Вирок
від 16.01.2024 по справі 709/1419/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1419/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 січня 2024 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області кримінальне провадження № 12023250370001196, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19 вересня 2023 року, за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця

с. Лящівка, Чорнобаївського району Черкаської області, проживає за адресою:

АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньою освітою, неодруженого, непрацюючого, на утриманні має малолітню доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , учасником бойових дій, інвалідом будь-якої групи, депутатом будь-якого рівня не являється, раніше не судимий, РНОКПП НОМЕР_1

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3

в с т а н о в и в:

Суд визнав доведеним, що ОСОБА_3 , 19вересня 2023року,перебуваючи вкварталі №28Великобурімського лісництваДП «Золотоніськелісове господарство»,що розташованийв межахІркліївської об`єднаноїтериторіальної громадинеподалік с.Лящівка,Золотоніського району,Черкаської областіі відноситьсядо територіїприродно-заповідногофонду,а самеландшафтного заказниказагальнодержавного значення«Сулинський»,який входитьдо складунаціонального природногопарку «Нижньосульський»та відповіднодо ст.3Закону України«Про природно-заповіднийфонд України»є об`єктомприродно-заповідногофонду України,з метоюнезаконної порубкидерев,в особистихцілях,за допомогоюбензопили маркиGREENGARDENGCS-3600,умисно,з корисливоюметою,без будь-якогона тедозволу тавідповідних документів,всупереч ст.21Закону України«Про природно-заповіднийфонд України»,вчинив самовільнупорубку одногодерева,а саме:одного деревапороди дубз діаметромзрізу деревабіля кореневоїшийки відповідно14x16см.,вартістю 13015,80грн.,чим відповіднодо висновкусудової інженерно-екологічноїекспертизи №1148/23-23від 21вересня 2023року,спричинив збитківДП «Золотоніськелісове господарство»на загальнусуму 13015,80грн.

Дії обвинуваченого ОСОБА_3 , судкваліфікує за ч. 3 ст. 246 КК України, як незаконна порубка дерев у лісах, вчинена на території природно-заповідного фонду.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину у вчиненні кримінального порушення визнав повністю, щиро розкаявся, не заперечував жодної з обставин, викладених в обвинувальному акті, пояснив, що дійсно 19 вересня 2023 року він поїхав на мотоциклі до лісу, щоб заготовити дрова та спиляв одне дерево, потім його затримала поліція. Збитки ним відшкодовані.

Представник потерпілого ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи без її участі, цивільний позов заявляти не буде, щодо міри покарання покладалась на розсуд суду. За згодою учасників кримінального провадження суд ухвалив про розгляд справи без участі представника потерпілого.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_3 у повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому органом досудового розслідування кримінального правопорушення за обставин, викладених у обвинувальному акті, беручи до уваги, що прокурор також не оспорювала фактичні обставини кримінального провадження, і судом встановлено, що учасники судового провадження, в тому числі обвинувачений, правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності їх позиції, роз`яснивши положення ч. 3 ст. 349 КПК України про те, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати фактичні обставини провадження у апеляційному порядку, вислухавши думку учасників судового провадження, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження, в порядку, передбаченому ч.3 ст.349 КПК України, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин провадження, які ніким не оспорюються.

З огляду на викладене суд, допитавши обвинуваченого ОСОБА_3 , дослідивши матеріали, які характеризують особу обвинуваченого ОСОБА_3 , дійшов висновку, що вина обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення за обставин, викладених в обвинувальному акті, доведена повністю. За вчинене кримінальне правопорушення обвинувачений ОСОБА_3 підлягає покаранню.

Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , згідно ст. 66 КК України, судом визнано щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, відшкодування завданої шкоди.

Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , передбачених ст. 67 КК України, судом не встановлено.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , відповідно до положень Загальної частини КК України, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст.12 КК України класифікується як нетяжкий злочин; відношення обвинуваченого ОСОБА_3 до скоєного; особу обвинуваченого ОСОБА_3 , який раніше не судимий, за місцем проживання характеризується позитивно, жодних компрометуючих даних, які б негативно характеризували поведінку обвинуваченого після вчинення кримінального правопорушення, не надходило, на обліку у лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває; наявність обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості скоєних кримінальних правопорушень.

Таким чином, суд вважає, що необхідним і достатнім кримінальним покаранням для виправлення обвинуваченого ОСОБА_3 та запобігання вчиненню ним нових правопорушень є кримінальне покарання за ч. 3 ст. 246 КК України у виді позбавлення волі.

При цьому суд вважає за можливе застосувати ст. 75 КК України, звільнивши обвинуваченого ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк, та покласти обов`язки, передбачені п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України, оскільки останній не несе великої суспільної небезпеки, а тому його виправлення та перевиховання можливе без ізоляції від суспільства.

Питання про речові докази суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

Запобіжний захід до обвинуваченого ОСОБА_3 не застосовувався.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 124 КПК України з обвинуваченого ОСОБА_3 на користь держави слід стягнути витрати на залучення експертів у розмірі 4301,88 гривень.

Керуючись ст.ст. 369-371, 374 КПК України, суд,

з а с у д и в:

Визнати винуватим ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 246 КК України, і призначити йому покарання у вигляді 3 (три) роки позбавлення волі.

Звільнити ОСОБА_3 відповідно до ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік.

Покласти на ОСОБА_3 згідно з п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази, а саме:

- два спили (з пенька та дерева) діаметром 14X16 см., що знаходяться в кімнаті речових доказів Золотоніського РВП, ГУНП В Черкаській області - знищити;

- мотоцикл Іж Планета 5, д.н.з. НОМЕР_2 без документів; бензопила GREEN GARDEN GCS - 3600, що знаходяться в кімнаті речових доказів Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області - повернути ОСОБА_3 ;

- дерево породи дуб (сироростуще), що знаходиться під зберігальною розпискою на території контори Великобурімського лісництва - залишити філії "Золотоніське лісове господарство" ДП "Ліси України".

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави витрати на залучення експертів у розмірі 4301,88 гривень.

Запобіжний захід до ОСОБА_3 не застосовувати.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку вручити обвинуваченому, прокурору та потерпілому.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116343707
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —709/1419/23

Вирок від 16.01.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні