Ухвала
від 15.01.2024 по справі 910/381/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

15.01.2024Справа № 910/381/24

Суддя Мандриченко О.В., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Енкібуд"

до Template Factory Spolka z ograniczona odpowiedzialnoscia

про стягнення 5 261 694,66 грн, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енкібуд" 08.01.2024 звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом, в якому просить суд стягнути з Template Factory Spolka z ograniczona odpowiedzialnoscia суму основного боргу у вигляді повернення попередньої оплати у розмірі 133 765,55 Євро (EUR), що у еквіваленті на дату подання позовної заяви до суду становить 5 261 694,66 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов контракту № 23/1Р від 20.07.2023.

Дослідивши подані матеріали, суд дійшов до висновку, що вказаний позов підлягає залишенню без руху, оскільки позовну заяву подано без додержання вимог статтей 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно пункту 3, 4 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Так, у позовній заяві позивачем зазначено ціну позову у розмірі 133 765,55 Євро та зазначено гривневий еквівалент зазначеної суми - 5 261 694,66 грн.

Згідно прохальної частини позовної заяви позивач просить суд стягнути з відповідача 133 765,55 Євро, зазначаючи, що у еквіваленті на дату подання позовної заяви до суду вказана сума становить 5 261 694,66 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звернувся до суду з даним позовом 08.01.2024.

Судом встановлено, що зазначений позивачем еквівалент ціни позову не узгоджується із сумою стягнення в іноземній валюті у відповідності до офіційного курсу гривні щодо іноземних валют, встановленого Національним банком України станом на дату звернення позивачем до суду (08.01.2024).

Крім того, у відповідності до пункту 2 частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини першої статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору встановлюється у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Одночасно частиною третьою статті 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Отже, з урахуванням ціни позову позивачеві за подання до суду даного позову необхідно сплатити 83 415,53 грн судового збору.

Проте, згідно долученої до позовної заяви платіжної інструкції № 36 від 05.01.2024 позивачем сплачено лише 1 925,42 грн судового збору.

Таким чином, за подання даного позову до суду позивачу необхідно додатково сплатити 81 490,11 грн судового збору.

Крім того, згідно частини другої статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, позивачем долучено до позовної заяви, зокрема, копію рахунку-фактури № Р1/07/2023 від 20.07.2023 (додаток 9 до позовної заяви) та копію витягу з KRS (національний судовий реєстр Польщі) щодо інформації про відповідача (додаток 10 до позовної заяви), проте, суд зауважує, що зазначені документи складено іноземною мовою.

Згідно положень статті 10 Господарського процесуального кодексу України Господарське судочинство в судах здійснюється державною мовою. Суди забезпечують рівність прав учасників судового процесу за мовною ознакою. Суди використовують державну мову в процесі судочинства та гарантують право учасникам судового процесу на використання ними в судовому процесі рідної мови або мови, якою вони володіють. Учасники судового процесу, які не володіють або недостатньо володіють державною мовою, мають право робити заяви, надавати пояснення, виступати в суді і заявляти клопотання рідною мовою або мовою, якою вони володіють, користуючись при цьому послугами перекладача в порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до статті 79 Закону України "Про нотаріат" нотаріус засвідчує вірність перекладу документа з однієї мови на іншу, якщо він знає відповідні мови. Якщо нотаріус не знає відповідних мов, переклад документа може бути зроблено перекладачем, справжність підпису якого засвідчує нотаріус.

Відповідно до пункту 7 глави 8 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5, у разі якщо документи, що посвідчуються, видаються або засвідчуються, викладені на двох і більше окремих аркушах, вони повинні бути з`єднані у спосіб, що унеможливлює їх роз`єднання без порушення їх цілісності, із зазначенням кількості прошитих (прошнурованих), пронумерованих і скріплених аркушів, з проставлянням підпису та печатки нотаріуса.

За наведених обставин, суд зазначає про необхідність офіційного перекладу з нотаріальним засвідченням документів, що викладені іноземною мовою та долучені до позовної заяви.

За змістом частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного та керуючись статтями 162, 164, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Енкібуд" залишити без руху.

2. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду:

- письмової інформації, передбаченої пунктами 3, 4 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України, з врахуванням висновків суду у даній ухвалі (щодо вірного визначення ціни даного позову, у відповідності до офіційного курсу гривні щодо іноземних валют, встановленого Національним банком України станом на дату звернення позивачем до суду);

- нотаріально посвідченого перекладу на державну мову рахунку-фактури № Р1/07/2023 від 20.07.2023 (додаток 9 до позовної заяви) та витягу з KRS (національний судовий реєстр Польщі) щодо інформації про відповідача (додаток 10 до позовної заяви);

- оригіналу платіжного документа про сплату судового збору у розмірі 81 490,11 грн;

- доказів надсилання заяви, складеної на виконання вимог даної ухвали, на адресу відповідача.

3. Встановити позивачу строк для усунення недоліків - протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Олександр Мандриченко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116355154
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —910/381/24

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні