Ухвала
від 09.01.2024 по справі 127/37835/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/37835/23

Провадження № 1-кс/127/14986/23

У Х В А Л А

Іменем України

09 січня 2024 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді: ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Громадської організації «Товариство сприяння обороні України», про скасування арешту майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018000000002690 від 31.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах Громадської організації «Товариство сприяння обороні України», звернувся до суду з клопотанням, в якому просив скасувати арешт накладений ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 28.01.2019 по справі №757/3589/19-к, на корпоративні права Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння оборонні України, а також заборону вчиненні реєстраційних та інших дій відносно даного підприємства.

Клопотання мотивовано тим, що 31.10.2018 генеральною прокуратурою України в ЄРДР внесені відомості про кримінальне провадження №42018000000002690, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

В межах вказаного кримінального провадження розслідується діяльність фізичних осіб, які за незаконним рішенням Ради Правління Вінницької обласної організації Товариства сприяння оборонні України заволоділи корпоративними правами (правами засновників) районних спортивно-технічних клубів та автомобільних шкіл Товариства сприяння оборонні України у Вінницькій області, зокрема:

- Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння оборонні України.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 28.01.2019 по справі №757/3589/19-к накладено заборону на вчинення всіх реєстраційних дій відносно вищезазначеної юридичної особи.

З метою захисту своїх порушених прав, Громадська організація «Товариство сприяння обороні України» звернулось до Господарського суду Вінницької області з позовами про визнання недійними рішень, в результаті реалізації яких було привласнені корпоративні права вищезазначених юридичних осіб.

За результатами розгляду справи №902/915/22, Господарським судом Вінницької області 28.12.2022 ухвалено рішення про задоволення позову в повному обсязі відносно визнання недійсним рішення Бюро Вінницької обласної організації про відчуження корпоративних прав Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння оборонні України на користь фізичних осіб.

Вказане рішення було залишено без змін постановою Північно-Західного апеляційного господарського суду від 20.04.2023 та набрало законної сили (постановою Верховного суду у складі Касаційного господарського суду від 30.08.2023 вказані рішення судів першої та апеляційної інстанції було залишено без змін.)

Відтак виникла необхідність у виконанні рішення Господарського суду Вінницької області та внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У зв`язку з вказаним, ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 02.10.2023 було задоволення клопотання Громадської організації «Товариство сприяння обороні України» та знято арешт частково.

Разом з тим, після зняття арешту, в ході спілкування із державним реєстратором було встановлено, що для виконання рішення суду є необхідним вжиття ряду інших дій, що вимагають повного скасування накладеного арешт, оскільки без його повного скасування такі реєстраційні дії проведенні бути не можуть.

Враховуючи викладене, на думку заявника подальше застосування арешту є недоцільним, є порушенням принципу законності та унеможливлює відновлення порушених прав.

На підставі викладеного заявник звернувся до суду з клопотанням про скасування арешту на майно.

Адвокат ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, однак 09.01.2024 звернувся до суду з заявою, в якій просив розгляд справи проводити у його відсутність, у якій також зазначив про те, що вимоги клопотання підтримує в повному обсязі.

Слідчий ОСОБА_4 в судовезасідання такожне з`явився,однак 09.01.2024звернувся досуду ззаявою пророзгляд клопотанняу йоговідсутність,у якійтакож зазначив,що незаперечує протискасування арешту,разом зтим,надав судудля оглядуматеріали кримінальногопровадження №42018000000002690.

Процесуальний керівник - прокурор відділу Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_5 звернувся до з заявою від 09.01.2024, в якій просив клопотання розглядати без його участі, зазначивши, що покладається на розсуд суду при вирішення вимог клопотання, оскільки винесена слідчим постанова про закриття кримінального провадження є законною та обгрунтованою.

Відповідно до частини четвертої статті 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії в судове засідання не з`явились, слідчий суддя вважає за можливе розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання та додані до нього матеріали, оглянувши матеріали кримінального провадження №42018000000002690, дійшов висновку про наявність підстав для його задоволення, з огляду на таке.

Згідно зі статтею 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до частини першої статті 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, в провадженні СУ ГУНП у Вінницькій області перебувало кримінальне провадження №42018000000002690 від 31.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

З матеріалів справи вбачається, що кримінальне провадження №42018000000002690 було зареєстроване 31.10.2018 про те, що: «За фактом зловживання службовими особами Вінницької обласної організації Товариства сприяння оборонні України своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, встановлено, що службові особи Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України за участі голови вказаної організації ОСОБА_6 зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб вчиняють дії спрямовані на заволодіння майном підприємства, яке передане ГО «Товариство сприяння оборонні України» оперативне управління, а саме без погодження з Радою правління ГО «Товариство сприяння оборонні України» внесли зміни до статутних документів підприємств установ та організацій, що входять до складу Вінницької обласної організації Товариства сприяння оборонні України, включивши себе та інших підконтрольних осіб до складу їх засновників, що призвело до отримання контролю над майном підприємства та його відчуження.»

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 26.01.2019 по справі №757/3589/19-к накладено арешт на корпоративні права:

- Гайсинської районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 35824098);

- Вінницького обласного навчально-охоронного підприємства Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 39120157);

- Могилів-Подільської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724328);

- Тростянецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (02725428);

- Шаргородської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724297);

- Хмільницької технічної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719422);

- Чернівецької районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 36402015);

- Немирівської міської організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38064364);

- Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767);

- Бершадської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724311);

- Липовецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719379);

- Вінницького авіаційно-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02722252);

- Гайсинської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724274);

- Навчального закладу об`єднання громадян «Барський районний спортивно-технічний клуб Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02719304);

- Томашпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719385);

- Літинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719244);

- Піщанського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725380);

- Навчального закладу «Вінницька автомобільна школа Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02724268);

- Тиврівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719362);

- Жмеринського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719327);

- Тульчинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 05507620);

- Чернівецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719347);

- Ямпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725486);

- Калинівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719416);

- Немирівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719267);

- Козятинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719221);

- Брацлавської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724305);

- Погребищенського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725397);

- Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725256) у вигляді 100 відсотків статутного капіталу підприємства.

2. Заборонено посадовим особам:

- Гайсинської районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 35824098);

- Вінницького обласного навчально-охоронного підприємства Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 39120157);

- Могилів-Подільської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724328);

- Тростянецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (02725428);

- Шаргородської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724297);

- Хмільницької технічної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719422);

- Чернівецької районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 36402015);

- Немирівської міської організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38064364);

- Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767);

- Бершадської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724311);

- Липовецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719379);

- Вінницького авіаційно-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02722252);

- Гайсинської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724274);

- Навчального закладу об`єднання громадян «Барський районний спортивно-технічний клуб Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02719304);

- Томашпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719385);

- Літинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719244);

- Піщанського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725380);

- Навчального закладу «Вінницька автомобільна школа Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02724268);

- Тиврівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719362);

- Жмеринського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719327);

- Тульчинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 05507620);

- Чернівецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719347);

- Ямпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725486);

- Калинівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719416);

- Немирівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719267);

- Козятинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719221);

- Брацлавської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724305);

- Погребищенського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725397);

- Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725256), довіреним особам та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії направлені на внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань відомості про зміну керівника, місця знаходження, складу учасників, статуту:

- Гайсинської районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 35824098);

- Вінницького обласного навчально-охоронного підприємства Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 39120157);

- Могилів-Подільської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724328);

- Тростянецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (02725428);

- Шаргородської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724297);

- Хмільницької технічної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719422);

- Чернівецької районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 36402015);

- Немирівської міської організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38064364);

- Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767);

- Бершадської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724311);

- Липовецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719379);

- Вінницького авіаційно-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02722252);

- Гайсинської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724274);

- Навчального закладу об`єднання громадян «Барський районний спортивно-технічний клуб Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02719304);

- Томашпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719385);

- Літинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719244);

- Піщанського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725380);

- Навчального закладу «Вінницька автомобільна школа Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02724268);

- Тиврівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719362);

- Жмеринського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719327);

- Тульчинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 05507620);

- Чернівецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719347);

- Ямпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725486);

- Калинівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719416);

- Немирівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719267);

- Козятинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719221);

--Брацлавської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724305);

- Погребищенського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725397);

- Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725256) в тому числі, але не виключно подавати до відповідного відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та легалізації громадських формувань, будь-яким іншим державним реєстраторам відповідних реєстраційних органів, а також всім приватним та державним нотаріусам здійснювати реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей про зміну керівника, місця знаходження, складу учасників, статутного капіталу тощо, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, щодо:

- Гайсинської районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 35824098);

- Вінницького обласного навчально-охоронного підприємства Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 39120157);

- Могилів-Подільської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724328);

- Тростянецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (02725428);

- Шаргородської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724297);

- Хмільницької технічної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719422);

- Чернівецької районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 36402015);

- Немирівської міської організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38064364);

- Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767);

- Бершадської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724311);

- Липовецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719379);

- Вінницького авіаційно-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02722252);

- Гайсинської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724274);

- Навчального закладу об`єднання громадян «Барський районний спортивно-технічний клуб Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02719304);

- Томашпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719385);

- Літинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719244);

- Піщанського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725380);

- Навчального закладу «Вінницька автомобільна школа Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02724268);

- Тиврівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719362);

- Жмеринського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719327);

- Тульчинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 05507620);

- Чернівецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719347);

- Ямпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725486);

- Калинівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719416);

- Немирівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719267);

- Козятинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719221);

- Брацлавської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724305);

- Погребищенського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725397);

- Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725256)

3.Заборонено Міністерству юстиції України та його територіальним органам, всім районним державним адміністраціям, нотаріусам, акредитованим суб`єктам та Державній реєстраційній службі України здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, а також внесення будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань стосовно:

- Гайсинської районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 35824098);

- Вінницького обласного навчально-охоронного підприємства Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 39120157);

- Могилів-Подільської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724328);

- Тростянецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (02725428);

- Шаргородської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724297);

- Хмільницької технічної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719422);

- Чернівецької районної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 36402015);

- Немирівської міської організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38064364);

- Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767);

- Бершадської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724311);

- Липовецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719379);

- Вінницького авіаційно-спортивного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02722252);

- Гайсинської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724274);

- Навчального закладу об`єднання громадян «Барський районний спортивно-технічний клуб Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02719304);

- Томашпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719385);

-Літинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719244);

- Піщанського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725380);

- Навчального закладу «Вінницька автомобільна школа Товариства сприяння обороні України» (ЄДРПОУ 02724268);

- Тиврівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719362);

- Жмеринського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719327);

- Тульчинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 05507620);

- Чернівецького районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719347);

- Ямпільського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725486);

- Калинівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719416);

- Немирівського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719267);

- Козятинського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02719221);

- Брацлавської автомобільної школи Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02724305);

- Погребищенського районного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725397);

-Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 02725256).

В подальшому, за наслідками досудового розслідування, постановою слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_4 від 29 грудня 2022 року кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №420180000000002690 від 31.10.2018, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Підставою для закриття кримінального провадження слугувало те, що слідством проведено всі можливі слідчі дії для з`ясування всіх обставин кримінального правопорушення та надано належну оцінку здобутим доказам та за наслідками досудового розслідування встановлена відсутність складу кримінального правопорушення.

У резолютивній частині даної постанови слідчим зазначено про вчинення наступних дій, а саме:

- Відомості про прийняте рішення внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

- Копію постанови направити прокурору.

- Про прийняте рішення повідомити заявника.

- Указана постанова може бути оскаржена відповідно до ст.ст. 303, 304 КПК України.

Зі змісту вище зазначеної постанови про закриття кримінального провадження вбачається, що слідчим не було прийнято рішення про скасування арешту майна у кримінальному провадженні №420180000000002690 від 31.10.2018.

Частиною шостою статті 284 КПК України визначено, що копія постанови слідчого про закриття кримінального провадження надсилається заявнику, потерпілому, прокурору. Прокурор протягом двадцяти днів з моменту отримання копії постанови має право її скасувати у зв`язку з незаконністю чи необґрунтованістю. Постанова слідчого про закриття кримінального провадження також може бути скасована прокурором за скаргою заявника, потерпілого, якщо така скарга подана протягом десяти днів з моменту отримання заявником, потерпілим копії постанови.

Отже, положеннями статті 284 КПК України передбачено обов`язок слідчого надіслати копію постанови про закриття кримінального провадження прокурору, який наділений повноваженнями щодо скасування постанови у зв`язку з її незаконністю чи необґрунтованістю.

Як зазначив у своїй заяві прокурор Вінницької обласної прокуратури ОСОБА_7 , який являється процесуальним керівником у даному кримінальному провадженні, постанову слідчого про закриття кримінального провадження №420180000000002690 він вважає законною, а тому при вирішенні питання скасування арешту майна у кримінальному проваджені №420180000000002690 від 31.10.2018 покладається на розсуд суду, з чого випливає, що перевірка прокурором постанови слідчого на предмет її законності та обґрунтованості завершена.

Визначаючись щодо обґрунтованості клопотання слідчий суддя виходить з того, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура. (ст. 2 КПК)

Відповідно до частини першої та другої статті 370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом (КПК України).

Згідно з пунктом 18 статті 3 КПК України слідчий суддя - це суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому КПК, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

За змістом вказаної норми однією з головних функцій слідчого судді є насамперед здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів учасників кримінального провадження під час досудового розслідування кримінального провадження.

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 174 КПК України арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

За правилами визначеними частиною першою статті 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

З аналізу вищенаведених норм слідує висновок про те, що слідчий суддя здійснює повноваження судового контролю, в тому числі, щодо накладення та скасування арешту майна, виключно в межах здійснення досудового розслідування, яке розпочинається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та завершується днем звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або ж днем ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Частиною третьою статті 26 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом (КПК України).

В той же час, Велика Палата Верховного суду у постанові від 30.06.2020 при розгляді справи №727/2878/19 сформувала правовий висновок наступного змісту:

- на слідчого суддю покладена функція судового контролю за дотриманням прав і свобод осіб у кримінальному провадженні, зокрема, під час досудового розслідування (пункт 18 частини першої статті 3 КПК України 2012 року), і він наділений повноваженнями накладати арешт на майно та його скасовувати (статті 173 і 174 цього Кодексу). Крім того, у КПК України 2012 року немає заборони ініціювати перед слідчим суддею, коли кримінальне провадження вже закрив слідчий, питання про скасування арешту на майно, накладеного під час досудового розслідування ухвалою слідчого судді на підставі приписів цього Кодексу. З огляду на вказане, беручи до уваги відсутність у слідчого повноважень, при закритті кримінального провадження самостійно скасувати арешт, накладений на майно ухвалою слідчого судді, Велика Палата Верховного Суду вважає, що для гарантування прав і свобод осіб, на майно яких ухвалою слідчого судді за КПК України 2012 року накладений арешт у кримінальному провадженні, саме слідчий суддя, здійснюючи судовий контроль, повноважний за клопотанням власника або іншого володільця відповідного майна в порядку, передбаченому частиною другою статті 174 цього Кодексу, вирішити питання про скасування такого арешту після закриття слідчим кримінального провадження.

- таким чином, у разі, якщо арешт на майно накладено в порядку, передбаченому КПК України 2012 року, особа, яка вважає, що такими діями порушено її право на майно, навіть за умови, що вона не є учасником кримінального провадження, а останнє закрив своєю постановою слідчий, має правозвернутися дослідчого суддіз клопотаннямпро скасуванняарешту впорядку кримінальногосудочинства. Такий порядок захисту права на майно є ефективним, оскільки забезпечить відновлення права власника або іншого володільця майна, на яке був накладений арешт слідчим суддею у кримінальному провадженні.

Враховуючи вищевикладене, взявши до уваги постанову слідчого відділу СУ ГУНП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_4 від 29 грудня 2022 року про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018000000002690 від 31.10.2018, яка пройшла перевірку прокурора на предмет її законності та обґрунтованості, врахувавши думку прокурора ОСОБА_7 , який фактично не заперечував щодо скасування арешту майна, а також враховуючи те, що на даний час відпала потреба в застосуванні арешту, однак слідчим та прокурором не вжито заходів щодо його скасування, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слід задовольнити та скасувати арешт накладений ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 28 січня 2019 року, (справа №757/3589/19-к), в рамках кримінального провадження №42018000000002690, внесеного до ЄРДР 31.10.2018, в частині що стосується навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв».

Окремо варто звернути увагу на те, що в провадженні господарського суду Вінницької області перебувала справа №902/915/22 за позовом Громадської організації "Товариство сприяння обороні України" до Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України, треті особи, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Навчальний заклад Вінницький обласний спортивно-технічний клуб "Автодрайв" Товариства сприяння оборони України, ОСОБА_6 , ОСОБА_8 про визнання рішення недійсним.

За наслідками розгляду справи, рішенням господарського суду Вінницької області від 28.12.2022, яке залишено без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 20.04.2023 та постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 30.08.2023, позов задоволено повністю та визнано недійсним рішення Бюро обласного комітету Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України від 07.11.2014 р. оформлене протоколом №08 Бюро обласного комітету Вінницької обласної організації Товариства сприяння обороні України "Про внесення змін до Статуту Вінницького обласного спортивно-технічного клубу "Автодрайв" Товариства сприяння оборони України", яким надано дозвіл на залучення до складу засновників Вінницького обласного спортивно-технічного клубу «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України фізичних осіб:

- Вінницька обласна організація Товариства сприяння обороні України з часткою Статутного капіталу в розмірі 20%;

- фізичні особи з часткою Статутного капіталу в розмірі 80%.

Як слідує з матеріалів клопотання, з метою виконання зазначеного рішення суду, 06.09.2023 ГО "Товариство сприяння обороні України" звернулося до Вінницького міського суду Вінницької області з клопотанням про часткове скасування арешту, в частині надання можливості виключно для виконання рішення господарського суду Вінницької області.

За наслідками розгляду клопотання, ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 02.10.2023 (справа №127/28150/23)клопотання Громадської організації «Товариство сприяння обороні України (ТСО України)» в особі її голови ОСОБА_9 задоволено та:

- скасовано накладений арешт на корпоративні права навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767) в частині неможливості здійснення державної реєстрації та інших реєстраційних дій, які проводяться на підставі рішення Господарського суду Вінницької області від 28.12.2022 у справі №902/915/22;

- скасовано заборону посадовим особам начального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767), довіреним особам та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії направлені на внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості про зміну керівника, місця знаходження, складу учасників, статуту навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767) в частині неможливості здійснення державної реєстрації та інших реєстраційних дій, які проводяться на підставі рішення Господарського суду Вінницької області від 28.12.2022 у справі №902/915/22;

- скасовано заборону посадовим особам, в тому числі, але не виключно подавати до відповідного відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та легалізації громадських формувань, будь-яким іншим державним реєстраторам відповідних реєстраційних органів, а також всім приватним та державним нотаріусам здійснювати реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей про зміну керівника, місця знаходження, складу учасників, статутного капіталу тощо, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, щодо навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767) в частині неможливості здійснення державної реєстрації та інших реєстраційних дій, які проводяться на підставі рішення Господарського суду Вінницької області від 28.12.2022 у справі №902/915/22;

- скасовано заборону Міністерству юстиції України та його територіальним органам, всім районним державним адміністраціям, нотаріусам, акредитованим суб`єктам та Державній реєстраційній службі України здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, а також внесення будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стосовно навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767) в частині неможливості здійснення державної реєстрації та інших реєстраційних дій, які проводяться на підставі рішення Господарського суду Вінницької області від 28.12.2022 у справі №902/915/22.

Однак, як зазначено адвокатом ОСОБА_3 у клопотанні, в ході виконання зазначеної ухвали слідчого судді, встановлено, що існує необхідність вжиття ряду інших дій, що вимагають повного скасування арешту.

З огляду на зазначене, арешт, накладений ухвалою Печерськогорайонного судум.Києва від28січня 2019року,(справа№757/3589/19-к), у кримінальному провадженні №42018000000002690 від 31.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, в частині що стосується Вінницького обласного спортивно-технічного клубу «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України, підлягає скасуванню.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 98, 170, 173, 174, 309, 372 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою Печерськогорайонного судум.Києва від28січня 2019року,(справа№757/3589/19-к), у кримінальному провадженні №42018000000002690 від 31.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, в частині, що стосується Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767), а саме:

- скасувати арешт, накладений на корпоративні права Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767);

- скасувати заборону посадовим особам Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767), довіреним особам та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії направлені на внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань відомості про зміну керівника, місця знаходження, складу учасників, статуту Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767); в тому числі, але не виключно подавати до відповідного відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та легалізації громадських формувань, будь-яким іншим державним реєстраторам відповідних реєстраційних органів, а також всім приватним та державним нотаріусам здійснювати реєстраційні дії по внесенню змін до відомостей про зміну керівника, місця знаходження, складу учасників, статутного капіталу тощо, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, щодо Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767).

- скасувати заборону Міністерству юстиції України та його територіальним органам, всім районним державним адміністраціям, нотаріусам, акредитованим суб`єктам та Державній реєстраційній службі України здійснювати державну реєстрацію будь-яких змін до установчих документів, а також внесення будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та громадських формувань стосовно Навчального закладу Вінницький обласний спортивно-технічний клуб «Автодрайв» Товариства сприяння обороні України (ЄДРПОУ 38970767).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення09.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116367494
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —127/37835/23

Ухвала від 09.01.2024

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Гриневич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні