Ухвала
від 15.01.2024 по справі 905/14/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

15.01.2024 Справа № 905/14/24

Суддя Господарського суду Донецької області Устимова А.М., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬБАКОР» (ідентифікаційний код 37129163) до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАНИИЛ-ЛОГІСТІК» (ідентифікаційний код 37426126) про стягнення заборгованості в загальному розмірі 1250453,00грн та додані до неї документи,

В С Т А Н О В И В:

30.12.2023 шляхом поштового направлення Товариство з обмеженою відповідальністю «АЛЬБАКОР» звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАНИИЛ-ЛОГІСТІК» про стягнення заборгованості в загальному розмірі 1250453,00грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем своїх грошових зобов`язань за договором поставки №817/17П від 12.04.2017 в частині оплати за поставлену продукцію, внаслідок чого у останнього виникла заборгованість у розмірі 1250453,00грн.

Згідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03.01.2024 для розгляду даної справи визначена суддя Устимова А.М.

Ухвалою від 08.01.2024 Господарський суд Донецької області позовну заяву залишив без руху, оскільки останнім не було надано відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін, встановив Товариству з обмеженою відповідальністю «АЛЬБАКОР» протягом десяти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути встановлені судом недоліки позовної заяви.

Копія ухвали суду надіслана до Електронного кабінету Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬБАКОР в підсистемі «Електронний суд». Ухвала останнім отримана 08.01.2024, про що свідчить довідка про доставку електронного листа. Факт отримання ухвали 08.01.2024 підтверджено позивачем в тексті заяви про усунення недоліків позовної заяви.

Відповідно позивач мав усунути недоліки позовної заяви у строк до 18.01.2024 включно.

10.01.2024 шляхом застосування підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи позивач направив на адресу суду заяву про усунення недоліків, в якій зазначив про відсутність електронного кабінету у відповідача та наявність у позивача.

За умовами п.3 ст.174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Дослідивши подані матеріали, суд дійшов висновку, що позовна заява за формою та змістом відповідає вимогам, встановленим статтею 162 Господарського процесуального кодексу України. Позивачем підтверджено сплату судового збору у встановлених порядку і розміру. Спір виник з майново-господарських правовідносин, належить до юрисдикції господарських судів та за підсудністю має розглядатись Господарським судом Донецької області.

Щодо доказів направлення копії позовної заяви відповідачу суд вбачає наступне.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення. Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.(п.7 ст.42 ГПК України).

За довідкою з підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАНИИЛ-ЛОГІСТІК» не має зареєстрованого електронного кабінету.

Згідно даних, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адреса місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАНИИЛ-ЛОГІСТІК»:87512, Донецька область, м.Маріуполь, Запорізьке шосе, буд.23.

За Переліком територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, який затверджений Наказом № 309 від 22.12.2022 Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004, до території України, що тимчасово окупована Російською Федерацією, з 05.03.2023 відноситься вся територія Маріупольського району.

За даними офіційного сайту АТ «Укрпошта» поштове відділення 87512, до сфери обслуговування якого віднесено місце реєстрації відповідача, тимчасово не функціонує.

Як наслідок, позивач не має можливості направити відповідачу позовну заяву та додані до неї документи ані через підсистему «Електронний суд», ані органами поштового зв`язку.

Одночасно до позовної заяви надані докази її направлення на відомі адреси електронної пошти відповідача.

Підстави для прийняття рішення щодо залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження, передбачені статтями 174, 175 Господарського процесуального кодексу України, судом не встановлені.

Представлені матеріали достатні для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.1 ст.12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного).Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Пунктом 2 частини третьої статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Приписи частини 3 статті 247 Господарського процесуального кодексу України встановлюють норму, згідно якої, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Беручи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, враховуючи ціну позову, обраний позивачем спосіб захисту, обсяг та характер доказів у справі, які мають бути зібрані та досліджені, господарський суд дійшов висновку, що дану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

Розпорядженням суду № 6-р від 25.05.2023 зазначено, що приймаючи до уваги наявність загрози життю, здоров`ю учасників судового провадження при перебуванні у приміщенні Господарського суду Донецької області в місті Харкові, учасникам судових засідань рекомендується утриматись від відвідування приміщення суду, свої процесуальні права та обов`язки реалізовувати з використанням альтернативних способів подачі документів та участі в судових засіданнях.

Надсилання документів, що стосуються розгляду судових справ, рекомендується здійснювати без особистого прибуття до приміщення суду учасників справи органами поштового зв`язку або бажано з метою прискорення обробки кореспонденції через особистий кабінет в системі Електронний суд.

Враховуючи наведені вище обставини, суд вважає за потрібне повідомити відповідача про відкриття провадження у справі №905/14/24 шляхом надіслання ухвали на електронну пошту, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань як офіційна електронна пошта відповідача, а також на інші відомі адреси електронної пошти останнього, також направляється телефонограма за номером телефону, що зазначений у вказаному реєстрі. У порядку, передбаченому ч.ч.ч.4,5 ст. 122 Господарського процесуального кодексу України відповідач повідомляється також шляхом розміщення на офіційному веб-порталі «Судова влада України» відповідного оголошення.

Керуючись статтями 12, 176, 234, 235, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 905/14/24. Судове засідання призначити на 08.02.2024 року о 14:30 год., яке відбудеться у приміщенні суду, зал судового засідання № 104.

Справу розглядати в порядку загального позовного провадження.

Повідомити сторін про дату, час та місце проведення підготовчого засідання.

Роз`яснити учасникам справи, що участь у засіданні можлива для учасників судового процесу в режимі відеоконференції та відбудеться лише за умови наявності об`єктивних обставин, які забезпечать безпеку проведення судового засідання у приміщенні Господарського суду Донецької області.

Роз`яснити учасникам справи право подати заяву про розгляд справи за відсутності їх представників.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов та доказів, на яких ґрунтуються його заперечення протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому цієї ухвали. Попередити відповідача, що у разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Повідомити, що учасники справи мають право подати до суду: позивач - відповідь на відзив, якщо такий буде подано, - протягом 5 днів з дня його отримання; а відповідач - заперечення на відповідь позивача на відзив, якщо такі будуть подані, - протягом 5 днів з дня їх отримання.

Повідомити учасників справи, що відзив на позовну заяву (відзив), відповідь на відзив, заперечення та пояснення повинні відповідати вимогам частин третьої шостої статті 165 Господарського процесуального кодексу України. Копії відзиву відповідача на позов, відповіді позивача на відзив, заперечень відповідача на відповідь та доданих до них документів повинні бути надіслані учасникам справи одночасно з їх направленням до суду.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці господарського суду Донецької області на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою://dn.arbitr.gov.ua.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає, набирає законної сили з моменту її підписання.

Копію цієї ухвали відповідно до положень статті 9 Господарського процесуального кодексу України направити учасникам справи до відома.

Суддя А.М. Устимова

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116354894
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/14/24

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Устимова Аліна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні