Ухвала
від 30.09.2010 по справі 2-а-1008/09/1017
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: №2-а-1008/09/1017 Головую чий у 1- й інстанції Биба Ю.В.

Суддя - доповідач: Василе нко Я.М

У Х В А Л А

Іменем України

30 вересня 2010 р. м. Киї в

Київський апеляційний адміністративний суд у скла ді колегії суддів:

головуючого Василенка Я.М.,

суддів Кузьменка В.В., Ум нової О.В.,

при секретарі Киричуку Р.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляцій ну скаргу ОСОБА_2 на ухвал у Миронівського районного су ду Київської області від 26.08.2009 у справі за його позовом до Мир онівської районної державно ї адміністрації Київської об ласті, третя особа - садівни цьке товариство «Дружба»про визнання дій протиправними та визнання недійсним свідоц тва про державну реєстрацію, -

В С Т А Н О В И В:

22.01.2008 позивач звернувся до Миронівського районного суд у Київської області із позов ом, в якому просив:

- постановити рішення про ви знання протиправними дії дер жавного реєстратора Миронів ської РДА Київської області при проведенні реєстраційни х дій і, як наслідок, постанови ти рішення щодо ліквідації (п рипинення) юридичної особи « Садівницьке товариство «Дру жба»(обслуговуючий кооперат ив), код ЄДРПОУ - 34970318, місцезнахо дження: 08812 Київська область, Ми ронівський район, с. Ходорів, в ул. Шевченка, 26;

- визнати недійсним свідоцт во про державну реєстрацію ю ридичної особи «Садівницьке товариство «Дружба»№ 575837, сері я АОО, ідентифікаційний код - 3 4970318 від 22.08.2007;

- виключити з Єдиного держав ного реєстру усі відповідні записи щодо реєстраційних ді й, що стосуються юридичної ос оби «Садівницьке товариство «Дружба»(обслуговуючий кооп ератив, код ЄДРПОУ- 34970313)

Ухвалою Миронівського рай онного суду Київської област і від 26.08.2009 відмовлено у відкрит ті провадження у справі.

Не погоджуючись із зазначе ною ухвалою позивачем подана апеляційна скарга, в якій він просить скасувати оскаржува ну ухвалу, як таку, що постанов лена із порушенням норм проц есуального права та постанов ити нову ухвалу про направле ння справи на новий розгляд д о суду першої інстанції в нов ому складі суду.

Заслухавши у засіданні апе ляційного суду доповідача, п ояснення учасників судового процесу, які з' явилися у суд ове засідання, перевіривши м атеріали справи, колегія суд дів вважає, що апеляційна ска рга підлягає частковому задо воленню, виходячи з наступни х підстав.

Вимоги апелянта про направ лення справи на новий розгля д до суду першої інстанції не підлягають задоволенню з ти х підстав, що по-перше, ні з мат еріалів справи, ні навіть з до водів апеляційної скарги не вбачається жодної з підстав для направлення справи на но вий розгляд, виключний перел ік яких був встановлений ст. 20 4 КАС України у редакції, яка д іяла на момент прийняття оск аржуваної ухвали, по-друге, на даний час до виключного пере ліку повноважень суду апеляц ійної інстанції за наслідкам и розгляду апеляційної скарг и на ухвалу суду, встановлено го ст. 199 КАС України (із змінами , внесеними згідно із Законом України від 07.07.2010 р. N 2453-VI) не входи ть направлення справи на нов ий розгляд до суду першої інс танції.

Відмовляючи у відкритті пр овадження у справі, суд першо ї інстанції виходив з того, що дана справа не підлягає розг ляду в порядку адміністратив ного судочинства.

Колегія суддів не погоджує ться з рішенням суду першої і нстанції, виходячи з наступн ого.

Згідно п. 1 ч. 1ст. 17 Кодексу адм іністративного судочинства України компетенція адмініс тративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичн их осіб із суб' єктом владни х повноважень щодо оскарженн я його рішень (нормативно-пра вових актів чи правових акті в індивідуальної дії), дій чи б ездіяльності.

Суб' єктом владних повнов ажень є орган державної влад и, орган місцевого самовряду вання, їхня посадова чи служб ова особа, інший суб' єкт при здійсненні ними владних упр авлінських функцій на основі законодавства, в тому числі н а виконання делегованих повн оважень (пункт 7 частини першо ї статті 3 КАС України).

Пунктом 1 частини першої ста тті 3 КАС України справу адмін істративної юрисдикції визн ачено як переданий на виріше ння адміністративного суду п ублічно-правовий спір, у яком у хоча б однією зі сторін є орг ан виконавчої влади, орган мі сцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа а бо інший суб' єкт, який здійс нює владні управлінські функ ції на основі законодавства, в тому числі на виконання дел егованих повноважень.

Отже, суд першої інстанцій н е вірно відмовив у відкритті провадження у справі.

Крім того, Верховний Суд Укр аїни у своїй постанові від 02.03.2 010 у порядку провадження за ви нятковими обставинами за ска ргою ТОВ «Місто слави»у спра ві за позовом ПП «Даско»до Де ржавного реєстратора Дарниц ької районної у м. Києві держа вної адміністрації, треті ос оби: Дарницька районна у м. Киє ві державна адміністрація, Т ОВ «Місто слави»про визнання незаконними дій та зобов' я зання вчинити дії дійшов вис новку про те, що спори пов' яз ані із оскарженням дій Держа вного реєстратора при провед енні реєстраційних дій, підл ягають розгляду в порядку ад міністративного судочинств а.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 199, п. 4 ч. 1 ст. 204 КАС України за наслідка ми розгляду апеляційної скар ги на ухвалу суду першої інст анції, яка перешкоджає подал ьшому провадженню у справі, с уд апеляційної інстанції ска совує її та постановляє нову ухвалу про направлення спра ви для продовження розгляду справи до суду першої інстан ції, якщо визнає, що останнім п орушено норми матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного в ирішення питання.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 199, 204, 205, 206 К АС України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу ОСО БА_2 на ухвалу Миронівськог о районного суду Київської о бласті від 26.08.2009 - задовольнит и частково.

Ухвалу Миронівського райо нного суду Київської області від 26.08.2009 - скасувати та направ ити справу до суду першої інс танції для продовження розгл яду справи.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий:

Судді:

Повний текст ухвали виготовлено 05.10.2010.

Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено16.10.2010
Номер документу11637367
СудочинствоАдміністративне
Сутьдержавну реєстрацію

Судовий реєстр по справі —2-а-1008/09/1017

Ухвала від 30.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні