Ухвала
від 17.11.2023 по справі 369/19072/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/19072/23

Провадження №6/369/461/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.11.2023 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Пінкевич Н.С.,

секретаря Середенко Б.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві подання державного виконавця про примусовий привід боржника у виконавчому провадженні №70883962, заінтересовані особи Вишневий відділ державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Вишнева міська рада Бучанського району Київської області, ОСОБА_1 ,

в с т а н о в и в :

У листопаді 2023 року до суду надійшло подання державного виконавця про примусовий привід боржника у виконавчому провадженні. Свої вимоги мотивував тим, що на виконанні у відділі перебуває виконавче провадження ВП70883962 про стягнення з ТОВ «Житловий комплекс «Нові Жуляни» заборгованість в розмірі 7868018,64 грн. Після відкриття виконавчого провадження у січні 2023 року, державним виконавцем накладено арешт на майно та грошові кошти боржника. Але вимоги з банків повернулись без виконання за відсутності коштів на рахунку. Також ним неодноразово направлялись виклики керівнику підприємства з`явитись до державного виконавця для надання пояснень. Вся кореспонденція, яка направлена поверталась з відміткою «адресат відсутній». Керівником боржника є ОСОБА_1 . Зважаючи на приписи Закону України «Про виконавче провадження», Закону України «Про Національну поліцію» та те, що боржник добровільно рішення суду не виконує, на виклики керівник боржника не з`являється, що є підставою для приводу у примусовому порядку.

Просив суд задовольнити подання про примусовий привіт керівника ТОВ «ЖК «Нові Жуляни» - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

У судове засідання державний виконавець Вишневого відділу державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) не з`явився. Судова повістка про виклик до суду направлена на електронну адресу виконавця. У своєму поданні виконавець просив повідомити його про наслідки розгляду подання.

У судове засіданні інші учасники не з`явились. Клопотань про відкладення розгляду подання до суду не надходило.

У відповідності до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що подання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 80 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

За ст. 1 Закону України «Про виконавче провадження» виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі зокрема виконавчих написів нотаріусів (пункт 3 частини 1 статті 3 закону).

За ст. 5 Закону України «Про виконавче провадження» примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

По справі встановлено, що на виконанні у Вишневому відділі державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) перебуває ВП №70883962 з примусового виконання ухвали Господарського суду Київської області №911/3026/21 від 03.02.2022 року про стягнення з ТОВ "Житловий комплекс "Нові Жуляни" згідно умов Мирової угоди від 26.01.2022р. заборгованість у розмірі 7868018 грн. 64 коп.

Постановою державного виконавця Вишневого відділу державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) від 30 січня 2023 року відкрито виконавче провадження.

Постановою державного виконавця Вишневого відділу державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) від 30 січня 2023 року накладено арешт на кошти боржника, яку направлено для виконання до АТ «ПУМБ».

Постановою державного виконавця Вишневого відділу державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) від 30 січня 2023 року накладено арешт майна боржника, на яку накладено ЕЦП та внесено відповідні записи до реєстрів обтяжень.

Як вказав виконавець, у ході проведених виконавчих дій встановлено, що згідно відповіді МВС за боржником не зареєстровані транспортні засоби та згідно відповіді ДФС наявні відкриті розрахункові рахунки.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта встановлено, що за боржником зареєстровані дві земельні ділянки на яких розташовані багатоповерхові будинки.

З метою безспірного списання коштів з рахунків боржника, 16 лютого 2023 року до АТ «ПУМБ» направлено платіжні інструкції, які повернулись до Відділу з відміткою про відсутність коштів.

17 березня 2023 повторно підготовлено платіжні інструкції та направлено до банківської установи.

При формуванні витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань міститься інформація щодо реєстрації боржника за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно вказаного витягу встановлено, що керівником ТОВ «ЖК «НОВІ ЖУЛЯНИ» є - ОСОБА_1 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2 код РНОКПП: НОМЕР_1 , АДРЕСА_3 .

Згідно акту державного виконавця від 24.10.2023, адресу: АДРЕСА_2 та ТОВ «ЖК «Нові Жуляни» не розшукано.

22.02.2023, 26.09.2023, 05.10.2023 на адресу боржника направлено виклик керівнику з`явитися до державного виконавця 22.02.2023, 04.10.2023 та 18.10.2023 для надання пояснень з приводу невиконання рішення суду та останнього зобов`язано надати достовірні відомості щодо майнового стану ТОВ «ЖК «НОВІ ЖУЛЯНИ», шо підтверджено копіями даних викликів.

Як вказано у поданні керівник боржника до Відділу не з`являвся та пояснення не надавав; вся кореспонденція, яка направлялась виконавцем на адресу ТОВ «ЖК «НОВІ ЖУЛЯНИ» повертається до Відділу з відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою».

Звертаючись до суду із поданням про привід боржника, державний виконавець надала список згруповаих поштових відправлень листів рекомендованих за 09 жовтня 2023 року, як підтвердження направлення виклику боржника до відділу.

Разом з тим, державним виконавцем не було надано суду, а матеріали справи не містять належних та допустимих доказів, зокрема, розписки боржника про вручення рекомендованого поштового відправлення, актів державного виконавця, складених у зв`язку з неявкою боржника до відділу.

Відповідно до п.п.1,5 ч.5 Закону України «Про виконавче провадження» боржник зобов`язаний утримуватися від вчинення дій, що унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення; своєчасно з`являтися на вимогу виконавця.

Згідно з п.14 ч.3 ст.18 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право викликати фізичних осіб, посадових осіб з приводу виконавчих документів, що перебувають у виконавчому провадженні. У разі якщо боржник без поважних причин не з`явився за викликом виконавця, виконавець має право звернутися до суду щодо застосування до нього приводу.

За змістом ч.1 ст.438 ЦПК України розшук боржника або дитини, привід боржника оголошуються за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника або дитини чи місцезнаходженням їхнього майна, або за місцем проживання (перебування) стягувача.

Пунктом 27 ч.1 ст.23 Закону України «Про Національну поліцію» визначено, що поліція відповідно до покладених на неї завдань вживає заходів для забезпечення публічної безпеки і порядку під час примусового виконання судових рішень і рішень інших органів (посадових осіб), а також вживає заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров`ю державних виконавців, приватних виконавців та інших осіб, які беруть участь у вчиненні виконавчих дій, здійснює привід у виконавчому провадженні, здійснює розшук боржника чи дитини у виконавчому провадженні у випадках, передбачених законом або рішенням суду.

Згідно з пунктами 1,2 розділу V Порядку взаємодії Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України та органів і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, затвердженого Наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України 30.01.2018 №64/261/5 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 лютого 2018 р. за №140/31592 підставою для здійснення приводу боржника є ухвала суду.

Привід полягає у примусовому супроводженні боржника, до якого він застосовується, поліцейським, який виконує ухвалу суду про здійснення приводу, до місця його виклику в зазначений в ухвалі час. У разі відмови особи прибути до місця її виклику, якщо застосування превентивних поліцейських заходів не забезпечує виконання поліцейським повноважень, застосовуються поліцейські заходи примусу відповідно до Закону України «Про Національну поліцію».

Привід за своєю правовою природою є заходом процесуального примусу, що полягає у затриманні і примусовому доставлені особи для забезпечення її участі у провадженні у випадках, якщо цю особу було належним чином викликано, але вона не з`явилася без поважних причин або без повідомлення про причини неприбуття.

На підтвердження вказаних обставин виконавцем має бути надано належні та допустимі докази, зокрема, розписка боржника про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Зважаючи на подані виконавцем докази, суд приходить до висновку про недоведеність державним виконавцем здійснення належного повідомлення ОСОБА_1 про необхідність явки до виконавця та ухилення боржника від виконання цього обов`язку. У зв`язку з відсутністю доказів факту ухилення боржника від явки до державного виконавця на виклик останнього, відсутні правові підстави для застосування приводу боржника та для задоволення подання державного виконавця.

Обґрунтовуючи своє рішення, суд приймає до уваги вимоги ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», відповідно до якої суди застосовують при розгляді справи Конвенцію та практику Суду як джерело права та висновки Європейського суду з прав людини зазначені в рішенні у справі «Руїс Торіха проти Іспанії» (Ruiz Torija v. Spain) від 9 грудня 1994 року, серія А, № 303А, п. 2958. Суд повторює, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення.

На підставі зазначеного та керуючись Законом України «Про виконавче провадження», інформаційним лист Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 28 січня 2013 року за №24-152/0/4-13, ст. ст. 12, 81, 141, 200, 206, 263-265, 447-453 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

У задоволенні подання державного виконавця про примусовий привід боржника у виконавчому провадженні №70883962, заінтересовані особи Вишневий відділ державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Вишнева міська рада Бучанського району Київської області, ОСОБА_1 відмовити.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення або складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Наталія ПІНКЕВИЧ

Дата ухвалення рішення17.11.2023
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116342558
СудочинствоЦивільне
Сутьпримусовий привід боржника у виконавчому провадженні №70883962, заінтересовані особи Вишневий відділ державної виконавчої служби у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), Вишнева міська рада Бучанського району Київської області, ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —369/19072/23

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Пінкевич Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні