Рішення
від 18.01.2024 по справі 467/1216/23
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/1216/23

2/467/9/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.01.2024 року Арбузинський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Кірімової О.М.,

за участю секретаря судового засідання Розмеріци О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Арбузинка цивільну справу за позовом органу опіки та піклування Благодатненської сільської ради в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: служба у справах дітей Благодатненської сільської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2023 року орган опіки та піклування Благодатненської сільської ради звернувся до суду в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: служба у справах дітей Благодатненської сільської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Позов обґрунтовано тим, що відповідач ОСОБА_2 відповідно до свідоцтва про народження є матір`ю неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батько дитини записаний згідно ст. 135 Сімейного кодексу України.

Мати дитини ОСОБА_2 не проживає разом з донькою близько 10 років, не спілкується зі своєю донькою, не утримує її, у вихованні доньки ОСОБА_4 участі не приймає, життям дитини не цікавиться, про її духовний та фізичний розвиток не піклується.

Наказом Служби у справах дітей Благодатненської сільської ради від 17.02.2023 року № 4-1/0 тимчасово влаштовано неповнолітню ОСОБА_1 в сім`ю бабусі ОСОБА_3 , як дитину, що залишилась без батьківського піклування, у зв`язку з залишенням матір`ю ОСОБА_2 дитини у небезпеці, враховуючи бажання дитини проживати з бабусею, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Орган опіки та піклування зазначає, що бабуся ОСОБА_3 самостійно займається вихованням онуки, остання перебуває виключно на утриманні бабусі.

Спеціалістами служби у справах дітей Благодатненської сільської ради обстежено умови проживання ОСОБА_3 , про що складено акт обстеження умов проживання та встановлено, що для дитини створені належні умови для проживання та виховання. На даний час ОСОБА_2 взагалі не спілкується зі своєю донькою ОСОБА_4 , не утримує її, не забезпечує її необхідними речами та продуктами харчування. При спілкуванні з неповнолітньою ОСОБА_4 вона повідомила, що бажає, щоб її мати позбавили батьківських прав, оскільки мати вживає алкогольні напої, веде антисуспільний спосіб життя та не бажає приймати участі у її житті.

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Благодатненської сільської ради, 10.05.2023 року встановлено підстави для позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України.

В зв`язку з зазначеним та враховуючи рекомендації комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Благодатненської сільської ради, та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 , орган опіки та піклування Благодатненської сільської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_1 .

На підставі зазначеного орган опіки та піклування Благодатненської сільської ради просить суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_1 та стягнути з відповідача на користь неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти у розмірі 1/4 частки усіх видів заробітку (доходів), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дати звернення з позовом і до повноліття дитини, шляхом перерахування аліментів на особистий рахунок дитини, відкритий у відділенні банківської установи України.

Ухвалою судді Арбузинського районного суду Миколаївської області від 09.10.2023 відкрито провадження по справі та призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання.

Ухвалою Арбузинського районного суду Миколаївської області від 01.12.2023 справу призначено до розгляду по суті.

Представник органу опіки та піклування Благодатненської сільської ради в судовому засіданні підтримала позовні вимоги в повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, та просила про задоволення позову.

Неповнолітня ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримала позицію представника органу опіки та піклування Благодатненської сільської ради та просила задовольнити позовні вимоги. Суду пояснила, що з матір`ю спілкується по телефону раз на тиждень, однак мати її життям, навчанням та здоров`ям не цікавиться, оскільки вона зловживає спиртними напоями, тривалий час проживає з бабусею, яка її забезпечує всім необхідним.

Від представника служби у справах дітей Благодатненської сільської ради до судового засідання надійшла заява про задоволення позовних вимог та слухання справи за відсутності представника служби у справах дітей Благодатненської сільської ради.

Відповідач в судове засідання не з`являлась, про час, дату та місце розгляду справи повідомлена в установленому законом порядку, будь-яких заяв та клопотань до суду не надала.

Суд, оцінивши наявні в матеріалах справи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та безпосередньому їх дослідженні, а також оцінивши їх з точки зору належності і допустимості, а їх сукупність - з точки зору достатності та взаємозв`язку, керуючись принципом верховенства права, приходить до наступного.

Судом встановлено, що матір`ю неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Садівської сільської ради Арбузинського району Миколаївської області 12.10.2006 року (а.с. 8). Батько неповнолітньої ОСОБА_1 записаний відповідно ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України, що підтверджується копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян (а.с.9).

Відповідно до довідки, виданої виконкомом Благодатненської сільської ради Первомайського району Миколаївської області №219 від 19.12.2022 року до складу сім`ї неповнолітньої ОСОБА_1 входить: бабуся - ОСОБА_3 , 1957 року народження та мати - ОСОБА_2 , 1980 року народження (а.с. 34).

Згідно характеристики № 220 від 19.12.2022 року, виданою старостою Садівського старостинського округу мати неповнолітньої дитини, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрована на території Садівського старостинського округу з 1980 року. Вже більше 10 років за даною адресою не проживає. Власного житла не має. ОСОБА_2 вихованням дитини ОСОБА_1 не займається. До адміністративної відповідальності не притягувалась (а.с.35).

У відповідності до копії акту обстеження умов проживання від 16.05.2022 року, проведеного за місцем перебування дитини, встановлено, що будинок в якому проживає родина без комунальних зручностей з пічним опаленням. Товарами тривалого користування та продуктами харчування родина забезпечена. У будинку чисто, затишно. На період обстеження неповнолітня ОСОБА_5 проживала разом з бабусею. Бабуся дитини повідомила членів комісії про те, що мати дитини ОСОБА_2 не проживає разом з донькою близько 10 років та не утримує свою доньку. Також ОСОБА_3 повідомила, що її донька, мати неповнолітньої дитини, ОСОБА_2 проживає разом зі співмешканцем в м. Одеса (а.с. 22).

Згідно довідки №104 від 24.11.2022 року виданою директором Березківський мистецький ліцей» неповнолітня ОСОБА_1 , зарахована на навчання в КЗ «Березківський мистецький ліцей I-III ступенів» Миколаївської обласної ради з 24.11.2022 року (а.с. 33).

На запит Служби у справах дітей Благодатненської ОТГ щодо перевірки умов проживання ОСОБА_2 за місцем її простійного проживання в АДРЕСА_2 , надано відповідь Служби у справах дітей Одеської міської ради від 27.12.2022 року №11411 в якій зазначено, що під час здійснення виходу за зазначеним місцем проживання матері дитини ОСОБА_2 в м. Одеса, остання за зазначеною адресою не проживає, а проживає інша особа. Обстежити умови проживання ОСОБА_2 в м. Одеса не виявилось можливим (а.с. 45).

Відповідно до характеристики №01 від 18.01.2023 року виданою директором Садівського ліцею Благодатненської сільської ради неповнолітня ОСОБА_1 навчалась у даному ліцеї з першого класу. За час навчання у закладі зарекомендувала себе працелюбною, розсудливою, доброзичливою ученицею. Дівчина обдарована, легко дається навчання, в початковій школі була відмінницею, отримувала похвальні листи за високі досягнення у середньому рівні. ОСОБА_4 може вчитися значно краще, але неповною мірою використовує свій потенціал. У дівчини добре розвинене логічне мислення, гарно і швидко запам`ятовує та відтворює навчальний матеріал. На уроках достатньо активна. Доручення учнівського колективу, класного керівника виконує вчасно та сумлінно. Охоче контактує з оточуючим, легко знаходить спільну мову з людьми різних вікових категорій. Має добру фізичну форму. Неодноразово була учасницею спортивних змагань (а.с.49).

Згідно листа №02 від 18.01.2023 року директора Садівського ліцею Благодатненської сільської ради, наданого на запит Служби у справах дітей Благодатненської сільської ради, ОСОБА_1 є ученицею 10 класу Садівського ліцею Благодатненської сільської ради. Дівчинкою опікувалась її бабуся ОСОБА_3 , 1955 року народження, забезпечуючи дитину всім необхідним для життя, навчання та розвитку. Мати, ОСОБА_2 за період навчання доньки у школі відвідала кілька разів святкові заходи за участю доньки ще у початковій школі, участі у шкільному житті ОСОБА_4 не брала, не зв`язувалась ні з класним керівником, ні з адміністрацією закладу з приводу успіхів чи труднощів у навчанні дитини (а.с. 50).

Згідно інформації, наданої КЗ «Березківський мистецький ліцей» на запит Служби у справах дітей Благодатненської ОТГ від 18.01.2023 року №50 щодо спілкування неповнолітньої дитини ОСОБА_1 з матір ю, зазначено, що мати дитини ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 спілкувалась з вихователем своєї доньки ОСОБА_6 . В ході розмови пообіцяла, що вирішить питання про подальше перебування своєї доньки у закладі, що забере її до себе на проживання, але так це питання і не вирішила до теперішнього часу та до дитини не приїхала. Матеріально доньку не забезпечує (а.с. 51).

Відділенням поліції № 1 Первомайського районного відділу поліції ГУНП в Миколаївській області надано інформацію від 19.01.2023 року №345 про те, що громадянка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 протягом 2022-2023 років до адміністративної відповідальності не притягувалась, на профілактичних обліках у відділенні поліції №1 Первомайського РВП ГУНП в Миколаївській області не перебуває (а.с. 52).

Відповідно до наказу №4-/0 від 17.02.2023 року Служби у справах дітей Благодатненської сільської ради неповнолітню ОСОБА_1 тимчасово влаштовано в сім`ю бабусі ОСОБА_3 , як дитину, що залишилась без батьківського піклування у зв`язку з залишенням матір`ю ОСОБА_2 дитини у небезпеці, враховуючи бажання дитини проживати з бабусею, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Попереджено ОСОБА_3 належним чином виконувати функції щодо догляду та піклування онуки ОСОБА_1 щодо належного догляду та виховання дитини (а.с. 58).

Відповідно до копії акту обстеження умов проживання від 23.11.2022 року, проведеного за місцем проживання дитини, встановлено, що бабуся неповнолітньої ОСОБА_1 зібрала речі та поїхала до родичів за межі України, дитина залишилась одна, до неї мала приїхати її мати з м. Одеса, але на час обстеження мати так і не приїхала до доньки, чим залишила свою дитину у небезпеці. Комісією було викликано представника ювенальної превенції, яким було складено акт органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров`я про підкинуту чи знайдену дитину. Комісією та працівником ювенальної превенції вирішено влаштувати неповнолітню дитину до навчального закладу «Березківський мистецький ліцей» (а.с.30).

Згідно копії рішення виконавчого комітету Благодатненської сільської ради Первомайського району Миколаївської області № 42 від 16.06.2023 року, затверджено висновок органу опіки та піклування Благодатненської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , відносно неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.59).

У відповідності до висновку органу опіки і піклування Благодатненської сільської ради № 42 від 16.06.2023 року, орган опіки та піклування Благодатненської сільської ради вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_1 (а.с. 60-62).

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_3 , яка є бабусею неповнолітньої дитини та матір`ю відповідача, суду пояснила, що все життя виховує онуку ОСОБА_1 , відповідача не бачила чотири роки, онука проживає разом з нею з 2012 року по теперішній час. Дитину утримає на свої кошти, що отримує пенсію. Мати дитиною не цікавиться, не приїздить, щоб її побачити, хоча постійно таке обіцяє. Каже, що дитина вже доросла та має жити самостійно. Жодним чином свідок не чинить перепон щодо можливості побачитись матері з дитиною, відповідач не бажає таких зустрічей. Мати дитини зловживає спиртними напоями.

Відповідно до ч. 3 ст. 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Статтею 5 СК України встановлено, що держава охороняє сім`ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім`ї. Держава створює людині умови для материнства та батьківства, забезпечує охорону прав матері та батька, матеріально і морально заохочує і підтримує материнство та батьківство. Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.

Частинами 6-10 ст. 7 СК України передбачено, що жінка та чоловік мають рівні права і обов`язки у сімейних відносинах, шлюбі та сім`ї. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства. Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Статтею 190 СК України встановлені обов`язки батьків щодо виховання та розвитку дитини. Зокрема вони зобов`язані: виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; поважати дитину.

Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно зі статтями 8, 11, 15 Закону України "Про охорону дитинства" кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів. Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Водночас статтею 164 СК України визначені підстави позбавлення батьківських прав. Зокрема, якщо вона чи він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Як випливає з п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" від 30.03.2007 року № 3 ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Статтею 9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-ХІІІ передбачено, що, держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Європейський суд з прав людини у справі «Хант проти України» від 7 грудня 2006 року (заява № 31111/04) наголошував на тому, що питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці. Факт заперечення заявником проти позову про позбавлення його батьківських прав також міг свідчити про його інтерес до дитини (параграф 57, 58).

Пунктом 15 вказаної вище Постанови передбачено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення цих прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків.

Суд, враховуючи вищевикладені обставини справи, погоджується з висновком органу опіки та піклування, який є належним чином мотивованим та обґрунтованим, приходить до висновку щодо необхідності позбавлення відповідача батьківських прав.

Суд вважає, що позбавлення батьківських прав у даному випадку буде відповідати інтересам дитини.

Зокрема, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 13 березня 2019 року у справі №631/2406/15-ц вказав, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема, не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Та у цьому випадку суд установив, що відповідач умисно і свідомо ухиляється від виконання батьківських обов`язків відносно своєї доньки, так як не піклується про її фізичний, духовний та моральний розвиток і не готує її до самостійного життя. І її поведінку на цей час на краще змінити не можливо.

Про це, зокрема, свідчать дані стосовно того, що відповідач не забезпечувала їй належні умови проживання, харчування та лікування.

Як наслідок, позбавлення відповідача батьківських прав є пропорційною мірю за установлених судом обставин і буде відповідати інтересам неповнолітньої дитини, так як судом достовірно установлено порушення її прав з боку матері, позаяк, згідно із положеннями ч.ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН «Про права дитини» від 20.11.1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789- ХІІ (78912) від 27.02.1991 року та набула чинності для України 27.09.1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За такого, вимога про позбавлення відповідача батьківських прав відносно неповнолітньої ОСОБА_1 підлягає до задоволення.

Стосовно вимоги про стягнення із відповідача аліментів на утримання дитини, то суд виходить зі наступного.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Однак, як встановлено судом, відповідач матеріально не забезпечує дитину взагалі, не те, що у мірі, необхідній і достатній для його фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Тому, аліменти з відповідача на утримання дитини слід стягнути на підставі судового рішення.

За правилом, установленим ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, а частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом (ч. 1 ст. 183 СК України).

Враховуючи обставини, із числа регламентованих ч. 1 ст. 182 СК України такі, як вік, матеріальне становище та стан здоров`я дитини, зокрема, що вона на теперішній час перебуває на утриманні бабусі.

Також, суд бере до уваги вік, те що остання є особою працездатного віку.

Як наслідок, суд приходить до висновку, що відповідач зобов`язаний сплачувати аліменти на утримання дитини у розмірі 1/4 частини від усіх видів їх заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що прямо визначено положеннями ч. 2 ст. 182 СК України.

Крім цього, за правилом ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно ч. 3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Оскільки аналіз наведених вище норм права дає підстави для висновку, що права батьків є похідними від прав та інтересів дитини на гармонійний розвиток та належне виховання, й, у першу чергу, повинні бути визначені та враховані інтереси дитини, виходячи із об`єктивних обставин спору, а тільки потім права батьків.

Відповідно, суд приходить до висновку, що позов у частині стягнення із відповідача аліментів на утримання дитини є обґрунтованим і підлягає до задоволення у розмірі, що заявлений позивачем, тобто 1/4 частині від усіх видів заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд, крім того, не установив обставин, що передбачені ст. 188 СК України стосовно відповідача.

Згідно ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину слід присудити із дня пред`явлення позову, тобто з 06 жовтня 2023 року.

З огляду на викладене вимоги про стягнення аліментів підлягають задоволенню.

За правилами ч. 1 ст. 141 ЦПК України, з урахуванням обставин, регламентованих п.п. 1-4 ч. 3 цієї ж статті, судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь держави.

Зокрема, позивач пред`явив дві вимоги, а тому з відповідача належить стягнути судовий збір у розмірі 2147.20 грн. (по 1073.60 грн. за кожну із вимог).

Згідно із ст. 430 УПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць. У зв`язку з цим, рішення суду в цій частині підлягає негайному виконанню.

Керуючись ст.ст. 4, 6, 10, 12, 13, 76-81, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву органу опіки та піклування Благодатненської сільської ради в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: служба у справах дітей Благодатненської сільської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити громадянку України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Передати неповнолітню ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . органу опіки та піклування Благодатненської сільської ради для подальшого її влаштування.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на користь неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , аліменти у розмірі 1/4 частки від усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 06 жовтня 2023 року і до досягнення дитиною повноліття, шляхом перерахування аліментів на особистий рахунок дитини, відкритий у відділенні банківської установи України.

Допустити негайне виконання цього рішення в частині стягнення аліментів на утримання дитини у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 2147 (дві тисячі сто сорок сім) грн. 20 коп.

Роз`яснити, що згідно положень ст. 169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: орган опіки та піклування Благодатненсько сільської ради (ідентифікаційний код 04376668, 55325, Миколаївська область, Первомайський район, с. Благодатне, вул. Ювілейна, 16).

Відповідач: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ).

Суддя Арбузинського

районного суду О.М. Кірімова

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116378069
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —467/1216/23

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні