Ухвала
від 22.12.2023 по справі 359/12541/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/12541/23

Провадження № 1-кс/359/2059/2023

У Х В А Л А

Іменем України

22грудня 2023року слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 та захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду з технічною фіксацією клопотання старшого слідчого СВ Бориспільського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_6 в кримінальному провадженні № 12023111100000893, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 квітня 2023 року, про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Умань Черкаської області, громадянки України, українки, із вищою освітою, працюючої на посаді завідуючого педіатричним відділенням КНП «Перея-славська БЛІЛ», одруженої, на утриманні малолітніх, неповно-літніх дітей чи непрацездатних осіб не має, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

підозрюваної у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, -

встановив:

21 грудня 2023 року слідчий у кримінальному провадженні - старший слідчий Слідчого відділу Бориспільського РУП ГУ Національної поліції в Київській області капітан поліції ОСОБА_6 , за погодженням з прокурором Бориспільської окружної прокуратури Київської області, звернувся з вказаним клопотанням та обґрунтовує його тим, що у провадженні СВ Бориспіль-ського РУП ГУ НП в Київській області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12023111100000893 від 14 квітня 2023 року, за підозрою ОСОБА_4 , за ч. 2 ст. 367 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на підставі рішення Переяслав-Хмельницької районної ради від 04 грудня 2018 року за № 366-25-VII та контракту, з 06 грудня 2018 року ОСОБА_4 призначено на посаду директора Комунального некомерційного підприємства Переяслав-Хмельницької районної ради «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня».

Відповідно пунктів 7.1, 7.2 Статуту комунального некомерційного підприємства «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня», затвердженого рішенням Переяслав-Хмельницької районної ради за № 451-34-VII від 29 листопада 2019 року, рішенням Дівичківської сільської ради за № 954-22-VII від 03 грудня 2019 року, рішенням Ташанської сільської ради за № 70-V-VII від 29 листопада 2019 року, рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради за № 01-76-VII від 14 листопада 2019 року, рішенням Студениківської сільської ради за № 451-34-VII від 23 грудня 2019 року, рішенням Циблівської сільської ради за № 230 від 16 грудня 2019 року (далі Статут), управління комунальним некомерційним підприємством «Переяслав - Хмельницька центральна районна лікарня» (далі Підприємство) здійснюють засновники та орган управління. Поточне керівництво (оперативне управління) Підприємством здійснює керівник - директор, який призна-чається та звільняється з неї за рішенням органу управління відповідно до порядку, визначеного законодавством України та відповідним рішеннями засновників та який відповідає кваліфіка-ційним вимогам, встановленим Міністерством охорони здоров`я України та на конкурсній основі. Строк найму, права, обов`язки і відповідальність Директора, умови його матеріального забезпе-чення, інші умови найму визначаються контрактом.

Згідно п. 7.5.1 Статуту, директор підприємства діє без довіреності від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших органах у відносинах з іншими юридичними та фізичними особами, підписує від його імені документи та видає довіреності і делегує право підпису документів іншим посадовим особам підприємства, укладає договори, відкриває в органах Державної казначейської служби та установах банків поточні та інші рахунки.

Відповідно п.7.5.4 Статуту, директор підприємства несе відповідальність за формування та виконання фінансового плану і плану розвитку підприємства, результати його господарської діяльності, виконання показників ефективності діяльності підприємства, якість послуг, що надаються підприємством, використання наданого на праві оперативного управління підприєм-ству майна спільної власності територіальних громад і доходу згідно з вимогами законодавства, цього Статуту та укладених підприємством договорів.

Пунктом 7.5.15 Статуту передбачено, що Ддиректор несе відповідальність за збитки, завдані підприємству з вини директора підприємства в порядку, визначеному законодавством.

На виконання розпорядження Переяслав-Хмельницької районної ради від 04 грудня 2018 року за № 366-25-VII та вищезазначеного Статуту, 06 грудня 2018 року головою Переяслав-Хмель-ницької районної ради ОСОБА_7 (далі - орган управління майном) укладено контракт з директором КНП «Переяслав- Хмельницька центральна районна лікарня» ОСОБА_8 (далі-керівник).

Пунктом 2 контракту передбачено, що керівник зобов`язується безпосередньо і через адмініс-трацію підприємства, здійснювати поточне управління (керівництво) підприємством з метою забезпечення виконання його статутних завдань, надання належної, якісної та кваліфікованої медичної допомоги, ефективності діяльності підприємства, раціонального використання збере-ження закріпленого за підприємством майна, а орган управління майна зобов`язується створювати належні умови для матеріального забезпечення і організації праці Керівника.

Відповідно п. 5 контракту, керівник здійснює поточне (оперативне) керівництво підприємством, організовує його господарську, соціально - побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання підприємством завдань, передбачених законодавством, статутом підприємства та цим контрактом.

Пунктом 6 контракту передбачено, що керівник підприємства зобов`язаний: організувати належне виконання завдань, передбачених статутом та укладених договором про медичне обслуговування; організувати ефективну беззбиткову діяльність підприємства, своєчасно вживати заходів до запобігання банкрутству підприємства у разі його неплатоспроможності; організувати надання підприємством належного, доступного, кваліфікованого медичного обслуговування; забезпечу-вати ефективне використання і збереження закріпленого за підприємством майна; забезпечувати належне виконання законодавства у сфері публічних закупівель; відшкодовувати збитки, завдані підприємству з його вини, згідно з законодавством; виконувати інші завдання та обов`язки, встановлені єдиними кваліфікаційними вимогами та законодавством.

16 березня 2023 року на підставі розпорядження Переяславського міського голови про дострокове розірвання контракту та звільнення з посади директора КНП «Переяславська багато-профільна лікарня інтенсивного лікування» Переяславської міської ради, Студениківської сільської ради, Ташанської сільської ради, Дівичківської сільської ради та Циблівської сільської ради за № 48/07-04/11-23, ОСОБА_4 звільнено з посади директора.

Таким чином, згідно ч. 3 ст. 18 КК України, ОСОБА_4 виконуючи обов`язки директора КНП «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня» Переяслав-Хмельницької РДА, сільських рад Переяслав- Хмельницького району та Переяслав-Хмельницької міської ради» (в подальшому назву змінено у зв`язку із реорганізацією) у період часу 06 грудня 2018 року по 16 березня 2023 року, постійно обіймала посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно - господарських функцій, у зв`язку з чим відповідно ст. 18 КК України набула статусу службової особи.

На виконання держаної програми «Велике будівництво» 24 березня 2020 року директором КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» із директором ТОВ«І.КОММ ЕНЕРДЖИ» ОСОБА_9 укладено договір за № 44 про виготовлення проектно- кошторисної документації по об`єкту «Рекон-струкція частини приміщень першого поверху терапевтичного корпусу КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» під відділення екстреної медичної допомоги за адресою: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 137».

При цьому, вартість устаткування (медичних виробів) та медичного обладнання в проектній документації по зазначеному об`єкту вказана та погоджена замовником - директором КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» ОСОБА_4 не відповідала ринковій та була необґрунтовано завищена останньою.

В подальшому на підставі вказаного проекту тендерним комітетом КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» проведено тендерні закупівлі та переможцем визнано ТОВ «Віалок Білд».

30 вересня 2020 року між КНП «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня» Переяслав-Хмельницької районної ради, сільських рад Переяслав-Хмельницького району та Переяслав-Хмельницької міської ради» (код ЄДРПОУ 01994161) в особі директора ОСОБА_4 (далі замовник) та ТОВ «ВІАЛОК БІЛД» (код ЄДРПОУ 36214797) в особі директора ОСОБА_10 (далі підрядник) було укладено договір підряду № 122 щодо будівельних робіт по об`єкту «Реконструкція частини приміщень першого поверху терапевтичного корпусу КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» під відділення екстреної медичної допомоги за адресою: м.Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 137» (ДК 021:2015-45454000-4 Реконструкція, далі договір).

Також, замовником та підрядником до договору затверджено та підписано:

-протокол погодження договірної ціни у розмірі 36792332,33 грн. в тому, числі ПДВ 4199510, 98 грн. (додаток № 1);

-календарний план виконання робіт - до 31 грудня 2020 року (додаток № 2); договірну ціну на будівництво, що склала 36792332,33 грн. (додаток № 3);

-план фінансування робіт по об`єкту (додаток № 4).

Відповідно п. 1.1. договору, замовник доручає, а підрядник зобов`язується виконати роботи по об`єкту ДСТУ Б.Д. 1.1-1:2013. Реконструкція частини приміщень першого поверху терапевт-тичного корпусу КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» під відділення екстреної медичної допомоги за адресою: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 137 (далі - об`єкт) відповідно до проектно-кошторисної документації та тендерної документації в межах ціни цього договору.

За змістом п. 1.3. договору, замовник зобов`язується передати підряднику затверджену до виконання проектну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчений будівництвом об`єкт.

Згідно п. 2.1 договору, строк виконання робіт, визначений цим договором, наступний : початок робіт - з моменту укладання договору, закінчення робіт - до 31 грудня 2020 року.

Відповідно п. 3.1 договору, договірна ціна визначена на підставі державних будівельних норм, ДСТУ Б.Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», тендерної пропозиції та погоджена сторонами в протоколі погодження договірної ціни і становить 36792332,33 грн. в тому, числі ПДВ 20% - 4 199 510, 98 грн., в т.ч. ПДВ 7 % (на медичне обладнання) - 758568,83 грн.

Згідно пунктів 4.1, 4.2 договору, розрахунки за виконані роботи здійснюються відповідно до річних кошторисних призначень - проміжними платежами, на підставі довідки про вартість виконаних робіт за формою № КБ- 3, складеної відповідно до Акту приймання виконаних робіт за формою № КБ-2В.

Акт за формою № КБ-2В та довідка за формою КБ-3 оформлюється належним чином підрядником і подаються для підписання замовнику не пізніше 25 числа звітного місяця, який повинен розглянути та підписати Акт та довідку протягом п`яти календарних днів, але у будь якому разі не пізніше останнього числа звітного місяця при виконанні вимог ст. 48 Бюджетного кодексу України або надати письмову мотивовану відмову від прийняття робіт.

Згідно п. 5.1 розділу 5 вказаного договору, замовник має право: відмовитись від прийняття закінчених робіт у разі виявлення недоліків, які виключають можливість їх використання відповідно до мети, зазначеної у проектній документації та договорі підряду і не можуть бути усунені підрядником та у випадках не підтвердження вартісних показників, матеріальних ресур-сів тощо; зупинити роботи у разі невиконання або неналежного виконання умов цього договору та недотримання будівельних норм та стандартів; замовник також має інші права, передбачені договором, Цивільним і Господарським кодексами України, іншими актами законодавства.

Відповідно п. 5.2. договору, замовник зобов`язаний: надати підряднику до початку виконання робіт будівельний майданчик, передати дозвільну, проектну та іншу документацію, затверджену в установленому порядку з відміткою замовника «До виконання робіт» та надати інші вихідні дані, необхідні для початку виконання робіт; негайно, письмово з обґрунтуванням, повідомити підрядника про виявлені недоліки в роботі; виконувати належним чином інші зобов`язання, передбачені договором, Цивільним, Господарським кодексами України, іншими актами законодавства.

В свою чергу, відповідно п. 5.4 договору, підрядник зобов`язаний передавати замовнику для перевірки та підписання Акти виконаних робіт форми КБ-2В, довідки про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, складені згідно з Актами приймання виконаних робіт за формою КБ-2В на підставі договірної ціни у відповідності з ДСТУ Б. Д. 1,1-1: 2013 «Правила визначення вартості будівництва». До актів додається відомість матеріальних ресурсів з обгрунтуванням вартості матеріалів та устаткування, а також інші розрахунки вартісних показників.

Згідно п. 11.1 договору, роботи і матеріальні ресурси, що використовуються для їх виконання, повинні відповідати державним стандартам, будівельним нормам, іншим нормативним документ-там, проектній документації, локальним кошторисним розрахункам.

В подальшому, у період часу з 16 листопада 2020 року по 30 вересня 2021 року між КНП «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня» Переяслав - Хмельницької РДА, сільських рад Переяслав-Хмельницького району та Переяслав-Хмельницької міської ради та ТОВ «ВІАЛОК БІЛД» було укладено 9 додаткових угод щодо зміни номеру розрахункового рахунку, змін календарного плану виконаних робіт, зміни та коригування проектно-кошторисної документації, зміни строку договору.

19 липня 2021 року між КНП «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня» Переяслав-Хмельницької РДА та Переяслав-Хмельницької міської ради укладено з ТОВ «ВІАЛОК БІЛД» додаткову угоду № 7 до договору № 122 від 30 вересня 2020 року, згідно якої ціна договору зменшена до 31 892 229,55 грн.

За результатами виконаних робіт за договором № 122, складено та підписано Акти приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2В та на рахунок ТОВ «ВІАЛОК БІЛД» перераховано грошові кошти у розмірі 31 892 229,55 грн.

Так, у період часу з 11 по 14 грудня 2020 року підрядник відповідно до вимог пунктів 4.1, 4.2 та в порушення пункту 5.4.5 договору підготував та надав замовнику Акт № 3/1 вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2020 року від 14 грудня 2020 року без відомостей матеріальних ресурсів з обґрунтуванням вартості матеріалів та устаткування, а також інших розрахунків вартісних показників.

Згідно зазначеного Акту товариством придбано :

- термостатичний елемент StarTekIV з клемним з`єднанням, в кількості 48 шт.;

- термостатичний елемент кутовий термокомплект з антипрот. 1/2 «Icma» № КІТ 1100+774-940+805-940, в кількості 2 шт.;

- припливну установку KUBmini 2500EN з фільтром, електричним нагрівачем, охолоджувачем, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики П1, в кількості 1 комплекту;

- припливну установку KUBmini 2500EN з фільтром, електричним нагрівачем, охолоджувачем, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики П2, в кількості 1 комплекту;

- припливну установкуККV200 з зворотнім клапаном, електричним нагрівачем, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики ПЗ, в кількості 1 комплекту;

- припливну установку KV 60-35 4D з зворотнім клапаном, електричним нагрівачем, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики П4, в кількості 1 комплекту;

- витяжну установку KV 50-30-4D з зворотнім клапаном, фільтром, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики В1, в кількості 1 комплекту;

- витяжну установку KV 50-30-4D з зворотнім клапаном, фільтром, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики В2, в кількості 1 комплекту;

- витяжну установку KKV200/KF-200 з зворотнім клапаном, фільтром, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики ВЗ, в кількості 1 комплекту;

- витяжну установку KV 60-30-4D з зворотнім клапаном, фільтром, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики В4, в кількості 1 комплекту;

- витяжну установку KV 50-30-4D, із зворотнім клапаном, фільтром, прямокутною гнучкою вставкою, шумопоглиначем та комплектом автоматики В5, в кількості 1 комплекту;

- витяжний вентилятор KKV 100, з гнучкою вставкою, в кількості 3 шт.;

- витяжний вентилятор KKV 125, з гнучкою вставкою В9, в кількості 1 шт.;

- спліт-систему SRK71ZSPR-SMitsubishi Heavy, в кількості 4 комплекти;

- зовнішній блок MXZ-4E83VAHZMitsubishiElectric, в кількості І комплекту;

- внутрішній блок MSZ-AP35VGKER-1 MitsubishiElectric, в кількості 3 комплекти;

- спліт-систему GWH09AAB-K3DNA5A, в кількості 9 комплектів;

- станція CRSFR 20 Р 18-400/4T3x400 АВ54 DOL 80/65, в кількості 1 шт.;

- насос SP 60G, в кількості 2 шт.;

- комплекс технологічного обладнання по очистці стічних вод від інфекційного та радіологічного відділень, в кількості 1 шт.;

- дизельний генератор закритого типу EnerSolSTRS-55E (50 кВАном.пот; підігрів охолоджуючої рідини двигуна, двигун RICARDO, всепогодний шумоізоляційний кожух), в кількості 1 шт.;

- ліжко медичне «Біомед» HBM-2SM, в кількості 8 комплектів;

- шафу медичну ШМ-1, в кількості 14 шт.;

- НТІ BioChemFC-200 біохімічний автоматичний аналізатор, в кількості 1 комплекту;

- HTICL-50 Plus, аналізатор сечі скринінговий на смужках, в кількості 2 коплекти;

- НТІ TS4000, коагулометр автоматичний, в кількості 2 шт.;

- автоматична машина для мийки та дезінфекції гнучких ендоскопів CYW-100 (з опціями), в кількості 1 комплект;

- стіл операційний ЕТ300 (універсальний, електричний, рентген- прозорий), в кількості 1 шт.;Стіл операційний «БЮМЕД» XTD-2E, в кількості 1 шт. ;

- комплект зігріваючий хірургічного та реанімаційного призначення, в кількості 2 шт.;

- світильник KD-2072D-2 4500К, в кількості 2 шт.;

- мобільна рентген система ІМАХ 112CVacuDAPcompact (дозиметр VacuDapcompact), Guide-pair 147 (направляюча пара 147), CableforpowersupplyVacuDAP (EU) (блок підключення живлення зі штепсельним роз`ємом VacuDAP (EU), в кількості 1 комплекту;

- візок для інструментів, в кількості 1 шт.;

- комплект рентгензахисту (фартух, шапочка, окуляри, ширма велика), в кількості 2 шт.;

- операційний стіл, модель TDI-1 у складі: ортопедична приставка BR-1, в кількості 1 шт.;

- ортопедичну приставку до столу операційного, в кількості 1 шт.;

- освітлювач налобний ML4 LED 3, в кількості 2 шт.;

- двокупольний стельовий хірургічний світильник LEDTECH 7070, в кількості 1 шт.;

- електрокоагулятор хірургічний PRO-ESU 400, в кількості 1 комплекту;

- набір інструментів хірургічний великий, в кількості 3 комплекти;

- набір травматологічний для надання швидкої допомоги великий, в кількості 2 комплекти;

- апарат для фільтрації реінфузованої крові DidecoElectaCellSeparator, в кількості 1 комплекту.

Вартість устаткування згідно вказаного Акту складала 11020344,37 грн.

14 грудня 2020 року, перебуваючи у приміщенні КНП «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня» Переяслав-Хмельницької РДА, сільських рад Переяслав-Хмельницького району та Переяслав-Хмельницької міської ради» директор ОСОБА_4 підписала та завірила печаткою підприємства Акт № 3/1 вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2020 року та передала для проведення оплати.

В подальшому, у період часу з 14 по 18 грудня 2020 року підрядник відповідно до вимог пунктів 4.1, 4.2 та в порушення пункту 5.4.5 підготував та надав замовнику Акт № б/н вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 5 приймання виконаних будівельних робіт за р. примірної форми КБ-2В від 18 грудня 2020 року без відомостей матеріа-льних ресурсів з обґрунтуванням вартості матеріалів та устаткування, а також інших розрахунків вартісних показників.

Згідно зазначеного Акту товариством придбано:

- аналізатор гематологічний АВХ MICROSES 60 (OTmodel) в кількості 1 шт.;

- цифрову кольорову доплерівську ультразвукову систему Е2 Ехр в комплекті з датчиком ультразвуковим L741, датчиком ультразвуковим ЗС-А, датчиком ультразвуковим 6VI, датчиком ультразвуковим ЗР-А, в кількості 1 шт.

Вартість устаткування та обладнання згідно вказаного Акту складала 1342637,24 грн.

18 грудня 2020 року, перебуваючи у приміщенні КНП «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня» Переяслав-Хмельницької РДА, сільських рад Переяслав-Хмельницького району та Переяслав-Хмельницької міської ради» директор ОСОБА_4 підписала та завірила печаткою підприємства Акт № б/н вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт Додатково до Акту № 5 приймання виконаних будівельних робіт за р. примірної форми КБ-2В від 18.12.2020га передала для проведення оплати.

В подальшому, у період часу з 18 по 24 грудня 2020 року підрядник відповідно до вимог пунктів 4.1, 4.2 та в порушення пункту 5.4.5 підготував та надав замовнику Акт № б/н вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 6 приймання виконаних будівельних робіт за р примірної форми КБ-2В від 24 грудня 2020 року без відомостей матеріа-льних ресурсів з обґрунтуванням вартості матеріалів та устаткування, а також інших розрахунків вартісних показників.

Згідно зазначеного Акту придбано :

-ліжко медичне «БІОМЕД» HBM-2SM, в кількості 8 комплектів;

-комплект зігріваючий хірургічного та реанімаційного призначення в кількості 2шт.

Вартість устаткування та медичного обладнання згідно вказаного Акту складала 300575,16 грн.

24 грудня 2020 року, перебуваючи у приміщенні КНП «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня» Переяслав-Хмельницької РДА, сільських рад Переяслав-Хмельницького району та Переяслав-Хмельницької міської ради» директор ОСОБА_4 підписала та завірила печаткою підприємства Акт №б/н вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 6 приймання виконаних будівельних робіт за 2020 рік примірної форми КБ-2В від 24 грудня 2020 року та передала для проведення оплати.

Згідно платіжних доручень за 2020 рік КНП «Переяслав-Хмельницька АРЛ» на підставі Акту № 3/1 вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2020 року від 14 грудня 2020 року, Акту № б/н вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 5 прийман-ня виконаних будівельних робіт примірної форми КБ-2В від 18 грудня 2020 року, Акт № б/н вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту №6 приймання виконаних будівельних робіт за р примірної форми КБ-2В від 24 грудня 2020 року перераховано на рахунки ТОВ «Віалок Білд» грошові кошти, виділені з Державного бюджету України Переяслав-Хмельницькою РДА на виконання будівельних робіт по об`єкту «Реконструкція частини приміщень першого поверху терапевтичного корпусу КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» під відділення екстреної медичної допомоги за адресою: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 137».

Таким чином, у період часу з 24 березня по 30 вересня 2020 року, ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді директора КНП «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня» Переяслав-Хмельницької РДА, сільських рад Переяслав- Хмельницького району та Переяслав-Хмельницької міської ради», будучи службовою особою, неналежним чином виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, в порушення пунктів 7.5.4 Статуту комунального некомерційного підприємства «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня», пунктів 2,5 контракту, укладеного останньою з головою Переяслав-Хмельницької районної ради, без під-ставно зазначила та погодила у проектно-кошторисній документації по об`єкту «Реконструкція частини приміщень першого поверху терапевтичного корпусу КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» під відділення екстреної медичної допомоги за адресою: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 137» завищену вартість на медичне обладнання та устаткування.

В подальшому, продовжуючи неналежним чином виконувати свої службові обов`язки, в пору-шення пунктів 7.5.4 Статуту комунального некомерційного підприємства «Переяслав-Хмельницька центральна районна лікарня», пунктів 2,5 контракту, п.п. 5.1, 5.2 договору підряду за № 122 від 30 вересня 2020 року щодо будівельних робіт по об`єкту «Реконструкція частини приміщень першого поверху терапевтичного корпусу КНП «Переяслав- Хмельницька ЦРЛ» під відділення екстреної медичної допомоги за адресою: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 137», у період часу з 14.12.2020 по 24.12.2020, ОСОБА_4 , не перевіривши обґрунтування вартості обладнання та устаткування, а також інші розрахунки вартісних показників, усвідомлю-ючи, що вартість на медичне обладнання та устаткування у проектно-кошторисній документації є завищеною, підписала та завірила печаткою Акт № 3/1 вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 3 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2020 року від 14 грудня 2020 року, Акту № б/н вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 5 приймання виконаних будівельних робіт примірної форми КБ-2В від 18 грудня 2020 року, Акт № б/н вартості устаткування, що придбавається виконавцем робіт додатково до Акту № 6 приймання виконаних будівельних робіт за р примірної форми КБ-2В від 24 грудня 2020 року та передала їх для оплати відповідно до умов договору.

Вартість устаткування та медичного обладнання, вказаного у зазначених Актах, згідно висновку судових товарознавчої та економічної експертиз не відповідає ринковій на суму 4214884,40 грн.

Внаслідок неналежного виконання свої службових обов`язків ОСОБА_4 , на рахунки ТОВ «ВІАЛОК БІЛД» (UA368201720355309107000707894, LJA393218420000026003053034219) без- підставно перераховано бюджетні кошти на загальну суму 4 214884,40 грн., чим Переяслав- Хмельницькій районні державній адміністрації Київської області спричинено майнову шкоду на зазначену суму.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримала клопотання за вказаними у ньому підставами, вказавши, що на думку органу досудового розслідування, відносно підозрюваної, з урахуванням даних про її особу, необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді застави у розмірі дев`ятнадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зважаючи на те, що інші більш м`які запобіжні заходи не зможуть забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваної.

Захисник ОСОБА_5 заперечував проти застосування такого заходу як застава та просив застосувати особисте зобов`язання, оскільки підозрювана має постійне місце роботи, зареєстро-ване місце проживання, міцні соціальні зв`язки та неспроможна сплатити суму застави.

Підозрювана ОСОБА_4 підтримала доводи свого захисника.

Вислухавши пояснення учасників кримінального провадження та дослідивши докази, приєднані до клопотання, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що ОСОБА_4 пред`явлено підозру у вчиненні кримінального право-порушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, а саме : неналежного виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (а.с. 157-166).

З матеріалів провадження вбачається обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, що підтверджується наявними в матеріалах доказами, а саме :

-висновком експерта № 3444 за результатами проведення судової товарознавчої експертизи від 30 листопада 2023 року;

-висновком експерта № 11/12/23 за результатами проведення судової економічної експертизи від 11 грудня 2023 року;

-показаннями свідків ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_13 ;

-проектно-кошторисною та фінансово звітною документацією щодо будівельних робіт по об`єкту «Реконструкція частини приміщень першого поверху терапевтичного корпусу КНП «Переяслав-Хмельницька ЦРЛ» під відділення екстреної медичної допомоги за адресою: м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 137»;

-іншими матеріалами кримінального провадження у своїй сукупності

Ці докази в сукупності свідчать про те, що підозра ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення є обґрунтованою.

Відповідно ч. 2 ст. 177 КПК України, підставою застосування запобіжних заходів є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті, зокрема: переховуватись від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопору-шення; незаконно впливати на потерпілих, свідків, іншого підозрюваного у цьому ж криміна-льному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити вчинення кримінальних правопорушень, у якому підозрюється.

У частині 1 ст. 178 цього Кодексу закріплено, що при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності цих ризиків слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення; тяжкість покарання, що загрожує у разі визнання його винуватим; міцність соціальних зв`язків підозрюваного в місці його постійного проживання; майновий стан підозрюваного та наявність повідомлення йому про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Так, у кримінальному провадженні наявні обставини, з якими закон пов`язує можливість обрання особі одного із запобіжних заходів, передбачених ст. 176 КПК України.

Відповідно ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків.

Як встановлено в ході судового розгляду, ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 КК України, яке згідно ст.12 КК України, відноситься до категорії нетяжких злочинів.

При цьому, відповідно усталеної практики Європейського суду з прав людини, висновки про ступінь ризиків та неможливість запобігання їм більш м`яких запобіжних заходів, мають бути зроблені за результатами сукупного аналізу обставин злочину та особистості підозрюваного (його характеру, моральних якостей, способу життя, сімейних зв`язків, постійного місця роботи, утриманців), поведінки підозрюваного під час розслідування злочину (наявність або відсутність спроб ухилення від органів влади) поведінки підозрюваного під час попередніх розслідувань (способу життя взагалі, способу самозабезпечення, системності злочинної діяльності, наявності злочинних зв`язків).

Водночас слідчим суддею встановлено, що підозрювана ОСОБА_4 заміжня, має місце реєстрації та постійного проживання за адресою: АДРЕСА_1 , офіційно працевлаштована у КНП «Переяславська БЛІЛ», на обліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Також слідчий суддя вважає, що мінімальним є ризик вчинити інше кримінальне правопору-шення, з огляду на те, що підозрювана раніше не судима та має джерело постійного прибутку. Також жодні дані (докази) стороною обвинувачення при розгляді клопотання щодо продовження підозрюваною вчинення аналогічних дій та інші, крім наявності обґрунтованої підозри, слідчому судді не надано, а у клопотанні слідчого не обґрунтовано.

При цьому сторона обвинувачення вказує на існування зазначених ризиків :незаконно впливати на свідків у даному кримінальному правопорушенні; продовжити вчиняти кримінальне правопо-рушення, у якому підозрюється. Натомість, доказів на підтвердження наявності цих ризиків не надає. Таким чином, слідчий суддя вважає, що існування даних ризиків стороною обвинувачення не доведено та ґрунтується лише на припущеннях.

При вирішенні питання про запобіжний захід слідчий суддя також враховує вік, сімейний стан, стан здоров`я та характеризуючи дані підозрюваної ОСОБА_4 , яка являється особою не молодого віку, має міцні соціальні зв`язки, місце реєстрації, раніше не судима, на обліках у лікарів нарколога чи психіатра не перебуває.

За результатами встановлених у судовому засіданні обставин та з урахуванням доводів, викладених стороною обвинувачення та підозрюваної, слідчий суддя вважає, що прокурором та слідчим доведено наявність обставин, передбачених п. 4 ч.1 ст. 194 КПК України, і не доведено того, що більш м`який запобіжний захід є недостатнім для запобігання ризикам, вказаним у клопотанні.

Згідно ч. 4 ст. 194 КПК України якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1 та 2 частини 1 цієї статті, але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини 1 цієї статті, слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, а також покласти на підозрюваного, обвинуваченого обов`язки, передбачені ч. 5 цієї статті, необхідність покладення яких встановлена з наведеного слідчим обґрунтування клопотання.

Враховуючи встановлені у судовому засіданні обставини, слідчий суддя приходить висновку, що сама по собі наявність обґрунтованої підозри, пред`явленої ОСОБА_4 та наявність певних ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, які не виключаються, а також тяжкість можливого покарання за вчинення злочину, не можуть бути достатніми підставами для застосування до неї запобіжного заходу у вигляді застави.

З огляду на викладене слідчий суддя вважає, що для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного до неї необхідно застосувати запобіжний засіб у виді особистого зобов`язання.

Статтею 179 КПК України визначено особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрював-ного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить висновку, що для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваної ОСОБА_4 слід обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання та покласти ряд обов`язків, передбачених ч.5 ст. 194 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 176-198, 205, 376 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Бориспільського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_6 в кримінальному провадженні № 12023111100000893, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 квітня 2023 року, про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 - відмовити.

Застосувати допідозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання та покласти на неї наступні обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме :

- прибувати до слідчого СВ Бориспільського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області за першою вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту, у якому вона проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання/або місця роботи;

- утриматись від спілкування з усіма свідками у кримінальному провадженні, або спілкуватися з ними із дотриманням умов, визначених слідчим суддею, судом.

Строк дії запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання та визначених обов`язків встановити до 12 год. 45 хв. 19 лютого 2024 року включно.

Підозрювану письмово під розпис повідомити про покладені на неї обов`язки.

Роз`яснити підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що в разі невиконання покладених на неї обов`язків, до неї може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід або на неї може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням особистого зобов`язання покласти на слідчого, а якщо справа перебуватиме у провадженні суду на прокурора.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання оскарженню не підлягає.

Оголошення повного тексту ухвали слідчого судді здійснено 04 січня 2024 року о 12 год. 30 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116342381
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Умань Черкаської області, громадянки України, українки, із вищою освітою, працюючої на посаді завідуючого педіатричним відділенням КНП «Перея-славська БЛІЛ», одруженої, на утриманні малолітніх, неповно-літніх дітей чи непрацездатних осіб не має, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, підозрюваної у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —359/12541/23

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні