Постанова
від 08.07.2010 по справі 2а-2208/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 липня 2010 року Справ а № 2а-2208/10/1170

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

головуючого- с удді - Мирошниченка В.С.

при секретарі - Котляровій Т.С.

за участю:

представника позивача - К ороль Д.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Кіровоградськ ої обґєднаної державної пода ткової інспекції до товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Магазин «Інгульський»п ро припинення підприємницьк ої діяльності юридичної особ и,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з по зовом до відповідача про при пинення юридичної особи.

В обґрунтування поз овних вимог позивач зазначив , що за інформацією державног о реєстратора Кіровоградськ ої міської ради, відповідач з а юридичною адресою не знахо диться, про зміну місцезнахо дження до реєструючого орган у не повідомляв. Відповідно д о п.1 ст. 19 Закону України «Про д ержавну реєстрацію юридични х осіб та фізичних осіб - підпр иємців»від 15.05.2003р. № 755-IV у разі, як що зміна відомостей про юрид ичну особу, які містяться в Єд иному державному реєстрі, не пов'язана із змінами до устан овчих документів юридичної о соби або не підлягає державн ій реєстрації, виконавчий ор ган юридичної особи або упов новажена ним особа зобов'яза ний подати (надіслати рекоме ндованим листом) державному реєстратору за місцезнаходж енням реєстраційної справи ю ридичної особи заповнену реє страційну картку про внесенн я змін до відомостей про юрид ичну особу, які містяться в Єд иному державному реєстрі. У р азі, якщо подається (надсилає ться) реєстраційна картка пр о внесення змін до відомосте й про місцезнаходження юриди чної особи, до неї додається с відоцтво про державну реєстр ацію юридичної особи.

Відповідач всупереч вимогам законодавства відом остей про зміну адреси не под авав, що відповідно до п. 2 ст. 38 З акону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003р. № 755-IV є підставою для п остановлення судового рішен ня щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкр утством юридичної особи.

Представник позивача в судове засідання з' явила ся, просила позов задовольни ти (а.с. 39).

Відповідач в судове з асідання не з' явився, про ча с дату та місце судового засі дання повідомлявся, але до су ду поштове відправлення пове рнулося із зазначенням пошти - по зазначеній адресі знаход ить магазин «Адідас».

В судовому засіданні 08.07.2010 р оку на підставі ст. 160 КАС Украї ни було проголошено вступну та резолютивну частину поста нови. Складення постанови в п овному обсязі відкладено до 12.07.2010р.

Розглянувши долучен і до справи документи і матер іали, всебічно і повно з'ясува вши всі фактичні обставини, н а яких ґрунтується позов, об'є ктивно оцінивши докази, які м ають значення для розгляду с прави і вирішення спору по су ті, адміністративний суд вст ановив наступне.

Відповідач є юридичн ою особою за законодавством України. Відповідач зареєстр ований Виконавчим комітетом Кіровоградської міської рад и «27»грудня 1995 року (а.с.10).

11.04.1996 року відповідача в зято на облік ДПІ у м.Кіровогр аді як платника податків за

№ 456 (а.с.6).

Станом на день розгляду сп рави відповідач перебуває на податковому обліку у Кірово градській об' єднаній держа вній податковій інспекції у Кіровоградській області.

Абзацом 12 ч. 1 ст. 239 Госп одарського кодексу України п ередбачено, що органи держав ної влади та органи місцевог о самоврядування відповідно до своїх повноважень та у пор ядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб 'єктів господарювання адміні стративно-господарську санк цію у вигляді скасування дер жавної реєстрації та ліквіда цію суб'єкта господарювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 247 Госпо дарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом го сподарювання діяльності, що суперечить закону чи установ чим документам, до нього може бути застосовано адміністра тивно-господарську санкцію у вигляді скасування державно ї реєстрації цього суб'єкта т а його ліквідації.

Крім того, п. 17 ст. 11 Зак ону України «Про державну по даткову службу в Україні»від 04.12.90р. №509-XII передбачає право орг анів державної податкової сл ужби на звернення у передбач ених законом випадках до суд ових органів із заявою (позов ною заявою) про скасування де ржавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Відповідно до ст. 38 Зак ону України «Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців»в ід 15.05.2003р. № 755-IV підставами для пос тановлення судового рішення щодо припинення юридичної о соби, що не пов'язано з банкрут ством юридичної особи, зокре ма, є наявність в Єдиному держ авному реєстрі запису про ві дсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям.

Відповідно до частин 1 та 6 с т. 59 Господарського кодексу Ук раїни припинення діяльності суб'єкта господарювання зді йснюється шляхом його ліквід ації за рішенням суду з підст ав скасування державної реєс трації такого суб'єкта госпо дарювання.

Згідно ч.ч. 7, 8 ст. 19 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців»від 15.05.2003р. № 755-IV не пізніше тринадцяти мі сяців з дня подачі (надісланн я рекомендованим листом) ост анньої реєстраційної картки , що містить відомості про юри дичну особу, юридична особа з обов'язана подати (надіслати рекомендованим листом) держ авному реєстратору реєстрац ійну картку встановленого зр азка про підтвердження відом остей про юридичну особу. Якщ о до Єдиного державного реєс тру не внесено запис про відс утність юридичної особи за ї ї місцезнаходженням, то в раз і неодержання реєстраційної картки про підтвердження ві домостей про юридичну особу в установлений частиною сьом ою цієї статті строк, а також у разі одержання державним ре єстратором від органу держав ної податкової служби повідо млення встановленого зразка про відсутність юридичної о соби за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов' язаний у строк, що не перевищу є десяти робочих днів з дати, я ка встановлена для подання р еєстраційної картки про підт вердження відомостей про юри дичну особу, або з дати одержа ння повідомлення від органу державної податкової служби , направити рекомендованим л истом юридичній особі повідо млення про необхідність пода ння державному реєстратору р еєстраційної картки про підт вердження відомостей про юри дичну особу. У разі поверненн я до державного реєстратора рекомендованого листа з відм іткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або непо дання юридичною особою протя гом місяця з дати направленн я їй відповідного повідомлен ня реєстраційної картки про підтвердження відомостей пр о юридичну особу державний р еєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру з апис про відсутність юридичн ої особи за її місцезнаходже нням або запис про відсутніс ть підтвердження відомостей про юридичну особу.

Як встановлено мате ріалами справи, згідно довід ки з Єдиного державного реєс тру підприємств та організа цій України, яка була надана н а запит позивача, відповідач зареєстрований за адресою - м. Кіровоград, вулКарла Маркс а, 47/16 (а.с.11).

Згідно Витягу з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців, який був надани й на запит позивача, реквізит «статус відомостей про юрид ичну особу»містить запис - в ідсутність юридичної особи з а місцезнаходженням (а.с.19-20), що вказує на наявність підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юрид ичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и у зв' язку з наявністю в Єд иному державному реєстрі зап ису про відсутність юридично ї особи за вказаним її місцез находженням.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Ук раїни кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, крім випадків, вста новлених статтею 72 цього Коде ксу.

Згідно з ч. 1 ст. 69 КАС Україн и доказами в адміністративно му судочинстві є будь-які фак тичні дані, на підставі яких с уд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґ рунтовують вимоги і заперече ння осіб, які беруть участь у с праві, та інші обставини, що ма ють значення для правильного вирішення справи. Ці дані вст ановлюються судом на підстав і пояснень сторін, третіх осі б та їхніх представників, пок азань свідків, письмових і ре чових доказів, висновків екс пертів.

Відповідно до ч.ч. 1 та 4 ст. 70 КА С України належними є докази , які містять інформацію щодо предмету доказування.

Згідно з ч.1 ст. 19 Закону Укр аїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців»від 15.05.2003р. № 755-IV у разі, якщо зміна відомос тей про юридичну особу, які мі стяться в Єдиному державному реєстрі, не пов'язана із зміна ми до установчих документів юридичної особи або не підля гає державній реєстрації, ви конавчий орган юридичної осо би або уповноважена ним особ а зобов'язаний подати (надісл ати рекомендованим листом) д ержавному реєстратору за міс цезнаходженням реєстраційн ої справи юридичної особи за повнену реєстраційну картку про внесення змін до відомос тей про юридичну особу, які мі стяться в Єдиному державному реєстрі. У разі, якщо подаєтьс я (надсилається) реєстраційн а картка про внесення змін до відомостей про місцезнаходж ення юридичної особи, до неї д одається свідоцтво про держа вну реєстрацію юридичної осо би.

Однак таких доказів відпо відач суду не надав.

Таким чином, в судов ому засіданні знайшов підтве рдження факт наявності в Єди ному державному реєстрі запи су про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезн аходженням, що є підставою дл я постановлення судового ріш ення про припинення юридично ї особи, а отже позовні вимоги є обґрунтованими та підляга ють задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, у відповідності до ч. 4 ст. 94 КАС України, судові в итрати з відповідача не стяг уються.

Враховуючи вищевикладен е, керуючись ст. ст. 86, 94, 159 - 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Кіровоградської обґєднан ої державної податкової інсп екції до товариства з обмеже ною відповідальністю «Магаз ин «Інгульський»про припине ння підприємницької діяльно сті юридичної особи задово льнити повністю.

Припинити юридичну особу товариство з обмежен ою відповідальністю «Магази н «Інгульський» (код ЄДРПОУ 13760468).

Призначити ліквідаційну комісію в кількості трьох ос іб, з числа працівників Кіров оградської об'єднаної держа вної податкової інспекції Кі ровоградської області.

Встановити строк роботи лі квідаційної комісії 70 днів.

Ліквідаційній комісії про вести заходи щодо ліквідації товариства з обмеженою від повідальністю «Магазин «Інг ульський»визначені ст.ст. 6 0,61 Господарського кодексу Укр аїни.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано. Якщо бу ло подано заяву про апеляцій не оскарження, але апеляційн а скарга не була подана у стро к, постанова суду набирає зак онної сили після закінчення цього строку.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подачі в 10- ден ний строк з дня її проголошен ня заяви про апеляційне оска рження і поданням після цьог о протягом 20 днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Після набрання постановою законної сили направити її к опію державному реєстратору Кіровоградської міської рад и для виконання вимог ст. 38 Зак ону України «Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003р. № 755-IV.

Повний текст постанови ск ладений 12.07.2010 року.

Суддя-підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративн ого суду В.С.Мирошниченко

Дата ухвалення рішення08.07.2010
Оприлюднено16.10.2010
Номер документу11636441
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2208/10/1170

Ухвала від 17.06.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

В.С. Мирошниченко

Постанова від 08.07.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

В.С. Мирошниченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні