Рішення
від 18.01.2024 по справі 578/1801/23
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 578/1801/23

провадження №2-о/578/2/24

РІШЕННЯ

І м е н е м У к р а ї н и

18 січня 2024 року смт Краснопілля

Краснопільський районний суд Сумської області у складі головуючого судді Зері Ю.О., за участю секретаря судового засідання Ткаченко Г.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 в особі представника - адвоката Мазурової Катерини Дмитрівни, вул. Воскресенська, 13А, офіс 202, м. Суми, заінтересовані особи: 1) Миропільська сільська рада Сумського району Сумської області, місцезнаходження юридичної особи: вул. Сумська, буд. 23, с. Миропілля Сумського району Сумської області; ЄДРПОУ 04389354, 2) Приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Хоменко Оксана Володимирівна, АДРЕСА_2 про встановлення факту родинних відносин,

установив:

13.12.2023 представник заявника адвокат Мазурова К.Д. звернулась до суду з заявою, відповідно до якої просить суд встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В обґрунтування заявлених вимог представник заявника зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_2 - сестра заявника ОСОБА_1 . Після її смерті відкрилась спадщина на все належне їй майно. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений 27.09.2000 Сіннівською сільською радою Краснопільського району Сумської області, зареєстрований в реєстрі №89, відповідно до якого заповідала все своє майно - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 . Сестра померлої, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відмовилась від прийняття спадщини за законом на користь брата померлої, ОСОБА_1 . Постійним місцем проживання ОСОБА_2 було АДРЕСА_3 .Серед спадкового майна, яке належало на дату смерті ОСОБА_2 є земельна ділянка загальною площею 0,2680 га, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що розташована за адресою: АДРЕСА_3 . 24.11.2023 року заявник звернувся до приватного нотаріуса Сумського районного нотаріального округу Хоменко О.В. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті сестри ОСОБА_2 , але приватним нотаріусом Сумського районного нотаріального округу Хоменко О.В. було відмовлено у видачі свідоцтва у зв`язку з неможливістю підтвердити родинні відносини спадкодавця (сестри) та заявника (брата), у зв`язку з розбіжностями у написанні прізвища сестри заявника у свідоцтві про народження та свідоцтві про укладення шлюбу та рекомендовано звернутись до суду для встановлення факту родинних відносин. Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 , виданого 15.10.1955 Сіннівською сільською радою Миропільського району Сумської області, актовий запис №29, вказана мати « ОСОБА_5 », батько « ОСОБА_6 ». У свідоцтві про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , виданому 20.02.1982 Сіннівською сільською радою Краснопільського району Сумської області, актовий запис №2, « ОСОБА_2 » змінила прізвище на « ОСОБА_2 ». ОСОБА_1 не може отримати повторне свідоцтво про народження, в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження вказане прізвище « ОСОБА_1 », батьки: ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , в паспорті серії НОМЕР_4 , виданому 29.02.1996 року Краснопільським РВ УМВС України в Сумській області вказане прізвище « ОСОБА_1 », тому розбіжність у написанні прізвища є наслідком неправильності перекладу з російської на українську мову, в залежності від часового проміжку, в якому видавався документ. На даний час склалась така ситуація, що заявник після смерті сестри не в змозі оформити спадщину та підтвердити родинні відносини з сестрою в позасудовому порядку, тому вимушений звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин.

Ухвалою Краснопільського районного суду Сумської області від 18.12.2023 відкрито провадження у даній справі, постановлено розглядати справу в порядку окремого провадження, судове засідання призначено на 18.01.2024; клопотання заявника про витребування доказів задоволено та витребувано від приватного нотаріуса Сумського районного нотаріального округу Сумської області Хоменко Оксани Володимирівни копію спадкової справи №261/2023 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 .

26.12.2023 за вх. № 5352 до суду від приватного нотаріуса Сумського районного нотаріального округу Сумської області Хоменко О.В. надійшли витребувані судовою ухвалою від 18.12.2023 документи та заява про розгляд справи без її участі.

Заявник та його представник у судове засідання не прибули, відповідно до поданої заяви від 17.01.2024 за вх. №ЕП-98 представник заявника просила суд проводити розгляд справи без участі сторони заявника, подану заяву підтримала та просила її задовольнити.

Представник Миропільської сільської ради у судове засідання не прибув. Згідно поданої до суду заяви за вх. № ЕП-99 від 17.01.2024 заінтересована особа просить розглядати справу без участі її представника, вимоги заявника підтримує та проти задоволення заяви не заперечує.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд вважає за можливе розглянути дану справу за відсутності учасників справи без фіксування судового засідання технічними засобами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, суд приходить до висновку, що вказана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності оспорюваних прав.

Положеннями ст. 315 ЦПК України визначено перелік юридичних фактів, які можуть бути встановлені судом, зокрема й факт родинних відносин між фізичними особами (пункт 1 частини першої вказаної статті).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 , виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Суми Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис №1571.

Після її смерті відкрилась спадщина на все належне їй майно. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, посвідчений 27.09.2000 Сіннівською сільською радою Краснопільського району Сумської області, зареєстрований в реєстрі №89, відповідно до якого заповідала все своє майно - ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 . Сестра померлої, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відмовилась від прийняття спадщини за законом на користь брата померлої, ОСОБА_1 - заявника у справі.

Постійним місцем проживання ОСОБА_2 було АДРЕСА_3 .

Серед спадкового майна, яке належало на дату смерті ОСОБА_2 , є земельна ділянка загальною площею 0,2680га, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 .

Також судом встановлено, що ОСОБА_1 не може реалізувати своє право на успадкування майна за законом після смерті сестри ОСОБА_2 у зв`язку з невідповідністю у документах, що підтверджують родинні відносини заявника зі спадкодавцем, а саме: у свідоцтві про народження ОСОБА_2 вказана мати ОСОБА_5 та батько ОСОБА_6 . У свідоцтві про укладення шлюбу сестра заявника « ОСОБА_2 » змінила прізвище на « ОСОБА_2 ». ОСОБА_1 не може отримати повторне свідоцтво про народження, в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження вказане прізвище « ОСОБА_1 », батьки: ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , в паспорті вказане прізвище « ОСОБА_1 ».

У зв`язку з виявленням вказаних розбіжностей постановою приватного нотаріуса Сумського районного нотаріального округу Сумської області Хоменко О.В. від 24.11.2023 заявнику було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю документів, які б підтверджували їх родинні відносини.

Згідно наданих приватним нотаріусом Хоменко О.В. документів, 16.08.2023 заведена спадкова справа №261/2023 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 .

У ході судового розгляду справи було з`ясовано, що має місце неоднаковий переклад родового прізвища заявника « ОСОБА_1 » з російської мови на українську « ОСОБА_1 ». Той факт, що ОСОБА_2 є сестрою заявника підтверджується наступними доказами.

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 , виданому 15.10.1955 Сіннівською сільською радою Миропільського району Сумської області, актовий запис №29, вказана мати ОСОБА_5 , батько ОСОБА_6 . У свідоцтві про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , виданому 20.02.1982 Сіннівською сільською радою Краснопільського району Сумської області, актовий запис №2, « ОСОБА_1 » змінила прізвище на « ОСОБА_2 ». У Державному реєстрі актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження заявника вказане прізвище « ОСОБА_1 », батьки: ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , у паспорті серії НОМЕР_4 , виданому 29.02.1996 Краснопільським РВ УМВС України в Сумській області вказане прізвище « ОСОБА_1 ».

Із заяви ОСОБА_4 від 14.07.2023, поданої до нотаріуса також вбачається, що вона відмовляється від права на обов`язкову частку у спадщині після смерті її сестри ОСОБА_2 на користь брата померлої ОСОБА_1 .

Згідно з роз`ясненнями, наведеними у постанові Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Згідно листа Верховного суду України від 01.01.2012 «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» факт родинних відносин між фізичними особами встановлюється у судовому порядку, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв`язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

Як вбачається із змісту заяви, встановлення факту родинних відносин між заявником та його сестрою ОСОБА_2 необхідно для оформлення ним свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, що розташована на території Сіннівської сільської ради Сумського району Сумської області.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Аналізуючи наявні у справі докази, суд доходить висновку, що обставини, викладені у заяві, підтверджуються, а тому вважає за можливе встановити факт родинних відносин, а саме, що заявник є рідним братом померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Сінне Сумського району Сумської області ОСОБА_2 , відтак заяву ОСОБА_1 в особі представника адвоката Мазурової К.Д. слід задовольнити.

Керуючись статтями 12, 13, 18, 81, 89, 263-265, 293, 315, 319 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Мазурової К.Д., заінтересовані особи: 1) Миропільська сільська рада Сумського району Сумської області, 2) Приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Хоменко Оксана Володимирівна про встановлення факту родинних відносин, задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним братом ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересовані особи:

1) Миропільська сільська рада Сумського району Сумської області, місцезнаходження юридичної особи: вул. Сумська, буд. 23, с. Миропілля Сумського району Сумської області; ЄДРПОУ 04389354;

2) Приватний нотаріус Сумського районного нотаріального округу Хоменко Оксана Володимирівна, АДРЕСА_2 .

Суддя Ю.О. Зеря

Дата ухвалення рішення18.01.2024
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу116378791
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —578/1801/23

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні