Ухвала
від 16.01.2024 по справі 480/12269/23
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

16 січня 2024 року Справа № 480/12269/23

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Прилипчук О.А., розглянувши в приміщенні суду в м. Суми клопотання Департаменту соціального захисту населення про поновлення строку для подання відзиву на позовну заяву по справі

за позовом Первинної профспілкової організації Сумської обласної дитячої клінічної лікарні

до Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради,

третя особа - Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради "Обласна дитяча клінічна лікарня"

про визнання незаконною повідомну реєстрацію змін та її скасування,

В С Т А Н О В И В:

20.11.2023 р. Первинна профспілкова організація Сумської обласної дитячої клінічної лікарні звернулася до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради в якій просить:

- визнати незаконною повідомну реєстрацію змін у "Колективному договір між адміністрацією Сумської обласної дитячої клінічної лікарні і профспілковим комітетом Сумської обласної дитячої клінічної лікарні на 2015-2019 роки", які зареєстровані в "Реєстрі територіальних угод та колективних договорів, змін і доповнень до них" згідно рішення Сумської міської ради №863 від 16.08.2023 та скасувати реєстрацію внесених в Колективний договір змін.

Ухвалою суду від 24.11.2023 відкрито провадження в даній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) та залучено до участі в розгляді даної справи у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради "Обласна дитяча клінічна лікарня". Встановлено відповідачу 15-денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

12.12.2023 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому, зокрема просить поновити пропущений строк на його подання.

В обґрунтування клопотання зазначив, що ухвала суду від 24.11.2023 надійшла на адресу відповідача 27.11.2023, 15-денний строк на подачу позову сплив 11.12.2023. У зв`язку з тим, що порушення строку на 1 день є незначним та не порушує принципи судочинства просить поновити пропущений строк на подання відзиву.

Дослідивши доводи заявленого клопотання відповідача, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 5 ст. 162 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дасть змогу відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив до початку першого підготовчого засідання у справі.

Приписами ч. 1 ст. 118 КАС України визначено, що процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Згідно з ч. 3 ст. 121 КАС України якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, у письмовому провадженні.

Про поновлення або продовження процесуального строку, відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою (ч. 6 ст. 121 КАС України).

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, що підтверджені належними доказами.

Так, судом встановлено, що ухвалу про відкриття провадження по справі від 24.11.2023 доставлено до електронного кабінету Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради у системі "Електронний суд" 24.11.2023 о 20:37, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа (а.с.33).

Відповідно до ч.1 ст.120 Кодексу адміністративного судочинства України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Отже, перебіг процесуального строку розпочався 25.11.2023 та завершився 09.12.2023 (суббота).

Згідно ч. 6 ст.120 Кодексу адміністративного судочинства України якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день.

Відповідно до ч. 7 ст.120 Кодексу адміністративного судочинства України перебіг строку, закінчення якого пов`язане з подією, яка повинна неминуче настати, закінчується наступного дня після настання події.

Згідно ч.8 ст.120 Кодексу адміністративного судочинства України останній день строку триває до двадцять четвертої години, але якщо в цей строк слід було вчинити процесуальну дію в суді, де робочий час закінчується раніше, строк закінчується в момент закінчення цього часу.

Аналізуючи зміст наведених норм Кодексу адміністративного судочинства України суд приходить висновку, що останнім днем для подачі відзиву на позовну заяву є 11.12.2023 (понеділок).

Проте, судом встановлено, що наведений відзив на позовну заяву було подано відповідачем 12.12.2023 через електронний кабінет "Електронного суду " .

Отже, представником відповідача було подано відзив на адміністративний позов з пропуском на 1 день.

Проте, враховуючи на незначний пропуск строку подання відзиву на адміністративний позов (1 день) та з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне поновити строк для подання представником відповідача відзиву на позовну заяву та прийняти до розгляду.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що клопотання відповідача про поновлення пропущеного строку на подання відзиву на позовну заяву підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 120,121, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради про поновлення строку для подання відзиву на позовну заяву - задовольнити.

Відзив Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради прийняти до розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Прилипчук

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116331041
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо охорони праці

Судовий реєстр по справі —480/12269/23

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 16.02.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 16.01.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні