Рішення
від 16.01.2024 по справі 297/4177/23
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/4177/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2024 року м. Берегове

Берегівський районнийсуд Закарпатськоїобласті вособі:головуючого ГАЛ Л. Л., за участю секретаря Адамчо К.С., розглянувши в підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Косоньської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

встановив:

ОСОБА_1 , мешканка АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , звернулася із позовною заявою до Косоньської сільської ради, яка розташована за адресою с. Косонь, вул. Бочкаі, 5, Берегівського району, Закарпатської області, ЄДРПОУ 04348993, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини в один місяць за померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивачки ОСОБА_2 , яка проживала за адресою АДРЕСА_2 . За три роки до цього помер батько позивачки ОСОБА_3 . Після смерті матері, позивачка є єдиним її спадкоємцем, та здійснювала за нею постійний догляд. На випадок своєї смерті ОСОБА_2 заповіт не залишила. У зв`язку з цим, позивачці в сільський раді сказали, що оскільки інших близьких родичів у спадкодавця немає, тому все її майно автоматично перейде до неї та їй не потрібно відразу займатися переоформленням майна померлої. Отже, позивачка думала, що питання спадкування можливе в будь-який час. А коли звернулась до державного нотаріуса по питанню оформлення спадщини, нотаріусом їй було відмовлено, у зв`язку з тим, що пропустила шестимісячний строк на подачу заяви про прийняття спадщини і їй було запропоновано звернутися до суду за визначенням додаткового строку.

Позивачка ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явилася, подала до суду заяву, в якій просила справу розглянути без її участі, позовні вимоги підтримала повному обсязі (а.с. 14).

ПредставникКосоньськоїсільської ради Берегівського району в судове засідання також не з`явився, згідно поданого листа просив суд розглянути справу без участі його представника, проти задоволення позовних вимог не заперечив (а.с. 15).

Вивчивши матеріали справи суд приходить до наступного висновку.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки - ОСОБА_2 (а.с. 11). Ще раніше ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивачки - ОСОБА_3 (а.с. 5, 9, 10).

Згідно довідки № 170 від 16.11.2023 року на день смерті ОСОБА_2 , якапомерла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою АДРЕСА_2 , разом з нею зареєстрованих осіб немає, проживала одна (а.с. 7).

Згідно листа від 22.11.2023 року, виданого державним нотаріусом Овдійчук О.Ю. вказано, що для оформлення спадщини за померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 позивачці необхідно звернутися до суду для надання додаткового строку на прийняття спадщини, оскільки не підтверджено факт прийняття спадщини та в шестимісячний строк з дня смерті спадкодавця заява про прийняття спадщини до нотаріуса не подана (а.с. 6).

Позивачка ОСОБА_1 пропустила шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті матері, однак, як вбачається із позовної заяви, пропуск строку був викликаний по причині не знання даного обов`язку та хибної впевненості, що у разі відсутності інших спадкоємців, вчиняти дії щодо спадщини можна в будь-який момент.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Оскільки визнанняпозову відповідачемКосоньськоїсільської радою Берегівськогорайону не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд на підставі ч. 4 ст. 200 та ч. 4 ст. 206 ЦПК України прийняв визнання позову відповідачем.

Таким чином, виходячи із завдання справедливості цивільного судочинства, суд приходить до висновку, що причина пропуску строку для прийняття спадщини позивачкою ОСОБА_1 є поважною, тому позов слід задовольнити та визначити додатковий строк один місяць, який достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, ч. 4 ст. 200, ч. 4 ст. 206, 265, 267, 268, 352, 354, 355ЦПК України,ч. 1 ст. 1270, ч. 3 ст. 1272 ЦК України,

рішив:

ПозовОСОБА_1 , мешканка АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , до Косоньської сільської ради, яка розташована за адресою с. Косонь, вул. Бочкаі, 5, Берегівського району, Закарпатської області, ЄДРПОУ 04348993, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити додатковийстрок один місяць для поданнязаяви проприйняття спадщиниОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому повнерішення абоухвала судуне буливручені удень його проголошенняабо складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга може бути подана до суду апеляційної інстанції через Берегівський районний суд Закарпатської області.

Суддя Лайош ГАЛ

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116349432
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —297/4177/23

Рішення від 16.01.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГАЛ Л. Л.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГАЛ Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні