Рішення
від 10.01.2024 по справі 909/889/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.01.2024 м. Івано-ФранківськСправа № 909/889/23

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Максимів Т. В. , секретар судового засідання Масловський А. Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Бурштинської міської ради

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Мацькевича Володимира Любомировича

про стягнення заборгованості з орендної плати за земельну ділянку в сумі 94 200 грн 88 коп, розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки

за участю:

представники сторін не з"явилися

встановив: до Господарського суду Івано-Франківської області звернулась Бурштинська міська рада із позовною заявою до фізичної особи - підприємця Мацькевича Володимира Любомировича про стягнення заборгованості з орендної плати за земельну ділянку в сумі 94 200 грн 88 коп., розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки.

Вирішення процесуальних питань.

02.10.2023 суд постановив прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі, здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче засідання на 23.10.2023, яке суд відклав на 13.11.2023.

13.11.2023 суд закрив підготовче провадження та призначив справу до розгляду по суті в судовому засіданні на 04.12.2023 та відклав розгляд справи на 10.01.2024.

Відповідач в судове засідання не з"явився, відзиву на позов не подав, причин нез"явлення не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Згідно з ч.2 ст.42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об"єктивному встановленню всіх обставин справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Пунктом 1 частини 3 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, встановлено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про розгляд судової справи і забезпечення його явки в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів, а також беручи до уваги принципи змагальності та диспозитивності судового процесу, суд дійшов висновку, що є підстави для розгляду справи за наявними у ній матеріалами.

10.01.2024 суд ухвалив рішення.

Позиція позивача.

Позовні вимоги мотивовані систематичним порушенням відповідачем зобов"язань зі сплати орендних платежів за землю, внаслідок чого утворилась заборгованість в сумі 59384 грн 85 коп. та є підставою для розірвання договору оренди і повернення земельної ділянки орендодавцеві. Вимоги обґрунтовані ст.96, 122 ЗК України, ст.526, 625, 629 Цивільного кодексу України, ст.15, 21, 24 Закону України "Про оренду землі".

Позиція відповідача.

Відповідач відзиву на позов не подав, проти позову не заперечив, доказів погашення заборгованості не надав.

Обставини справи. Оцінювання доказів.

08.07.2011 Задністрянська сільська рада, правонаступником якої є Бурштинська міська рада на підставі рішення від 27.11.2020 №16/1-20 (орендодавець) та ФОП Мацькевич Володимир Любомирович (орендар) уклали договір оренди землі (далі-договір).

Згідно з п.1 договору орендодавець на підставі рішення IV сесії 6 скликання Задністрянської сільської ради від 24.06.2011 надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення, яка знаходиться в с. Задністрянськ на вул.Бандери 1і на території Задністрянської сільської ради.

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,0807 га (п.2 договору).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 46580 грн 04 коп.(п.5 договору).

Договір укладений на 49 (сорок дев"ять) років (п.8 договору).

Відповідно до п.9 договору орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в розмірі 6% нормативно грошової оцінки землі, що становить 2794 грн 80 коп. на рік. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції (п.10 договору). Орендна плата вноситься у такі строки: рівними долями, щомісячно протягом місяця наступного за звітним (п.11 договору).

Умови повернення земельної ділянки сторони узгодили у п.21 договору, згідно з яким після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Дія договору припиняється шляхом його розірвання зокрема, за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов"язків, передбачених договором (п.38 договору).

Згідно з Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 06.07.2023 №НВ-9923814202023 земельна ділянка кадастровий номер 2621283201:01:001:0470; місце розташування с.Задністрянське, вул.Бандери, 1і, Галицького району, Івано-Франківської області; категорія земель: землі житлової та громадської забудови; вид цільового призначення: 03.10 для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю пов"язаною з отриманням прибутку, зареєстрована 04.02.2011.

22.12.2011 договір оренди землі від 08.07.2011 зареєстрований в управлінні Держкомзему у Галицькому районі за №262120004002752.

В порушення умов договору відповідач орендну плату не сплачував, внаслідок чого за період березень 2015 року - червень 2023 року утворилась заборгованість в сумі 59384 грн 85 коп., що підтверджується розрахунком заборгованості.

Відповідно до листа ГУ ДПС в Івано-Франківській області № 7097/5/09-19-19-02-11 від 02.06.2023, нарахування орендної плати не проводилось.

19.06.2023 позивач з метою досудового врегулювання спору, направив на адресу відповідача претензію з вимогою сплатити наявну заборгованість, докази направлення та отримання приєднані до матеріалів справи. Однак відповідач вказану вимогу залишив без відповіді та задоволення.

За таких обставин, позивач керуючись ст.625 ЦК України за порушення строків внесення орендної плати нарахував відповідачу 3 % річних та інфляційні втрати і звернувся в суд за захистом порушеного права шляхом стягнення заборгованості з орендної плати, розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

Відповідно до частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Між сторонами виникли взаємні права та обов"язки на підставі укладеного договору оренди землі.

Згідно з частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Частиною 1 статті 627 Цивільного кодексу України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Частиною першою статті 2 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

За приписами статті 1 Закону України "Про оренду землі", яка кореспондується з положеннями частини першої статті 93 ЗК України, орендою землі є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 15 Закону України "Про оренду землі" істотними умовами договору оренди землі є, зокрема, орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди (ст.21 Закону України "Про оренду землі" ).

Частиною 1 статті 24 Закону України "Про оренду землі" передбачено право орендодавця вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до ст. 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки зобов`язаний, зокрема своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Згідно з ст.525,526,530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Приписами ст. 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до пункту 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 2 ст. 614 ЦК України встановлено, що відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов`язання.

Приписами ст. 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно з ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання (ч.1). Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (ч.2).

Згідно з частиною 4 статті 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Частиною 1 статті 32 Закону України "Про оренду землі" передбачено, на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

У ст.141 ЗК України встановлені підстави припинення права користування земельною ділянкою, зокрема, систематична несплата земельного податку або орендної плати.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 06 березня 2019 року у справі № 183/262/17 (провадження № 61-41932сво18) вказано, якщо сплата орендної плати передбачена щомісячно, то відповідно, несплата протягом 2 і більше місяців може бути визнана систематичною. Якщо ж має місце лише затримка виплати орендної плати це не є підставою для розірвання договору оренди в судовому порядку.

Разом з тим за частиною 2 статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Правові наслідки порушення зобов`язання, до яких належать, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом або розірвання договору, зміна умов зобов`язання, сплата неустойки, відшкодування збитків і моральної шкоди встановлені ст. 611 ЦК України.

Застосування такого правового наслідку, як розірвання договору судом, саме з підстави істотності допущеного порушення договору, визначеної через іншу оціночну категорію - значну міру позбавлення того, на що особа розраховувала при укладенні договору, - відповідає загальним засадам цивільного законодавства, до яких за пунктом 6 частини 1 статті 3 ЦК України належать, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність.

Статтею 34 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Відповідно до статей 73, 74 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи.

Зазначені вище норми процесуального закону спрямовані на реалізацію статті 13 Господарського процесуального кодексу України. Згідно з положеннями цієї статті судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності (ст.86 ГПК України).

Висновок суду.

Суд встановив факт порушення відповідачем зобов`язання щодо внесення орендної плати, тому вимога позивача про стягнення з відповідача 59384 грн 85 коп. заборгованості з орендної плати обґрунтована та належить до задоволення.

Суд перевірив правильність нарахування позивачем 3% річних за період 01.03.2015 - 31.08.2023 в сумі 5 875 грн 24 коп. та інфляційних втрат за період березень 2015 року - червень 2023 року в сумі 28940 грн 79 коп. та задовольняє їх згідно розрахунку позивача, який є обґрунтованим та арифметично правильним.

Беручи до уваги доведений перед судом факт істотного порушення відповідачем умов договору та вимог закону, у вигляді систематичної несплати орендної плати за період січень 2015 року - травень 2023 року, що в свою чергу позбавило позивача права на отримання орендних платежів у сумі 59384 грн 85 коп., на які він розраховував під час укладення договору, то у суду наявні правові підстави для розірвання в судовому порядку договору оренди земельної ділянки від 08.07.2011, наслідком чого є повернення спірної земельної ділянки згідно умов договору.

Судові витрати.

Згідно з ч. 1,2 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру, 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При зверненні з позовом позивач сплатив судовий збір в сумі 20899 грн 00 коп., що підтверджується платіжною інструкцією №819 від 09 червня 2023 року.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі, зокрема, внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом. У випадках, установлених п. 1 ч. 1 цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми.

Враховуючи внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом, судовий збір у сумі 12847 грн 00 коп. належить до повернення Бурштинській міській раді за наявності клопотання про його повернення.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Суд, враховуючи задоволення позовних вимог, судовий збір в сумі 8052 грн 00 коп. - покладає на відповідача.

Керуючись ст. 8, 124 Конституції України, статтями 2, 86, 129, 236-238, 240, 241, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Бурштинської міської ради до Фізичної особи - підприємця Мацькевича Володимира Любомировича про стягнення заборгованості з орендної плати за земельну ділянку в сумі 94 200 грн 88 коп., розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки задовольнити.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця Мацькевича Володимира Любомировича, АДРЕСА_1 (код НОМЕР_1 ) на користь Бурштинської міської ради, вул. Січових Стрільців, буд. 4, м. Бурштин, Івано-Франківська область,77111 (код 04357466) - 59384 (п"ятдесят дев"ять тисяч триста вісімдесят чотири) грн 85 коп. заборгованості з орендної плати, 28940 (двадцять вісім тисяч дев"ятсот сорок) грн 79 коп. -інфляційних втрат, 5875 (п"ять тисяч вісімсот сімдесят п"ять) грн 24 коп. -3% річних, а також 8052 (вісім тисяч п"ятдесят дві) грн 00 коп. судового збору.

Розірвати договір оренди землі від 08.07.2011, укладений Бурштинською міською радою, вул. Січових Стрільців, буд. 4, м. Бурштин, Івано-Франківська область,77111 (код 04357466) та Фізичною особою- підприємцем Мацькевичем Володимиром Любомировичем, АДРЕСА_1 (код НОМЕР_1 ), зареєстрований в управлінні Держкомзему у Галицькому районі 22.12.2011 за №262120004002752.

Фізичній особі - підприємцю Мацькевичу Володимиру Любомировичу, АДРЕСА_1 (код НОМЕР_1 ), повернути Бурштинській міській раді, вул. Січових Стрільців, буд. 4, м. Бурштин, Івано-Франківська область,77111 (код 04357466) земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 0,0807 га, кадастровий номер 2621283201:01:001:0470, що знаходиться в с.Задністрянське, вул.Бандери, 1 і, Галицького району, Івано-Франківської області.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строк, встановлений розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 17.01.2024

Суддя Т. В. Максимів

Дата ухвалення рішення10.01.2024
Оприлюднено19.01.2024
Номер документу116381148
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про припинення права користування земельною ділянкою щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —909/889/23

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Рішення від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні