Ухвала
від 16.01.2024 по справі 649/1079/21
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 649/1079/21

Номер провадження 2-в/954/1/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2024 рокусмт Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Каневського В. О.,

за участю секретаря судового засідання Ферко Г. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, у порядку спрощеного позовного провадження питання про відновлення втраченого судового провадження у справі №649/1079/21,-

ВСТАНОВИВ:

До Нововоронцовського районного суду Херсонської області надійшла заява представника заявниці Гнатюк Тетяни Віталіївни в інтересах ОСОБА_1 про виправлення описки в рішенні Великолепетиського районного суду Херсонської області від 27.01.2022 у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Каховська районна державна адміністрація Херсонської області про усиновлення. Ухвалою від 25.10.2023 у справі за вказаною заявою зупинено та вирішено питання про ініціювання питання про відновлення судового провадження у справі №649/1079/21.

Провадження у справі відкрито та запропоновано учасникам надати усі наявні у них документи і матеріали, що стосуються втраченого судового провадження.

Сторони у судове засідання не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку. Матеріалів та документів, що стосуються втраченого судового провадження не надали.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши зібрані матеріали, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 488 ЦПК України відновлення втраченого повністю або частково судового провадження в цивільній справі закінченій ухваленням судового рішення або в якій провадження закрите, проводиться в порядку, встановленому цим Кодексом. Втрачене судове провадження у цивільній справі може бути відновлене за заявою учасника справи або за ініціативою суду (ч. 1 ст. 489 ЦПК України).

Згідно зі ст. 490 ЦПК України заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду, який ухвалив рішення по суті справи або постановив ухвалу про закриття провадження у справі.

30.05.2023 Вищою Радою Правосуддя (рішення № 566/0/15-23) територіальну підсудність у судових справах Великолепетиського районного суду Херсонської області змінено на Нововоронцовський районний суд Херсонської області.

За змістом ст. 493 ЦПК України при розгляді заяви про відновлення втраченого судового провадження суд бере до уваги частину справи, яка збереглася (окремі томи, жетони, матеріали з архіву суду тощо); документи, надіслані (видані) судом учасникам судового процесу та іншим особам до втрати справи, копії таких документів; матеріали виконавчого провадження, якщо воно здійснювалося за результатами розгляду справи; будь-які інші документи і матеріали, подані учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для відновлення справи; відомості з Єдиного державного реєстру судових рішень; дані, що містяться в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі; будь-які інші відомості, документи тощо, отримані у законний спосіб з інших офіційних джерел.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 494 ЦПК України, в ухвалі суду про відновлення втраченого судового провадження зазначається, на підставі яких конкретно даних, поданих до суду і досліджених у судовому засіданні, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувалися судом і які процесуальні дії вчинялися з втраченого провадження. У разі недостатності зібраних матеріалів для точного відновлення втраченого судового провадження суд відмовляє у відновленні втраченого судового провадження і роз`яснює учасникам справи право на повторне звернення з такою самою заявою за наявності необхідних документів.

Згідно з ч. 1 ст. 494 ЦПК України на підставі зібраних і перевірених матеріалів суд постановляє ухвалу про відновлення втраченого провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити.

Відповідно до ч. 2 ст. 494 ЦПК України в ухвалі суду про відновлення втраченого судового провадження зазначається, на підставі яких конкретно даних, поданих суду і досліджених у судовому засіданні, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувались судом і які процесуальні дії вчинялись з втраченого провадження.

Обсяг документів втраченого судового провадження, які підлягають відновленню, законодавцем віднесено на розсуд суду. Так, на підставі зібраних і перевірених матеріалів, суд ухвалює рішення про відновлення втраченого провадження повністю або в частині, яку, на його думку, необхідно відновити. У зв`язку з цим слід враховувати, що обсяг документів втраченого судового провадження, які підлягають відновленню, залежить від мети такого відновлення. Метою відновлення втраченого судового провадження внесення виправлення у виконавчий документ.

До Нововоронцовського районного суду Херсонської області із Великолепетиського районного суду Херсонської області не передавалася та не надходила справа №649/1079/21. Наведене дає підстави вважати, що судове провадження у справі №649/1079/21 втрачене.

Водночас, у Єдиному державному реєстрі судових рішень є ухвала про відкриття провадження у справі від 23.12.2021 та рішення суду від 27.01.2022 у справі за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Каховська районна державна адміністрація Херсонської області про усиновлення.

Інші судові рішення у вказаній справі відсутні.

Суд ураховує, що, незалежно від заявленої мети відновлення втраченого судового провадження, резолютивна частина ухвали про відновлення такого провадження обов`язково має містити повний текст відновленого судового рішення, яким було закінчено провадження у справі, оскільки наведений судом текст відновленого рішення у справі фактично замінює його втрачений оригінал. Аналогічних висновків дійшов Верховний Суд у постанові від 29 листопада 2019 року у справі № 2-2062/11 (провадження № 61-23154св18), від 05 грудня 2018 року у справі № 2-879/10 (провадження № 61-6618св18).

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне встановити зміст рішення суду від 27.01.2022 у справі за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Каховська районна державна адміністрація Херсонської області про усиновлення, яким закінчено провадження у справі, навівши у резолютивній частині даної ухвали її повний текст, наявний у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Разом з тим, суд позбавлений можливості відновлення матеріалів судового провадження в іншій частині через ненадходження даних документів до суду.

У зв`язку з вищевикладеним суд дійшов висновку про достатність матеріалів для часткового відновлення втраченого судового провадження в частині судового рішення у справі №649/91/19, постановлених під час розгляду зазначеної цивільної справи.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 81, 258-260, 493, 494 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Відновити частково втрачене судове провадження у цивільній справі Великолепетиського районного суду Херсонської області №649/1079/21, а саме:

1.Вважати встановленим зміст рішення суду від 27.01.2022:

Справа № 649/1079/21

Провадження №2-о/649/4/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 січня 2022 року Великолепетиський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого Гапоненка Р.В.

секретаря судового засідання Філімоненко Т.С.

присяжних: Павліченко С.В.

Горішньої А.М.

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в смт. Велика Лепетиха Херсонської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Каховська районна державна адміністрація Херсонської області про усиновлення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявники звернулися до суду з вищевказаною заявою, обґрунтовуючи її тим, що з 09 серпня 2003 року вони перебувають у зареєстрованому шлюбі, від якого спільних дітей не мають. 03.10.2019 року розпорядженням голови Великолепетиської районної державної адміністрації Херсонської №225 від 03.10.2019 року області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 призначено опікуном над малолітньою ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка має статус дитини позбавленої батьківського піклування. Дитина була прийнята в сім`ю заявників на правах дочки. За час спільного проживання у заявників з малолітньою ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 склались усталені відносини батьків - дочки, дівчинка звикла до заявників та добре реагує на них, а заявники бажають займатись вихованням та утриманням дитини. Рішенням Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 19 травня 2021 року, ухваленим в цивільній справі № 649/341/20, яке набрало законної сили 18.06.2021 року, кровна мати дитини ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 позбавлена батьківських прав відносно дочки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 . Будь-якої інформації про кровного батька дитини немає, запис про батька у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст.135 СК України (за вказівкою матері). Відповідно до ст. 20 Конвенції про права дитини - дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення, має право на особливий захист і допомогу, що надається державою. Одним із проявів державного піклування про таку дитину є можливість її усиновлення. Усиновлення - акт великої соціальної ваги, прояв гуманізму та жертовності, а також реалізація природної потреби материнства і батьківства та водночас захист від самотності. ОСОБА_2 та ОСОБА_1 проживають у власному житловому будинку, який належить їм на праві приватної власності. Будинок має загальну площу 62, 2 кв.м., житлову - 36, 0 кв.м., будинок одноповерховий, складається з 3 житлових кімнат, кухні, ванної кімнати, 2 коридорів. Стан будинку задовільний, після капітального ремонту. У будинку є окрема спальна кімната для дитини, також ще одна кімната для власного простору, ігор та занять. Кімнати в будинку мебльовані, в наявності необхідна побутова техніка. Матеріально родина забезпечена. Відповідно до висновку служби у справах дітей Каховської районної державної адміністрації від 13.10.2021 року №01 - 14/137 заявники по справі мають можливість бути усиновлювачами. Відповідно до висновку Каховської районної державної адміністрації Херсонської області від 03.11.2021 року усиновлення малолітньої ОСОБА_3 заявниками ОСОБА_2 та ОСОБА_1 визнано доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини. На підставі ст. ст. 310 - 314 ЦПК заявники просять суд: оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 , усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженки м. Херсон Херсонської області; внести зміни до актового запису № 19 від 10 січня 2019 року про народження ОСОБА_3 , складеного Суворовським районним у місті Херсон відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, вказавши її прізвище - ІНФОРМАЦІЯ_10 , ім`я - ІНФОРМАЦІЯ_10 , по батькові - ІНФОРМАЦІЯ_10 , дату народження - ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце народження - м. Херсон, батьком - ОСОБА_2 , матір`ю - ОСОБА_1 .

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі та наполягає на їх задоволенні.

В судове засідання заявник ОСОБА_2 не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі та наполягає на їх задоволенні.

В судове засідання представник заінтересованої особи Каховської районної державної адміністрації Херсонської області Ясінська І.М. не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, заяву підтримує та просить суд її задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено, що відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Судом встановлено, що заявники з 09.08.2003 року перебувають у зареєстрованому шлюбі, що підтверджується копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 , виданого 09.08.2003 року Князе-Григорівською сільською радою Великолепетиського району Херсонської області.

У відповідності до висновку служби у справах дітей Каховської районної державної адміністрації Херсонської області № 01-14/137 від 13.10.2021 року на підставі поданих документів службою у справах дітей Каховської районної державної адміністрації Херсонської області зроблено висновок про можливість ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , бути усиновлювачами.

Згідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 , виданого 10.01.2019 року Суворовським районним у місті Херсоні відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції к Херсонській області, ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_8 , батьками дитини вказано ОСОБА_8 (запис про батька у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України (за вказівкою матері)) та ОСОБА_9 .

Рішенням Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 19.05.2021 року (справа № 649/341/20) ОСОБА_4 було позбавлено батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Згідно висновку служби у справах дітей Каховської районної державної адміністрації Херсонської області усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , заявниками є доцільним та відповідає інтересам дитини.

Окрім того, вказаним висновком встановлено, що заявники працевлаштовані та мають постійний достатній дохід, наявні умови для проживання заявників разом із дитиною, де для дитини є місце для сну, відпочинку, розвитку, навчання, проведення дозвілля, тощо. За станом здоров`я заявники можуть бути усиновлювачами, до кримінальної відповідальності не притягались. Зі станом здоров`я дитини заявники ознайомлені. На даний час дитина проживає разом із заявниками, ОСОБА_1 (заявник) призначена опікуном над малолітньою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Ніхто з родичів дитини з вирішення питання щодо влаштування ОСОБА_10 до їх сімей не звертався.

Перешкод, визначених статтею 212 СК України, для усиновлення заявниками у судовому засіданні не встановлено.

Відповідно до статті 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Заявники відповідають вимогам до осіб, які можуть бути усиновлювачами, встановленим статтею 211 СК України, так як спроможні виховати і дати дитині належне виховання, освіту, забезпечити нормальний фізичний та духовний розвиток. За таких обставин суд вважає, що усиновлення буде відповідати інтересам малолітньої дитини, а тому заява про усиновлення є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Статтею 20 Конвенції «Про права дитини» від 20.11.1959 року, Генеральної Асамблеї ООН відзначено, що одним з власних як найкращих інтересів дитини є її усиновлення.

З аналізу статей 229-233 СК України, вбачається, що при усиновленні, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини, а також змінити відомості про місце народження та дату народження дитини, зміни прізвища та по батькові дитини. Дані зміни вносяться до актового запису про народження дитини, яка усиновлена. З моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов`язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженнями.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ухвалюючи рішення згідно зі статтею 224 СК України, суд повинен обґрунтовувати задоволення чи відхилення заяви про усиновлення в разі її задоволення в резолютивній частині рішення необхідно навести відомості про заявника (заявників), повністю зазначивши його прізвище, ім`я, по батькові, день місяць і рік народження а також його громадянство. За наявності клопотання заявників суд вирує питання про зміну прізвища імені та по батькові, дати і місця народження відповідно до статей 229-231 СК України. При цьому слід мати на увазі, що зміни вносяться не до свідоцтва про народження, а до актового запису про народження дитини.

З огляду на викладене вище, суд вважає можливим також задовольнити вимогу заявників про зміну прізвища та по батькові усиновленої дитини, а також запису відомостей про них як батька та матері усиновленої дитини.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 314 ЦПК України, у разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Таким чином, враховуючи вік, стан здоров`я та матеріальне становище усиновлювачів судом встановлено, що будь-якої корисливої або іншої зацікавленості в усиновленні з боку заявників немає, їх намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства, заявники є здоровими людьми, мають стійке бажання виховувати та утримувати дитину, усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 207, 211, 217-218, 225, 229-233 СК України, ст.ст. 3-8, 10, 18, 76-89, 95, 258, 259, 263, 264, 265, 315 - 319 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Каховська районна державна адміністрація Херсонської області про усиновлення - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП: НОМЕР_2 , уродженця смт. Велика Лепетиха Великолепетиського району Херсонської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку смт. Велика Лепетиха Великолепетиського району Херсонської області, громадянку України, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженки міста Херсон Херсонської області, громадянки України.

Внести зміни в актовий запис № 19 про народження ОСОБА_3 , складений 10 січня 2019 року Суворовським районним у місті Херсоні відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, а саме: прізвище дитини « ІНФОРМАЦІЯ_10 » змінити на « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ім`я дитини « ІНФОРМАЦІЯ_10 » залишити без змін, по батькові дитини « ІНФОРМАЦІЯ_10 » змінити на « ІНФОРМАЦІЯ_10 », місце народження дитини «смт. Велика Лепетиха Херсонської області» змінити на «місто Херсон», в графі «Батько» зазначити « ОСОБА_2 , громадянин України» в графі «Мати» зазначити « ОСОБА_1 , громадянка України».

Видати нове свідоцтво про народження з урахуванням вище зазначених змін.

Анулювати раніше видане свідоцтво про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , видане 10 січня 2019 року Суворовським районним у місті Херсоні відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області.

Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копію рішення після набрання ним законної сили направити до Горностаївського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Каховському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) для виконання.

Роз`яснити, якщо після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили батьки дитини відкликали свою згоду на її усиновлення, суд скасовує своє рішення і поновлює розгляд справи.

У разі відкликання заяви про усиновлення після ухвалення рішення про усиновлення, суд скасовує своє рішення і залишає заяву без розгляду.

Відомості щодо учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Каховська районна державна адміністрація Херсонській області, код ЄДРПОУ 44220281, адреса місцезнаходження: 74900, м. Нова Каховка, вул. Історична, буд. 52.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Херсонського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Р.В. Гапоненко

Присяжні: С.В. Павліченко

А.М. Горішня

Визнати неможливим відновлення втраченого судового провадження повністю.

Роз`яснити учасникам справи право на повторне звернення із заявою про відновлення втраченого судового провадження за наявності необхідних документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Херсонського апеляційного суду.

СуддяВ.О. Каневський

СудНововоронцовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116339600
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про відновлення втраченого провадження

Судовий реєстр по справі —649/1079/21

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Рішення від 27.01.2022

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Гапоненко Р. В.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Гапоненко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні