Ухвала
від 04.01.2024 по справі 199/6582/23
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/6582/23

Провадження № 2/932/2357/23

УХВАЛА

про прийняття до розгляду позовної заяви та відкриття провадження у справі

04 січня 2024 року м. Дніпро

Суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Кондрашов І.А., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до Дніпропетровської дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» про захист прав споживачів, про відшкодування майнових збитків та моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

До Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська звернулася ОСОБА_1 із позовом до Дніпропетровської дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» про захист прав споживачів, в якому просить звільнити позивача по даній цивільній справі, від сплати судового збору при поданні даного позову, згідно з вимогами Закону України «Про судовий збір» та ст. 24 Закону України «Про захист прав споживачів», визнати порушеними права споживача та захистити їх, зобов`язати відповідача - Дніпропетровську дирекцію акціонерного товариства «Укрпошта», відшкодувати спричинені його незаконними діями та бездіяльністю збитки, і стягнути з відповідача на її користь вартість втрачених речей на суму 33810 грн., а також стягнути сплачену у поштовому відділенні грошову суму за прийняття міжнародного відправлення (посилки) в розмірі 4215 грн. 92 коп., а всього стягнути на її користь матеріальні збитки в розмірі 38025 грн. 92 коп. та стягнути з відповідача на її користь спричинену бездіяльністю відповідача завдану мені моральну шкоду в розмірі 40000,00 грн.

Ухвалою Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 18.08.2023 року цивільну справу за вищевказаною позовною заявою передано на розгляд за підсудністю до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська.

12.09.2023 року на адресу Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська надійшла вищевказана цивільна справа.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.09.2023 року справу передано на розгляд судді Кондрашову І.А.

18 вересня 2023 року відповідно ст. 187 ЦПК України судом зроблено запит щодо визначення зареєстрованого у встановленому законом порядку місця проживання позивача.

Згідно відповіді Єдиного державного демографічного реєстру № 32337, яка надійшла до суду 15.11.2023 року, вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 15.11.2023 року вищезазначену позовну заяву залишено без руху, оскільки вона була подана з порушенням вимог ст. ст. 175, 177 ЦПК України, та надано строк для усунення недоліків.

28 грудня 2023 року через канцелярію Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська надійшли заяви від ОСОБА_1 про усунення недоліків.

Суддя дослідивши позовну заяву та додані до позову докази в їх сукупності, вважає, що підстав для відмови у відкритті провадження у справі, для залишення позовної заяви без руху або її повернення позивачеві, передбачених ст. ст. 185, 186 ЦПК України, не встановлено.

Форма і зміст позовної заяви відповідають вимогам ст. ст. 175-177 ЦПК України тому її необхідно прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за вказаним позовом.

За положеннями ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Згідно із ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження. Спрощене позовнепровадження призначене для розгляду: малозначних справ; справ, що виникають з трудових відносин; справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовнепровадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Як вбачається зі змісту позовної заяв, позивачем заявлено вимогу про відшкодування майнових збитків та моральної шкоди на загальну суму 78025,92 грн., враховуючи положення та вимоги статті 19 ЦПК України, справи, ціна позову в яких не перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, слід розглядати в порядку спрощеного позовного провадження.

Враховуючи положення ст. 274 ЦПК України, категорію та складність справи, її значення для сторін, та суспільний інтерес справи, необхідно призначити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Справа за позовом ОСОБА_1 до Дніпропетровської дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» про захист прав споживачів, про відшкодування майнових збитків та моральної шкоди, відноситься до малозначних та відповідно до п.1 ч.1 ст.274 ЦПК України підлягає розгляду за правилами спрощеного провадження.

Положенням частини 4 ст. 19 ЦПК України встановлено, що для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи призначається спрощене позовне провадження.

З огляду на предмет та підставу позову дана справа є малозначною та підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження відповідно до п.1 ч. 6 ст.19, п.1 ч. 1 ст.274 ЦПК України.

Враховуючи характер спірних правовідносин, обґрунтування позову, суд вважає за доцільним розгляд справи провести без повідомлення (виклику) сторін.

Керуючись ст.ст. 260, 274, 279, 353 ЦПК України, суддя-

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду позовну заяву та відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Дніпропетровської дирекції акціонерного товариства «Укрпошта» про захист прав споживачів, про відшкодування майнових збитків та моральної шкоди.

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Розгляд справи проводити суддею одноособово.

Відповідачі мають право протягом п`яти днів з дня вручення зазначеної ухвали подати заперечення щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Визначити відповідачам п`ятнадцятиденнийстрок з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідачі мають право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу десятиденнийстрок з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Інші учасники справи мають право надати свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив та заперечення до закінчення підготовчого провадження, якщо судом не встановлено інший строк.

Встановити відповідачам п`ятиденнийстрок з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію даної ухвали направити позивачу для відома та відповідачу разом із копію позовної заяви з додатками.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Ігор КОНДРАШОВ

Дата ухвалення рішення04.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116344737
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування майнових збитків та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —199/6582/23

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Кондрашов І. А.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

СПАЇ В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні