Ухвала
від 15.01.2024 по справі 15/175-б
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"15" січня 2024 р. Справа№ 15/175-б

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Доманської М.Л.

суддів: Отрюха Б.В.

Пантелієнка В.О.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича

на ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.09.2023

у справі №15/175-б

за заявою Публічного акціонерного товариства "Київенерго" в особі Структурного відокремленого підрозділу "Енергозбут Київенерго"

до Державного підприємства "Київський державний завод "Буревісник"

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №15/175-б, відмовлено у задоволенні клопотання Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) від 01.08.2023 про надання дозволу на звернення стягнення на майно боржника; задоволено клопотання Акціонерного товариства "Українська оборонна промисловість" № UOP 2.2-7586 від 24.08.2023 року; залучено до участі у справі №15/175-б Фонд державного майна України у якості органу, уповноваженого управляти майном боржника; відкладено розгляд справи.

Не погоджуючись із вищевказаною ухвалою суду у відповідній частині, Дарницький відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №15/175-б та прийняти нове рішення, яким задовольнити заяву Дарницького ВДВС у м. Києві ЦМУ МЮ (м. Київ) від 01.08.2023 щодо надання дозволу на реалізацію рухомого майна, яке описане й арештоване згідно з постановою про опис й арешт майна №35187778 від 13.06.2023 в рахунок погашення заробітної плати.

Крім цього, до апеляційної скарги додано клопотання про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №15/175-б.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.10.2023 апеляційну скаргу Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича передано колегії суддів у складі: головуючий суддя: Доманська М.Л.; судді: Отрюх Б.В. та Пантелієнко В.О.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 23.10.2023 витребувано у Господарського суду міста Києва матеріали справи №15/175-б за заявою Публічного акціонерного товариства "Київенерго" в особі Структурного відокремленого підрозділу "Енергозбут Київенерго" до Державного підприємства "Київський державний завод "Буревісник" про банкрутство; відкладено розгляд питання про поновлення чи відмову у поновленні строку, відкриття чи відмову у відкритті апеляційного провадження, повернення без розгляду або залишення без руху апеляційної скарги Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №15/175-б до надходження до Північного апеляційного господарського суду матеріалів справи №15/175-б.

16.11.2023 від Господарського суду міста Києва надійшов лист, яким повідомлено Північний апеляційний господарський суд, що матеріали справи №15/175-б 16.10.2023 були направлені до Касаційного господарського суду у складі Верховного суду і станом на 15.11.2023 справа №15/175-б до Господарського суду міста Києва не поверталась.

11.12.2023 до Північного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №15/175-б у 28-ти томах.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.12.2023 апеляційну скаргу Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №15/175-б залишено без руху; роз`яснено, що протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали скаржник має право усунути недоліки апеляційної скарги шляхом подання доказів направлення копій цієї апеляційної скарги з усіма додатками: ТОВ "Купер Прайс", Первинній профспілковій організації ДП "КДЗ "Буревісник", ДП "Науковий-дослідний інститут "Квант", ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод", ДП "Генератор", ТОВ "Компанія Ютас", ТОВ "Стелла Електронік", ПАТ "АК "Київводоканал", ІНФОРМАЦІЯ_1 (військова частина НОМЕР_1 ), ТОВ "Фінансова компанія "Локо", ТОВ "Виробниче об`єднання "Київоблбуд", Фонду державного майна України, АТ "Українська оборонна промисловість" та відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у скаржника; роз`яснити скаржнику, що в разі невиконання зазначеної ухвали суду в строк, визначений п.2 її резолютивної частини, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається скаржнику.

21.12.2023 на електронну адресу Північного апеляційного господарського суду від Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича надійшов супровідний лист із доказами усунення недоліків апеляційної скарги.

21.12.2023 через систему «Електронний суд» до Північного апеляційного господарського суду від Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича надійшла заява про усунення недоліків.

Дослідивши матеріали скарги, колегія суддів вважає, що відповідна апеляційна скарга відповідає вимогам статті 258 Господарського процесуального кодексу України, підстав для її повернення та відмови у відкритті апеляційного провадження не встановлено.

Відповідно до вимог статті 262 Господарського процесуального кодексу України судова колегія визначилась щодо можливості відкриття апеляційного провадження у справі.

Заслухавши доповідь судді-доповідача щодо викладеного в апеляційній скарзі клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження вказаної ухвали, колегія суддів визнала подані матеріали достатніми для задоволення цього клопотання, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду, або у розгляді справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

За ч. 2 статті 256 Господарського процесуального кодексу України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду, ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу (ч.3 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Як вбачається з тексту апеляційної скарги, скаржник просить поновити йому строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 26.09.2023, повний текст якої складений 03.10.2023.

В даному випадку десятиденний строк на апеляційне оскарження, передбачений ч. 1 статті 256 ГПК України, закінчився 13.10.2023.

Апелянт в апеляційні скарзі зазначає, що повний текст оскаржуваного рішення отримано ним лише 09.10.2023, а тому строк на оскарження рішення може бути поновлений, оскільки скаржник звернувся до суду у 10-ти денний строк з дня отримання повного тексту оскаржуваної ухвали (на підтвердження чого долучив докази до матеріалів апеляційної скарги).

Скаржник звернувся до суду 18.10.2023, 10-ти денний строк, передбачений ч. 2 ст. 256 Господарським процесуальним кодексом України, в даному випадку спливає 19.10.2023, тобто скаржник має право на поновлення строку на апеляційне оскарження відповідно до ч. 2 ст. 256 Господарським процесуальним кодексом України.

За таких обставин, вище зазначене клопотання скаржника слід задовольнити, поновивши строк на апеляційне оскарження.

Дослідивши матеріали скарги, колегія суддів вважає, що відповідна апеляційна скарга відповідає вимогам статті 258 Господарського процесуального кодексу України, підстав для її повернення та відмови у відкритті апеляційного провадження не встановлено.

Відповідно до вимог статті 262 Господарського процесуального кодексу України судова колегія визначилась щодо можливості відкриття апеляційного провадження у справі.

Керуючись ст.232-235, 254, 256, 258, 268 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №15/175-б задовольнити.

2. Поновити Дарницькому відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №15/175-б.

3. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Дарницького відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в особі Головного державного виконавця Шпака Олександра Івановича на ухвалу Господарського суду міста Києва від 26.09.2023 у справі №15/175-б в іншій частині.

4. Розгляд апеляційної скарги призначити на 07.02.2024 об 11 год. 30 хв., який відбудеться в приміщенні Північного апеляційного господарського суду за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1-А, (1 поверх, зал судових засідань № 1).

5. Запропонувати учасникам справи у відповідності до статті 263 Господарського процесуального кодексу України надати відзиви на апеляційну скаргу із доказами надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи протягом десяти днів, з дня отримання даної ухвали, але не пізніше 29.01.2024.

6. Встановити учасникам справи строк для подачі всіх заяв, клопотань, пояснень в письмовій формі із доказами надсилання (надання) копій цих документів іншим учасникам справи протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали, але не пізніше 05.02.2024.

7. Попередити учасників справи, що заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, встановлених нормами ГПК України та судом, залишаються без розгляду у відповідності до ч. 2 статті 207 ГПК України.

9. Довести до відома учасників провадження, що нез`явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою розгляду скарги.

10. Звернути увагу учасників справи на можливість розгляду скарги за відсутності їх представників за наявними у справі матеріалами у разі подання відповідного клопотання.

11. Повідомити учасникам справи та їх представникам, що з 18.10.2023 введено в дію Закон від 29.06.2023 №3200-ІХ щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами (надалі - в ЄСІТС), яким встановлено, що:

- адвокати нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи зобов`язані реєструвати свої електронні кабінети в ЄСІТС. Інші - реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку;

- апеляційна скарга, відзив на апеляційну скаргу та будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету. Особа, яка подає до суду процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення таких відомостей;

- особа, яка зареєструвала електронний кабінет, може подавати документи до суду в електронній формі виключно в ЄСІТС. Однак це не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі;

- якщо апеляційна скарга подана до суду в електронній формі, то особа, яка подала скаргу, має подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі;

- учасникам справи, які мають електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення в електронній формі виключно через електронні кабінети в ЄСІТС, що не позбавляє права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою;

- процесуальні наслідки звернення до суду особи без реєстрації електронного кабінету встановлені Кодексом у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду. Такі наслідки застосовуються судом також, якщо інтереси особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, представляє адвокат.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя М.Л. Доманська

Судді Б.В. Отрюх

В.О. Пантелієнко

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116354402
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —15/175-б

Постанова від 17.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Рішення від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Рішення від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Рішення від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Рішення від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні