Рішення
від 12.01.2024 по справі 693/838/23
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

693/838/23

2/693/14/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.01.2024 м. Жашків

Жашківський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Шимчика Р.В.,

за участю секретаря судових засідань Коломієць С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Жашків цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Шевченківської сільської ради, який діє в інтересах малолітньої дитини : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - служба у справах дітей Шевченківської сільської ради,

ВСТАНОВИВ:

Орган опіки та піклування Шевченківської сільської ради, який діє в інтересах малолітньої дитини : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - служба у справах дітей Шевченківської сільської ради.

В обґрунтування своїх позовних вимог вказав, що службою у справах дітей Шевченківської сільської ради було встановлено, що на території АДРЕСА_1 , з серпня 2022 року проживає одинока мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з малолітньою донькою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідно до повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 № 00039450671 від 27.04.2023р., державна реєстрація проведена відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

Відповідно Акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_2 від 08.04.2023 року виявлено, що члени сім`ї під час обстеження вдома не перебували. Мати з малолітньою дитиною в чергове знаходилися у знайомого, де розпивала алкогольні напої в присутності дитини. З матір`ю неодноразово проведені бесіди, під час яких була написана згода матері на тимчасове влаштування дитини до сім`ї патронатного вихователя. ОСОБА_2 надано час на подолання складних життєвих обставин, також відповідачку взято під соціальний супровід.

Згідно наказу Служби у справах дітей Шевченківської сільської ради № 08 від 10.04.2023 року, малолітня дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , взята на облік як дитина, яка перебуває в складних життєвих обставинах. Наказом Служби у справах дітей виконавчого комітету Смілянської міської ради № 51 від 10.04.2023 року та рішенням Виконавчого комітету Смілянської міської ради № 172 від 13.04.2023 року малолітня дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , тимчасово влаштована до сім`ї патронатного вихователя ОСОБА_3 (м. Сміла) терміном на З місяці.

Відповідно до Акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_2 від 25.05.2023 року встановлено, що ОСОБА_2 проживає зі співмешканцем ОСОБА_4 у його будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_5 стан будинку незадовільний, білизна брудна, продуктами харчування та засобами гігієни не забезпечені. Будинок потребує ремонту, в будинку відсутні меблі, постійного місця для сну дитини та робочого столу в будинку немає. Зі слів патронатного вихователя ОСОБА_6 мати взагалі з дитиною не спілкується. Встановлено, що мати не прагне покращити умови проживання та повернути дитину до сім?ї.

Згідно інформаційної довідки «Центру надання соціальних послуг» Шевченківської сільської ради від 09.06.2023року № 31, відповідачка, перебуваючи під соціальним супроводом, не прислухалася до порад фахівця, не робила власних висновків на свої життєві ситуації та продовжує вести аморальний спосіб життя. Не досягнуто позитивного результату.

Відповідно довідки-характеристики Тарасівського старостинського округу Шевченківської сільської ради від 12.06.2023 року № 22 на ОСОБА_2 встановлено, що вона проживає без реєстрації місця проживання, постійного місця проживання не має. Не працює, має ознаки девіантної поведінки, має шкідливі звички, були виявлені випадки зловживання алкогольними напоями, батьківські обов`язки виконує не добросовісно.

Згідно характеристики з ОНЗ «Шевченківської ЗОШ - І-ІІІ ст.» Шевченківської сільської ради ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дівчинка навчається в даному закладі освіти з вересня 2022 року, зарекомендувала себе як дисциплінована, товариська, доброзичлива, активна учениця. Володіє учбовим матеріалом на достатньому рівні, хоча навчатися може краще. Добре розвинена пам`ять, увага, уява. В родині не має технічних засобів для дистанційного навчання. Мама не цікавиться успіхами дитини, немає постійного контролю за успішністю дитини в школі, за виконанням домашнього завдання.

Згідно довідки Смілянської загальноосвітньої школи І-ІЇІ ст. № 1 Смілянської міської ради від 01.05.2023 № 01-24/212, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , навчається в 3 класі Смілянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1 Смілянської міської ради

Згідно рішення Жашківського районного суду, справа № 2-68/2012 р., від 16.03.2012 року, ОСОБА_2 була позбавлена батьківських прав відносно своїх старших дітей ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до постанови Звенигородського районного суду, справа № 694/555/23, провадження № 3/694/315/23 від 29.03,2023 року, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнана винною у вчинені правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 184 КУпАП, та до неї застосовано адміністративне стягнення у виді попередження.

Згідно постанови Звенигородського районного суду, справа № 694/1078/23, провадження № 3/694/449/23 від 17.05.2023 року, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнана винною у скоєнні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст, 184 КУпАП, та до неї застосоване адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Рішенням Виконавчого комітету Смілянської міської ради № 250 від 29.06.2023 року продовжено термін перебування малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім`ї патронатного вихователя ОСОБА_3 на 3 місяці.

Також встановлено, що відповідач не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяє засвоєнню нею загальновизначених норм моралі, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, не створює умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності можна розцінювати як ухилення від виховання дитини, свідомого нехтування своїми батьківським обов`язками.

У зв`язку з вищевикладеним представник позивача звернувся до суду та просив позбавити відповідачку батьківських прав відносно її малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Жашківського районного суду Черкаської області від 10.08.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у цивільній справі, вирішено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання та роз`яснено відповідачу про право подати відзив на позовну заяву, а третій особі про право подати пояснення.

Ухвалою суду від 04.12.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання представник позивача Органу опіки та піклування Шевченківської сільської ради не з`явилася, при цьому до суду направила заяву про слухання справи у її відсутності. Заявлений позов підтримала у повному обсязі та просила його задовольнити.

У судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явилася по невідомих суду причинах, про час і місце розгляду справи повідомлена належним чином.

У судовому засіданні представник третьої особи - служби у справах дітей Шевченківської сільської ради Звенигородського району Черкаської області не з`явився, при цьому до суду направив заяву про слухання справи у його відсутності, не заперечує проти задоволення позовної заяви.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно із ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом установлено, що відповідач по справі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю малолітньої дочки :

-ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 14.05.2015 р., виданого виконавчим комітетом Соколівської сільської ради Жашківського району Черкаської області. Відомості про батька дитини зазначено відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

Із актів обстеження матеріально-побутових умов проживання сім?ї ОСОБА_2 від 08.04.2023 року за адресою : АДРЕСА_1 встановлено, що під час візиту сім?ї вдома не було. Вони гостювали у знайомого, де розпливалися алкогольні напої. З матір`ю в черговий раз була проведена бесіда, під час якої була написана згода матері на тимчасове влаштування дитини до патронатного вихователя . Матері надано час на подолання складних життєвих обставин (а.с.19).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім?ї ОСОБА_2 від 25.05.2023 року за адресою : АДРЕСА_2 , встановлено, що мати не прагне покращити умови проживання, продовжує вести аморальний спосіб життя (а.с.20).

Згідно довідки характеристики, виданої старостою с. Тарасівка ОСОБА_9 від 12.06.2023 року № 22, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає в с. Тарасівка Звенигородського району Черкаської області (без реєстрації), постійного місця проживання не має. Не працює, має ознаки девіантної поведінки, має шкідливі звички, були аиявлені випадки зловживання алкогольними напоями. Має малолітню доньку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Громадянка ОСОБА_2 батьківські обов`язки виконувала не добросовісно. Дитина перебуває в складних життєвих обставинах. Станом на дату видачі характеристики, ОСОБА_1 разом з матір`ю не проживає, тимчасово з 08.04.2023 року проживає в патронатній родині в м. Сміла. ОСОБА_2 перебуває на обліку в центрі надання соціальних послуг. З громадянкою ОСОБА_2 неодноразово проводилися бесіди щодо невиконання нею своїх батьківських обов`язків (а.с.11).

Відповідно до висновку від 12.06.2023 року № 3 Комісії з питань захисту прав дітей Шевченківської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , комісія вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно малолітньої доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та стягнути аліменти (а.с.17).

Згідно рішення виконавчого комітету Шевченківської сільської ради Звенигородського району Черкаської області від 12.06.2023 року, вирішено : затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_2 відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та стягнути аліменти на користь дитини (а.с.18).

Відповідно до наказу служби у справах дітей виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області від 10.04.2023 року, влаштовано з 08.04.2023 року малолітню ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на тимчасове проживання до сім?ї патронатного вихователя ОСОБА_3 до подолання складних життєвих обставин (а.с.24).

Згідно рішення виконавчого комітету Смілянської міської ради від 13.04.2023 року № 172, влаштовано з 08.04.2023 року терміном на три місяці малолітню ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка перебуває на обліку дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах в службі у справах дітей Шевченківської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, на тимчасове виховання сім?ї патронатного вихователя ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який проживає за адресою : АДРЕСА_3 (а.с.26).

Відповідно до рішення виконавчого комітету Смілянської міської ради від 29.06.2023 року № 250, продовжено з 08.07.2023 року на три місяці строк перебування малолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в сім?ї патронатного вихователя ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , який проживає за адресою : АДРЕСА_3 (а.с.27).

Сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини, що передбачено ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства».

Статтею 150 Сімейного кодексу України (далі - СК України) передбачено, що батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно із ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом (ч. 4 ст. 155 СК України).

У відповідності до ч.ч. 1, 4 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» особи, можуть бути позбавлені батьківських прав тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

При ухваленні рішення, суд враховує положення ст. 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, де зазначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Враховуючи вищевикладене, а також повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, які підтверджені доказами, що були досліджені у судовому засіданні, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 дійсно ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, передбачених ст. 150 СК України, а тому, враховуючи перш за все інтереси дитини, суд вважає за доцільне позбавити відповідачку батьківських прав відносно її малолітньої дочки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, у відповідності до ч.ч. 2, 3 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Положеннями ч. 2 ст. 182 СК України встановлено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно із ч. 1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

У відповідності до ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджується за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

За таких обставин, суд вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на утримання своєї малолітньої дочки ОСОБА_1 та визначає розмір стягуваних аліментів у розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір підлягає стягненню з відповідача. Розмір судового збору за дві позовні вимоги немайнового характеру становить 1073, 60 грн. + 1073,60 грн. = 2147, 20 грн.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 11, 12 Закону України «Про охорону дитинства», ст. 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ст.ст. 150, 155, 164, 170, 182, 183, 191 СК України, ст.ст. 12, 13, 141, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов органу опіки та піклування Шевченківської сільської ради, який діє в інтересах малолітньої дитини : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - служба у справах дітей Шевченківської сільської ради - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , стосовно її малолітньої доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Передати малолітню ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , органу опіки та піклування Шевченківської сільської ради для подальшого влаштування.

Стягувати із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою : АДРЕСА_4 , жительки АДРЕСА_1 , не працюючої, РНОКПП НОМЕР_2 , аліменти на утримання малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, шляхом зарахування коштів на особовий рахунок дитини, до досягнення дитиною повноліття, починаючи з 24.07.2023 року.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої за адресою : АДРЕСА_4 , жительки АДРЕСА_1 , не працюючої, РНОКПП НОМЕР_2 , на користь держави судовий збір в розмірі 2147 (дві тисячі сто сорок сім ) гривень 20 копійок.

Рішення підлягає негайному виконанню в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Черкаського апеляційного суду через Жашківський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення складено 12.01.2024 року.

Головуючий суддя: Роман Васильович Шимчик

Дата ухвалення рішення12.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116374096
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —693/838/23

Рішення від 12.01.2024

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні