Ухвала
від 12.01.2024 по справі 755/446/24
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/446/24

Провадження №: 2-о/755/41/24

У Х В А Л А

про передачу справи за підсудністю

"12" січня 2024 р. суддя Дніпровського районного суду м. Києва Катющенко В.П., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Франківська районна адміністрація Львівської міської ради, Військова частина НОМЕР_1 , Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд «ЕВО ІНВЕСТ», безвісно відсутня особа - ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, -

В С Т А Н О В И В :

До Дніпровського районного суду м. Києва 04.01.2024 надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Франківська районна адміністрація Львівської міської ради, Військова частина НОМЕР_1 , Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд «ЕВО ІНВЕСТ», безвісно відсутня особа - ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, яка 10.01.2024 була передана у провадження судді Катющенко В.П. на підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За нормою ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку, зокрема окремого провадження.

Згідно зі ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3, 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно із заявленими вимогами заявниця просить суд: визнати ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Броди Львівської області, РНОКПП: НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий 03.12.2020 Дніпровським РВ ЦМУ ДМС у м. Києві, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , безвісно відсутнім з 01.04.2022.

Право на звернення до суду за судовим захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів є одним із важливіших конституційних прав громадян та юридичних осіб.

Забезпечення кожному права на справедливий суд та реалізація права особи на судовий захист мають здійснюватися з урахуванням норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (РИМ, 4.XI.1950, далі - Конвенція 1950 року), а також практики Європейського суду з прав людини, які відповідно до статті 7 Закону України від 23 лютого 2006 року №3477-IV«Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» застосовуються судами при розгляді справ як джерело права.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції 1950 року кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Статтями 2, 3, 4 ЦПК України передбачено, що завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховою радою України. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 ЦПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

За вимог п.1 ч. 3 ст. 376 ЦПК України обов`язковою підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення є порушення норм процесуального права, якщо справу розглянуто неповноважним складом суду.

Принцип законного судді нерозривно пов`язаний з правом особи на повноважний, компетентний суд. Відповідно до статті 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Суд не тільки вправі, а й зобов`язаний ухилитися від розв`язання справ, йому не підсудних.

Вимоги статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод є виконаними, коли справа заявника була розглянута національним судом, який створено на підставі закону. Європейський суд з прав людини неодноразово у своїх рішеннях наголошував, що поняття «суд, встановлений законом», стосується не тільки юридичного підґрунтя самого по собі існування «суду», але також і дотримання судом спеціальних норм, які регулюють його юрисдикцію, підсудність, повноваження судді (належний склад суду).

Згідно вимог ст. 305 ЦПК України заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Обґрунтовуючи підсудність Дніпровському районному суду м. Києва заявниця посилалась на те, що дана заява підлягає розгляду даним судом за місцем знаходження майна її чоловіка ОСОБА_2 , що знаходиться у Дніпровському районі м. Києва.

Проте, зважаючи на викладене, суд доходить висновку, що Дніпровському районному суду м. Києва дана заява за правилами ст. 305 ЦПК України територіально не підсудна, що позбавляє Дніпровський районний суд м. Києва права прийняти дану справу до свого провадження, не порушуючи правил підсудності, зважаючи на таке.

Як убачається із змісту заяви, місцем зареєстрованого проживання заявниці зазначено: АДРЕСА_2 . При цьому, зареєстрованим місцем проживання ОСОБА_2 , тобто особи яку заявник просить визнати безвісно відсутньою, зазначено: АДРЕСА_3 .

Відповідно до сповіщення Дніпровського районного у місті Києві територіального центру комплектування та соціальної підтримки від 05.08.2022, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є солдатом в/ч НОМЕР_1 .

Як убачається із наказу командира військової частини НОМЕР_1 № 400-ОД від 27.05.2022, місцем знаходження військової частини НОМЕР_1 є АДРЕСА_4 .

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 11.11.2022 у кримінальному провадженні 12022141360001797 за заявою ОСОБА_1 , досудове розслідування за фактом встановлення місця знаходження ОСОБА_2 здійснюється Львівським районним управлінням поліції № 1 Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Відповідно до ч.1 ст. 307 ЦПК України суд до початку розгляду справи встановлює осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, а також запитує відповідні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місцеперебування якої невідоме.

Таким чином, суд доходить до висновку про те, що наведені обставини у сукупності свідчать про наявність законних підстав для передачі заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Франківська районна адміністрація Львівської міської ради, Військова частина НОМЕР_1 , Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд «ЕВО ІНВЕСТ», безвісно відсутня особа - ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи безвісно відсутньою за підсудністю до Сихівського районного суду міста Львова за місцем проживання заявника, оскільки усі дії які має вчинити суд до початку розгляду справи (встановити осіб (родичів, співробітників тощо), які можуть дати свідчення про фізичну особу, місцеперебування якої невідоме, запитати відповідні організації за останнім місцем проживання відсутнього (житлово-експлуатаційні організації, органи реєстрації місця проживання осіб або органи місцевого самоврядування) і за останнім місцем роботи про наявність відомостей щодо фізичної особи, місцеперебування якої невідоме), мають бути вчинені в межах міста Львова та Львівської області, що також свідчить про доцільність розгляду даної заяви за місцем проживання заявника.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо: справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи викладені обставини та зазначені норми чинного законодавства України суддя приходить, що заява ОСОБА_1 має бути передана на розгляд до Сихівського районного суду міста Львова.

Керуючись ст. ст. 4, 31, 260, 316, 353, 354 ЦПК України, суддя -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Франківська районна адміністрація Львівської міської ради, Військова частина НОМЕР_1 , Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний фонд «ЕВО ІНВЕСТ», безвісно відсутня особа - ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - передати за підсудністю до Сихівського районного суду міста Львова.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено Цивільним процесуальним кодексом України. Ухвала суду першої інстанції оскаржується в апеляційному порядку окремо від рішення суду у випадках, передбачених статтею 353 ЦПК України та в строки встановлені ст. 354 ЦПК України.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116344018
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —755/446/24

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Катющенко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні