Ухвала
від 16.01.2024 по справі 556/130/24
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/130/24

Номер провадження 6/556/3/2024

УХВАЛА

Іменем України

про тимчасовеобмеження виїздуборжника замежі України

16.01.2024 року. Володимирецький районний суд Рівненської області в складі:

головуючої судді - Котик Л.О.,

при секретаріСоловей Г.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання начальника Володимирецького відділу ДВС у Вараському районі про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 ,

в с т а н о в и в :

Начальник Володимирецького відділу державної виконавчої служби у Вараському районі звернувся до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1 , який ухиляється від сплати заборгованості по виконавчому документі.

У поданні зазначено, що на виконанні Володимирецького відділу державної виконавчої служби у Вараському районі перебуває відкрите виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа Володимирецького районного суду Рівненської області від 13.02.2023 року №556/83/21 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Рафалівської селищної ради кошти за завдану ним шкоду внаслідок незаконної порубки лісу в сумі 46005,85 грн. та 2481,00 грн. видатків понесених при подачі позову та документально підтверджених судових витрат.

28.03.2023 року начальником Володимирецького відділу ДВС відкрито виконавче провадження ВП№71400124 з примусового його виконання.

Боржник на виклики державного виконавця не з`являється, причину неявки не повідомляє. ОСОБА_1 письмово попереджено про те, що до нього може бути застосовано захід тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

Згідно ч. 4 ст. 441 ЦПК України суд негайно розглядає подання, без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Розгляд справи здійснюється за відсутності сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Начальник Володимирецького відділу ДВС у Вараському районі у судове засідання не з`явився, в поданні просив розгляд справи провести без його участі.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши зібрані докази у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав до задоволення подання.

ОСОБА_1 ухиляється від виконання покладених на нього зобов`язань. Ухиленням є його повна бездіяльність щодо погашення штрафу починаючи з дати відкриття виконавчого провадження. ОСОБА_1 до відділу ДВС не з`являється, письмово чи усно не повідомляє про причини невиконання покладених зобов`язань. Під вказаними діями розуміється повна безвідповідальність особи та бездіяльність спрямована на не виконання рішення про стягнення коштів. Останнім не вжито заходів щодо пошуку роботи, з метою виконання обов`язку покладеного рішенням суду.

Боржникмає змогу виконати зобов`язання у повному обсязі, але не робить цього без поважних причин.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає в АДРЕСА_1 , не перебуває в трудових відносинах, інших джерел доходу не має. Розрахункових рахунків відкритих у банківських установах не має, пенсії не отримує. Іншого майна, на яке згідно із законом може бути звернено стягнення в ході проведення виконавчих дій не виявлено, що підтверджується Витягом про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна від 02.05.2023 р.; Витягом з Державного реєстру речових прав від 04.10.2023 р.; Відповіддю на запит №:187779984 від 12.01.2024 до Міністерства внутрішніх справ України щодо зареєстрованих за боржником транспортних засобів.

А тому, при виїзді ОСОБА_1 за кордон буде неможливим виконання рішення суду або виконання буде ускладненим. Відповідно до ст.18 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішення, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти дії.

А як вбачається з ч.2 ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, в разі, якщо він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням - до виконання цих зобов`язань.

Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця, як це передбаченост.441 ЦПК України.

Згідно системного аналізу вище згаданих норм Закону, "ухилення від виконання зобов`язань, покладених судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи)", вжите у п. 5 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», означає з об`єктивної сторони такі діяння (дії чи бездіяльність) особи боржника, які полягають у навмисному чи іншому свідомому невиконанні нею зазначених обов`язків. У зв`язку з цим і здійснюється примусове виконання. Це також є підставою для звернення з поданням до суду щодо вирішення питання про застосування до такої особи тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

Під ухиленням боржника від виконання зобов`язань, покладених постановою суду, слід розуміти будь-які свідомі діяння (дії або бездіяльність) боржника, спрямовані на невиконання відповідного обов`язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов`язок у нього є всі реальні можливості і цьому не заважають будь-які незалежні від нього об`єктивні обставини.

У зв`язку з вищевикладеним,суд приходить до висновку про те, що має місце ухилення ОСОБА_1 від виконання виконавчого листа Володимирецького районного суду Рівненської області від 13.02.2023 року №556/83/21.

Матеріали справи не містять жодних доказів на підтвердження того, що боржником в якійсь мірі виконується рішення Володимирецького районного суду Рівненської області.

Приймаючи до уваги, що суду надано достатньо доказів ухилення ОСОБА_1 від виконання зобов`язань, а також те, що громадяни України на підставі міждержавних угод вправі виїжджати за межі України на підставі паспорта громадянина України,а томусуд приходить до висновку про наявністьпідстав для встановлення обмеження у виїзді останнього за межі України.

Керуючись ст.441,446, ЦПК України, ст.18 Закону України Про виконавче провадження, ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», суд-

п о с т а н о в и в :

Подання начальника Володимирецького відділу державної виконавчої служби у Вараському районі, задоволити повністю.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає в АДРЕСА_1 , шляхом заборони перетинати державний кордон України, до виконання зобов`язань покладених рішенням Володимирецького районного суду Рівненської області від 13.02.2023 року №556/83/21.

Виконання ухвали доручити Державній прикордонній службі України.

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду. Апеляцію може бути подано на протязі п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали через Володимирецький районний суд.

У відповідності до п.15.5) розділу ХІІІ Прикінцеві положення, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються до або через Володимирецький районний суд Рівненської області.

У відповідності до ч.2ст.261 ЦПК України ухвала суду, постановлена в судовому засіданні без виклику учасників, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: Котик Л.О.

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116343218
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —556/130/24

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Котик Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні