА_42 », « ОСОБА_43 ».

У протоколі за результатами проведення НСРД, а саме зняття інформації з електронних інформаційних систем, від 09.01.2019 зафіксовано спілкування ОСОБА_10 за допомогою месенджеру «Telegram» (абонентський номер НОМЕР_39 ) з іншими учасниками злочинної організації, зокрема з ОСОБА_6 , замовниками товарів та іншими особами. Також із протоколу вбачається, що ОСОБА_10 підпорядковувався ОСОБА_6 та виконував його вказівки при вирішенні питань, що виникали в ході протиправної діяльності щодо переміщення товарів (техніки) з-за кордону поза митним контролем.

Відповідно до протоколу огляду документів від 09.07.2021 транспортні засоби марки Renault Master VIN-код НОМЕР_1 , VIN-код НОМЕР_11 , VIN-код НОМЕР_21 , VIN-код НОМЕР_30 , які використовувалися особами, що можуть бути причетні до вчинення зазначених кримінальних правопорушень ( ОСОБА_15 , ОСОБА_17 , ОСОБА_13 , ОСОБА_21 ), перереєстровувалися, з заміною номерних знаків та видачею нових свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, у зв`язку з їхньою втратою. Вказані комплекти номерних знаків та свідоцтва використовувалися членами злочинної організації при пересуванні по території ЄС, проходженні митного та прикордонного контролів компетентними органами Республіки Польща, що підтверджується документами наданими в межах виконання міжнародної правової допомоги та матеріалами ОТЗ і НСРД.

Протоколом огляду від 30.09.2019 документів, вилучених 12.06.2019 під час обшуку складських приміщень за адресою: АДРЕСА_3 , встановлено, що CMR №CMR013073 (відправник: «ASBISC ENTERPRISES PLC», отримувач «NIUANS 15» LTD через «PO-CEL SP.ZO.O.»), у розділі 5 зазначений номер експортної декларації: 18CZ61000020G7ALR2, у розділі 25 (номер транспортного засобу): НОМЕР_3 є недійсним відповідно до поданої ОСОБА_15 заяви.

Як вбачається з протоколу від 14.08.2019, при огляді ноутбука Acer Extensa 5235-902G16Mi, маркування: LXEDP0Y00292611FEB2504 , вилученого в ході обшуку 12.06.2019 за місцем проживання ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_5 , виявлено фотозображення фургонів, свідоцтв про реєстрацію вантажних фургонів, які використовувалися учасниками злочинної організації при вчиненні кримінальних правопорушень, паспортів громадянина України, карток фізичних осіб-платників податків осіб, за якими були зареєстровані вказані транспортні засоби, фотознімки ватажних автомобілів та причепів, до яких ніби завантажені «товари прикриття», звітів учасників злочинної організації стосовно витрат грошових коштів при здійсненні незаконного переміщення товарів на митну територію України, актів прийому передачі вантажу замовниками товарів.

Відповідно до протоколу від 25.10.2019 оглядом мобільного терміналу Huawei CRO-U00 (IMEI: НОМЕР_41 ), з сім картою НОМЕР_42 , вилученого в ході проведення обшуку 12.06.2019 за адресою: АДРЕСА_3 , встановлено, що вказаним мобільним терміналом користувалися учасники злочинної організації ОСОБА_44 та ОСОБА_45 при здійсненні незаконних переміщень товарів на митну територію України.

У месенджері «Telegram» наявний чат із контактом «ОСОБА_54», абонентський номер НОМЕР_38 (належний ОСОБА_6 ), де зафіксовано надання вказівок ОСОБА_6 на незаконне переміщення товарів на митну територію України.

Згідно з протоколом огляду від 14.08.2019 у ноутбуці Acer s/n LXEDP0Y00292611FEB2504, вилученому під час обшуку 12.06.2019 за місцем проживання ОСОБА_10 , виявлено: зображення вантажних фургонів та їх технічних паспортів, а також фотокарток паспортів «формальних» власників вантажних фургонів; фотозображення вантажних транспортних засобів із сідельними причепами, як порожніх так і з макетами товарів прикриття, в більшості даних файлів зображення містяться відомості, що вони зроблені за допомогою мобільного телефону: Xiaomi Mi A2 Lite (який вилучений в ОСОБА_10 ); сканкопії звітів про поїздки з 2017-2019 роки з зазначенням дати, маршруту, номерних знаків транспортних засобів, витрат авторів звітів ( ОСОБА_46 , ОСОБА_47 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_48 , ОСОБА_49 , ОСОБА_50 , ОСОБА_51 , ОСОБА_52 ); сканкопії Актів прийому-передачі товару на території України; фотозображення товарів та упакування товарів, на бирках зокрема є надписи «ASBISC Enterprises PLS».

Відповідно до протоколу додаткового огляду від 23.07.2019 оглянуто мобільний телефон Xiaomi Mi A2 Lite, модель: M1805D1SG, IMEI1: НОМЕР_43 , IMEI2: НОМЕР_44 , вилучений в ході обшуку 12.06.2019 за місцем проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_5 , та виявлено спілкування ОСОБА_10 за допомогою месенджеру «Telegram» (абонентський номер НОМЕР_39 та НОМЕР_45 ) з іншими учасниками злочинної організації, замовниками товарів та іншими особами, які підтверджують факти виготовлення цифрових фотографій вантажних автомобілів з причепами, «товарів прикриття», що ніби завантаженні до вказаних причепів та пересилання їх іншим учасникам злочинної організації, які відповідали за їх обробку та подальше надання службовим особам митного органу призначення для використання при зловживанні своїм службовим становищем, управління складськими приміщеннями, сортування і подальше відправлення товарів замовникам товарів.

У протоколі огляду від 22.10.2019 відображено огляд документів, вилучених 15.10.2019 в ході проведення тимчасового доступу до речей та документів, які перебували у володінні Волинської митниці ДФС, зокрема документів щодо проведення митних формальностей, в тому числі актів про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу, вантажних митних декларацій, додатків до них, на підставі яких було здійснене нарахування та сплата митних платежів внаслідок удаваного імпорту «товарів прикриття».

Протоколом огляду від 02.05.2023 встановлено огляд документів, що містяться на оптичному носії інформації (DVD-R диск), вилучених 01.05.2023 в ході проведення тимчасового доступу до речей та документів, які перебували у володінні Волинської митниці Держмитслужби, зокрема документи щодо проведення митних формальностей, в тому числі акти про проведення огляду (переогляду) товарів, транспортних засобів, ручної поклажі та багажу, цифрові фотознімки ніби виготовлені в ході здійснення митних формальностей.

Як вбачається із висновку експерта за результатами проведення фототехнічної експертизи №СЕ-19-23/28378-ФП від 26.07.2023, фотозображення, які були завантаженні до АСМО «Інспектор» як результати проведення митних формальностей щодо митних оформлень товарів відповідно до митних декларацій типу «ІМ 40 ДЕ» №UA205020/2019/008250, «ІМ 40 ДЕ» №UA205020/2019/008348, №UA205020/2019/008347, виготовлені з фотозображень, які містяться на мобільному телефоні Xiaomi Mi A2 Lite, модель: M1805D1SG, IMEI1: НОМЕР_43 , IMEI2: НОМЕР_44 , вилученому в ході обшуку 12.06.2019 за місцем проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_5 .

Висновком експерта за результатами проведення фототехнічної експертизи №СЕ-19-23/28380-ФП від 01.08.2023 встановлено, що фотозображення, які були завантаженні до АСМО «Інспектор» як результати проведення митних формальностей щодо митного оформлення товарів відповідно до митної декларації типу «ІМ 40 ДЕ» №UA205020/2019/006251, виготовлені з фотозображень, які містяться на мобільному телефоні Xiaomi Mi A2 Lite, модель: M1805D1SG, IMEI1: НОМЕР_43 , IMEI2: НОМЕР_44 , який вилучений в ході обшуку 12.06.2019 за місцем проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_5 .

Згідно з висновком експерта за результатами проведення фототехнічної експертизи №СЕ-19-23/27699-ФП від 25.07.2023 фотозображення, які були завантаженні до АСМО «Інспектор» як результати проведення митних формальностей щодо митних оформлень товарів відповідно до митних декларацій типу «ІМ 40 ДЕ» №UA205020/2019/006465, №UA205020/2019/008230, №UA205020/2019/008232, виготовлені з фотозображень, які містяться на мобільному телефоні Xiaomi Mi A2 Lite, модель: M1805D1SG, IMEI1: НОМЕР_43 , IMEI2: НОМЕР_44 , що вилучений в ході обшуку 12.06.2019 за місцем проживання ОСОБА_10 , за адресою: АДРЕСА_5 .

Матеріали виконання запитів про міжнародну правову допомогу, отримані від компетентних органів Республіки Польща, містять документи щодо проведення митних формальностей компетентними митними органами Республіки Польща щодо товарів, які надалі були незаконно переміщенні на митну територію України, в тому числі вантажно-митні декларації, контракти, інвойси, специфікації, накладні, рахунки-фактури, пакувальні листи та інші документи, які містять відомості про статистичну вартість, характеристику та кількість товарів, що були подані для оформлення зазначених вантажно-митних декларацій, а також інформацію щодо осіб, які здійснювали перевезення товарів на території ЄС, в тому числі й учасників злочинної організації, транспортні засоби, осіб, які здійснювали вивіз товарів з території ЄС через Oddzial Celny w Dorohusku PL 302060 (митний відділ в Дорогуську).

Висновком експерта №СЕ-19/103-22/11357-ЕК від 12.01.2023 встановлено розміри матеріальної шкоди (збитків), завданої Держаному бюджету України внаслідок несплати митних платежів за товари, ввезені на митну територію України вантажними фургонами в кожному випадку незаконного ввезення товарів на митну територію України.

Із висновку експерта №СЕ-19/103-22/8982-ЕК від 28.02.2023 вбачається, що експерт встановив розміри матеріальної шкоди (збитків), завданої Держаному бюджету України внаслідок несплати різниці між митними платежами, які повинні були бути сплачені, при здійсненні імпорту на митну територію України товарів відповідно до законодавства України, у випадку їх достовірного декларування, та фактично сплаченими митними платежами внаслідок удаваного імпорту «товарів прикриття».

Унаслідок вчинення вищезазначених кримінальних правопорушень, які інкримінуються ОСОБА_6 , Державному бюджету України завдано матеріальної шкоди в загальному розмірі 475 093 200,87 грн.

Враховуючи, що слідчий суддя на цьому етапі провадження не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винуватою чи невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є ймовірною та достатньою для виправдання подальшого розслідування з ціллю висунення обвинувачення або спростування підозри, колегія суддів вважає, що з огляду на надані стороною обвинувачення докази, у слідчого судді були підстави для висновку про існування фактів та інформації, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що ОСОБА_6 міг вчинити кримінальні правопорушення, передбачені ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, 3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України.

Цей висновок, на думку колегії суддів, достатньо мотивований та відповідає положенням КПК України, а покликання апеляційних скарг сторони захисту на те, що повідомлена ОСОБА_6 підозра за ч.1 ст.255, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2, 3 ст.212, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.2 ст.364, ч.3 ст.27 ч.4 ст.28 ч.1 ст.366 КК України - необґрунтована, є безпідставним.

При цьому колегія суддів звертає увагу на таке.

Відповідно до положень ч.2 ст.242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані забезпечити проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, якщо потерпілий не може їх визначити та не надав документ, що підтверджує розмір такої шкоди, розміру шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяного кримінальним правопорушенням.

Органом досудового розслідування призначено експертизи для визначення розміру матеріальних збитків та отримано висновки експерта №СЕ-19/103-22/11357-ЕК від 12.01.2023 і №СЕ-19/103-22/8982-ЕК від 28.02.2023 з дотриманням вимог ст.242 КПК України, а тому неспроможним є твердження в апеляційній скарзі захисника ОСОБА_9 про необґрунтованість підозри у зв`язку з не встановленням розміру митних платежів у спосіб, передбачений Податковим кодексом України та Митним кодексом України, та з відмовою у задоволенні клопотання про витребування та дослідження протоколів огляду від 21.11.2022 та від 22.08.2022.

Відповідно до ст.26 КК України співучастю у кримінальному правопорушенні є умисна спільна участь декількох суб`єктів кримінального правопорушення у вчиненні умисного кримінального правопорушення.

Згідно із ч.4 ст.28 КК України кримінальне правопорушення визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він скоєний стійким ієрархічним об`єднанням декількох осіб (п`ять і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації кримінально протиправної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших кримінально протиправних груп.

Як вбачається з п.11 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об`єднаннями» від 23.12.2005 №13 стійкість організованої групи та злочинної організації полягає в їх здатності забезпечити стабільність і безпеку свого функціонування, тобто ефективно протидіяти факторам, що можуть їх дезорганізувати, як внутрішнім (наприклад, невизнання авторитету або наказів керівника, намагання окремих членів об`єднання відокремитись чи вийти з нього), так і зовнішнім (недотримання правил безпеки щодо дій правоохоронних органів, діяльність конкурентів по злочинному середовищу тощо). На здатність об`єднання протидіяти внутрішнім дезорганізуючим факторам указують, зокрема, такі ознаки: стабільний склад, тісні стосунки між його учасниками, їх централізоване підпорядкування, єдині для всіх правила поведінки, а також наявність плану злочинної діяльності і чіткий розподіл функцій учасників щодо його досягнення. Ознаками зовнішньої стійкості злочинної організації можуть бути встановлення корупційних зв`язків в органах влади, наявність каналів обміну інформацією щодо діяльності конкурентів по злочинному середовищу, створення нелегальних (тіньових) страхових фондів та визначення порядку їх наповнення й використання тощо.

На думку колегії суддів, у матеріалах НСРД, долучених до клопотання, прослідковується наявність у діях членів злочинної організації ознак об`єднаності єдиним планом, із розподілом функцій, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам організації.

Покликання апеляційної скарги захисника ОСОБА_7 на те, що орган досудового розслідування не навів даних щодо викриття інших членів злочинної організації спростовується текстом повідомлення про підозру та клопотання, де вказано: «Реалізуючи свій злочинний умисел, завдяки своєму досвіду в комерційній діяльності, організаторським здібностям, соціальним зв`язкам, доступним майновим ресурсам ОСОБА_6 не пізніше жовтня 2017 року, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, створив злочинну організацію з метою вчинення тяжких злочинів, до складу якої увійшли ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , а також інші особи, які добровільно погодилися на злочинну пропозицію ОСОБА_6 . Ієрархічність злочинної організації було забезпечено її структуруванням за рівнями, що включали загальну підпорядкованість ОСОБА_6 , а також чітко визначену підпорядкованість рядових членів злочинної організації керівникам нижчої ланки, зокрема ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , вертикальними зв`язками між вищими та нижчими структурами об`єднання».

Оскільки на цій стадії встановлено нижчі критерії до стандарту доказування, які зобов`язують слідчого суддю з`ясувати лише наявність достатніх доказів, які виправдовують необхідність здійснення досудового розслідування та не передбачають обов`язку встановлення вини конкретної особи, а також, враховуючи, що досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, покликання апеляційної скарги на те, що до клопотання не долучено доказів вчинення інкримінованих правопорушень злочинною організацією, є необґрунтованим.

Відповідно до приписів п.1 ч.3 ст.87 КПК України недопустимими є також докази, що були отримані із показань свідка, який надалі був визнаний підозрюваним чи обвинуваченим у цьому кримінальному провадженні.

Посилання слідчого судді на протокол допиту свідка ОСОБА_6 від 23.07.2019 стосувалося виключно встановлення факту, що він є директором компанії «Baltic professional trading» (Таллінн, Естонська Республіка) та відсутності відомостей щодо його доходів за кордоном, і такі дані не використано для доказування обґрунтованості підозри щодо нього.

А тому неспроможним є твердження в апеляційній скарзі захисника ОСОБА_7 про посилання слідчого судді на недопустимі докази.

Ризики, які дають достатні підсатави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, передбачених ч.1 ст.177 КПК України, слід вважати наявними за умови встановлення обґрунтованої ймовірності можливості здійснення підозрюваним зазначених дій.

Слідчий суддя дійшов до висновку про продовження існування ризиків того, що ОСОБА_6 може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Відповідно до позиції ЄСПЛ, викладеної у рішенні по справі «Ілійков проти Болгарії» від 26.06.2001, суворість можливого вироку є відповідним елементом в оцінці ризику ухилення, а погляд на серйозність обвинувачення проти заявника дає уповноваженим органам можливість обґрунтовано вважати, що такий початковий ризик був встановлений.

Щодо ризику переховування ОСОБА_6 від органів досудового розслідування і суду слідчим суддею враховано можливість притягненням його до кримінальної відповідальності та пов`язані з цим негативні наслідки (обмеження), зокрема суворість передбаченого покарання - кримінальні правопорушення, у вчиненні яких обґрунтовано підозрюється ОСОБА_6 , є тяжкими та особливо тяжкими злочинами та передбачають покарання у вигляді реального позбавлення волі, наявність у підозрюваного паспорта громадянина України для виїзду за кордон, право на постійне проживання у Республіці Польща, перебування на посаді директора компанії «Baltic professional trading» (Таллінн, Естонська Республіка), виїзд дружини підозрюваного та дітей за кордон у серпні 2023 року, можливість покинути територію України, зокрема, використовуючи неформальні зв`язки, набуті за період роботи оперативним співробітником Служби безпеки України з 2001 по 2008 роки.

Тому правильним є висновок слідчого судді про те, що продовжує існувати ризик переховування підозрюваного від органів досудового розслідування та/або суду. При цьому покладення на ОСОБА_6 обов`язку здати паспорт громадянина для виїзду за кордон, а також інші документи, що слугують підставою для пропуску на кордоні, з метою нівелювати ризик виїзду за кордон, є недостатнім.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_7 щодо відсутності цього ризику у зв`язку із проживанням в України матері ОСОБА_6 та батьків його дружини, які є особами похилого віку та потребують піклування, не спростовують потенційної можливості підозрюваного перетнути державний кордон.

Слідчий суддя також урахував установлену КПК України процедуру отримання показань від осіб, які є свідками у кримінальному провадженні, механізм оцінки таких доказів під час судового розгляду, те, що існує взаємообумовленість дій між підозрюваним ОСОБА_6 та іншими особами, які можуть бути причетні до вчинення вказаних кримінальних правопорушень, наявність у нього зв`язків серед працівників правоохоронних органів, його роль у кримінальних правопорушеннях, які йому інкримінуються (організатор), та прийшов до обґрунтованого висновку, що, використовуючи свої зв`язки, авторитет, приязні стосунки, інший незаконний вплив (шантаж, підкуп, погрози), безпосередньо або опосередковано через інших осіб ОСОБА_6 може впливати на свідків/інших підозрюваних у кримінальному провадженні з метою зміни ними своїх показань/відмови від дачі показань задля уникнення/мінімізації можливої кримінальної відповідальності.

За таких обставин слідчий суддя прийшов до правильного висновку про достатню ймовірність продовження існування ризику впливу ОСОБА_6 на свідків та інших підозрюваних у цьому кримінальному провадженні.

Вирішуючи питання щодо доведеності ризику перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином, слідчий суддя взяв до уваги, що ОСОБА_6 , використовуючи неформальні зв`язки з працівниками правоохоронних органів, особами, що мають можливість впливати на викривлення даних, що мають значення для кримінального провадження (службовими особами митниці ДФС), має можливість прямо або опосередковано вчиняти дії, спрямовані на перешкоджання кримінальному провадженню.

Підсумовуючи вищенаведене, колегія суддів вважає безпідставним посилання апеляційних скарг на те, що стороною обвинувачення не доведене продовження існування заявлених ризиків.

Крім того, слідчий суддя врахував особу підозрюваного (одружений, на утриманні має двох неповнолітніх дітей, матір похилого віку, має постійне місце роботи за кордоном, до кримінальної відповідальності не притягувався, позитивно характеризується, займається волонтерською діяльністю, має проблеми зі здоров`ям), те, що він обґрунтовано підозрюється у вчиненні, зокрема особливо тяжкого та тяжкого злочинів, його роль у інкримінованих злочинах (організатор), ризики, наявність яких встановлена, та прийшов до правильного висновку, що застосування більш м`якого запобіжного заходу ніж тримання під вартою, у тому числі домашнього арешту або застави, не здатне забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігти встановленим ризикам.

Посилання апеляційної скарги захисника ОСОБА_7 на те, що за час перебування ОСОБА_6 в умовах СІЗО у останнього різко погіршився стан здоров`я не можуть бути підставою для задоволення апеляційної скарги, оскільки відсутні докази про погіршення стану його здоров`я та неможливість утримання підозрюваного в слідчому ізоляторі у зв`язку з цим.

Твердження апеляційної скарги про те, що тривале продовження строку досудового розслідування спрямовано лише на здійснення тиску на ОСОБА_6 стороною обвинувачення є голослівним та не підкріплено будь якими доказами, а тому колегією суддів не береться до уваги .

Відповідно до абз.1 ч.3 ст.183 КПК України слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов`язків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Згідно із ч.4 ст.182 КПК України розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

При цьому положеннями ч.5 ст.182 КПК України передбачено, що розмір застави щодо особи, підозрюваної у вчиненні особливо тяжкого злочину, визначається у межах від вісімдесяти до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Визначаючи розмір застави, слідчий суддя врахував: обставини кримінальних правопорушень, інкримінованих ОСОБА_53 , його роль у вчиненні таких кримінальних правопорушень (організатор), майновий стан підозрюваного та його близьких родичів, наявність ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України, розмір неправомірної вигоди, отриманої учасниками злочинної організації та третіми особами (475 093 200,87 грн), значна частина якої могла залишитись у володінні ОСОБА_6 .

Водночас, слідчий суддя взяв до уваги незначне зниження ступеню встановлених ризиків із плином часу, що ОСОБА_6 тримається під вартою більш ніж 1,5 місяці, відсутність нових доказів на підтвердження майнового стану підозрюваного. Із огляду на це слідчий суддя прийшов до правильного висновку про необхідність зменшення розміру застави до 20 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що складає 60 460 000 грн. Такий розмір застави не є завідомо непомірним для підозрюваного і забезпечуватиме його належну процесуальну поведінку та запобігатиме існуючим ризикам.

Твердження в апеляційних скаргах про те, що визначений розмір застави є непомірним та посилання на не внесення застави до 02.01.2024, є неспроможним, так як єдиний засновок - несплата коштів, не є підставою для висновку про їх відсутність.

Посилання апеляційної скарги ОСОБА_9 на те, що слідчим суддею не досліджено заперечення іншого захисника - ОСОБА_7 нічим не обґрунтоване та спростовується висновками слідчого судді щодо доводів сторони захисту, наведеними в тексті оскаржуваної ухвали, а тому визнається колегією суддів голослівним.

Згідно із ч.3 ст.407 КПК України за наслідками апеляційного розгляду за скаргою на ухвали слідчого судді суд апеляційної інстанції має право: залишити ухвалу без змін.

Підсумовуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку про те, що ухвала слідчого судді відповідає вимогам ст.370 КПК України. Відтак, апеляційні скарги слід залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді - без змін.

Керуючись ст.404, 405, 407, 418, 419, 422, 424, 532 КПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційні скарги захисників підозрюваного ОСОБА_6 - адвокатів ОСОБА_9 та ОСОБА_7 залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02 січня 2024 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та у касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Головуючий: ОСОБА_2

Судді: ОСОБА_3

ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення11.01.2024
Оприлюднено17.01.2024
Номер документу116324691
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —991/11221/23

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Павлишин О. Ф.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Павлишин О. Ф.

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Павлишин О. Ф.

Ухвала від 02.01.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

Ухвала від 02.01.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Біцюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні