Ухвала
від 17.01.2024 по справі 493/87/24
БАЛТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 493/87/24

Номер провадження 2/493/165/24

У Х В А Л А

17 січня 2024 року м. Балта Одеської області

Суддя Балтського районного суду Одеської області Тітова Т.П., розглянувши клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Кресюна Василя Андрійовича про відстрочення сплати судового збору,

В С Т А Н О В И Л А:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Кресюн В.А. звернувся до Балтського районного суду Одеської області з позовом до ОСОБА_2 , за участю третіх осіб: органу опіки та піклування Балтської міської ради Одеської області, Балтського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про визнання батьківства та визначення місця проживання дітей.

В позовній заяві представник позивача просив відстрочити сплату судового збору до вирішення справи по суті, посилаючись на те, що позивач є військовослужбовцем, проходить реабілітацію після поранення, з 28.12.2023 року знаходиться на стаціонарному лікуванні в КНП «Чуднівська лікарня» з діагнозом Мозом та омозомлості стоп. Фімоз та пара фімоз, має заборгованість по сплаті аліментів станом на 04.01.2024 року у сумі 285496,05 грн., тому на даний час не може сплатити судовий збір, але обов`язково його сплатить після виписки з лікарні та одужання.

Суддя, ознайомившись із заявленим клопотанням, дійшла висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з таких підстав.

Положеннями ч. ч. 1, 3 ст.136ЦПК України передбачено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до п. 1 ч. 1, ч. 3 ст.8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, або звільнити від його сплати, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

З огляду на наведену норму закону, єдиною підставою для відстрочення, розстрочення чи звільнення від сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони (наприклад, довідка про доходи, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо).

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі ст. 12 ЦПК України, повинна навести доводи та подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Отже, відстрочити сплату судового збору суд може за наявності даних про такий майновий стан заявника, який би унеможливлював сплату ним судового збору, що узгоджується із позицією Верховного Суду від 02.08.2019 у справі № 761/12145/17.

На підтвердження свого матеріального становища позивач не надав суду належних доказів, які підтверджують неможливість сплати судового збору.

З огляду на викладене, за відсутності достатніх доказів майнового стану заявника, заявлене ним клопотання про відстрочення сплати судового збору задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. 136 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И Л А:

У клопотанні представника позивача ОСОБА_1 адвоката Кресюна Василя Андрійовича про відстрочення сплати судового збору - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ

СудБалтський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116353341
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —493/87/24

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Тітова Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні