Рішення
від 08.01.2024 по справі 285/4937/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 285/4937/23

провадження у справі № 2/0285/208/24

РІШЕННЯ

Іменем України

08 січня 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі головуючого судді Коцюби О.М.,

за секретаря судового засідання Голяки Д.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Звягель за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради про визнання безпідставною відмову органу приватизації передати у приватну власність квартиру з державного житлового фонду та зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

08.08.2023 року позивач ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом до відповідача, у якому, просить визнати безпідставною відмову Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради, викладену у Листі від 19.07.2023 №462, передати у приватну власність квартиру АДРЕСА_1 з державного житлового фонду ОСОБА_2 та зобов`язати Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради провести приватизацію квартири АДРЕСА_1 , за відсутності ордера на житлове приміщення, на підставі Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду". В обґрунтування позову зазначила, що вона зі свого народження проживає у вказаній квартирі. Квартиру отримали батьки у 1965 році. Її батько ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Мати ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . У вказаній квартирі вона офіційно зареєстрована з 1985 року. Квартира була отримана на підставі ордеру, який не зберігся. Позивач вживала усіх заходів для пошуку ордеру, однак результатів це не дало. Позивач офіційно зверталась до Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради з метою провести приватизацію вказаної квартири, однак їй було відмовлено у зв`язку із відсутністю ордера. Тому позивач звернулася до суду із вказаним позовом.

Позивач ОСОБА_2 та її представник адвокат Семенька В.М. у судове засідання не з`явились, надали заяву у якій просять справу слухати без їхньої участі. Позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

В письмовій заяві до суду представник Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради просив справу розглянути без його участі, щодо позовних вимог поклався на розсуд суду.

Дослідивши матеріали справи та надані докази в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Стаття 47 Конституції України гарантує кожному право на житло.

Згідно зі ст. 1 Закону приватизації підлягає Державний житловий фонд, який знаходиться у повному господарському віданні чи оперативному управлінні державних підприємств, організацій, установ.

В розумінні ч. 2 ст. 8 Закону право на одержання у приватну власність житла повинні набувати громадяни, які на законних підставах мешкали у цих квартирах. До об`єктів приватизації, крім іншого, належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, які використовуються громадянами на умовах найму (ст. 2 Закону).

Судом встановлено, що квартира, в якій з 1985 року зареєстрована та безперервно проживала ОСОБА_2 та її батьки ОСОБА_3 і ОСОБА_4 , відноситься до державного житлового фонду.

Згідно зі статтею 345 ЦК України фізична або юридична особа може набути право власності у разі приватизації державного майна та майна, що є в комунальній власності. Приватизація здійснюється у порядку, встановленому законом.

Частиною четвертою статті 5 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду передбачено, що право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах (будинках) або перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до введення в дію цього Закону.

У силу статей 1, 3, 8 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду приватизація державного житлового фонду здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина, який постійно мешкає у квартирі (будинку), відносно якої вирішується питання про передачу у власність.

При зверненні у 2023 році позивача до Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради із заявою про безоплатну передачу їй квартири, їй було відмовлено з формальних підстав у зв`язку з відсутністю в переліку документів, необхідних для розгляду питання про приватизацію квартири, копії ордера (а.с. 22).

Пунктом 18 Положення Про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян, затвердженим наказом № 396 Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 року (далі Порядок), передбачено надання громадянами до органу приватизації, крім іншого, копії ордера про надання жилої площі, який є єдиним документом, що дає право на вселення в жиле приміщення і видається за формою, встановленою Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затвердженими Постановою № 470 Ради Міністрів Української РСР і Української Республіканської Ради професійних спілок від 11 грудня 1984 року.

Відомості щодо видачі ордера на оспорювану квартиру чи вселення ОСОБА_3 з дружиною ОСОБА_4 та дитиною позивачем у справі ОСОБА_2 , у КП Звягельської міської ради Звягельсервіс, відсутні. (а.с. 19-20).

Як встановлено в судовому засіданні і слідує з матеріалів справи законодавство не передбачало оформлення та видачу ордерів наймачам житлового приміщення. Разом з тим, у 1965 році батьки позиваки отримали вказану квартиру на підставі Типового договору найму житлвого приміщення у будинках місцевих Рад народних депутатів, державних підприємств і установ, кооперативних організацій Української РСР та проживали в ній разом зі своєю сім`єю, починаючи з 1965 року, і на даний час позивач вирішила скористатись наданим їй, відповідно до чинного законодавства, правом на безоплатну приватизацію займаного житлового приміщення квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 12-13).

Оскільки позивач постійно на законних підставах проживала та була зареєстрована в квартирі до теперішнього часу, то набула право на отримання житла у приватну власність. Факт правомірності проживання позивачки у квартирі відповідачем не заперечувався.

Тому, враховуючи усе вищевикладене слід зазначити наступне, що наявність заяви громадянина, який виявив намір отримати у власність наймане ним житло, та відсутність перешкод, передбачених Законом, є необхідною та достатньою умовою для прийняття відповідним владним органом рішення про приватизацію, суд приходить до висновку про можливість визнання за позивачкою права на приватизацію квартири без ордеру.

Відтак, позовні вимоги позивачки є обґрунтованими, підтверджуються належними доказами та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судовий збір позивач ОСОБА_2 просить із відповідача не стягувати.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 76- 89,200, 206, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради про визнання безпідставною відмову органу приватизації передати у приватну власність квартиру з державного житлового фонду та зобов`язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати безпідставною відмову Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради, викладену у Листі від 19.07.2023 №462, передати у приватну власність квартиру АДРЕСА_1 з державного житлового фонду ОСОБА_2 .

Зобов`язати Управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради провести приватизацію квартири АДРЕСА_1 , за відсутності ордера на житлове приміщення, на підставі Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду".

Рішення може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Повний текст рішення складено 18.01.2024 року.

Головуючий: О.М. Коцюба

Дата ухвалення рішення08.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116373037
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання безпідставною відмову органу приватизації передати у приватну власність квартиру з державного житлового фонду та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —285/4937/23

Рішення від 08.01.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Рішення від 08.01.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні